Υγεία

Τα υπέρ και τα κατά του να περπατάμε ξιπόλητοι

Το περπάτημα ή το τρέξιμο στην άμμο είναι εφικτά το καλοκαίρι. Μπορούμε λοιπόν να αφιερώσουμε λίγο χρόνο στον εαυτό μας περπατώντας ξιπόλητοι, αν μάλιστα αναλογιστούμε και τα οφέλη από αυτό.

-Γειώνεται το σώμα μαςδεδομένου ότι τα ελεύθερα ηλεκτρόνια μεταφέρονται στο σώμα μας εξουδετερώνοντας τις ελεύθερες ρίζες. Έτσι μειώνονται οι φλεγμονές. Πράλληλα το περπάτημα στην άμμο αραιώνει το αίμα μας, κάνοντάς το λιγότερο κολλώδες. Έτσι βοηθά πολύ τα άτομα που πάσχουν από καρδιαγγειακές νόσους.

-Περπατώντας ξιπόλητοι στην άμμο ωφελούμε την καρδιά, το δέρμα, τα οστά μας, τους τένοντες και τους μύες. Επιπρόσθετα γυμνάζεται όλο το σώμα μας και κυρίως οι γάμπες, τα πέλματα και οι γλουτοί.

-Βοηθά στη διαμόρφωση της καμάρας, εξασφαλίζοντας υγιή πόδια με λιγότερες παραμορφώσεις.

-Κάνει μασάζ σε ολόκληρο το πέλμα.

-Απομακρύνει τα νεκρά κύτταρα.

-Τονώνει τα κάτω άκρα.

-Η ζεστή άμμος βοηθά στην αντιμετώπιση της αρθρίτιδας. Επίσης μειώνει τον πόνο κατά τη διάρκεια του βαδίσματος.

-Καταναλώνουμε τις διπλάσιες θερμίδες όταν περπατάμε στην άμμο. Έτσι εφελκείται το καρδιαγγειακό σύστημα. Ταυτόχρονα αυξάνουμε και τη σωματική αντοχή.

Το περπάτημα πρέπει να γίνεται με μέτρο και φυσικά το περπάτημα με γυμνό πόδι  πρέπει να γίνεται κάτω από ορισμένες προϋποθέσεις. Η παραλία πρέπει να είναι καθαρή, να μην έχει αιχμηρά αντικείμενα, σπασμένα γυαλιά ή οτιδήποτε που ενδέχεται να μας τραυματίσει.

Επίσης μπορούμε να περπατήσουμε ξυπόλητοι και μέσα στη θάλασσα, ή ακόμα στο γκαζόν το πρωί, που είναι ακόμα μουσκεμένο από τη νυχτερινή πάχνη, στην αυλή του σπιτιού μας.

Επιπλέον αν κάποιος έχει διαβήτη, καρδιολογικά ή μυοσκελετικά προβλήματα, πρέπει οπωσδήποτε να συμβουλευτεί τον Ποδίατρο-Ποδολόγο του πριν ξεκινήσει το περπάτημα  ξιπόλιτος.

Το πάτημα γίνεται ασταθές, έτσι υπάρχει έλλειψη ισορροπίας, καταπόνηση των μυών, συχνότερα πιασίματα και μικροτραυματισμοί.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια