default-image

Σαν σήμερα... το θαύμα του Κώστα Κεντέρη στο Σίδνεϊ

Σπορ
Σαν σήμερα... το θαύμα του Κώστα Κεντέρη στο Σίδνεϊ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η μεγάλη κούρσα στα 200μ. και το χρυσό μετάλλιο στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αυστραλίας...

Η ιστορική κούρσα του Κώστα Κεντέρη στο Σίδνεϊ, σαν σήμερα, στις 28 Σεπτεμβρίου 2000, θα μείνει για πάντα χαραγμένη στη μνήμη των Ελλήνων φιλάθλων. Κόντρα στα προγνωστικά και στα μεγάλα φαβορί της κούρσας, ο Μυτιληνιός σπρίντερ τερμάτισε πρώτος στον τελικό των 200μ με 20.09 και ανέβηκε στο ψηλότερο σκαλί του βάθρου (της Ολυμπιάδας της Αυστραλίας) προκαλώντας τον παγκόσμιο θαυμασμό των φίλων του κλασικού Αθλητισμού.

*Η εικόνα με επτά "έγχρωμους" αθλητές να κυνηγούν το λευκό Έλληνα αθλητή έκανε τον γύρο του κόσμου. Λόγω και της διαφοράς της ώρας εκείνη την ημέρα υπήρξαν εφημερίδες που τύπωσαν έκτακτο παράρτημα!

*Ο Κώστας Κεντέρης έδειξε τις διαθέσεις του για κάτι καλό από την… αρχή των προσπαθειών του, αφού ξεκίνησε την προσπάθειά του με 20.57 στα προκριματικά, συνέχισε στα προημιτελικά με 20.14 και νέο πανελλήνιο ρεκόρ και με 20.20 στα ημιτελικά σφράγισε την πρώτη συμμετοχή έλληνα αθλητή σε τελικό Ολυμπιακών Αγώνων στα 200μ.

Με το 20.09 σημείωσε εκ νέου πανελλήνιο ρεκόρ, αφήνοντας δεύτερο τον Βρετανό Ντάρεν Κάμπελ με 20.14 και τρίτο τον Ατο Μπόλτον από το Τρίνιταντ και Τομπάγκο με 20.20 που ήταν και τα δύο μεγάλα φαβορί για το χρυσό μετάλλιο.

*«Ο Μπόλτον και ο Κάμπελ πριν από την κούρσα θεωρούνταν ως τα μεγάλα φαβορί, αλλά ο έλληνας πρωταθλητής κατάφερε να αιφνιδιάσει τους αντιπάλους του και να πραγματοποιήσει τη μεγαλύτερη έκπληξη», επεσήμανε μετά την κούρσα το πρακτορείο ειδήσεων «Reuters».

*Ο Κεντέρης, που έτρεξε στον 5ο διάδρομο, ξεκίνησε σχεδόν ιδανικά και στα 100 πρώτα μέτρα είχε πολύ κοντά τους Μπόλντον και Κάμπελ που είχαν πάρει ένα μικρό προβάδισμα. Από την είσοδο της ευθείας ο Κεντέρης «κατάπινε» έναν- τους αντιπάλους του και μόλις κατάλαβε ότι θα πέρναγε πρώτος τον τερματισμό σήκωσε τα χέρια του ψηλά και πανηγύρισε τη νίκη.

*Ο ελληνικός εθνικός ύμνος ακούστηκε στο κατάμεστο από θεατές στάδιο του Σίδνεϊ, ενώ εκατομμύρια Έλληνες ανά τον κόσμο δάκρυζαν και ο Κώστας Κεντέρης ευχαριστούσε τον Θεό. «Ευχαριστώ Θεέ μου. Ευχαριστώ», ήταν τα λόγια του, μόλις τελείωσε η ανάκρουση του Εθνικού Ύμνου.

*«Ο χρυσός Έλληνας έσβησε τα αστέρια» ήταν την επόμενη ημέρα ο τίτλος της εφημερίδας «Australian» που χαρακτήρισε ως «σοκ» τη νίκη του έλληνα σπρίντερ και ως μία από τις «μεγαλύτερες εκπλήξεις των Ολυμπιακών Αγώνων».

*Η «Daily Telegraph» κυκλοφόρησε με μια τεράστια φωτογραφία του Κεντέρη τη στιγμή του τερματισμού την οποία συνόδευε με τον εντυπωσιακό τίτλο «ελληνική Αστραπή» («Greece Lightning» σε παραλληλισμό με το «Greased Lighting» που ερμήνευε ο Τζον Τραβόλτα στο «Γκριζ»).

*«Ο 27χρονος Έλληνας με δύο εθνικά ρεκόρ στους προκριματικούς και τον τελικό, μετέτρεψε το προφίλ του και από ένας ταπεινός αθλητής έγινε σούπερσταρ. Είναι μόλις ο τέταρτος αθλητής της χώρας του που καταφέρνει να κερδίσει χρυσό μετάλλιο στον στίβο, ενώ ο πρώτος ήταν ο Σπύρος Λούης», ανέφερε το σχετικό άρθρο της εφημερίδας.

* Οι οκτώ πρώτοι του τελικού:

1. Κώστας Κεντέρης 20.09

2. Ντάρεν Κάμπελ (Βρετανία) 20.14

3. Ατο Μπόλτον (Τρίνιταντ και Τομπάγκο) 20.20

4. Ομπαντέλε Τόμπσον (Μπαρμπάντος) 20.20

5. Κρίστιαν Μάλκολμ (Βρετανία) 20.23

6. Κλαουντινέι ντα Σίλβα (Βραζιλία) 20.28

7. Κόμπι Μίλερ (ΗΠΑ) 20.35

8. Τζον Κάπελ Τζούνιορ (ΗΠΑ) 20.49

                           Το τροχαίο, ο έλεγχος ντόπινγκ και η αθώωση

Λίγο πριν ανοίξει η αυλαία στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας, ο Κώστας Κεντέρης ήταν το μεγάλο όνομα του ελληνικού στίβου καθώς και πιθανότατα ο τελευταίος λαμπαδηδρόμος που θα έπαιρνε μέρος στην τελετή έναρξης. Ωστόσο, μία μέρα πριν την τελετή, ο Κεντέρης και η συναθλήτριά του Κατερίνα Θάνου δεν παρέστησαν σε έκτακτο έλεγχο ντόπινγκ. Οι ίδιοι υποστήριξαν ότι ενεπλάκησαν σε τροχαίο ατύχημα με μηχανή κατά την προσπάθειά τους να σπεύσουν στο Ολυμπιακό Χωριό ώστε να υποβληθούν στο τεστ. Σύμφωνα με τον Κώστα Κεντέρη, ενημερώθηκε για την κλήση της ΔΟΕ για τον έλεγχο 60 λεπτά πριν τη λήξη της προθεσμίας. Αργότερα, η έρευνα έδειξε ότι το ατύχημα ήταν προσχεδιασμένο και εικονικό, ενώ η εισαγωγή και παραμονή τους στο νοσοκομείο ΚΑΤ έγινε μετά από «τηλεφωνική εντολή». Στον απόηχο των γεγονότων, ο Κεντέρης και η Θάνου ανακοίνωσαν την απόσυρσή τους από τους Αγώνες στις 18 Αυγούστου, μετά από την απολογία τους στην πειθαρχική επιτροπή της ΔΟΕ.

Ο έλεγχος της Αθήνας ήταν ο τρίτος έλεγχος ντόπινγκ στον οποίο δεν έλαβαν μέρος οι δύο αθλητές και έτσι τους επεβλήθη ποινή προσωρινού αποκλεισμού από την IAAF στις 22 Δεκεμβρίου 2004. Τον Ιούνιο του 2005 όμως, οι αθλητές αθωώθηκαν από την πειθαρχική επιτροπή του ΣΕΓΑΣ λόγω αμφιβολιών. Αντίθετα, στον προπονητή τους Χρήστο Τζέκο επεβλήθη ποινή αποκλεισμού τεσσάρων χρόνων από κάθε αθλητική δραστηριότητα, γιατί δεν ενημέρωσε έγκαιρα τους αθλητές του για την κλήση σε έλεγχο ντόπινγκ, αλλά απαλλάχθηκε των κατηγοριών για την υπόθεση εμπορίου αναβολικών ουσιών.

*Μετά από μακρύ νομικό αγώνα, στις 26 Ιουνίου 2006, πριν την απόφαση του Διεθνούς Αθλητικού Δικαστηρίου, οι αθλητές ήρθαν σε δικαστικό διακανονισμό με την IAAF δεχόμενοι την παραβίαση του κανονισμού αντι-ντόπινγκ και την απουσία τους από τρεις ελέγχους από τις 27 Ιουλίου μέχρι τις 12 Αυγούστου 2004. Σε αντάλλαγμα απαλλάχθηκαν από τις δύο βαρύτερες κατηγορίες για αποφυγή και άρνηση ελέγχου. Ορίστηκε επίσης πως από τις 22 Δεκεμβρίου 2006 ήταν ελεύθεροι να επιστρέψουν στους αγώνες.

*Τον Σεπτέμβριο του 2011, ο Κώστας Κεντέρης μαζί με την Κατερίνα Θάνου, αθωώθηκε ομόφωνα σε δεύτερο βαθμό από την Ελληνική Δικαιοσύνη.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News