default-image

Αλτσχάιμερ: φρένο στη νόσο βάζει η σολανεζουμάμπη

Υγεία
Αλτσχάιμερ: φρένο στη νόσο βάζει η σολανεζουμάμπη

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μια πειραματική χημική ουσία με τη δυσπρόφερτη εξωτική ονομασία σολανεζουμάμπη επιβραδύνει την εξέλιξη της νόσου Αλτσχάιμερ, όπως απέδειξε μια νέα κλινική δοκιμή που διενεργήθηκε με τη συμμετοχή περισσοτέρων από 1.000 ασθενών.

Η σολανεζουμάμπη στοχεύει την αιτία της νόσου που είναι ο σχηματισμός πρωτεϊνικών πλακών β-αμυλοειδούς στον εγκέφαλο και όχι στα συμπτώματα, όπως συμβαίνει με τα περισσότερα φάρμακα.

Η πολλά υποσχόμενη δραστική ουσία παρουσιάστηκε μαζί με ακόμα τρεις -aducanumab, crenezumab και gantenerumab- σε διεθνές συνέδριο για τη νόσο Αλτσχάιμερ που λαμβάνει χώρα στην Ουάσινγκτον.

Οι επιστήμονες σχεδιάζουν μια νέα κλινική δοκιμή σε δείγμα 2.100 ατόμων τον Οκτώβριο του 2016, με στόχο να επιβεβαιωθεί ότι η σολανεζουμάμπη «φρενάρει» την επιδείνωση της νόσου Αλτσχάιμερ κατά περίπου 34% και επισημαίνουν ότι είναι αποτελεσματική μόνο κατά τα αρχικά στάδια της νόσου.

Σήμερα, από άνοια και νόσο Αλτσχάιμερ πάσχουν πάνω από 45 εκατομμύρια άνθρωποι παγκοσμίως, αριθμός που αναμένεται να φθάσει στα 75 εκατομμύρια έως το 2030 και τα 135 εκατ. έως το 2050.

Περισσότερο πλήττονται οι γυναίκες οι οποίες εμφανίζουν διπλάσιες πιθανότητες εκδήλωσης της νόσου σε σύγκριση με τους άνδρες χωρίς όμως να είναι γνωστή η αιτία.

Πηγή: econews. gr

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News