Αυτοκίνητο

Πολιτικός γάμος: Επέστρεψε ο Γιώργος στο ΠΑΣΟΚ

Εις πολιτικού γάμου... κοινωνίαν! Χέρι-χέρι θα βαδίσουν πλέον πολιτικά η Δημοκρατική Συμπαράταξη ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜ.ΑΡ. και το ΚΙΔΗΣΟ του Γιώργου Παπανδρέου, με τον πρώην πρωθυπουργό να επιστρέφει στο άλλοτε... σπίτι του, με τη μορφή ωστόσο της συνεργασίας-συμπόρευσης.

Όπως αναμενόταν κι όπως είχαμε γράψει, ο "λευκός καπνός" της συμπόρευσης βγήκε στο πλαίσιο της χθεσινής συνάντησης που είχε ο Γιώργος Παπανδρέου με τη Φώφη Γεννηματά στο γραφείο της τελευταίας στη Bουλή.

Την είδηση υποδέχτηκαν με αρκετά θετικό βλέμμα και σε τοπικό επίπεδο, δίχως όμως αυτό να σημαίνει ότι δεν υπάρχουν εκ μέρους κομματικών παραγόντων προβληματισμοί, επιφυλάξεις, ενστάσεις και αντιδράσεις στα δύο τοπικά στρατόπεδα, της Δημοκρατικής Συμπαράταξης και του ΚΙΔΗΣΟ. Οι πρώτες δηλώσεις και αντιδράσεις ήταν σε θετικό τόνο, όμως να μην ξεχνάμε πως από πίσω έρχονται τα δύσκολα, μιας και δεν αποκλείεται η συνεργασία να συνοδευτεί από τριγμούς και εντάσεις, ιδίως κατά το δύσκολο πάντοτε κομμάτι της συγκρότησης των ψηφοδελτίων.

Αναλυτικότερα, δε χρειάστηκε περισσότερο από μία ώρα προκειμένου ο Γιώργος Παπανδρέου και η Φώφη Γεννηματά να επικυρώσουν χθες το μεσημέρι τη συμφωνία επιστροφής του πρώην πρωθυπουργού στους κόλπους πλέον της Δημοκρατικής Συμπαράταξης.

Σε κοινή τους ανακοίνωση, μετά τη συνάντησή τους χθες στη Βουλή, η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Φώφη Γεννηματά και ο πρόεδρος του ΚΙΔΗΣΟ και πρώην πρωθυπουργός, Γιώργος Παπανδρέου, επισημοποιούν τον πολιτικό "γάμο" μεταξύ ΔΗ.ΣΥ. και ΚΙΔΗΣΟ ανακοινώνοντας, με μια κρίσιμη για πολλούς και για πολλά παράμετρο, ότι το κόμμα του κ. Παπανδρέου θα συμμετάσχει αυτοτελώς στη Δημοκρατική Συμπαράταξη.

Τοπικές αντιδράσεις

Σε τοπικό επίπεδο, οι πρώτες αντιδράσεις για την απόφαση συμπόρευσης ήταν σε γενικές γραμμές θετικές.

Ο βουλευτής Ηρακλείου και γραμματέας της Κ.Ο. της Δημοκρατικής Συμπαράταξης ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜ.ΑΡ., Βασίλης Κεκγέρογλου, "χαιρέτισε" τη συμφωνία συμπόρευσης, κάνοντας λόγο για μια εξέλιξη που δίνει άλλη δυναμική και μπορεί να οδηγήσει σε αλλαγή συσχετισμών στο πολιτικό σκηνικό της χώρας.

«Σε μια δύσκολη, κρίσιμη συγκυρία για τη χώρα, είναι επιτακτική η ανάγκη μιας ισχυρής δημοκρατικής παράταξης. Η σημερινή (χθεσινή) εξέλιξη, με την απόφαση συμπόρευσης του ΚΙΔΗΣΟ με τη Δημοκρατική Συμπαράταξη, αποτελεί ένα θετικό βήμα. Ένα σημαντικό βήμα για την αλλαγή συσχετισμών στην πατρίδα μας. Η εθνική συνεννόηση αποτελεί μονόδρομο για την πατρίδα μας, για την οικονομική ανάκαμψη, για την αντιμετώπιση των πλείστων προβλημάτων που αντιμετωπίζει η ελληνική κοινωνία. Ξεκινάμε δυναμικά μια νέα προσπάθεια συσπείρωσης του προοδευτικού χώρου. Καλούμε όλους τους πολίτες εδώ στην Κρήτη, στην υπόλοιπη Ελλάδα, που νιώθουν ότι ανήκουν στον ευρύτερο αυτό χώρο, να πορευτούν μαζί μας και να συμμετάσχουν στις επόμενες διαδικασίες», ανέφερε ο Βασίλης Κεγκέρογλου.

Για θετική εξέλιξη έκανε λόγο, μιλώντας στη "Ν.Κ.", ο Χρήστος Στρατάκης - μέλος της Συντονιστικής Γραμματείας Ηρακλείου του ΚΙΔΗΣΟ.

«Είναι προς τη θετική κατεύθυνση η κίνηση αυτή με τη συμφωνία συμπόρευσης μεταξύ ΚΙΔΗΣΟ και Δημοκρατικής Συμπαράταξης. Εμείς στο ΚΙΔΗΣΟ θέλαμε να διατηρήσουμε τηn πολιτική μας αυτοτέλεια και αυτό έγινε. Υπάρχουν βεβαίως ακόμα διαφορές και αποστάσεις. Όμως είναι μια κίνηση που κάνουμε για το καλό της χώρας, για το εθνικό συμφέρον, με στόχο να διαμορφωθεί ένας ισχυρός προοδευτικός πολιτικός πόλος, που σε αυτή την κρίσιμη συγκυρία έχει τόσο ανάγκη η Ελλάδα», επισήμανε ο κ. Στρατάκης.

Δ.Ο. ΠΑΣΟΚ Ηρακλείου

«Ανεξάρτητα από λαθεμένες ή μη επιλογές του παρελθόντος, όλοι όσοι νιώθουν και πιστεύουν στην ανάγκη της ανασυγκρότησης της δημοκρατικής προοδευτικής παράταξης έχουν θέση στο εγχείρημα.

Η ανακοίνωση της συμμετοχής του ΚΙΔΗΣΟ στη Δημοκρατική Συμπαράταξη, όπου συμμετέχουν έως τώρα ΠΑΣΟΚ, ΔΗΜ.ΑΡ. και Κινήσεις Πολιτών, είναι ένα θετικό γεγονός στη μεγάλη προσπάθεια για την ενδυνάμωση του χώρου μας, που πρέπει να ενταθεί», αναφέρεται, μεταξύ άλλων, σε σχετική ανακοίνωση της Δημοτικής Οργάνωσης Ηρακλείου του ΠΑΣΟΚ...

Το κοινό ανακοινωθέν

«Ανασύνταξη της δημοκρατικής παράταξης»

Αναλυτικά η κοινή δήλωση των Γεννηματά και Παπανδρέου αναφέρει: «Η χώρα πρέπει επιτέλους να αποκτήσει προοπτική εξόδου από την κρίση. Χρειάζεται, γι' αυτό, ένα καλά συγκροτημένο σχέδιο προοδευτικών αλλαγών στην παραγωγή, στο κράτος, στους θεσμούς, στο πολιτικό σύστημα.

Για να υπηρετηθεί η ανάγκη αυτή, απαιτείται να αποκτήσουν κρίσιμο πολιτικό βάρος οι προοδευτικές δυνάμεις, οι δυνάμεις του δημοκρατικού σοσιαλισμού, δηλαδή απαιτείται να υπερβούν τη σημερινή αρνητική κατάσταση του πολυκερματισμού τους.

Εκφράζουμε την κοινή μας βούληση να συμπράξουμε και να συνεργαστούμε για την ανασύνταξη και την ενότητα της ευρείας δημοκρατικής παράταξης, για την ανασύνταξη και την ενότητα των δυνάμεων του δημοκρατικού σοσιαλισμού, της μεταρρυθμιστικής αριστεράς, της οικολογίας και του πολιτικού φιλελευθερισμού.

Το Κίνημα Δημοκρατών Σοσιαλιστών θα συμμετάσχει στη Δημοκρατική Συμπαράταξη, στην προσπάθεια ενίσχυσης και ενοποίησης του χώρου, διατηρώντας τη δική του διακριτή φυσιογνωμία, διατηρώντας την πολιτική και οργανωτική του αυτοτέλεια, όπως άλλωστε και οι άλλες συμπράττουσες πολιτικές δυνάμεις.

Το Κίνημα θα συμβάλει με τη δική του ιδιαίτερη φωνή στη διαμόρφωση μιας σύγχρονης, πειστικής και ολοκληρωμένης αφήγησης της ενωμένης προοδευτικής παράταξης για το μέλλον της χώρας και των πολιτών της.

Τα περαιτέρω διαδικαστικά και οργανωτικά βήματα της συνεργασίας θα εξειδικευτούν σύντομα, αφού προηγουμένως συζητηθούν στα πολιτικά όργανα της Δημοκρατικής Συμπαράταξης και του Κινήματος Δημοκρατών Σοσιαλιστών».

Ρεπορτάζ: Μπάμπης Σαββίδης

Σχόλια