Υγεία

Νέα έρευνα: H μεσογειακή δίαιτα σώζει άτομα υψηλού κινδύνου

Νέα έρευνα δείχνει ότι μια δίαιτα πλούσια σε φρούτα και λαχανικά - όπως είναι η μεσογειακή - μειώνει τις πιθανότητες καρδιακών προσβολών.

Σύμφωνα με τη νέα αμερικανική έρευνα που δημοσιεύτηκε στους "Times της Νέας Υόρκης", περίπου το 30% των εμφραγμάτων του μυοκαρδίου, των ισχαιμικών εγκεφαλικών επεισοδίων και των θανάτων που σχετίζονται με καρδιαγγειακές νόσους θα μπορούσε να προληφθεί σε άτομα υψηλού κινδύνου, αν υιοθετήσουν μια μεσογειακή διατροφή πλούσια σε ελαιόλαδο, ξηρούς καρπούς, ψάρια και φρέσκα φρούτα.

Για τη συγκεκριμένη μελέτη, επιλέχτηκαν τυχαία από τους ερευνητές εθελοντές οι οποίοι βρίσκονταν σε αυξημένο κίνδυνο για καρδιακές παθήσεις, και τους παρείχαν ένα μεσογειακό πρότυπο διατροφής, χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά, που έπρεπε να ακολουθήσουν για πέντε χρόνια.

Τα σχετικά αποτελέσματα που δημοσιεύτηκαν στην ιστοσελίδα της "Ιατρικής Επιθεώρησης της Νέας Αγγλίας" ("New England Journal of Medicine") αποτελούν προϊόν της πρώτης έρευνας που βασίστηκε σε κλινικά τεστ για τις επιδράσεις που έχει η μεσογειακή δίαιτα στην υγεία της καρδιάς.

Μάλιστα, το πόσο μεγάλα είναι τα οφέλη εξέπληξε ακόμη και τους ίδιους τους ερευνητές. Είναι ενδεικτικό ότι η έρευνα τερματίστηκε νωρίτερα από το αναμενόμενο, έπειτα από μόλις πέντε χρόνια, επειδή τα αποτελέσματα ήταν τόσο προφανή που θεωρήθηκε πως δεν υπήρχε λόγος να συνεχιστεί. Η δίαιτα αυτή ωφέλησε όσους την ακολουθούσαν ακόμη και αν δεν έχασαν βάρος.

«Τα νέα είναι καλά, αφού πλέον γνωρίζουμε πώς να αποτρέψουμε την κύρια αιτία θανάτων - τις καρδιοαγγειακές παθήσεις - χορηγώντας στους ασθενείς μια καλή δίαιτα», δήλωσε ο Μιγκέλ Άνχελ Μαρτίνεζ-Γκονζάλες, μέλος της ερευνητικής ομάδας.

Σύμφωνα με τον ίδιο, το μυστικό που εγγυάται μια υγιή καρδιά βρίσκεται στο συνδυασμό των μεσογειακών τροφών και όχι σε κάποιο συγκεκριμένο συστατικό.

«Η ποιότητα των λιπαρών στη μεσογειακή διατροφή είναι πολύ καλή. Αυτή η καλή πηγή θερμίδων αντικαθιστά τις επικίνδυνες για τον οργανισμό θερμίδες», σημείωσε.

Μέχρι σήμερα τα στοιχεία ότι η δίαιτα μειώνει τους κινδύνους καρδιοπαθειών βασίζονταν κυρίως στο ότι οι κάτοικοι των μεσογειακών χωρών παρουσίαζαν λιγότερες τέτοιες παθήσεις. Αυτό όμως θα μπορούσε να οφείλεται και σε άλλους παράγοντες πλην της διατροφής. Αυτή τη φορά η έρευνα είχε γερές βάσεις. Οι επιστήμονες διάλεξαν τυχαία 7.447 ανθρώπους στην Ισπανία που είναι υπέρβαροι, καπνιστές, έχουν διαβήτη ή άλλες ασθένειες που προκαλούν καρδιακά προβλήματα.

Όσοι ακολούθησαν από την αρχή τη μεσογειακή δίαιτα τη συνέχισαν μέχρι το τέλος και αυτό διαπιστώθηκε με ειδικές εξετάσεις που έκαναν οι συμμετέχοντες. Μπορεί αρκετοί από την επιστημονική κοινότητα να αμφισβητούν κάποια από τα ευρήματα, αλλά, όπως είπε ο επικεφαλής της, καθηγητής Ιατρικής στο Πανεπιστήμιο της Βαρκελώνης Ραμόν Εστρουτς, στο τέλος οι περισσότεροι ερευνητές αποφάσισαν να αλλάξουν την καθημερινή τους δίαιτα επιλέγοντας μεσογειακές τροφές. «Όλοι μάθαμε από αυτήν την έρευνα», σχολίασε στους "Τάιμς της Νέας Υόρκης".

Σχόλια