Μπελιμπασάκη: Όταν αγωνίζομαι νιώθω ότι σηκώνω πάνω μου όλο το έθνος...

Σπορ
Μπελιμπασάκη: Όταν αγωνίζομαι νιώθω ότι σηκώνω πάνω μου όλο το έθνος...

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η Μαρία Μπελιμπασάκη, καταρρίπτει το ένα ρεκόρ μετά το άλλο αποδεικνύοντας πως συγκαταλέγεται μεταξύ των κορυφαίων αθλητριών στην Ευρώπη.

Στο φετινό Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα στίβου στο Βερολίνο, κατάφερε να γράψει τη δική της ιστορία στα ελληνικά χρονικά του στίβου, καθώς φόρεσε το πρώτο μετάλλιο της χώρας μας στο αγώνισμα των 400μ. με επίδοση 50.45. Η Μαρία Μπελιμπασάκη ανήκει πλέον δικαίως στην ελίτ του ευρωπαϊκού στίβου, κρατώντας ψηλά τη σημαία του ελληνικού αθλητισμού.

Η πρωταθλήτρια από τη Σητεία μίλησε στο sport-fm.gr και αναφέρθηκε στα μετάλλια και τις διακρίσεις της καριέρας της, στην έννοια της αποτυχίας, στην αντιμετώπιση του στίβου από την Πολιτεία, στους Ολυμπιακούς Αγώνες στο Τόκιο του 2020, ενώ δεν παρέλειψε να παρακινήσει τη νέα γενιά να ασχοληθεί με το άθλημα του στίβου.

-Από όλα τα μετάλλια, τις διακρίσεις, τα ατομικά και ιστορικά ρεκόρ της καριέρας σου, ποια στιγμή ξεχωρίζεις και γιατί;

«Η πιο δυνατή στιγμή σε όλη μου την αθλητική πορεία είναι αναμφισβήτητα η κατάκτηση του ασημένιου μεταλλίου στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα συνοδευόμενο από ένα πολύ μεγάλο πανελλήνιο ρεκόρ. Και αυτό γιατί είναι η πρώτη μου μεγάλη διάκριση».

-Πόσο δύσκολο είναι για μια νεαρή, εμφανίσιμη και δυναμική αθλήτρια να συνδυάζει τις απαιτήσεις του πρωταθλητισμού με τον προσωπικό χρόνο;

«Έχω μάθει στη καθημερινότητα μου όπου πολλές ώρες σπαταλούνται μέσα στο γήπεδο, να βρίσκω χρόνο για μένα. Επιλέγω κάποιες δραστηριότητες τα σαββατοκύριακα που θα γεμίσουν τις "μπαταρίες" μου και θα πάρω δύναμη για τις επόμενες μέρες. Έτσι επιλέγω να αποδράσω σε κοντινές περιοχές έξω από την Αθήνα, κυρίως στη φύση που με ηρεμεί παρέα με δικούς μου ανθρώπους».

-Ποια είναι τα συναισθήματα σου όταν αγωνίζεσαι φορώντας το εθνόσημο;

« Είμαι πολύ υπερήφανη που είμαι Ελληνίδα. Όταν αγωνίζομαι στο εξωτερικό νιώθω ότι σηκώνω στην πλάτη μου ένα ολόκληρο έθνος που με παρακολουθεί και αγωνιά μαζί μου. Και προσπαθώ πάντα να δώσω τον καλύτερο μου εαυτό και να τους κάνω υπερήφανους».

-Πότε θεωρείς ότι είναι η κατάλληλη ηλικία για να αρχίσει ένα παιδί να ασχολείται με τον αθλητισμό και συγκεκριμένα το στίβο;

«Τα παιδιά καλό είναι να ασχοληθούν από μικρή ηλικία με τον αθλητισμό σε ένα άθλημα που αυτά θα επιλέξουν. Δεν πρέπει οι γονείς να πιέζουν τα παιδιά τους γιατί αυτό μόνο αντίθετα αποτελέσματα φέρνει. Η ηλικία των 5 με 6 ετών θεωρώ είναι η καλύτερη για να ξεκινήσει ένα παιδί να έρχεται σε επαφή με αθλήματα σε παιγνιώδη μορφή πάντα. Όσο για το στίβο, τα προτρέπω να δοκιμάσουν και αν τους αρέσει, να δουλέψουν σκληρά για να πετύχουν τους στόχους τους».

-Υπάρχει κάποιο πρότυπο αθλήτριας που να σε ενέπνευσε στη διάρκεια της πορείας σου;

« Δεν έχω κάποιο είδωλο -πρότυπο που να με ενέπνευσε συγκεκριμένα. Θαυμάζω όμως τους αθλητές που είναι πειθαρχημένοι στους στόχους τους και καταφέρνουν να φτάσουν ψηλά χάρη στον επαγγελματισμό που διαθέτουν».

-Τι σημαίνει αποτυχία για εσένα και πως την αντιμετωπίζεις;

«Αποτυχία και επιτυχία είναι έννοιες ξεκάθαρα συνυφασμένες με τον πρωταθλητισμό. Πρέπει να μάθεις να αποδέχεσαι και τα δύο. Αποτυχία για μένα θα είναι να καταλάβω πως δεν έχω δώσει όλα όσα θα μπορούσα να δώσω για να πετύχω. Και επειδή ακριβώς δε θέλω να το νιώσω αυτό το συναίσθημα, δίνω πάντα το 100% και ότι αποτέλεσμα έρθει θα είμαι ικανοποιημένη».

-Ποιο θεωρείς ότι είναι το επίπεδο του ελληνικού αθλητισμού. Υπάρχει η κατάλληλη στήριξη από την πολιτεία;

«Το επίπεδο του στίβου στην Ελλάδα είναι αρκετά καλό. Πιστεύω ξεκάθαρα όμως ότι το μέλλον βρίσκεται στις μικρές ηλικίες. Για αυτό το λόγο οι προπονητές στις μικρές κατηγορίες προσπαθούν να δημιουργήσουν σταδιακά αθλητές που θα φτάσουν σε υψηλές επιδόσεις. Έχουμε ταλέντα, έχουμε αθλητές. Με δουλειά και πειθαρχία θα καταφέρουμε να κρατηθούμε υψηλά στον παγκόσμιο στερέωμα του αθλητισμού. Όσο για την στήριξη από την πολιτεία, θέλουμε όλοι οι αθλητές να έχουμε εγκαταστάσεις υψηλού επιπέδου για να προπονηθούμε για να φέρουμε περισσότερες διακρίσεις. Και κάθε βοήθεια από το κράτος είναι δεκτή για να μας διευκολύνει σε αυτούς τους δύσκολους καιρούς. Δίπλα μου πάντα είναι η οικογένεια μου, ο προπονητής μου και ο σύντροφός μου που σε κάθε βήμα με στηρίζουν και χαίρονται πραγματικά με τις επιτυχίες μου».

- Παρακολουθείς κάποιο άλλο άθλημα;

«Δεν έχω χρόνο δυστυχώς να παρακολουθήσω κάποιο άλλο άθλημα. Όμως αγαπώ πολύ το μπάσκετ και το βόλεϊ».

-Ποιοι είναι οι μελλοντικοί αγωνιστικοί στόχοι που θέτεις;

«Οι μελλοντικοί μου στόχοι για το 2019 είναι το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα κλειστού στίβου το Μάρτιο στη Γλασκώβη, το Ευρωπαϊκό Κύπελλο Ομάδων στην Πολωνία τον Αύγουστο και το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα ανοικτού στίβου στη Ντόχα το Σεπτέμβριο. Μακροπρόθεσμα φυσικά οι Ολυμπιακοί Αγώνες στο Τόκιο το 2020».

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News