default-image

"Στο περιθώριο τα ΑμεΑ με το νέο ΦΠΑ στις μεταφορές"

Οικονομία
"Στο περιθώριο τα ΑμεΑ με το νέο ΦΠΑ στις μεταφορές"

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η Εθνική Συνομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρία (ΕΣΑμεΑ) με αφορμή τις άδικες και εξωφρενικές, όπως χαρακτηρίζουν, αποφάσεις τις κυβέρνησης, για το τρίτο μνημόνιο, οδηγώντας ακόμη περισσότερο στη φτώχεια των ατόμων με αναπηρία (ΑμεΑ), κατακρίνει τα νομοσχέδια που ψηφίστηκαν στη Βουλή. Ο νέος ΦΠΑ στις μεταφορές, καθώς και η «σφαγή» των συνταξιούχων, σε συνδυασμό με τις περικοπές των επιδομάτων των φτωχών κάνουν ακόμη πιο δύσκολη την επιβίωσή τους, καθώς η οικονομική ασφυξία, όλο και μεγαλώνει.

Πιο αναλυτικά, «εξωφρενικές και άδικες διατάξεις, που οδηγούν στην περαιτέρω φτωχοποίηση των ατόμων με αναπηρία, χρόνια πάθηση και των οικογενειών τους, την ώρα που δεν επιφέρουν καμία βελτίωση στα δημοσιονομικά της χώρας, διαπιστώνει η ΕΣΑμεΑ στο νόμο που ψηφίστηκε την προηγούμενη εβδομάδα από τη Βουλή και στο νομοσχέδιο που αναμένεται να κατατεθεί αύριο, με τα προαπαιτούμενα του νέου Μνημονίου.

Απαράδεκτο γεγονός στα οχήματα που προορίζονται για τη μεταφορά ατόμων με αναπηρία, κυρίως με κινητική, να επιβάλλεται ΦΠΑ 23%. Σε μια χώρα που ήδη κυκλοφορούν λίγα προσβάσιμα οχήματα, το γεγονός αποκτά εξωφρενικότητα, γιατί αυτή η διάταξη επιβάλλεται στους φορείς του Δημοσίου και στις οργανώσεις των ΑμεΑ και των οικογενειών τους, ή άλλους φορείς του μη κερδοσκοπικού τομέα που μαστίζονται από την οικονομική ασφυξία.

Αναφορικά με το συνταξιοδοτικό, όπως απαιτήθηκε από τους δανειστές της χώρας και ψηφίστηκε στη Βουλή των Ελλήνων, οδεύουμε ολοταχώς για τη «σφαγή» των νέων συνταξιούχων. Ειδικά για τους συνταξιούχους λόγω αναπηρίας, με λίγα χρόνια εργασίας, μετά από εργατικό ατύχημα, τους εντάσσει άμεσα στους πιο φτωχούς των φτωχών, με σύνταξη - χαρτζιλίκι, όπου όχι μόνο δεν καλύπτει το επιπλέον κόστος της αναπηρίας, αλλά δεν φτάνει ούτε για την επιβίωσή τους.

Η ΕΣΑμεΑ ζητά επίσης να μην θιγούν τα δικαιώματα των μητέρων, συζύγων, γονέων και αδερφών αναπήρων, καθώς και των ίδιων των ατόμων με αναπηρία στην πρόωρη συνταξιοδότηση. Σε ένα κράτος δίχως υποστηρικτές δομές για τα άτομα με αναπηρία, που ρίχνει το βάρος και την ευθύνη αποκλειστικά στην οικογένεια, η άρση προστασίας αυτής της ομάδας δεν χωρά στη συζήτηση.

Τέλος η Ε.Σ.Α.μεΑ. θέλει να τονίσει τη μεγάλη ανησυχία όσον αφορά στα επιδόματα των ατόμων με αναπηρία. Το αίτημα των δανειστών για την εφαρμογή της «εργαλειοθήκης του ΟΑΣΑ», σύμφωνα με την οποία η χορήγηση κοινωνικών και προνοιακών επιδομάτων θα συνδυάζεται με αυστηρά εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια, έτσι ώστε να περιοριστεί δραματικά ο αριθμός των δικαιούχων ατόμων με αναπηρία, είναι απαράδεκτο. Τα επιδόματα αποτελούν τη μοναδική ασπίδα προστασίας των ατόμων με αναπηρία, δεν έχουν σχέση με το εισόδημα και δίνονται μόνο λόγω της αναπηρίας».

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News