Υγεία

Συμβουλές για να εμφυσήσετε αισιοδοξία στα παιδιά σας

Τις τελευταίες εβδομάδες, όλοι οι Έλληνες είμαστε σε αναβρασμό.

Πριν το δημοψήφισμα υπήρχε φόβος για το τι έπεται αλλά και διχασμός. Πολλοί μου ανέφεραν ότι έχασαν τον ύπνο τους και είχαν έντονα ξεσπάσματα θυμού, τα οποία εξωτερίκευαν στα κοντινά τους πρόσωπα. Άλλοι είχαν μια ελπίδα ότι κάτι ίσως μπορεί να αλλάξει στη χώρα. Μετά το δημοψήφισμα και ύστερα από τις τελευταίες εξελίξεις, η απογοήτευση, ο θυμός και το αίσθημα της αβεβαιότητας κυριαρχούν τους Έλληνες.

Αντίστοιχα είναι και τα δικά μου συναισθήματα. Όσο αγαπώ την χώρα μας, άλλο τόσο απογοητευμένη και προβληματισμένη είμαι. Κυρίως με ενοχλεί η επικαλυμμένη δικτατορία η οποία επικρατεί και μόνο Ένωση δεν θυμίζει. Λυπάμαι για τη γενιά μας που βρίσκεται στην πιο δημιουργική φάση και έχει να αντιμετωπίζει όλο αντιξοότητες και δυσκολίες. Λυπάμαι για τη γενιά των παιδιών που θα βγουν τώρα στην αγορά εργασίας και ξεκινούν με απαισιοδοξία και αβεβαιότητα. Η ιστορία έχει δείξει (Βλ. Συνθήκη Βερσαλλιών), ότι όπου επιβάλλονται τόσο αυστηρά μέτρα λιτότητας, ακραία φαινόμενα γεννιούνται (Βλ.Ναζισμός και Χίτλερ).

Ξέρω ότι θα σκέφτεσαι ότι για να είμαι κι εγώ απογοητευμένη, τότε κάτι πραγματικά αρνητικό συμβαίνει… Ωστόσο, πιστεύω τρομερά ότι εμείς οι ίδιοι θα πρέπει να γίνουμε η αλλαγή την οποία θέλουμε να δούμε στην κοινωνία, όλοι θέλουμε την αλλαγή, αλλά λίγοι είναι έτοιμοι να αλλάξουν. Αν θέλουμε να σκεφτόμαστε ένα θετικό μέλλον για τα παιδιά μας, ήρθε η ώρα να αλλάξουμε εμείς.

Είμαστε πολλοί έξυπνος λαός, όμως η νοοτροπία μας νίκησε την ευφυΐα μας. Ήρθε ποια η ώρα αυτό να αλλάξει. Τώρα που όλοι φανταστήκαμε να ζούμε σε μια χώρα η οποία θα στερείται βασικών αγαθών, τώρα που είδαμε το πόσο κακό έκαναν οι προηγούμενες γενιές πολιτικών και πολιτών στη χώρα μας, τώρα μπορούμε έχοντας το παράδειγμα προς αποφυγή, να δεσμευτούμε πως θα προσπαθήσουμε για ένα καλύτερο μέλλον για εμάς και τα παιδιά μας.

Τώρα είναι η εποχή που θα πρέπει να είμαστε κοντά στα παιδιά μας, πιο πολύ από ποτέ. Ένας γονιός όμως για να μπορέσει να ανταπεξέλθει, χρειάζεται να νιώθει ο ίδιος ισορροπημένος εσωτερικά και να βλέπει θετικά το μέλλον. Θα μου πεις πώς θα γίνει αυτό όταν όλα είναι τόσο αρνητικά; Όλοι έχουμε πάντα επιλογές τις οποίες έχουμε μάθει να απορρίπτουμε ή να αγνοούμε.

-Πάρε την γενναία απόφαση να μην αφήνεις τις συνθήκες να σε ρίξουν, αφού σίγουρα κι εσύ έχεις επιλογές τις οποίες έμαθες να μην βλέπεις.

-Ζήσε το τώρα και μάθε και στο παιδί σου να κάνει το ίδιο.

-Πρόσεξε αυτά που έχεις περισσότερο από εκείνα που σου λείπουν και μάθε και στο παιδί σου να κάνει το ίδιο

-Βοήθησε τους γύρω σου και μάθε και το παιδί σου να κάνει το ίδιο

-Θυμήσου τι σε χαροποιούσε περισσότερο όσο ήσουν παιδί… Ένα ακόμη ζευγάρι παπούτσια ή να περνάς χαρούμενες στιγμές με την οικογένειά σου νιώθοντας στην αγάπη τους;

-Η χαρά των παιδιών μου δεν συγκρίνεται όταν έρχονται σε επαφή με τη φύση.

-Αν φοβάσαι ανεξέλεγκτα, θα γίνεις ένας υπερπροστατευτικός γονέας διώχνοντας μακριά το παιδί σου.

-Θυμήσου ότι το παιδί χρειάζεται διακριτική καθοδήγηση, επιβράβευση, αυτονομία και εμπιστοσύνη.

Το σημερινό μου post ξεκίνησε απαισιόδοξα όμως έχει δύο στόχους. Ο πρώτος είναι να εμφυσήσει αισιοδοξία και ο δεύτερος να χτυπήσει το καμπανάκι σε όλους εμάς τους γονείς να είμαστε κοντά στα παιδιά μας.

Πηγή: missbloom.gr

Σχόλια