Μηχανοκίνητα

Καθιερώνονται ποινές στη Formula 1

Στην καθιέρωση επιβολής αφαίρεσης βαθμών για παραπτώματα των πιλότων από το πρωτάθλημα του 2014 συμφώνησαν οι ομάδες της Formula 1.

Κάτι σαν… point system καθιερώνεται στη Formula 1. Οι ομάδες σε συνάντησή τους στη Βαρκελώνη συμφώνησαν κατά πλειοψηφία την επιβολή ποινών αφαίρεσης βαθμών στους πιλότους που παραβαίνουν κανόνες. Η απόφαση αναμένεται να επικυρωθεί από το Παγκόσμιο Συνέδριο της FIA τον Ιούνιο, για να τεθεί σε εφαρμογή από το πρωτάθλημα του 2014.

Επτά από τις έντεκα συμμετέχουσες στο πρωτάθλημα ομάδες ήταν σύμφωνες, ενώ αντίθετες ήταν η Red Bull, η Lotus, η Williams και η Toro Rosso.

Το νέο σύστημα θα προβλέπει ποινές αφαίρεσης βαθμών για μία σειρά παραβάσεων. Μία ειδική επιτροπή θα έχει την ευχέρεια να αποφασίζει πόσοι βαθμοί θα αφαιρούνται, αλλά θα υπάρχουν στάνταρ ποινές για συγκεκριμένες παραβάσεις, όπως η αφαίρεση τριών βαθμών για επικίνδυνη σύγκρουση και ενός βαθμού όταν δεν τηρείται η σωστή απόσταση από το αυτοκίνητο ασφαλείας.

Αν, μάλιστα, ένας πιλότος συγκεντρώσει 12 βαθμούς ποινής στη διάρκεια μίας περιόδου δώδεκα μηνών, τότε θα τιμωρείται με ποινή αποκλεισμού ενός αγώνα. Πάντως με την ολοκλήρωση κάθε σεζόν οι βαθμοί ποινής που θα έχει συγκεντρώσει ένας πιλότος θα μηδενίζονται και θα εκκινεί την επόμενη περίοδο «καθαρός».

Οι περισσότεροι πιλότοι, τουλάχιστον όσοι δεν έχουν ιστορικό τέτοιων παραβάσεων, εμφανίστηκαν υπέρμαχοι αυτής της σημαντικής αλλαγής.

Σχόλια