default-image

Συμβάσεις "γαλέρας" στο Βενιζέλειο

Υγεία
Συμβάσεις "γαλέρας" στο Βενιζέλειο

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Την ώρα που η κυβέρνηση, θέλοντας να απαλύνει την εικόνα των βαρύτατων φόρων που προβλέπει η προς έγκριση συμφωνία με τους "Θεσμούς", κάνει λόγο για κοινωνικά αντίμετρα, ανάμεσά τους και την επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων και της αύξησης του κατώτατου μισθού, την ίδια ακριβώς ώρα όλα δείχνουν πως στην πράξη το καθεστώς της πιο ακραίας μνημονιακής πολιτικής στα εργασιακά καλά κρατεί.

Μάλιστα, για πρώτη φορά από την ανάληψη της διακυβέρνησης της χώρας από τη συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝ.ΕΛ., σε ένα δημόσιο νοσηλευτικό ίδρυμα όπως το Βενιζέλειο, η διοίκηση και οι υπερκείμενες Αρχές της ουσιαστικά επικυρώνουν διαγωνισμό εξάμηνης σύμβασης για τη συντήρηση ηλεκτρομηχανολογικού εξοπλισμού του νοσοκομείου, με την πρόσληψη για το αντίστοιχο διάστημα 6 ειδικευμένων τεχνικών συντήρησης, με τον ανάδοχο με βάση τον προϋπολογισμό του "έργου" είτε να τους καταβάλλει καθαρές αποδοχές μηνιαίως, κάτω από την ελάχιστη αμοιβή (!) ενός ανειδίκευτου εργάτη, έτσι όπως προβλέπεται από την Εθνική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας, είτε να υποχρεώνεται να βάλει από την τσέπη του για να μη συμβεί αυτό, είτε για να βγάλει ελάχιστο έστω "κέρδος" από την εργολαβία να πρέπει να τους δώσει ακόμη πιο κάτω και από το χαμηλότερο μισθό, από αυτόν του ανειδίκευτου εργάτη.

Ακόμη χειρότερα που παρά το γεγονός ότι, ακόμη και σε καθεστώς μνημονίων, ο νομοθέτης έχει προβλέψει με ποινή αποκλεισμού κάθε προσφορά που είναι κάτω του κόστους εργασίας για να προστατεύονται οι εργαζόμενοι. Το "παράθυρο" στο Νόμο 3863/15-07-2010 άρθρο 68, που αφορά τους εργολάβους παροχής υπηρεσιών σε διαγωνισμούς του Δημοσίου, είναι ότι τότε προέβλεπε τις περιπτώσεις καθαριότητας και φύλαξης μόνο, παρότι το ίδιο θα πρέπει να ισχύει για όλους τους αναδόχους που απασχολούν άτομα στο Δημόσιο.

Ακόμη περισσότερο που εδώ μιλάμε για τεχνικούς συντήρησης ηλεκτρομηχανολογικών εγκαταστάσεων που απαιτείται και λόγω της πολυπλοκότητάς τους στο νοσοκομείο, αλλά και του μεγέθους του Βενιζελείου, να έχουν τεχνικές γνώσεις και εμπειρία που η εξειδικευμένη εργασία τους και μόνο θα καθιστούσε, υποτίθεται, απαγορευτικό το ενδιαφέρον ενός τέτοιου έμπειρου προσωπικού με 508 ευρώ καθαρά το μήνα, όταν ο ελάχιστος μηνιαίος μισθός ενός ανειδίκευτου εργάτη με βάση την ΕΣΣΕ είναι καθαρά 522,52 ευρώ (!).

Μάλιστα, με ένα τέτοιο μηνιάτικο, με δεδομένο ότι ο ανάδοχος του έργου δε θα υπολογίσει καθόλου ούτε ένα σεντς εργολαβικού οφέλους από το διαγωνισμό, στην καλύτερη περίπτωση θα "μπει και μέσα".

Το κερασάκι...

"Κερασάκι στην τούρτα" ότι μια τέτοια σύμβαση επικυρώνεται, κατά τα φαινόμενα, επί των ημερών της αυτοαποκαλούμενης "πρώτη φορά αριστεράς διακυβέρνησης" και σε έναν τομέα από τους λεγόμενους "κόκκινη γραμμή", όπως τα εργασιακά. Η υπόθεση αποκτά ακόμη πιο προκλητικές διαστάσεις, με την πληροφορία ότι εδώ και 6 μήνες η συντήρηση του ηλεκτρομηχανολογικού εξοπλισμού του Βενιζελείου αντιμετωπίζεται με τη διάθεση 6 συνολικά εμπειρότατων τεχνιτών από το αντίστοιχο τμήμα του ΠΑΓΝΗ και παρ' όλα αυτά η διοίκηση του ΠΑΓΝΗ-Βενιζελείου και ειδικότερα το τεχνικό τμήμα του Βενιζελείου δηλώνει ότι θα χρειαστεί και τους 6 επιπλέον τεχνίτες του διαγωνισμού και με τους μισθούς- "γαλέρα", που, όπως αναφέραμε, προκύπτουν εξ αντικειμένου, όσο και αν κάποιοι από τους ιθύνοντες φέρονται να δηλώνουν ότι «αυτό είναι πρόβλημα του αναδόχου για το πώς θα βγει αυτή η εργολαβία» (!).

Η αποκάλυψη του γεγονότος από τη "Νέα Κρήτη" αναμένεται να προκαλέσει αλυσιδωτές αντιδράσεις και κυρίως ενδιαφέρον πλέον παρουσιάζει το πώς θα κινηθεί ο νέος διοικητής της Υ.ΠΕ. Κρήτης και πολιτικό στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Ηγουμενίδης.

Το χρονικό της υπόθεσης

Στις 25 Νοεμβρίου του 2014 προκηρύσσεται για τρίτη φορά πρόχειρος ανοικτός δημόσιος διαγωνισμός για την ανάδειξη αναδόχου συντήρησης των ηλεκτρομηχανολογικών εγκαταστάσεων του Βενιζέλειου Νοσοκομείου. Είχαν προηγηθεί δύο άγονοι ανάλογοι διαγωνισμοί, όπου με βάση τις διακηρύξεις και τον προϋπολογισμό οι ανάδοχοι έκριναν ότι με βάση τον προϋπολογισμό το έργο τους ήταν ασύμφορο, αφού με τις αμοιβές που αναλογούσαν στο προσωπικό αυτό δε θα μπορούσε να δουλέψει σωστά, εξασφαλίζοντας υπεύθυνο ειδικευμένο τεχνικό προσωπικό για ένα μεγάλο δημόσιο νοσοκομείο όπως το Βενιζέλειο, ή οι ίδιοι θα έπρεπε είτε να "μπουν μέσα", είτε να περιορίσουν τις αμοιβές κατά πολύ κάτω από τον κατώτατο μισθό ενός ανειδίκευτου εργάτη, αν ήθελαν να υπολογίσουν ένα ελάχιστο εργολαβικό όφελος.

Στην 3η προκήρυξη, στις 25/11/2014, ζητούνταν έξι ειδικευμένοι τεχνικοί για έξι μήνες (2 θερμοϋδραυλικοί, 2 ηλεκτρολόγοι και δύο μηχανοτεχνίτες), για να στελεχώσουν την αποδεκατισμένη τεχνική υπηρεσία του νοσοκομείου με 8ωρη κανονική πρωινή ή απογευματινή βάρδια. Στη διακήρυξη για τον ενδιαφερόμενο ανάδοχο οι τεχνίτες αυτοί θα έπρεπε να είναι άριστα εκπαιδευμένοι, υψηλής γνώσης και να έχουν τα απαραίτητα εργαλεία ώστε να μπορούν να παρέμβουν για την αποκατάσταση βλαβών όλο το 24ωρο και τις επτά ημέρες της εβδομάδας στο νοσοκομείο. Ο ανάδοχος ήταν υποχρεωμένος να ασφαλίσει αυτούς τους τεχνίτες υπέρ τρίτων στο 10% του συνολικού ύψους του συμβατικού προϋπολογισμού του έργου και να έχει ασφαλισμένους αυτούς είτε στο ΙΚΑ είτε στο ΤΕΒΕ για το 6μηνο εργασίας στο νοσοκομείο. Ο αρχικός προϋπολογισμός στο διαγωνισμό ήταν 45 χιλιάδες ευρώ με ΦΠΑ, άρα για τα 6 άτομα στο εξάμηνο 7,5 χιλιάδες ευρώ ανά άτομο, 1.250 ευρώ ανά μήνα με ΦΠΑ, από τον οποίον ο καθαρός μισθός αναλογούσε σε 521 ευρώ το μήνα και χωρίς να υπολογίζεται καθόλου εργολαβικό όφελος σε αυτά τα ποσά του προϋπολογισμού.

Ο διαγωνισμός διενεργήθηκε στις 18 Δεκεμβρίου του 2014 και η ανάδοχος εταιρεία, με βάση και τη σχετική έκπτωση που έδωσε, θα αναλάμβανε το έργο με συνολικό προϋπολογισμό μετά την κατακύρωσή του με συνολικό ποσό 43.700 ευρώ με ΦΠΑ για έξι μήνες και για 6 άτομα. Πράγματι, στις 24 Απριλίου του 2015 και ενώ στο μεταξύ έχει επέλθει κυβερνητική αλλαγή το Δ.Σ. του ΠΑΓΝΗ-Βενιζελείου, επικυρώνει την ανάδειξη του αναδόχου συντήρησης του ηλεκτρομηχανολογικού εξοπλισμού στο Βενιζέλειο.

Σημειώνεται ότι στο μεταξύ λόγω του εκρηκτικού προβλήματος συντήρησης στο Βενιζέλειο τη λύση την είχαν δώσει οι υπεύθυνοι του τεχνικού τομέα του ΠΑΓΝΗ, διαθέτοντας 4 άτομα τεχνίτες εδώ και έξι μήνες και άλλα δύο εδώ και τέσσερις μήνες στο Βενιζέλειο.

508 ευρώ ο καθαρός μισθός - Προϋπολογισμός και έκπτωση χωρίς το νόμιμο εργολαβικό όφελος;

Με βάση την κατακύρωση του Δ.Σ. του ΠΑΓΝΗ-Βενιζελείου και με προϋπολογισμό του έργου 43.700 ευρώ με ΦΠΑ για έξι μήνες και για 6 άτομα, η αντιστοιχία είναι: 43.700 ? 6 άτομα = 7.283,33 ευρώ ανά άτομο ? 6 μήνες = 1.213,89 ευρώ ανά άτομο και μήνα με ΦΠΑ. Αν αφαιρεθούν το 23% ΦΠΑ και οι νόμιμες κρατήσεις, οι εργοδοτικές εισφορές στο ΙΚΑ, δώρα και επιδόματα, που αναλογούν στον κάθε εργαζόμενο, τότε σε αυτόν αναλογεί καθαρός μισθός 508,15 ευρώ το μήνα και με δεδομένο ότι ο προϋπολογισμός όλος του έργου, που όπως είπαμε είναι 43.700 ευρώ, θα αποδοθεί στον εργαζόμενο χωρίς καθόλου εργολαβικό όφελος.

Αν τώρα ο αναγνώστης της "Νέας Κρήτης" υπολογίσει ότι η ελάχιστη αμοιβή ενός ανειδίκευτου εργάτη και όχι έμπειρου τεχνικού, όπως προβλέπεται στην προκειμένη περίπτωση, σύμφωνα με την Εθνική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας, είναι 644,69 ευρώ μικτά και καθαρά 522,52 ευρώ, τότε αντιλαμβάνεται πως η διοίκηση του Βενιζελείου-ΠΑΓΝΗ ουσιαστικά επικύρωσε διαγωνισμό με μισθούς κάτω και από τον ανειδίκευτο εργάτη.

Βεβαίως, έχουμε πλήθος άνεργων τεχνικών αυτήν την περίοδο λόγω της οικονομικής κρίσης και της κατάρρευσης της αγοράς στην οικοδομή, αλλά η διαφορά μας εδώ είναι πώς ένα μεγάλο νοσοκομείο όπως το Βενιζέλειο και με πεπαλαιωμένο ηλεκτρομηχανολογικό εξοπλισμό απαιτεί εμπειρότατους τεχνικούς ηλεκτρολόγους, μηχανοτεχνίτες ή υδραυλικούς, που σε καμία περίπτωση ο μισθός τους κάτω από το όριο του ανειδίκευτου εργάτη δε συνάδει με την ποιότητα και την ασφάλεια που απαιτείται για τις εργασίες αυτές.

Επιπλέον, είναι απορίας άξιο από πού θα προκύψει εργολαβικό όφελος με έναν τέτοιο προϋπολογισμό, αν όχι από περικοπές εντός της εργολαβίας;

Η αναφορά του βουλευτή... και η παρέμβαση του διοικητή της Υ.ΠΕ. Κρήτης.

Σύμφωνα με πληροφορίες της "Νέας Κρήτης", με το που ανέλαβε καθήκοντα ο νέος διοικητής της Υ.ΠΕ. Κρήτης ο Νίκος Ηγουμενίδης ενημερώθηκε ότι για το θέμα είχε ήδη παρέμβει ο βουλευτής Ηρακλείου Σωκράτης Βαρδάκης στο υπουργείο Υγείας, τόσο για το ύψος της εργολαβίας, όσο και για το τι σήμαινε αυτό πρακτικά για τους μισθούς του προσωπικού που απαιτούσε η εκτέλεσή της. Αμέσως ζήτησε να "παγώσει" η διαδικασία υπογραφής της σύμβασης μετά την ανάδειξη του μειοδότη, προκειμένου να εξετάσει το φάκελο μετά και την ενημέρωση, τις αναφορές που έγιναν στην Υ.ΠΕ. Κρήτης και την ενημέρωση που είχε κατά πληροφορίες και από το βουλευτή Σωκράτη Βαρδάκη.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες και ενώ ο διοικητής της Υ.ΠΕ. Κρήτης ενημερώθηκε ότι στο μεταξύ το ΠΑΓΝΗ είχε καλύψει το θέμα συντήρησης στο Βενιζέλειο με τη διάθεση 6 ατόμων από το τεχνικό προσωπικό του, εντούτοις από το τεχνικό τμήμα του Βενιζελείου τού διαμηνύθηκε πως και οι 6 εργαζόμενοι που προβλέπονταν στο συγκεκριμένο διαγωνισμό ήταν εξίσου απαραίτητοι για κάλυψη επιπλέον αναγκών στο Βενιζέλειο.

Ο διοικητής της Υ.ΠΕ. Κρήτης είναι ενήμερος πλήρως πλέον για την υπόθεση, ωστόσο κατά τις πληροφορίες της "Νέας Κρήτης" το τεχνικό τμήμα του Βενιζελείου εξακολουθεί να προχωράει ήδη τις διαδικασίες αυτές τις ημέρες για την υπογραφή της σχετικής απόφασης εκτέλεσης της σύμβασης μετά την κατακύρωσή του. Με δεδομένο ότι πληροφορίες αναφέρουν πως οι 6 τεχνικοί έχουν μάλιστα ήδη ειδοποιηθεί ότι από την ερχόμενη Δευτέρα αναλαμβάνουν εργασία στο Βενιζέλειο, είναι προφανές ότι το περιθώριο έκδοσης απόφασης από το νέο διοικητή της Υ.ΠΕ. Κρήτης, με την οποία θα ζητά να "παγώσει" και να αδρανοποιηθεί η σύμβαση ώστε να επανεξεταστεί, είναι ελάχιστο, αν όχι μη αναστρέψιμο πλέον, αν η απόφαση εκτέλεσης της σύμβασης έχει (είναι άγνωστο για την ώρα) ήδη υπογραφεί.

Αυτό πρακτικά σημαίνει πως, αν δεν υπάρχει "ανακοπή" από το νέο διοικητή της Υ.ΠΕ. Κρήτης στο Βενιζέλειο, από την ερχόμενη Δευτέρα καλούνται να εργαστούν εξειδικευμένοι τεχνικοί ηλεκτρολόγοι, μηχανοτεχνίτες και υδραυλικοί, 6 στον αριθμό, με εμπειρία και άδειες, οι οποίοι θα αμείβονται με μισθούς κάτω του ανειδίκευτου εργάτη και πολύ πιο κάτω από τους αντίστοιχους μισθούς των έξι συναδέλφων τους, που ήδη για τον ίδιο λόγο έχουν διατεθεί από το ΠΑΓΝΗ στο Βενιζέλειο.

Αυτό σε περίπτωση βέβαια που στο έργο δεν υπολογιστεί καθόλου εργολαβικό όφελος, διαφορετικά ή ο ανάδοχος θα πρέπει να πληρώσει και από την τσέπη του τελικά ή εντός της εργολαβίας να προβεί σε "περικοπές" που, εκτός των μισθών, είναι ένα ερώτημα από πού θα προκύψουν.

Γιώργος Σαχίνης

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News