"Κορυφαίο μίτινγκ στίβου στην Ελλάδα τα Βενιζέλεια"

Σπορ
"Κορυφαίο μίτινγκ στίβου στην Ελλάδα τα Βενιζέλεια"

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Στόχος των διοργανωτών να ενταχθεί στη σειρά "Premium"...

Το διεθνές μίτινγκ στίβου "Βενιζέλεια" θα αποτελεί την κορυφαία διοργάνωση στην Ελλάδα για τα επόμενα χρόνια. 

Στόχος των διοργανωτών είναι τη νέα σεζόν το μίτινγκ να ενταχθεί στη σειρά Premium, που αποτελεί την κορυφαία διοργάνωση για την Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία (EAA - European Athletic Association). Αυτό θα επιφέρει νέες αναβαθμίσεις στους χώρους του Εθνικού Σταδίου Χανίων, το οποίο στόχος είναι να αποτελεί το κορυφαίο προπονητικό κέντρο στη Νότια Ευρώπη. 

Αυτό τόνισε στην ενημερωτική συνάντηση με τους εκπροσώπους των ΜΜΕ ο πρόεδρος του Κύδωνα, Σάκης Κουβάτσος, σημειώνοντας τα εξής: «Ηταν γνωστό από πέρσι ότι από το 2019 και μετά οι προκρίσεις για τις Ολυμπιάδες, τα Ευρωπαϊκά και Παγκόσμια πρωταθλήματα θα γινόντουσαν μονάχα από μίτινγκ αναγνωρισμένα από την ευρωπαϊκή και παγκόσμια Ομοσπονδία. Τέτοια διοργάνωση δεν υπήρχε στην Ελλάδα, λόγω της οικονομικής κρίσης, με αποτέλεσμα να προσανατολίζεται ο ΣΕΓΑΣ να στηρίξει αποφασιστικά τουλάχιστον μία διοργάνωση που θα έδινε αυτή τη δυνατότητα στους Ελληνες πρωταθλητές, να διεκδικούν θέσεις πρόκρισης. Αυτό που σκεφτήκαμε σαν αθλητικά σωματεία ήταν το συμφέρον της πόλης και των Ελλήνων αθλητών. Η ιστορία και το επίπεδο των μίτινγκ μας επέτρεπε να πιέσουμε καθοριστικά τον ΣΕΓΑΣ, ο οποίος ήταν θετικός στην ενοποίηση των μίτινγκ, ενώ υπήρχε η συμπαράσταση και του Γενικού Γραμματέα Αθλητισμού, αλλά και του Δημάρχου Χανίων, στην ιδέα του να κάνουμε ένα μίτινγκ που θα ενταχθεί στο διεθνές καλεντάρι.

Η ανάδειξη των Χανίων, ως Στάδιο που θα γινόταν η κορυφαία διοργάνωση στίβου στη χώρα για τα επόμενα χρόνια, θα βοηθούσε καθοριστικά και τις συνθήκες στις οποίες θα αγωνίζονται οι Χανιώτες αθλητές, η νεολαία, στο Στάδιο το οποίο υποχρεωτικά θα έπρεπε να αναβαθμιστεί για να υποδεχτεί μία τέτοια διοργάνωση. Το μίτινγκ "Βενιζέλεια-Χανιά" θα είναι η κορυφαία διοργάνωση στίβου στη χώρα για τα επόμενα χρόνια και έχει σκοπό του χρόνου να διεκδικήσει την είσοδό του στην κατηγορία Premium, που είναι η κορυφαία διοργάνωση που κάνει η Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία, με αποτέλεσμα να μπορούμε να διεκδικήσουμε σαν πόλη και άλλες ακόμη επενδύσεις και να αναδείξουμε το Εθνικό Στάδιο Χανίων σαν το κορυφαίο προπονητικό κέντρο στη Νότια Ευρώπη. Αυτός είναι ο στόχος μας, όχι μόνο γιατί μας αρέσει να αναπτύσσουμε αθλητικό τουρισμό. Η δουλειά μας σαν αθλητικά σωματεία είναι η χανιώτικη νεολαία και οι πολίτες των Χανίων να μπορέσουν να καταλάβουν τι σημασία έχει να μπει ο αθλητισμός στη ζωή τους. Αλλά με αναβαθμισμένο Εθνικό Στάδιο και - όπως ελπίζουμε - με άλλες εγκαταστάσεις που θα δημιουργηθούν κλειστοί χώροι, τότε θα υπάρχουν οι συνθήκες που και η χανιώτικη νεολαία για πολλές δεκαετίες θα λύσει τα προβλήματα άθλησής της αλλά παράλληλα θα αποτελέσουμε έναν πόλο έλξης για να βάλει ο κάθε Χανιώτης τον αθλητισμό στη ζωή του».

Ακόμη ο Σ. Κουβάτσος ανέφερε ότι με τη βοήθεια του ΣΕΓΑΣ, της Περιφέρειας και των Δήμων Χανίων και Πλατανιά, υπήρξε ο δεκαπλασιασμός του μπάτζετ του μίτινγκ αλλά και η αναβάθμιση των εγκαταστάσεων του Εθνικού Σταδίου Χανίων, που βρίσκεται σε εξέλιξη. Οπως αποκάλυψε είναι έτοιμα τα τεύχη δημοπράτησης για να προχωρήσει ο διαγωνισμός από τη ΓΓΑ για την κατασκευή του προθερμαντηρίου (νέος αθλητικός χώρος που θα καλύψει σημαντικά τις ανάγκες που υπάρχουν) αλλά και για τη συντήρηση των πυλώνων, που είχαν να συντηρηθούν από το 1984, όταν και τοποθετήθηκαν.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του Γ.Σ. "Ελ. Βενιζέλος", Γιώργος Γιατρουδάκης ανέφερε τα εξής: «Δημιουργείται μία συνάντηση των δύο μεγάλων σωματείων και των δύο μεγάλων μίτινγκ. Θα δώσουμε όλοι τον καλύτερό μας εαυτό, γιατί έχουμε τους κατάλληλους ανθρώπους για να τρέξουμε μία τόσο μεγάλη διοργάνωση, όχι μόνο για φέτος, αλλά και για τα επόμενα χρόνια. Ομως θα πρέπει και η τοπική κοινωνία και οι τοπικοί άρχοντες, αλλά και από την Περιφέρεια, να καταλάβουν ότι αυτό το πράγμα είναι η αρχή για να γίνουν σπουδαία πράγματα στην πόλη. Να αφήσουν μία παρακαταθήκη, όχι μόνο για τα παιδιά και τις επόμενες γενιές, αλλά και για την πορεία των επόμενων χρόνων. Εχουμε κάνει ένα επιτελείο ώστε η διοργάνωση να είναι υψηλοτάτου επιπέδου», εκθειάζοντας παράλληλα τη δουλειά της οργανωτικής επιτροπής, με αναφορά στον Μάρκο Καλούδη και τη μάνατζερ των αγώνων Αθηνά Χαριτάκη.

Για την ΕΑΣ ΣΕΓΑΣ Κρήτης ο πρόεδρος Σωτήρης Λαβούτας επισήμανε τα εξής: «Η ΕΑΣ ΣΕΓΑΣ Κρήτης αισθάνεται ότι είναι δικαιωμένη για τους αγώνες μας και την προσφορά μας στον τοπικό αθλητισμό. Είμαστε μία ΕΑΣ ενωμένη, αγαπημένη, με έναν τεχνικό σύμβουλο που είναι ο καλύτερος στην Ελλάδα. Με όλους τους ανθρώπους που έχουμε και βάσει αυτής της καλής πορείας που έχουμε, της αγάπης, της ομόνοιας ο ΣΕΓΑΣ αξιολόγησε τα πράγματα και αποτρέψαμε τη διοργάνωση ενός τέτοιου μίτινγκ σε άλλη πόλη της Ελλάδας. Πάνω απ' όλα σε αυτές τις διοργανώσεις μετράνε οι άνθρωποι και το τι εμπειρία υπάρχει. Η εμπειρία που υπάρχει στα Χανιά δεν υπάρχει σε κανένα άλλο μέρος της Ελλάδας και από τα δύο σωματεία και την ΕΑΣ ΣΕΓΑΣ Κρήτης», ενώ στη συνέχεια τόνισε ότι βοήθησε και η στάση του απερχόμενου Δημάρχου Χανίων Τάσου Βάμβουκα, που ήταν από αυτούς που είχε προτείνει την "ένωση" των δύο μίτινγκ, επισημαίνοντας ότι τα σωματεία δεν έχουν κάποιο όφελος από αυτή τη διοργάνωση, αλλά το όφελος το έχουν τα Χανιά. Παράλληλα έκανε κάλεσμα στον κόσμο: «Να έρθει όλος ο κόσμος να συμπαρασταθεί την Κυριακή 9 Ιουνίου και να θαυμάσει τα παιδιά. Θα κάνουμε ό,τι μπορούμε να ικανοποιήσουμε τον θεατή που θα έρθει να δει τους αγώνες».

Ο γεν. γραμματέας της ΕΑΣ ΣΕΓΑΣ, Χριστόφορος Ανδρουλιδάκης, ενημέρωσε σχετικά με τεχνικά χαρακτηριστικά της διοργάνωσης. Οπως είπε θα συμμετάσχουν πάνω από 40-45 ξένοι αθλητές, περίπου 130 Ελληνες και αρκετοί ντόπιοι αθλητές. Ακόμη θα υπάρχουν και αναπτυξιακά αγωνίσματα, εκτός από τα επίσημα του μίτινγκ, ενώ είναι προγραμματισμένη ακόμη και σκυταλοδρομία για τα παιδιά των Δημοτικών Σχολείων.

Τέλος, ο τεχνικός ανάπτυξης του ΣΕΓΑΣ Μάρκος Καλούδης έκανε λόγο για ένωση δυνάμεων με στόχο τη δημιουργία ενός κορυφαίου μίτινγκ για την Ευρώπη, αλλά για ένα γεμάτο από κόσμο Εθνικό Στάδιο Χανίων.

Τους αγώνες, όπως έγινε γνωστό, θα παρακολουθήσουν εκ μέρους του ΣΕΓΑΣ ο πρόεδρος Κώστας Παναγόπουλος, ο Αντιπρόεδρος και μέλος της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Παναγιώτης Δημάκος, ο γεν. γραμματέας Βασίλης Σεβαστής αλλά και εκ μέρους της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας ο Γάλλος Ζαν Νίκολας Ντουμένγκ.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News