Στίβος

Ο αθλητισμός αρχίζει από τον κλασικό, όλα ξεκίνησαν από τον ΣΕΓΑΣ...

Ο αθλητισμός στην Ελλάδα και σε ολόκληρο τον κόσμο ξεκινάει από τον κλασικό! Άλλωστε δεν είναι τυχαίο ότι για να κάνεις οποιοδήποτε άθλημα, ένα απλό ζέσταμα σημαίνει τρέξιμο! Άρα ξεκινάς από άθλημα που ανήκει στον στίβο!
Ο Σύνδεσμος Ελληνικών Γυμναστικών Αθλητικών Σωματείων (ΣΕΓΑΣ) είναι η Ελληνική Ομοσπονδία Κλασσικού Αθλητισμού. Είναι μια Ομοσπονδία που έχει συνδεθεί με τις μεγαλύτερες επιτυχίες και τα περισσότερα ολυμπιακά μετάλλια που ήρθαν στη χώρα μας, αρχής γενομένης από αυτό του Σπύρου Λούη, στους πρώτους σύγχρονους Ολυμπιακούς Αγώνες που έγιναν στην Αθήνα το 1896...

Η Ομοσπονδία αυτή λοιπόν ιδρύθηκε ένα χρόνο μετά, το 1897, με την αρχική ονομασία ΣΕΑΓΣ και ήταν η πρώτη αθλητική Ομοσπονδία που ιδρύθηκε στην Ελλάδα.

Ως αθλητικός ηγετικός φορέας 28 αρχικά σωματείων ο ΣΕΓΑΣ συνέδεσε την ιστορία του με την ιστορία του ελληνικού αθλητισμού της νεότερης εποχής. Σήμερα αριθμεί 500 αθλητικά σωματεία και περίπου 30.000 αθλητές και αθλήτριες.

Ο ΣΕΓΑΣ καλλιέργησε από την ίδρυσή του και για πολλές δεκαετίες, όλα τα αθλήματα (ποδόσφαιρο, μπάσκετ, βόλεϊ, κολύμβυση, τένις, ξιφασκία, ποδηλασία, γυμναστική, πάλη, πυγμαχία, ιππασία, σκοποβολή, τζούντο, χάντμπολ κ.α) που στη συνέχεια απέκτησαν ανεξάρτητες ομοσπονδίες.

Σημειωτέο ότι στον ΣΕΓΑΣ ανήκαν και οι κυπριακοί γυμναστικοί σύλλογοι κατά τη διάρκεια της Αγγλοκρατίας του νησιού καθώς και αρκετά χρόνια μετά μέχρι το 1983.
Η ίδρυση της Ομοσπονδίας ήρθε ως συνέχεια και ανάγκη για την καλύτερη οργάνωση του αθλητισμού. Πριν τους Α' Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας, ήδη είχαν γίνει τέσσερις Ζάππειες Ολυμπιάδες.

Μέσα από αυτές φάνηκε η ανάγκη για την πιο οργανωμένη προετοιμασία των αθλητών αλλά και των αγώνων. Η αναβίωση, η ανάθεση και η επιτυχημένη τέλεση στην Αθήνα των Α' Ολυμπιακών Αγώνων είχε ως αποτέλεσμα όλο και περισσότεροι να θέλουν να γυμνάζονται, να γίνονται όλο και περισσότεροι τοπικοί αγώνες σε διάφορα μέρη της χώρας, με αποτέλεσμα να ιδρυθούν νέοι σύλλογοι (37 εκείνη την εποχή) για να καλύψουν τις ανάγκες.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια