Υγεία

Οκτώ μύθοι για το διαβήτη

Υπάρχουν μύθοι και αλήθειες στο τι πρέπει να καταναλώνει ένας διαβητικός κάθε μέρα. Παρακάτω ο ενδοκρινολόγος Σαράντης Λιβαδάς αναλύει 8 μύθους σε ό,τι αφορά τη διατροφή ενός ατόμου που πάσχει από σακχαρώδη διαβήτη.

1. Μόνο ξινόμηλα για φρούτο!

ΛΑΘΟΣ: Δε διαφέρουν ως προς τη ρύθμιση τα είδη του μήλου, αλλά το μέγεθος. Προτιμούμε ένα μέτριο μήλο, οιουδήποτε χρώματος. Προτιμούμε τα φρούτα εποχής και όποτε είναι δυνατό να τα καταναλώνετε με τη φλούδα τους, γιατί επιβραδύνεται ο ρυθμός αύξησης της γλυκόζης. Καλό είναι να αποφεύγουμε τα πολύ ώριμα "παραγινωμένα" φρούτα.

2. Παχαίνω επειδή τρώω βράδυ!

ΛΑΘΟΣ: Παχαίνω επειδή έχω μείνει νηστικός μέχρι το βράδυ. Προκειμένου να δουλεύει καλά ο μεταβολισμός χρειαζόμαστε τρία γεύματα (πρωινό, μεσημεριανό, βραδινό) και 2-3 ενδιάμεσα (σνακ). Όσο συχνότερα τρώμε, τόσο μεγαλύτερος ο βαθμός κορεσμού και τόσο μικρότερες οι διακυμάνσεις στις τιμές του σακχάρου.

3. Απαγορεύεται το ψωμί!

ΛΑΘΟΣ: Χρειαζόμαστε το ψωμί και γενικότερα τους υδατάνθρακες στη διατροφή του διαβητικού. Συγκεκριμένα, ζυμαρικά, ρύζι, πατάτες, φρούτα και δημητριακά καλό είναι να φτάνουν το 50% των προσλαμβανόμενων θερμίδων. Προτιμώνται οι ακατέργαστοι υδατάνθρακες (π.χ. ψωμί ολικής άλεσης) λόγω βραδύτερης και ηπιότερης αύξησης των τιμών γλυκόζης στο αίμα, και η κατανομή τους σε όλα τα γεύματα της ημέρας.

4. Απαγορεύονται οι ντομάτες!

ΛΑΘΟΣ: Οι διαβητικοί μπορούν να καταναλώνουν μέχρι δύο μέτριες ντομάτες στη σαλάτα τους ή μία μεγάλη, αρκεί να μην είναι πολύ ώριμες. Οι σαλάτες είναι απαραίτητες για την καλή ρύθμιση γιατί επιβραδύνουν την απορρόφηση των υπόλοιπων τροφών. Προσοχή όμως να μην έχουν πολύ λάδι.

5. Απαγορεύονται τα γλυκά!

ΛΑΘΟΣ: Οι διαβητικοί μπορούν να καταναλώνουν γλυκά στη διατροφή τους μία ως τρεις φορές την εβδομάδα, με την προϋπόθεση ότι το σάκχαρό τους είναι καλά ρυθμισμένο. Προτιμούμε γλυκά με λίγα λιπαρά και με τεχνητά γλυκαντικά. Επίσης επιθυμητά είναι τα γλυκά με πικρή σοκολάτα, τα ζελέ χωρίς ζάχαρη, το απλό παγωτό βανίλια και τάρτες ή μηλόπιττες. Εξαιρετική συμμόρφωση στη διατροφή τους είδαμε σε ασθενείς που καταναλώνουν γλυκά με χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη, που διατίθενται ευρέως στα σούπερ-μάρκετ.

6. Κοτόπουλο καθημερινά για καλή ρύθμιση!

ΛΑΘΟΣ: Χρειαζόμαστε κρέας, ψάρια, πουλερικά και τυριά ως πηγή πρωτεϊνών, αλλά πρέπει να αποτελούν το 10-20% των ημερήσιων θερμίδων και όχι το βασικό κορμό της διατροφής. Μην το παρακάνετε με ένα είδος διατροφής. Ο διαβήτης δεν είναι "ίωση", δε θα "περάσει". Κατά συνέπεια, χρειαζόμαστε ένα διαιτολόγιο με ποικιλία και φαντασία, προσαρμοσμένο στις ανάγκες του ασθενούς, προκειμένου ο ασθενής να το ακολουθεί ευχάριστα.

7. Κομμένο το αλκοόλ!

Πιείτε ένα ποτηράκι. Η γενική σύσταση είναι «να πίνετε αλκοόλ με μέτρο, αρκεί να μην έχετε και κάποια άλλη πάθηση που το απαγορεύει». Αυτό σημαίνει ότι ένα ποτό την ημέρα για τις γυναίκες και 2-3 για τους άντρες δεν πρόκειται να επιβαρύνουν το σάκχαρο. Καλό είναι να πίνετε το ποτό σας μαζί με το φαγητό (αυτό είναι απαραίτητο, αν παίρνετε ινσουλίνη), για να αποφεύγετε τις υπογλυκαιμίες. Αν εκτός από διαβήτη έχετε και υπέρταση, αυξημένα τριγλυκερίδια ή περιττά κιλά, πρέπει να το αποφεύγετε. Και επίσης μην ξεχνάτε να υπολογίζετε τις θερμίδες του αλκοόλ στο σύνολο της ημέρας.

8. Απεριόριστο ελαιόλαδο!

ΛΑΘΟΣ: Το λάδι είναι απαραίτητο, αλλά προσοχή, έχει πολλές θερμίδες και παχαίνει. Το σημαντικό είναι να μην τρώτε πολλά κορεσμένα λίπη για να αποφύγετε τα καρδιαγγειακά νοσήματα που είναι πάρα πολύ συχνά στους διαβητικούς. Συνεπώς, να βάζετε λάδι στο φαγητό και στη σαλάτα σας - αλλά λίγο.

Πηγή: nowdoctor.gr

Σχόλια