Μηχανοκίνητα

Έρχεται φθηνότερο αυτόματο κιβώτιο

Το αυτόματο κιβώτιο έχει πολλά πλεονεκτήματα αλλά υστερεί στον τομέα του κόστους. Ακόμη και τα κιβώτια νέας γενιάς που έχουν την δυνατότητα να επιλέγουν αυτόματα τις σχέσεις, παραμένουν ακριβές προτάσεις.

Οι κατασκευαστές αυτοκινήτων στη προσπάθεια τους να ικανοποιήσουν τις ανάγκες των οδηγών και να προωθήσουν νέες τεχνικές εξελίσσουν ένα διαφορετικό τύπο αυτόματου κιβωτίου. Πρόκειται για το αυτοματοποιημένο μηχανικό κιβώτιο, το οποίο στερείται αρκετών πλεονεκτημάτων αλλά προσφέρει άνεση και οικονομία στη κατανάλωση.

Ειδικότερα το Easytronic 3.0 που διατίθεται με τα Opel Adam, Corsa και το νέο Astra, εξασφαλίζει χαμηλότερη κατανάλωση σε σχέση με το μηχανικό πεντατάχυτο κιβώτιο.

Ένα αυτοματοποιημένο μηχανικό κιβώτιο, βασισμένο σε χειροκίνητο με αυτοματοποιημένο σύστημα αλλαγών σχέσεων, είναι μία προσιτή, αποδοτική εναλλακτική πρόταση έναντι ενός συμβατικού αυτόματου για μικρά ή συμπαγή μοντέλα.

Αν και τα αυτοματοποιημένα μηχανικά κιβώτια δεν μπορούν να φτάσουν τα κορυφαία επίπεδα άνεσης των πλήρως αυτόματων, εν τούτοις προσφέρουν αισθητά μεγαλύτερη άνεση από τα χειροκίνητα του είδους λόγω των αυτόματων αλλαγών σχέσεων, αλλά και χαμηλότερη κατανάλωση.

Η τελευταία γενιά αυτοματοποιημένων μηχανικών κιβωτίων όπως το Easytronic 3.0 της Opel, προσφέρει βελτιωμένες αλλαγές και ευκολία στην οδήγηση καθως και βελτιστοποιημένες λειτουργίες όπως τα "creep" και "launch".

Εκτός από το αυτόματο πρόγραμμα, το Easytronic 3.0 διαθέτει και μηχανικό πρόγραμμα αλλαγών μέσω απλής κίνησης του επιλογέα. Το "Creep" mode είναι κατάλληλο για ελιγμούς με χαμηλή ταχύτητα είναι παρόμοιο με ενός αυτόματου κιβωτίου, ενώ η ειδική λειτουργία start/stop επιτρέπει άμεση εκκίνηση και επιτάχυνση.

Σε συνδυασμό με το Easytronic 3.0, το νέο Astra 1.0 ecoFLEX καταναλώνει 4,2 λίτρα/100 χλμ. ενώ οι εκπομπές CO2 είναι 96 γραμ./χλμ. στο μέσο κύκλο.

Σχόλια