Μηχανοκίνητα

H Nissan δίνει "αυτονομία" στο Qashqai

Με γοργό ρυθμό ετοιμάζονται τα πρώτα μοντέλα αυτόνομης οδήγησης από τη "συμμαχία" Renault - Nissan.

Η Νissan θα κάνει επί ευρωπαϊκού εδάφους το ντεμπούτο της στην ημι-αυτόνομη οδήγηση με το Qashqai, το best seller μοντέλο της.

Ξεκινώντας από το 2017, θα εφοδιάζεται με την τεχνολογία Piloted Drive 1.0 που θα επιτρέπει στο crossover της Nissan να ταξιδέψει μόνο του σε μια λωρίδα κυκλοφορίας κάτω από έντονη κίνηση. Την τεχνολογία αυτή, που αποτελεί το πρώτο βήμα του πλάνου με τον τίτλο «Intelligent Driving», θα τη δούμε στην Ιαπωνία πριν το τέλος της χρονιάς και στις Ηνωμένες Πολιτείες στις αρχές του 2017.

Το δεύτερο βήμα, που θα ξεκινήσει το 2018, θα ονομάζεται Piloted Drive 2.0 και θα επιτρέπει αυτόματη αλλαγή λωρίδας σε αυτοκινητόδρομο. Το τρίτο (αναμένεται το 2020) θα επιτρέπει στα αυτοκίνητα της Nissan να περνούν τις διασταυρώσεις χωρίς την παρέμβαση του οδηγού.

Όλο αυτό το σχέδιο είναι μέρος μιας υπόσχεσης που έχει δώσει η ιαπωνική μάρκα για να φέρει την αυτόνομη οδήγηση πιο κοντά στο ευρύ κοινό.

Να προσθέσουμε, τέλος, ότι πέρσι, το Qashqai ήταν το best seller των συμπαγών crossover στην ευρωπαική αγορά με 232.788 μονάδες και αύξηση πάνω από 14% συγκριτικά με το 2014.

Πηγή: caranddriver.gr

Σχόλια