Στίβος

Άθλιες οι συνθήκες προπόνησης των σφυροβόλων στα Χανιά

Κάτω από τραγικές συνθήκες προπονούνται οι αθλητές σφυροβολίας του Ελευθέριου Βενιζέλου στα Χανιά καθώς η αλάνα που φιλοξενεί την προετοιμασία τους είναι αμμώδης και ειδικά το καλοκαίρι η θερμοκρασία φτάνει σε πολύ υψηλά επίπεδα με αποτέλεσμα να υπάρχει κίνδυνος ακόμα και για την υγεία των αθλούμενων.

Τώρα και χρόνια οι άνθρωποι του χανιώτικου σωματείου αναζητούν μία λύση, όμως οι υποσχέσεις που δημόσια κατά καιρούς έχουν δώσει υπουργοί, αλλά και η περιφέρεια δεν έχουν υλοποιηθεί. «Έχουμε πολύ μεγάλο πρόβλημα», τονίζει στο neakriti.gr ο προπονητής σφυροβολίας, Κώστας Παπαμαρκάκης και προσθέτει: «Ουσιαστικά γυμναζόμαστε σ’ ένα χώρο που δεν έχει την παραμικρή προδιαγραφή. Είναι ένας αμμόλοφος. Πολλά χρόνια τώρα παίρνουμε υποσχέσεις από τοπικούς φορείς ότι θα μας βοηθήσουν να λύσουμε αυτό το πρόβλημα όμως μέχρι τώρα δεν έχουμε δει να γίνεται κάτι. Έχουμε βρει ένα χώρο στο Πολυτεχνείο που μας έχουν πει ότι θα τον δώσουν, όμως για να δημιουργηθεί το προπονητήριο θα πρέπει να χρηματοδοτηθεί. Έχουμε πάρει υπόσχεση από την Περιφέρεια ότι θα χρηματοδοτηθεί, αλλά βλέπουμε ότι - προς το παρόν- το θέμα έχει «παγώσει». Από αυτό το χώρο προπόνησης έχουν βγει αθλητές που έχουν πάει στους Ολυμπιακούς Αγώνες, όπως ο Μιχάλης Αναστασάκης και φέτος προπονείται ο Χρήστος Φραντζεσκάκης, ο οποίος έχει την καλύτερη επίδοση παγκοσμίως στους έφηβους και θα εκπροσωπήσει την Ελλάδα στο Παγκόσμιο πρωτάθλημα τον άλλο μήνα. Αυτός ο αθλητής μπαίνει σε κλωβό μόνο όταν πηγαίνει στους αγώνες. Έχω απογοητευτεί… Ακούμε όλο υποσχέσεις και έχω αρχίσει να μην πιστεύω κανένα».
Ο Χρήστος Φραντζεσκάκης έχει μπει δυναμικά στο χάρτη του παγκόσμιου στίβου με τις επιδόσεις του από πολύ μικρή ηλικία. Έχει την κορυφαία επίδοση στον κόσμο ως έφηβος κι όμως, όπως εξομολογείται «κάνω προπόνηση σ’ άθλιες συνθήκες και με πολλή ζέστη. Δεν έχουμε ένα σημείο να καθίσουμε και η άμμος καίει κάθε μέρα τα πόδια μας. Μας είχαν υποσχεθεί ότι ως το 2018 θα είχαν φτιάξει ένα γήπεδο για εμάς, αλλά τελικά δεν έγινε τίποτα. Ελπίζω όσο το δυνατό πιο σύντομα να αποκτήσουμε προπονητήριο γιατί είναι δύσκολο να επιβιώσουμε υπό αυτές τις συνθήκες. Τώρα θα χτίσουν ξενοδοχείο εδώ που γυμναζόμαστε και αναγκαστικά θα πρέπει να φύγουμε».
Την αγανάκτησή του εξέφρασε και ο αθλητής του Ελ. Βενιζέλου, Λευτέρης Γουμενάκης τονίζοντας: «Επτά χρόνια κάνω προπόνηση σε αυτό το χώρο. Έχω ακούσει πολλές υποσχέσεις, αλλά κανείς δεν κάνει τίποτα. Οι συνθήκες που κάνουμε προπόνηση δεν υποφέρονται. Μετά από δέκα βολές δεν μπορούμε να σκεφτούμε καθαρά λόγω της ζέστης και της ταλαιπωρίας. Η κατάσταση είναι απαράδεχτη και επικίνδυνη».
Ο κόμπος φαίνεται ότι έχει φτάσει στο χτένι για τον προπονητή Κώστα Παπαμαρκάκη και τους αθλητές του, οι οποίοι αποτελούν αυτή τη στιγμή την αφρόκρεμα του αθλήματος. Ο Μιχάλης Αναστασάκης - που είναι ό,τι καλύτερο έχει να επιδείξει η ελληνική σφυροβολία σε επίπεδο ανδρών- έκανε τα πρώτα του βήματα στο συγκεκριμένο προπονητήριο και μετακόμισε στην Αθήνα για να μπορεί να προπονηθεί σε καλύτερες συνθήκες. Ο ανήλικος ακόμα Χρήστος Φραντζεσκάκης, όμως δεν μπορεί να κάνει το ίδιο. Παρόλα αυτά αποτελεί τον κορυφαίο αθλητή σφυροβολίας κάτω των 20 ετών…

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια