default-image

Μύθοι και αλήθειες για τα γενόσημα

Υγεία
Μύθοι και αλήθειες για τα γενόσημα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Απαντήσεις στον προβληματισμό που έχει προκύψει στους ασθενείς και γενικότερα στον κόσμο όσον αφορά τα γενόσημα και το κατά πόσον αυτά έχουν όμοια αποτελεσματικότητα και ασφάλεια με τα πρωτότυπα έδωσε χθες η Τοπική Επιτροπή Ηρακλείου της Ελληνικής Επιτροπής Διεθνών Σχέσεων και Ανταλλαγών Φοιτητών Ιατρικής (HelMSIC), στα πλαίσια ημερίδας που πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα «Ανδρόγεω».

Η πιστή στο καθήκον της η HelMSIC παρουσίασε όλα τα τελευταία δεδομένα από Ελλάδα και Ευρώπη μέσα από επιστημονικά τεκμηριωμένες μελέτες και ενημέρωσε το κοινό για το σοβαρό αυτό θέμα που αφορά τη δημόσια υγεία, υπό το συντονισμό του καθηγητή Φαρμακολογίας και μέλους του ΕΣΥΔΥ κ. Α. Γραβάνη, παρέχοντας στους παρευρισκομένους όλες τις πληροφορίες για τις αλήθειες και τα ψέματα που έχουν ακουστεί γύρω από τα γενόσημα.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα των ειδικών τεκμηριωμένων μελετών, οι οποίες έχουν δημοσιευθεί στα μεγαλύτερα τρία ξένα επιστημονικά περιοδικά της ιατρικής κοινότητας, αλλά και σύμφωνα με τα αποτελέσματα της χρήσης τους από τις ευρωπαϊκές χώρες, που τα έχουν εντάξει χρόνια τώρα στην αγορά τους, όπως τόνισε ο 4ετής φοιτητής Ιατρικής του Πανεπιστήμιου Κρήτης Σταύρος Παντελάκος, στα πλαίσια της εκδήλωσης, «η χορήγηση γενοσήμων δεν πρέπει να ανησυχεί τους ασθενείς, εφόσον φέρουν πιστοποίηση από τον ΕΟΦ αλλά και από τον Πανευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων, ενώ έχουν περάσει και από όλες τις δοκιμαστικές φάσεις που απαιτείται να ακολουθηθούν, προτού ένα σκεύασμα δοθεί στην κυκλοφορία. Έχει αποδειχτεί», συνέχισε, «ότι τα γενόσημα που παίρνουν οι καρδιοπαθείς και τα διουρητικά, για τα οποία προς το παρόν υπάρχουν στοιχεία, έχουν παραπλήσια έως και όμοια αποτελεσματικότητα και ασφάλεια με τα πρωτότυπα.

Επιπλέον, θα πρέπει να σημειώσουμε ότι προτού κυκλοφορήσει το κάθε φάρμακο, περνάει και από τις τρεις φάσεις δοκιμής του: σε σωλήνα, σε πειραματόζωα και, τέλος, από το κλινικό κομμάτι της μελέτης σε ασθενείς προκειμένου να καταστεί απόλυτα ασφαλές προς χρήση», είπε ο Σταύρος Παντελάκος και εισηγητής της χθεσινής ημερίδας, δίνοντας έτσι την απάντηση των ερευνητών για τα γενόσημα.

Όπως μάλιστα αναφέρθηκε στα πλαίσια της χθεσινής ημερίδας, κατόπιν ερωτηματολογίου που διέθεσε η HelMSIC σε 1436 ιατρούς σε όλη την Ελλάδα, σε ποσοστό 24,7% οι γιατροί έχουν ήδη αρχίσει να συνταγογραφούν γενόσημα, ενώ οι περισσότεροι εμφανίζονται θετικοί στην ένταξη του γενόσημου στην καθημερινή Ιατρική.

Ωστόσο, όπως είπε ο κ. Παντελάκος, «προκειμένου τόσο ο ιατρός όσο και ο ασθενής να νιώσουν σιγουριά απέναντι στα γενόσημα και η αγορά γενοσήμων στην Ελλάδα να ευοδωθεί, χρειάζεται να δημιουργηθεί ένα ανάλογο νομοθετικό οικονομικό πλαίσιο. Αναφορικά πάντως στα όσα ακούγονται περί εισαγωγής γενοσήμων από χώρες όπως η Ινδία και το Μπαγκλαντές, ο κ. Παντελάκος επισήμανε πως το 97% των γενοσήμων που κυκλοφορούν στη χώρα μας είναι ελληνικής παρασκευής.

Της Μαρίας Αντωνογιαννάκη

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News