default-image

Νέο κύμα καύσωνα "χτυπά" από σήμερα και την Κρήτη

Κρήτη
Νέο κύμα καύσωνα "χτυπά" από σήμερα και την Κρήτη

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Κύμα καύσωνα έρχεται μέσα στην εβδομάδα στην κεντρική και ηπειρωτική κυρίως Ελλάδα, με το θερμόμετρο την Τετάρτη και την Πέμπτη να αγγίξει τους 40 βαθμούς Κελσίου. Έτσι, αυτή η βδομάδα που ξεκινά θα είναι δύσκολη και για την Κρήτη, καθώς οι καιρικές συνθήκες θα μοιάζουν με αυτές του καύσωνα, όπως τόνισε ο μετεωρολόγος κ. Μανόλης Λέκκας, με τη θερμοκρασία να αγγίζει τους 34 βαθμούς Κελσίου.

Συγκεκριμένα, θα επικρατεί αρκετή ζέστη με αυξημένη την αίσθηση της δυσφορίας στις περισσότερες περιοχές της χώρας. Παράλληλα, λόγω της αυξημένης υγρασίας και των ασθενών ανέμων, είναι πολύ πιθανό να σχηματιστούν και πάλι ομίχλες πάνω από θαλάσσιες περιοχές.

Σταδιακή αύξηση της θερμοκρασίας

Οι θερμοκρασίες θα αρχίσουν να ανεβαίνουν σταδιακά από σήμερα Δευτέρα, ενώ μικρή πτώση της θερμοκρασίας αναμένεται από Παρασκευή. Σήμερα Δευτέρα ο καιρός θα είναι γενικά αίθριος, με τη θερμοκρασία να αγγίζει τους 34 βαθμούς.

Σκηνικό που θα διατηρηθεί τουλάχιστον μέχρι την Τετάρτη, με τους ανέμους να πνέουν μεταβλητοί 3 με 4 μποφόρ και στα πελάγη βόρειοι-βορειοδυτικοί 4 με 5 μποφόρ. Από την Παρασκευή θα σημειωθεί μικρή πτώση της θερμοκρασίας, ωστόσο μέχρι και το Σάββατο ο καιρός θα είναι γενικά αίθριος.

Συγκεκριμένα, σήμερα και αύριο η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 18 έως 37 βαθμούς στη βόρεια Ελλάδα, από 18 έως 38 στην κεντρική Ελλάδα, από 22 έως 34 βαθμούς στη δυτική Ελλάδα, από 22 έως 38 στα υπόλοιπα ηπειρωτικά, από 22 έως 37 βαθμούς στα νησιά του βόρειου και βορειοανατολικού Αιγαίου και από 21 έως 34 βαθμούς στις Κυκλάδες, στην Κρήτη και στα Δωδεκάνησα. Οι άνεμοι στο Αιγαίο θα πνέουν από βορειοδυτικές κυρίως διευθύνσεις ασθενείς έως μέτριοι, 3 με 5 μποφόρ. Ωστόσο την Τετάρτη το θερμόμετρο θα "φλερτάρει" με τους 40 βαθμούς σε αρκετές περιοχές της κεντρικής και βόρειας Ελλάδας.

«Η άπνοια, η οποία επικρατεί από το Σάββατο, έχει σαν αποτέλεσμα να συμβάλει ως ένα πολύ μεγάλο βαθμό στις αυξημένες θερμοκρασίες που παρατηρούνται σε όλη την Κρήτη, με τις τιμές τους να κυμαίνονται στους 32 με 34 βαθμούς. Από Δευτέρα αναμένεται ότι αυτή η θερμή αέρια μάζα θα επηρεάσει και τις περιοχές της Κρήτης, οπότε και με την ταυτόχρονη εξασθένηση των ανέμων, που διατηρείται καθ' όλη τη διάρκεια της βδομάδας, θα δημιουργήσει αρκετά δυσμενείς συνθήκες όσον αφορά στη θερμοκρασία σε ολόκληρη τη χώρα και ιδιαίτερα προς τις ανατολικές ηπειρωτικές περιοχές της Ελλάδας, αλλά και στην Κρήτη, με τις συνθήκες όμως για το νησί να είναι λίγο καλύτερες σε σχέση με την υπόλοιπη χώρα», είπε ο κ. Λέκκας.

Οδηγίες αντιμετώπισης του καύσωνα

Δεδομένων των κλιματολογικών συνθηκών της χώρας μας, ο καύσωνας αποτελεί εποχιακό φαινόμενο κατά τους θερινούς μήνες, ιδιαίτερα στις πόλεις. Παρότι ο ανθρώπινος οργανισμός έχει την ικανότητα να προσαρμόζεται και να διατηρεί σταθερή τη θερμοκρασία του, όταν η θερμοκρασία του περιβάλλοντος ξεπεράσει τα ανεκτά όρια (από τον ανθρώπινο οργανισμό), και σε συνέργεια με άλλους παράγοντες (π.χ. υγρασία, άπνοια κ.λπ.), δημιουργούνται ορισμένες παθολογικές καταστάσεις ποικίλου βαθμού και βαρύτητας.

Μια από αυτές είναι η θερμική εξάντληση που παρουσιάζεται μετά από παρατεταμένη έκθεση στον ήλιο, με τα παρακάτω συμπτώματα: Δυνατό πονοκέφαλο, ξηρότητα (στόματος, φάρυγγα, δέρματος), ερυθρότητα προσώπου, ατονία, αίσθημα καταβολής, τάση για λιποθυμία, ζάλη, άφθονο ιδρώτα, πτώση αρτηριακής πίεσης, ναυτία, εμετοί και ταχυπαλμία, ψυχρό και υγρό δέρμα και πολλές φορές διεσταλμένες τις κόρες του ματιού.

Σε σοβαρότερες περιπτώσεις συμβαίνει θερμοπληξία, οπότε έχουμε: Αυξημένη θερμοκρασία σώματος (μέχρι 42oC), σπασμούς, διάρροιες, απουσία εφίδρωσης, ακόμα και κωματώδη κατάσταση ή και θάνατο.

Με ανακοίνωσή της η Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας & Κοινωνικής Μέριμνας της Περιφερειακής Ενότητας Χανίων ενημερώνει τους πολίτες για τα προληπτικά μέτρα που πρέπει να πάρουν για την αποφυγή δυσάρεστων συνεπειών λόγω των αυξημένων θερμοκρασιών εντός του φετινού καλοκαιριού.

Τι αποφεύγουμε

Τα μέτρα για την πρόληψη της εμφάνισης των συμπτωμάτων κατά τον καύσωνα είναι:

1. Αποφυγή έκθεσης στον ήλιο. Αποφυγή χώρων όπου επικρατεί συνωστισμός, αναζήτηση σκιερών και δροσερών μερών.

2. Το σπίτι να είναι ερμητικά κλειστό κατά τη διάρκεια της ημέρας, αφού έχει δροσιστεί και έχει μείνει ανοικτό νυχτερινές ώρες.

3. Να προτιμούνται τα ανοιχτόχρωμα ρούχα, με ανοικτό λαιμό και πορώδες υλικό, για να επιτρέπεται ο αερισμός.

4. Επιβάλλεται η χρήση καπέλου με υλικό που να επιτρέπει τον καλό αερισμό του κεφαλιού.

5. Απαραίτητη η χρήση σκουρόχρωμων ή μαύρων γυαλιών που να προστατεύουν τα μάτια από την αντανάκλαση του ήλιου.

6. Αποφυγή βαριάς σωματικής εργασίας, ιδιαίτερα σε μέρη που υπάρχει συγχρόνως ηλιακή ακτινοβολία και υγρασία. Αποφυγή βαδίσματος και τρεξίματος κάτω από τον ήλιο.

7. Πολλά χλιαρά ντους κατά τη διάρκεια της ημέρας. Πρόσληψη άφθονων υγρών, όπως νερό και φυσικοί χυμοί.

8. Αποφυγή πολύωρων ταξιδιών με μέσα συγκοινωνίας (αν δε διαθέτουν κλιματισμό) κατά τη διάρκεια υψηλής θερμοκρασίας.

9. Να αποφεύγονται τα οινοπνευματώδη ποτά.

10. Η διατροφή να είναι ολιγοθερμιδική και να περιλαμβάνει κυρίως λαχανικά και φρούτα, με περιορισμό των λιπαρών.

11. Τα νεογνά να ντύνονται ελαφρά, με τα χέρια και τα πόδια ελεύθερα, και να πίνουν συχνά εκτός από γάλα και άλλα υγρά (όπως χαμομήλι, νερό κ.λπ.). Επίσης να μη μένουν στον ήλιο μετά το μπάνιο στη θάλασσα ή την πισίνα και να φορούν πάντα καπέλο.

Ομάδες υψηλού κινδύνου

Μεγάλη προσοχή στις ομάδες υψηλού κινδύνου, που είναι:

• Παχύσαρκα άτομα.

• Άτομα ηλικίας άνω των 65 χρονών (εξασφαλίζουμε ένα άτομο για την καθημερινή τους φροντίδα ιδιαίτερα σε περίπτωση πολύωρης ή πολυήμερης απουσίας μας από το σπίτι).

• Άτομα με ειδικές ανάγκες και όσοι πάσχουν από χρόνια νοσήματα, όπως: καρδιοπάθειες, νεφροπάθειες, πνευμονοπάθειες, ηπατοπάθειες, σακχαρώδη διαβήτη κ.λπ.

• Άτομα που παίρνουν φάρμακα για χρόνια νοσήματα, όπως: διουρητικά, αντιχοληνεργικά, ψυχοφάρμακα, αντισυλληπτικά και ορμονούχα (συμπεριλαμβάνεται και η ινσουλίνη και τα αντιδιαβητικά δισκία).

Οι παραπάνω ομάδες υψηλού κινδύνου καλό θα είναι να συμβουλεύονται το γιατρό τους για το ενδεχόμενο τροποποίησης της δοσολογίας φαρμάκων.

Πρώτες βοήθειες για περιπτώσεις θερμοπληξίας

Η θεραπεία των ατόμων που παρουσιάζουν τα παραπάνω συμπτώματα σε υψηλές θερμοκρασίες πρέπει να γίνεται κατά προτίμηση σε νοσηλευτικά ιδρύματα. Μέχρι τη διακομιδή τους όμως, ως πρώτες βοήθειες θα πρέπει να εφαρμοστούν άμεσα μέτρα ελάττωσης της θερμοκρασίας του σώματος, όπως:

1. Μεταφορά του θερμόπληκτου χωρίς χρονοτριβή σε μέρος δροσερό, ευάερο και σκιερό. Τον ξαπλώνουμε ανάσκελα και απομακρύνουμε όσους συγκεντρώνονται για να μην εμποδίζεται ο αερισμός.

2. Αφαιρούμε τα περιττά ρούχα και του αερίζουμε το σώμα με οποιοδήποτε πρόχειρο μέσο (π.χ. χαρτόνι, βεντάλια κ.λπ.).

3. Τοποθετούμε ψυχρά επιθέματα ή παγοκύστη στο μέτωπο, τον τράχηλο, τις μασχάλες και τη βουβωνική περιοχή.

4. Βρέχουμε το πρόσωπο, το λαιμό, το στήθος και όλο το σώμα με κρύο νερό, ή, αν είναι δυνατόν, κάνουμε εμβάπτιση στην μπανιέρα με κρύο νερό.

5. Κάνουμε ζωηρές εντριβές στα άκρα, χέρια και πόδια, με κατεύθυνση από κάτω προς τα πάνω.

6. Δίνουμε να εισπνεύσει ξίδι, αιθέρα ή αμμωνία, κι αν μπορεί να πιει, δίνουμε άφθονα υγρά με μικρή ποσότητα αλατιού.

7. Αν παρ' όλα αυτά η κατάσταση είναι πολύ βαριά, πρέπει να κληθεί επειγόντως γιατρός και να μεταφερθεί στο νοσοκομείο.

Γενικότερα μέτρα για μέριμνα και οργάνωση

Οι χώροι εργασίας πρέπει να διαθέτουν κλιματιστικά μηχανήματα ή έστω απλούς ανεμιστήρες, κατά προτίμηση οροφής.

Τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς να φροντίζουν για την καλή λειτουργία του κλιματιστικού τους και για την καλύτερη εξυπηρέτηση του κοινού.

Οι Δήμοι να συμμετάσχουν στη συνολική προσπάθεια, μεριμνώντας εγκαίρως για την οργάνωση και διάθεση δροσερών, κλιματιζόμενων χώρων και να συμβάλουν στην ενημέρωση του κοινού.

Μαρία Αντωνογιαννάκη

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News