Υγεία

Τα τατουάζ δεν είναι "αθώα"

Η δερματοστιξία ή κοινώς το τατουάζ είναι μια μόδα η οποία μπορεί σε πολλές περιπτώσεις να οδηγήσει σε προβλήματα υγείας.

Αυτό τουλάχιστον αναφέρουν οι ερευνητές από το Ιατρικό Κέντρο Langone του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης οι οποίοι προειδοποιούν για λοιμώξεις και επώδυνες διογκώσεις στο δέρμα που είναι πλέον διαδεδομένες μεταξύ των τατουάζ που μόλις έχουν γίνει. Της Δήμητρας Καλτάκη "Ήμασταν ανήσυχοι για το υψηλό ποσοστό των αναφερθέντων χρόνιων επιπλοκών που συνδέονται με το τατουάζ " η Dr. Marie Leger από το NYU η οποία πρόσθεσε «με δεδομένη την αυξανόμενη δημοτικότητα των τατουάζ , οι γιατροί , οι υπάλληλοι και οι καταναλωτές της δημόσιας υγείας πρέπει να είναι ενήμεροι για τους κινδύνους που εμπλέκονται .»

Κάποιοι αναπτύσσουν μια ανώμαλη διόγκωση που ονομάζεται οίδημα το οποίο προκαλείται από ένα υγρό που συγκεντρώνεται κάτω από το δέρμα. Μάλιστα όπως προκύπτει από την έρευνα το κόκκινο μελάνι φάνηκε να συνδέεται με τις περισσότερες μορφές εξανθημάτων από οποιαδήποτε άλλη χρωστική ουσία. Σύμφωνα με τους μελετητές, σε ορισμένες περιπτώσεις, το χρωματιστό τμήμα του τατουάζ αυξήθηκε τόσο πολύ που έφτασε ακόμα και ένα εκατοστό πάνω από το δέρμα.

Παραδόξως, όπως λένε οι επιστήμονες οι περισσότεροι από αυτούς με αυτά τα προβλήματα στράφηκαν προς τον άνθρωπο που τους έκανε το τατουάζ αποφεύγοντας σε πρώτη φάση τους γιατρούς. Τα αποτελέσματα της Dr.Leger έδειξαν λιγότερο από ένα τρίτο να στράφηκαν προς τους γιατρούς όταν κάτι πήγε στραβά με το τατουάζ τους.

Από την πλευρά τους οι άνθρωποι που φτιάχνουν τατουάζ επισημαίνουν ότι υπάρχει μια αυξανόμενη τάση στα δερματικά προβλήματα από τατουάζ εξαιτίας των στούντιο που δημιουργούνται χωρίς άδειες.

Για το λόγο αυτό επισημαίνουν ότι πρέπει να γίνονται πιο αυστηροί έλεγχοι σε ότι αφορά την άδεια αυτών των στούντιο τατουάζ αλλά και των ανθρώπων που εργάζονται σε αυτά. Το σίγουρο είναι ότι αν δεν λυθούν αυτά τα θέματα τότε τα προβλήματα δερματικής υγείας που προκαλούνται από το τατουάζ όχι μόνο δεν θα εξαλειφθούν αλλά θα συνεχίσουν να υπάρχουν και να αυξάνονται διαρκώς.

Πηγή: Life2day.gr

Σχόλια