default-image

ΕΚΗ: Επιστολή προς βουλευτές Ηρακλείου για τις αποκλειστικές

Υγεία
ΕΚΗ: Επιστολή προς βουλευτές Ηρακλείου για τις αποκλειστικές

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Να πάρουν θέση οι βουλευτές του νομού Ηρακλείου, για τα δύο νοσοκομειακά ιδρύματα της πόλης Βενιζέλειο και ΠΑΓΝΗ και ειδικότερα για τις συνθήκες εργασίας των πτυχιούχων αποκλειστικών νοσηλευτών-τριών, αλλά και τη διασφάλιση νόμιμων παροχών νοσοκομειακής φροντίδας, ζητά με επιστολή της η Διοίκηση του Εργατικού Κέντρου Ηρακλείου.

Το πλήρες κείμενο της ανακοίνωσης:

Κύριοι,  

«Το Εργατικό Κέντρο Ηρακλείου σας καλεί προκειμένου να λάβετε θέση για το θέμα που μας απασχολεί εδώ και αρκετό καιρό στα δυο νοσοκομειακά ιδρύματα της πόλης μας (Βενιζέλειο - ΠΑΓΝΗ) με θέμα: τις συνθήκες εργασίας των πτυχιούχων αποκλειστικών νοσηλευτών.

Σας κάνουμε γνωστό ότι στις 9 Ιουνίου 2015 πραγματοποιήθηκε συνάντηση του Εργατικού Κέντρου Ηρακλείου με το Διοικητή των Νοσοκομειακών μονάδων κ. Χαριτάκη Νίκο με αφορμή πρόσφατα περιστατικά σύμφωνα με τα οποία, παράνομα κυκλώματα "λυμένουν" το χώρο. Ο κ. Χαριτάκης δεσμεύτηκε ότι θα επιληφθεί του θέματος άμεσα και θα ληφθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα έτσι ώστε να υπάρξει ουσιαστικός έλεγχος για την διασφάλιση των παροχών νοσοκομειακής φροντίδας από εξειδικευμένο προσωπικό αλλά και την ασφάλεια των εν λόγο εργαζομένων.

Συζήτηση όμως επί του θέματος πραγματοποιήθηκε και τηλεφωνικά μεταξύ του Προέδρου του ΕΚΗ κ. Βοργιά Στέλιο και του Διοικητή της 7η ΥΠΕ κ. Ηγουμενίδη Νικόλαο, ο οποίος και διαβεβαίωσε ότι την πλήρη ευθύνη για την εύρυθμη λειτουργία των νοσοκομείων του Νομού μας φέρει ο εκάστοτε Διευθυντής.

Τα κύρια ζητήματα που απασχολούν τον κλάδο και τα οποία συζητήθηκαν με τους αρμόδιους είναι:

• Η πάταξη της παράνομης και ανασφάλιστης εργασίας, αφού αυτές-οι που εργάζονται ως αποκλειστικές-οι νοσοκόμες-οι δεν διαθέτουν το προβλεπόμενο πτυχίο Σχολής και την απαιτούμενη άδεια άσκησης επαγγέλματος της αρμόδιας αρχής, βιβλιάριο υγείας και παρέχουν ανασφάλιστη εργασία.

• Στην όλη κατάσταση, δεν μπορούν να παραβλεφθούν και οι κίνδυνοι που ελλοχεύουν και έχουν βέβαια να κάνουν με τους κανόνες υγιεινής και ασφάλειας, αφού αυτές-οι που αναλαμβάνουν τον ρόλο της αποκλειστικής-ου νοσοκόμας-ου, εφόσον δεν έχουν την σχετική άδεια, δεν έχουν υποβληθεί και στις απαιτούμενες ιατρικές εξετάσεις και ελέγχους από τους οποίους αναγκαστικά περνά μια νομίμως ασκούσα το επάγγελμα.

• Μέσα σε όλα αυτά τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενες και εργαζόμενοι στον κλάδο προστίθενται και τα φαινόμενα βίας (bulling), καθώς εμπλέκονται παράνομα «διακινητές» αποκλειστικών νοσοκόμων ιδιαίτερος υπηκόων άλλων χωρών, φαινόμενα τα οποία και αντιμετωπίσαμε πρόσφατα σε τοπικό επίπεδο.

Παρά τις επανειλημμένες συζητήσεις με τους αρμόδιους και παρά τις δεσμεύσεις η κατάσταση στα νοσοκομεία παραμένει η ίδια. Είναι απαραίτητο να σας ενημερώσουμε ότι με παρέμβαση του Εργατικού Κέντρου Ηρακλείου μικτό κλιμάκιο της Ελληνικής Αστυνομίας πραγματοποίησε ελέγχους στις 17 & 18 Ιουλίου 2015 και στα δυο νοσοκομεία του Νομού κατά τις νυχτερινές ώρες. Παρά τις προσαγωγές παράνομων αποκλειστικών νοσοκόμων, αντί αυτές να συμμορφωθούν βρέθηκαν να εργάζονται το επόμενο πρωινό στο ίδιο νοσοκομείο, περιγελώντας και χλευάζοντας την όλη διαδικασία, ενώ η διεύθυνση των νοσοκομείων ήταν ανύπαρκτη .

Τα δυσχερή οικονομικά προβλήματα των Ελλήνων πολιτών έχουν συμβάλει στις μεγάλες διαστάσεις που έχει πάρει το φαινόμενο στα δημόσια νοσοκομεία της πόλης μας, τα οποία θα έπρεπε να παρέχουν από μόνα τους όλες αυτές τις υπηρεσίες, έτσι ώστε οι ασθενείς να μην χρειάζονται αποκλειστική φροντίδα.

Αυτό βέβαια σε καμία περίπτωση δεν δικαιολογεί την όλη κατάσταση, που, αν δε ληφθούν ουσιαστικά μέτρα από τη διοίκηση του νοσοκομείου, δεν πρόκειται να σταματήσει.

Το Εργατικό Κέντρο Ηρακλείου κρούει για ακόμα μια φορά τον κώδωνα του κινδύνου, καλώντας σας προκειμένου να λάβετε θέση υπερασπίζοντας τα δικαιώματα των εργαζομένων, διασφαλίζοντας τους κανόνες υγιεινής & ασφάλειας και αξιοπρεπή νοσοκομειακή φροντίδα στα νοσοκομεία του νομού μας. Επιτέλους ζητάμε να αναλάβουν τις ευθύνες τους οι αρμόδιοι».

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News