Μηχανοκίνητα

Κοπριά των γουρουνιών μετατράπηκε σε... άσφαλτο!

Το Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών των ΗΠΑ βρήκε πολύ ενδιαφέρουσα μια έρευνα της καθηγήτριας Elli Fini και της επιστημονικής ομάδας της από το Γεωπονικό και Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο της North Carolina.Σε αυτό το πρότζεκτ, λοιπόν, η Fini και η ομάδα της κατάφεραν να μετατρέψουν την κοπριά των γουρουνιών σε άσφαλτο!

Ανακάλυψαν πως τα περιττώματα των γουρουνιών περιέχουν έλαια πολύ κοντά σε χημική σύσταση με αυτή του πετρελαίου. Κι ενώ τα συγκεκριμένα έλαια δεν μπορούν να διυληθούν έτσι ώστε να μετατραπούν σε υγρά καύσιμα, όπως βενζίνη, μπορούν ωστόσο να χρησιμοποιηθούν στην κατασκευή ασφάλτου.

Η Fini και οι συνεργάτες της σύντομα διαπίστωσαν πως τα αποτελέσματα αυτής της βιο-συγκολλητικής ουσίας ήταν πολύ ενθαρρυντικά. Ονόμασαν λοιπόν αυτό το προϊόν-παράγωγο των κοπράνων του γουρουνιού PiGrid και ανακοίνωσαν ότι πέρα από την κατασκευή ασφάλτου, είναι εξαιρετικό και σε άλλες εργασίες, όπως η βιβλιοδεσία ή το στρώσιμο πατωμάτων.

Εμείς όμως προφανώς ενδιαφερόμαστε για την άσφαλτο. Ανάμεσα στα άλλα πλεονεκτήματα που αναφέρονται στο σχετικό video που θα δείτε, η «γουρουνοάσφαλτος» είναι πολύ οικονομική στην κατασκευή της και έχει πολύ καλύτερη αντοχή στις ρωγμές. Στο video επίσης οι επιστήμονες εξηγούν πώς αυτή η διαδικασία θα βοηθούσε στην διαχείριση δισεκατομμυρίων λίτρων αποβλήτων γουρουνιών κάθε χρόνο. Θα υπήρχε λοιπόν και βελτίωση στις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου.

Και λέμε εμείς τώρα, αν η οδήγηση πάνω σε ακαθαρσίες γουρουνιών, σημαίνει ότι οι δρόμοι θα γίνουν φθηνότεροι, πιο ανθεκτικοί και πιο φιλικοί στο περιβάλλον, τότε πράγματι μακάρι να έχουμε περισσότερους «σκατένιους» δρόμους...

Πηγή: drive.gr

Σχόλια