default-image

Παγκόσμια ανησυχία για τον Έμπολα

Ελλάδα
Παγκόσμια ανησυχία για τον Έμπολα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Οικονομική ή άλλου είδους ενίσχυση» για την αντιμετώπιση του Έμπολα ζήτησε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ο υπουργός Υγείας Μάκης Βορίδης, μιλώντας στη Συντονιστική Συνάντηση των υπουργών Υγείας της ΕΕ στις Βρυξέλλες.

Τη θέση του Έλληνα υπουργού υποστήριξαν η Κύπρος και η Ιταλία.

Θέμα της συνάντησης ήταν ο συντονισμός στη λήψη μέτρων πρόληψης της διασποράς του ιού Έμπολα στην Ευρώπη.

Έμφαση δόθηκε στον έλεγχο (screening) των ταξιδιωτών που περνούν τα ευρωπαϊκά σύνορα αεροπορικά, οδικά ή από τη θάλασσα, από τις τρεις προσβεβλημένες χώρες της δυτικής Αφρικής.

Έναυσμα για τη σύγκληση της σύσκεψης υπήρξε η απόφαση των ΗΠΑ και της Βρετανίας να επιβάλουν ελέγχους σε αεροδρόμια.

Δεδομένου ότι η προσπάθεια ελέγχου των επιβατών αποδυναμώνεται εάν γίνεται μεμονωμένα, οι έλεγχοι ενδείκνυνται να γίνονται συντονισμένα, όπως τόνισε η Γαλλίδα υπουργός που ανακοίνωσε το ίδιο μέτρο.

Οι εκπρόσωποι άλλων κρατών-μελών τάχθηκαν υπέρ του ελέγχου κατά την έξοδο από τις προσβεβλημένες χώρες, μέτρο που συνιστά ο ΠΟΥ, και προέταξαν ένα ενισχυμένο σύστημα ανταλλαγής πληροφοριών για πτήσεις, κρούσματα, ιατρικά πρωτόκολλα με την δημιουργία ευρωπαϊκής βάσης δεδομένων των επιβατών-δυνητικών φορέων προερχόμενων από τις προσβεβλημένες χώρες.

Με τον τρόπο αυτό, όπως υποστήριξαν, θα είναι δυνατός ο εντοπισμός τους και η παρακολούθηση της κατάστασης της υγείας τους, με ενημέρωση όλων των επαγγελματιών υγείας, του προσωπικού αεροδρομίων και αεροπλάνων, των ταξιδιωτών και του κοινού, όπως γράφει το in.gr.

Παρέμβαση Βορίδη

Ο υπουργός Υγείας Μάκης Βορίδης, ο οποίος συμμετείχε στη συνάντηση, τάχθηκε υπέρ της ενημέρωσης, της ανταλλαγής πληροφοριών και της δημιουργίας βάσης δεδομένων για τον Έμπολα.

Όσον αφορά τον έλεγχο εισόδου, μολονότι δεν υπάρχουν απευθείας πτήσεις από τις προσβεβλημένες χώρες (Σιέρρα Λεόνε, Λιβερία, Γουινέα), ανακοίνωσε ότι λήφθηκε το μέτρο της εγκατάστασης θερμικών καμερών, συμμεριζόμενος τις ανησυχίες της Αγγλίας και Γαλλίας, αλλά και των ΗΠΑ. Επειδή αφορά σε μικρό αριθμό πτήσεων, το οικονομικό κόστος δεν είναι δυσανάλογο, τόνισε.

Προχώρησε περαιτέρω στο πρόβλημα του ελέγχου των λιμένων και λοιπών πυλών εισόδου της χώρας από θάλασσα.

Ως πρώτο μέτρο αποφασίστηκε η πρόσληψη 30 υγειονομικών που θα μεταβούν στα Κέντρα Πρώτης Υποδοχής μεταναστών, όπως και η εκπαίδευση των σωμάτων ασφαλείας και των στρατιωτικών.

Στις προσπάθειες να μην επεκταθεί ο Έμπολα πέρα από τις τρεις χώρες της Αφρικής που πλήττονται περισσότερο από τον ιό, επικεντρώνεται ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ), ενώ συναγερμός έχει σημάνει σε ΗΠΑ και Ευρώπη εν μέσω ανησυχιών για την εξάπλωση του ιού.

Στα 9.000 θα φθάσουν τα κρούσματα Παγκόσμια σύμφωνα με τον ΠΟΥ

Ο ΠΟΥ αναμένει ότι τα κρούσματα Έμπολα παγκοσμίως θα ξεπεράσουν τα 9.000 αυτή την εβδομάδα, ενώ οι νεκροί θα φτάσουν τους 4.500 μέχρι το τέλος της εβδομάδας.

Η μετάδοση του ιού παραμένει αυξημένη σε Λιβερία, Σιέρα Λεόνε και Γουινέα, ενώ σημειώθηκε ραγδαία αύξηση του ιού στην πρωτεύουσα της Γουινέας, Κονακρί και «έντονη μετάδοση» του ιού στην πρωτεύουσα της Σιέρα Λεόνε, Φριτάουν. 

Η ίδια τόνισε ότι και οι γειτονικές χώρες (Γουινέα Μπισάου, Σενεγάλη, Ακτή Ελεφαντοστού και Μάλι) θα πρέπει να είναι προετοιμασμένες.

Τα κρούσματα Έμπολα διπλασιάζονται κάθε τέσσερις εβδομάδες, είπε η Δρ. Νάτφοπλ, επικεφαλής της αρμόδιας υπηρεσίας Εγρήγορσης και Αντίδρασης του ΠΟΥ. 

«Θα αυξήσουμε τη στήριξή μας στις χώρες. Θα εργαστούμε μαζί τους πάνω σε κάποιο σχέδιο. Αλλά ένα σχέδιο πρέπει να μετατραπεί σε δράση» είπε.

Συναγερμός στη Μαδρίτη

Στο αεροδρόμιο της Μαδρίτης καθηλώθηκε αεροπλάνο της Air France, εξαιτίας επιβάτη που φέρεται να παρουσίασε πυρετό και πονοκέφαλο.

Το αεροσκάφος εκκενώθηκε και ο επιβάτης, νιγηριανός υπήκοος, μεταφέρθηκε σε νοσοκομείο στη Μαδρίτη.

Ο επιβάτης βρισκόταν σε πτήση της Air France από το Παρίσι προς τη Μαδρίτη. Είχε ξεκινήσει από το Λάγος της Νιγηρίας, πέρασε από το Παρίσι και από εκεί συνέχισε για Μαδρίτη.

Το αεροπλάνο μεταφέρθηκε αρχικά σε ειδικό χώρο του αεροδρομίου και το υπουργείο Υγείας της Ισπανίας δηλώνει ότι αντιμετωπίζει την περίπτωση ως πιθανό κρούσμα Έμπολα.

Παράλληλα, άτομο που είχε έρθει σε επαφή με τη νοσοκόμα που διαγνώστηκε με Έμπολα στην Ισπανία, έχει μεταφερθεί στο νοσοκομείο.

Σύμφωνα με επίσημη πηγή και ένας ιεραπόστολος που έφτασε από τη Λιβερία στην Ισπανία και ανήκει στο ίδιο τάγμα με τους δύο επαναπατρισμένους Ισπανούς που πέθαναν τον Αύγουστο και τον Σεπτέμβριο από Έμπολα μεταφέρθηκε σε νοσοκομείο της Μαδρίτης, καθώς παρουσίασε πυρετό.

Ύποπτα κρούσματα στην Ευρώπη

Νοσοκόμα με υψηλό πυρετό μεταφέρθηκε εσπευσμένα σε νοσοκομείο τηςΓαλλίας, γράφει ο Guardian, επικαλούμενος το πρακτορείο Reuters και τοπικά μέσα ενημέρωσης. Η γυναίκα θα υποβληθεί σε εξετάσεις.

Σύμφωνα με το Reuters, η νοσοκόμα μεταφέρθηκε σε στρατιωτικό νοσοκομείο έξω από το Παρίσι κάτω από συνθήκες υψηλής ασφάλειας.

Υπενθυμίζεται ότι στη χώρα έχουν υπάρξει δύο «λάθος συναγερμοί» και ότι ένας εργαζόμενος σε ανθρωπιστική οργάνωση που είχε προσβληθεί από τον ιό ανάρρωσε εκεί. 

Ύποπτο κρούσμα και στη Δανία, όπου μέλος νοσηλευτικού προσωπικού υποβάλλεται σε εξετάσεις.

Δύο φοιτητές από την Γουινέα Μπισάου που βρίσκονται στη Ρωσία παρουσίασαν υψηλό πυρετό και υποβάλλονται και αυτοί σε εξετάσεις.

ελέγχων σε επιβάτες που πρόκειται να ταξιδέψουν από την δυτική Αφρική θα έχει αποτέλεσμα στην αντιμετώπιση του ιού.

Ο Επίτροπος Υγείας Τόνιο Μποργκ επανέλαβε ότι επαφίεται σε κάθε χώρα να αποφασίσει τι μέτρα θα λάβει αφού «ούτε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ούτε και η πλειοψηφία των χωρών-μελών μπορούν να επιβάλουν τη βούλησή τους στις άλλες χώρες-μέλη».

Οι υπουργοί Υγείας της ΕΕ, συμφώνησαν επίσης σε συντονισμό δράσεων για την αντιμετώπιση του ιού.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News