default-image

ΣΟΣ! Πώς θα κάνετε οικονομία στο καύσιμο!

Σπορ
ΣΟΣ! Πώς θα κάνετε οικονομία στο καύσιμο!

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Δυστυχώς με τις τιμές δεν πρόκειται να βγάλουμε άκρη, μια και είναι δύσκολο να τις ψάχνει κανείς συνεχώς και να κάνει χιλιόμετρα για να βρει φτηνή βενζίνη και πετρέλαιο. Αυτό όμως που μπορεί να κάνει είναι να "σώσει" κάποια λίτρα ακολουθώντας τις παρακάτω συμβουλές:

- Γεμίστε το όχημά σας νωρίς το... πρωί. Η θερμοκρασία εδάφους είναι χαμηλή. Σε όλα τα πρατήρια βενζίνης οι δεξαμενές είναι υπόγειες. Επομένως, όσο πιο κρύο είναι το έδαφος, τόσο μεγαλύτερη είναι η πυκνότητα του καυσίμου. Αν γεμίσετε δηλαδή απόγευμα ή βράδυ, το λίτρο σας δε θα είναι ακριβώς 1 λίτρο.

- Όταν γεμίζετε ο ίδιος-ίδια σε self service-πρατήρια, μη βάζετε την αντλία στην υψηλή ταχύτητα. Από τις τρεις ταχύτητες/στάδια (χαμηλό στάδιο, μεσαίο κι υψηλό), το χαμηλό ελαχιστοποιεί τις αναθυμιάσεις που δημιουργούνται από τη βενζίνη. Σ' όλες τις μάνικες προκαλείται μια επιστροφή αναθυμιάσεων. Εάν γεμίζετε στο γρήγορο, ένα μέρος του καυσίμου, που πηγαίνει στο ρεζερβουάρ, μετατρέπεται σε αναθυμιάσεις βενζίνης και έτσι στην πραγματικότητα παραλαμβάνετε λιγότερο καύσιμο.

- Ένα ακόμα σημαντικό, ιδιαίτερα κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, είναι να κάνετε ανεφοδιασμό όταν το απόθεμα βενζίνης σας είναι περίπου στη μέση. Διότι όσο περισσότερο καύσιμο έχετε στο ρεζερβουάρ, τόσο λιγότερος αέρας υπάρχει στο διαθέσιμο χώρο του. Η βενζίνη εξατμίζεται γρηγορότερα από ό,τι μπορείτε να φανταστείτε.

- Εάν την ώρα που εισέρχεστε δείτε ότι γίνεται ανεφοδιασμός του βενζινάδικου από βυτιοφόρο, μη γεμίζετε, αν δεν είναι άμεση ανάγκη. Είναι πολύ πιθανό το καύσιμο να έχει ανακατευτεί κατά τον ανεφοδιασμό και να πάρετε μαζί τα ακάθαρτα συστατικά, που συνήθως κάθονται στον πάτο της δεξαμενής του αυτοκινήτου σας.

- Ελέγξτε για τη σωστή πίεση ελαστικών. Οι πιέσεις που συνιστά ο κατασκευαστής κάθε οχήματος πρέπει να τηρούνται απόλυτα τόσο για τη σωστή κύλιση του οχήματος και την οδική συμπεριφορά του, αλλά και για την οικονομία καυσίμου, που μπορεί να φτάσει μέχρι και 3,5%.

- Περιορίστε το βάρος του οχήματος. Βγάλτε κάθε περιττό αντικείμενο από το χώρο των αποσκευών, το οποίο αποτελεί περιττό βάρος για το αυτοκίνητό σας. Υπολογίζεται ότι στα μεγαλύτερα οχήματα αύξηση του φορτίου κατά 50 κιλά αυξάνει την κατανάλωση κατά 2%.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News