default-image

Τένις: Το μπαλάκι της στοιχηματικής διαφθοράς είναι τεράστιο

Απόψεις
Τένις: Το μπαλάκι της στοιχηματικής διαφθοράς είναι τεράστιο

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Όλες οι διεθνείς έρευνες έδειξαν στοιχεία για την προτίμηση του αθλήματος στους «χειραγωγούς» του στοιχήματος για το χρήμα – Όχι, δεν είναι μόνο τα μικρά τουρνουά που λένε, είναι και τα πολύ μεγάλα

Τα παιχνίδια του τένις από καιρό είχαν μπει ως «πεδίο» στη λίστα των ύποπτων για χειραγώγηση με σκοπό το στοιχηματικό κέρδος με τα πλοκάμια των ερευνών να φτάνουν ακόμη και σε υψηλού επιπέδου διοργανώσεις ή σε αθλητές της τοπ λίστας.

Η τωρινή αποκάλυψη του Reuters ότι η εισαγγελία στο Παρίσι ξεκίνησε έρευνα για «οργανωμένη απάτη» και για «ενεργητική και παθητική διαφθορά» η οποία αφορά τον αγώνα ανάμεσα στις Ρουμάνες Αντρέα Μίτου και Πατρίτσια Μάρι με την Ρωσίδα Γιάνα Σιζίκοβα και την Αμερικανίδα Μάντισον Μπρενγκλ σε μια διοργάνωση όπως το Ρολάν Γκαρός, είναι η πιο κραυγαλέα, λόγω Garos.

Καταγγελίες για κυκλώματα που αλώνιζαν στο τένις και χειραγωγούσαν αγώνες έχουν γίνει πολλές τις δυο τελευταίες δεκαετίες.

Οι Γερμανοί

Τα γερμανικά μέσα ZDF και Welt είχαν αναδείξει στα τέλη του 2019 το μεγαλύτερο ίσως σκάνδαλο  παράνομου στοίχηματος στον χώρο του τένις, όπου αναφέρθηκε ότι εμπλέκονταν 135 επαγγελματίες τενίστες, ανάμεσα τους και παίκτης από το Top 30 της παγκόσμιας κατάταξης! Η έρευνα είχε απλωθεί στο Βέλγιο, στην Ισπανία, στη Γαλλία, ακόμα και στις Ηνωμένες Πολιτείες, έχοντας φύγει πλέον από τα χέρια των δημοσιογράφων και φτάνοντας στα χέρια του FBI.

Στην Ισπανία

Αλλά και στην Ισπανία στις αρχές του 2019 η αστυνομία εξάρθρωσε κύκλωμα στημένων αγώνων τένις προχωρώντας στη σύλληψη 28 επαγγελματιών παικτών, μεταξύ των οποίων και ένας που είχε λάβει μέρος στο περσινό τουρνουά U.S. Open!

Η πρώτη έρευνα του BBC

Το  BBC από το 2007 είχε αναφέρει ότι τρία παιχνίδια του Grand Slam του Γουίμπλεντον είχαν προκαθοριστεί, τονίζοντας μάλιστα ότι έλαβαν μέρος ακόμα και κορυφαίοι τενίστες. Και αυτή η έρευνα ξεκίνησε μετά από ύποπτη στοιχηματική δραστηριότητα με υπέρογκα ποσά, ενώ το δίκτυο είχε τις άκρες του σε Ρωσία και Ιταλία.

Η Μονάδα Ακεραιότητας του Τένις, φορέας καταπολέμησης της διαφθοράς του αθλήματος, έχει ασχοληθεί με αρκετές περιπτώσεις οργανωμένων ομάδων που «στήνουν» παιχνίδια, που  συνήθως στοχεύουν σε τουρνουά χαμηλότερου επιπέδου και όχι σε εκδηλώσεις Grand Slam όπως το French Open. Συνήθως διοργανώσεις της ITF και σε διάφορα τουρνουά Challengers. Όχι όμως πάντα.

Το σοκ

Ποιος ξεχνά το σοκ από την αποκάλυψη για ενδείξεις στημένων ματς σε μεγάλες διοργανώσεις, όπως το Wimbledon, με την εμπλοκή 16 αθλητών από το top-50 κατά την περασμένη δεκαετία;

Η μεγάλη έρευνα για το μέγεθος της διαφθοράς και των ύποπτων αγώνων στο τένις που επιχείρησε το BBC για το χαρακτηρισμένο ως το πιο «εκλεπτυσμένο άθλημα» του κόσμου έδειξε να πάσχει… από διαφθορά και στημένα παιχνίδια με στόχο το στοιχηματικό κέρδος.

Η έρευνα ήταν διετής, στο «μικροσκόπιο» μπήκαν περίπου 3,200 επαγγελματίες τενίστες και κόστισε 20 εκατομμύρια λίρες. Σύμφωνα με αυτήν, περισσότεροι από 100 παίκτες είχαν εμπλακεί σε «ύποπτα» παιχνίδια, ενώ οι 464 από τους ερωτηθέντες γνώριζαν από έγκυρες πηγές για τα στημένα ματς.

Η Μονάδα Ακεραιότητας του Τένις

Από την άλλη, η Ανεξάρτητη Επιτροπή Ελέγχου (Independent Review Panel – IRP) δεν βρήκε στοιχεία που να αποδεικνύουν κάποια συγκάλυψη των υποθέσεων αυτών από τα Διοικητικά όργανα ή την Μονάδα Ακεραιότητας του Τένις (Tennis Integrity Unit – TIU). Επιπλέον, δεν βρέθηκαν στοιχεία για εμπλοκή των κορυφαίων παικτών του αθλήματος στα ύποπτα προς χειραγώγηση παιχνίδια.

«Φαίνεται, ότι υπάρχει ένα πολύ σημαντικό πρόβλημα διαφθοράς στο μεσαίο και χαμηλότερο επίπεδο του αθλήματος. Επίσης το 80% των ύποπτων αγώνων εμφανίστηκε σε τουρνουά ανδρών», τόνιζε  η έκθεση.

Αναφέρθηκαν επίσης αποδείξεις για στήσιμο αγώνων και στα μεγάλα τουρνουά, όπως για παράδειγμα το Grand Slam, όχι τόσο ως  διαδεδομένο πρόβλημα σε «ελίτ» επίπεδο.

Σαν συμπέρασμα της έκθεσης είχε προκύψει ότι είναι σημαντικό να υιοθετηθεί μία ρεαλιστική προσέγγιση για τον αριθμό των παικτών που μπορούν να λογιστούν ως επαγγελματίες, όπως και η αναγκαιότητα αναδιοργάνωσης του TIU. Επιπλέον προληπτικό μέτρο σύμφωνα με την έκθεση είναι να μπει «στοπ» σε κάθε χορηγία από στοιχηματικές πλατφόρμες στο τένις και κυρίως στα πρωταθλήματα.

Από την άλλη, οι φορείς του επαγγελματικού τένις με κοινή δήλωση, είχαν συμφωνήσει με τα συμπεράσματα της έρευνας και τόνισαν ότι αναγνωρίζουν τις αδυναμίες του αθλήματος, ιδίως στα χαμηλότερου επιπέδου τουρνουά και δεσμεύονται να προσπαθήσουν να αντιμετωπίσουν όλα τα προβλήματα.

Η κοινή δήλωση σημείωνε πως χαιρετίζει την διαπίστωση του IRP σύμφωνα με την οποία δεν υπάρχει διαφθορά ή κάλυψη της διαφθοράς από της αρμόδιες Αρχές του αθλήματος και την TIU. Ωστόσο, δεν πήρε θέση σχετικά με τις κινήσεις της Ένωσης Επαγγελματιών Αντισφαιριστών (ATP) που δεν παρείχαν την απαιτούμενη υποστήριξη για την ολοκλήρωση της έρευνας.

Ακόμη και η Tennis Integrity Unit ανέδειξε ισχυρές ενδείξεις ότι τα τουρνουά φιλικών προδιαγραφών που οργανώθηκαν ανά τον κόσμο ώστε οι αθλητές να πάρουν παιχνίδια στα πόδια τους, δεν είχαν όλα αγαθές προθέσεις.

#Αλλά τα μεγάλα παιχνίδια στοιχήματος γίνονται σε διοργανώσεις που έχουν τεράστια κέρδη, και για τους υποψιασμένους δεν θα προκαλέσει έκπληξη αν βρεθούε μπροστά σε αποκαλύψεις αν για παράδειγμα εμπλέκεται στο σκάνδαλο το όνομα ενός Ρότζερ Φέντερερ ή ενός Ράφαελ Ναδάλ…

#Το τένις ως ατομικό άθλημα με μονά ή διπλά παιχνίδια, είναι εμφανές ότι είναι πιο προσεγγίσιμο για στοιχηματική χειραγώγηση και διαφθορά από κυκλώματα που στοχεύουν το εύκολο χρήμα. Γι’ αυτό και οι αποκαλούμενοι επαγγελματίες tipsters, προσφέρουν αρκετά tips στους πελάτες τους για να έχουνε επιτυχία. Σε ένα κόσμο που παλεύει για το χρήμα, το πεδίο είναι ανοικτό, για να εξαλειφτεί εντελώς αυτό το φαινόμενο.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News