Μηχανοκίνητα

Εισαγγελείς συνέλαβαν υπάλληλο της Audi

Οι αρχές του Μονάχου συνέλαβαν υπάλληλο της Audi με την κατηγορία της εξαπάτησης και της ψευδούς διαφήμισης σε σχέση με το σκάνδαλο με τις εκπομπές ρύπων της αυτοκινητοβιομηχανίας, στην πρώτη σύλληψη στη Γερμανία που συνδέεται με το dieselgate της Volkswagen.

Ο εργαζόμενος της Audi συνελήφθη την Δευτέρα, κατ' εντολή των εισαγγελέων του Μονάχου, δήλωσε σήμερα εκπρόσωπος της εισαγγελίας. Ερωτηθείσα εάν η σύλληψη έγινε μετά από αίτημα των αμερικανικών Αρχών, η εκπρόσωπος απάντησε ότι αυτό δεν ισχύει. Δεν κατονόμασε τον συλληφθέντα.

Οι εισαγγελείς του Μονάχου αρνήθηκαν να σχολιάσουν εάν ο συλληφθείς είναι εν ενεργεία ή πρώην υπάλληλος της Audi. Η ίδια η Audi και η μητρική της Volkswagen αρνήθηκαν να κάνουν κάποιο σχόλιο.

Χθες, το αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης δήλωσε ότι απήγγειλε κατηγορίες σε βάρος του πρώην διευθυντή Τζιοβάνι Πάμιο, υποστηρίζοντας ότι έδωσε οδηγίες σε εργαζομένους της Audi να σχεδιάσουν λογισμικό για να χειραγωγούν τις δοκιμές για εκπομπές ρύπων σε χιλιάδες οχήματα ντίζελ της Audi. Η Audi είναι μονάδα του ομίλου Volkswagen.

Η εισαγγελία του Μονάχου ανακοίνωσε ότι ο υπάλληλος της Audi οδηγήθηκε την Τρίτη ενώπιον δικαστή και ότι τώρα είναι υπό κράτηση. Η εκπρόσωπος αρνήθηκε να συζητήσει την πιθανότητα ο κρατούμενος να εκδοθεί σε κάποια άλλη χώρα ή εάν οι εισαγγελείς του Μονάχου βρίσκονται σε επαφή με τις αμερικανικές Αρχές.

Η σύλληψη στη Γερμανία εντάσσεται στο πλαίσιο μιας ευρύτερης έρευνας για εξαπάτηση και ψευδή διαφήμιση και είναι αποτέλεσμα «ευρημάτων ύστερα από έρευνες», δήλωσε η εκπρόσωπος.

Τον Μάρτιο, οι εισαγγελείς του Μονάχου πραγματοποίησαν έρευνες στα γραφεία της Jones Day, της νομικής εταιρίας που η Volkswagen είχε προσλάβει για να ηγηθεί μιας εσωτερικής έρευνας στο σκάνδαλο με τις εκπομπές ρύπων, καθώς και στα κεντρικά γραφεία της Audi.

Η Volkswagen είχε καταδικάσει τότε τις έρευνες και ποτέ δεν δημοσιοποίησε τα πλήρη ευρήματα της εσωτερικής έρευνας που διενεργήθηκε από την Jones Day.

Οι έφοδοι από τους εισαγγελείς του Μονάχου τον Μάρτιο είχαν στόχο να ρίξουν φως στο ποιος εμπλεκόταν στον σχεδιασμό και την τοποθέτηση του παράνομου λογισμικού σε 80.000 οχήματα VW, Audi και Porsche με τρίλιτρους κινητήρες.

Όπως δήλωσε σήμερα η εκπρόσωπος της εισαγγελίας, δεν διεξάγεται προσωπική έρευνα σε βάρος κάποιου μέλους της διοίκησης της Audi.

Στην μηνυτήρια αναφορά που εξέδωσαν χθες οι αμερικανικές Αρχές, οι Αμερικανοί εισαγγελείς κατηγόρησαν τον Πάμιο ότι αγνόησε ή απέκρυψε προειδοποιήσεις από συγκεκριμένους μηχανικούς της Audi ότι τα συστήματα ελέγχου ρύπανσης που χρησιμοπούνται στους κινητήρες ντίζελ της εταιρίας παραβιάζουν την αμερικανική νομοθεσία για την προστασία του περιβάλλοντος. Οι Αμερικανοί εισαγγελείς δήλωσαν ότι ο Πάμιο είχε δώσει εντολή σε υφιστάμενούς του να αποστείλουν ψευδείς πληροφορίες στις αμερικανικές ρυθμιστικές αρχές, σύμφωνα με τις οποίες τα λεγόμενα οχήματα 'καθαρού ντίζελ' της Audi δεν χρησιμοποιούσαν τεχνολογία που επιτρέπει την χειραγώγηση των δοκιμών για τις εκπομπές ρύπων. Ούτε ο ίδιος ο Πάμιο ούτε οι εκπρόσωποί του ήταν διαθέσιμοι για κάποιο σχόλιο σήμερα.

ΑΠΕ - ΜΠΕ

Σχόλια