Υγεία

Αιμοδοσία για την Παγκόσμια ημέρα αιμοδότη

Η 14η Ιουνίου καθορίστηκε ως Παγκόσμια Ημέρα του Εθελοντή Αιμοδότη από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, τον Ερυθρό Σταυρό και την Ερυθρά Ημισέληνο, την Παγκόσμια Ομοσπονδία Εθελοντών Αιμοδοτών και τον Διεθνή Οργανισμό Μετάγγισης Αίματος.Σύμφωνα με τη ΔΥΠΕ Κρήτης:

Αφορμή στάθηκαν τα γενέθλια του Γερμανού ιατρού Κάρλ Λαντστάινερ, ο οποίος ανακάλυψε τις ομάδες αίματος το 1900 και αργότερα τα ρέζους, τιμήθηκε δε, με το Νόμπελ Ιατρικής το 1930 για τη σημαντική αυτή ανακάλυψη.

Την ημέρα αυτή τιμάται ο ανώνυμος εθελοντής αιμοδότης και ο αλτρουισμός που επιδεικνύει προς τον πάσχοντα συνάνθρωπο του.

Η 14η Ιουνίου, συνιστά μια ξεχωριστή ευκαιρία προκειμένου να προσελκυστούν νέοι τακτικοί αιμοδότες, αλλά και να δημιουργηθεί ένα κλίμα συνεχούς επαγρύπνησης σχετικά με τη σπουδαιότητα της μη αμειβόμενης εθελοντικής προσφοράς αίματος.

Στόχος όλων μας θα πρέπει να είναι η ενημέρωση και η προβολή της μεγάλης σημασίας της προσφοράς αίματος, καθώς και η ενθάρρυνση περισσότερων πολιτών και ειδικά νέων στην υιοθέτηση της εθελοντικής αιμοδοσίας ως τρόπου ζωής, στάσης και συμπεριφοράς.

Με αφορμή την ημέρα αυτή, Παγκόσμια Ημέρα Αιμοδότη, ο Διοικητής της 7ης Υ.ΠΕ Κρήτης Αντώνης Γρηγοράκης, απευθύνει ένα μεγάλο ευχαριστώ σ' όλους εκείνους τους ξεχωριστούς ανθρώπους, που ως τακτικοί εθελοντές αιμοδότες, αποτελούν τη βάση της παροχής  αίματος στη χώρα μας, σώζοντας  ανθρώπινες ζωές. Γιατί, η εθελοντική αιμοδοσία δεν είναι απλώς μια πράξη αγάπης προς το συνάνθρωπο, είναι η καταξίωση της ανιδιοτέλειας, μια πράξη βαθιάς κοινωνικής ευθύνης.

Οι προγραμματισμένες αιμοληψίες για την Παρασκευή 14 Ιουνίου 2013 από τα Τμήματα Αιμοδοσίας των νοσοκομείων της Κρήτης ανά Νομό έχουν ως ακολούθως:

Στο Ηράκλειο

1.Κινητή Μονάδα Αιμοδοσίας ΠΑΓΝΗ-Βενιζελείου Γ.Ν.Η. θα βρίσκεται στο Σύλλογο ΙNTERAMERIKAN στο Μέγαρο Ντορέ, στην Πλ. Ελευθερίας, οπου θα πραγματοποιεί αιμοληψίες από 9.00 π.μ. έως 13.30 μ.μ.

2.Κινητή Μονάδα του Βενιζέλειου Νοσοκομείου θα βρίσκεται στην Πλ. Ελευθερίας από 9.00 π.μ. έως 13.30 μ.μ.

Στο Ρέθυμνο

Το Τμήμα Αιμοδοσίας του Γ.Ν. Ρεθύμνου θα είναι στη διάθεση κάθε εθελοντή αιμοδότη από τις; 8.00 π.μ. έως 12.45 και το απόγευμα από 16.00-18.45.

Στα Χανιά

Το Τμήμα Αιμοδοσίας του Γ.Ν. Χανίων θα βρίσκεται στο Σύλλογο ΙNTERAMERIKAN στα      Χανιά, όπου θα πραγματοποιεί αιμοληψίες από 9.00 π.μ. έως 14.00 μ.μ.

Στον Άγιο Νικόλαο

Το Τμήμα Αιμοδοσίας και ο Σύλλογος Εργαζομένων του Νοσοκομείου Αγ. Νικολάου διοργανώνουν εθελοντική αιμοδοσία στο χώρο του τμήματος αιμοδοσίας από τις 9.00 π.μ. έως τις 13.30 μ.μ. και από τις 16.30 έως τις 19.00 το απόγευμα.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια