Κολύμβηση

Με την 5η θέση επιστρέφει η Χιώτη από το Παγκόσμιο Κολύμβησης ΑμεΑ

Η πρωταθλήτρια της Ζωοδόχου Πηγής ανέβασε τον προσωπικό της πήχη και δηλώνει έτοιμη για το Ευρωπαϊκό της Πορτογαλίας και την Παραολυμπιάδα του Τόκιο…

Την ευκαιρία να ζήσει πρωτόγνωρες εμπειρίες, να συναντήσει τους κορυφαίους αθλητές-τριες του κόσμου αλλά και να τερματίσει στην 5η θέση της παγκόσμιας κατάταξης είχε η πρωταθλήτρια της Ζωοδόχου Πηγής και των Δελφινιών Σύλια Χιώτη. Η ταλαντούχα κολυμβήτρια στην πρώτη της συμμετοχή σε ένα Παγκόσμιο Πρωτάθλημα έδειξε τις ικανότητές της ενώ οι επιδόσεις της συγκαταλέγονται στις οκτώ καλύτερες του κόσμου.
«Τους τελευταίους 16 μήνες η ζωή μου πήρε έναν άλλο δρόμο. Από την πρώτη μου εμφάνιση τον Μάιο του 2018 στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα μέχρι και σήμερα έχω προσπαθήσει πάρα πολύ να αντιμετωπίσω όλες αυτές τις μεγάλες προκλήσεις. Η χρονιά ήταν πολύ δύσκολη με πολλές αντιξοότητες. Δουλέψαμε αρκετά με τους προπονητές μου. Είμαι αγωνίστρια και δεν το βάζω κάτω. Έχω πείσμα, θέληση και στόχο. Η πρώτη μου συμμετοχή σε Παγκόσμιο Πρωτάθλημα με έκανε ακόμα ικανότερη. Η ακύρωσή μου στον τελικό των 100μ. Πρόσθιο είναι ένα μάθημα για μένα. Κοιτάω μόνο μπροστά. Ο επόμενος στόχος μου είναι το Ευρωπαϊκό στην Πορτογαλία και η Παραολυμπιάδα του Τόκιο», τονίζει η Σύλια Χιώτη μετά την επιστροφή της από το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Κολύμβησης ΑμεΑ (London 2019 World Para Swimming Allianz Championships).


Ικανοποιημένος από την παρουσία της αθλήτριας του στο London Aquatics Center, δηλώνει ο Αγαπητός Μηναδάκης που δεν κρύβει την αισιοδοξία του για τις αγωνιστικές προκλήσεις που ακολουθούν.
«Ο στόχος, που αρχικά είχε τεθεί, ήταν η Σύλια να προκριθεί σε δύο τελικούς στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα. Από τις κούρσες τις οποίες πραγματοποίησε κρατάμε μόνο τα θετικά. Ο χρόνος στα 100μ. Πρόσθιο στον προκριματικό είναι η 5η επίδοση στον κόσμο όπως και στα 400μ. Ελεύθερο είναι η 7η», τονίζει ο προπονητής της και συνεχίζει: «Τα όρια που έχει θεσπίσει η Διεθνής Παραολυμπιακή Επιτροπή για την Παραολυμπιάδα του Τόκιο, η Σύλια τα έχει κατακτήσει. Περιμένουμε μέχρι τον Νοέμβρη να δούμε τα όρια που θα βάλει η Ελληνική Παραολυμπιακή Επιτροπή με την Εθνική Αθλητική Ομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρίες. Πιστεύω ότι η Σύλια έχει προκριθεί για το Τόκιο κατά 99,9 %. Η ακύρωση στον τελικό στα 100μ. Πρόσθιο ήταν μία κακή στιγμή για εμάς. Θα πρέπει να λάβουμε υπόψη ότι η 17χρονη κολυμβήτριά μας είναι η μικρότερη σε ηλικία στην κατηγορία της και συναγωνίζεται αθλήτριες ηλικίας μέχρι και 35 ετών. Στην πρώτη κούρσα της στα 400μ. Ελεύθερο όπου περιμέναμε να κολυμπήσει γρηγορότερα από το δικό της Πανελλήνιο ρεκόρ 4.55.31 δεν τα κατάφερε όμως τρεις μέρες μετά έδειξε το πόσο σπουδαία αγωνίστρια είναι και είναι βέβαιο ότι το μέλλον της ανήκει. Η επόμενη μεγάλη διοργάνωση για την Σύλια είναι το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Κολύμβησης στην Πορτογαλία τον Μάιο του 2020».
Υπενθυμίζουμε ότι η Σύλια Χιώτη στην πρεμιέρα (9/9/19) του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος συμμετείχε στα 400μ. Ελεύθερο όπου οι διοργανωτές αποφάσισαν την ενοποίηση δύο Κατηγοριών (S12 και S13) με αποτέλεσμα η κολυμβήτριά μας, με χρόνο 5.00.12, να καταλάβει την 9η θέση στον προκριματικό του αγωνίσματος και την 7η στην κατηγορία της.
Στις 12 Σεπτεμβρίου 2019 η ηρακλειώτισσα πρωταθλήτρια κολύμπησε στα 100μ. Πρόσθιο στην κατηγορία της και με χρόνο 1.21.53 στον προκριματικό, σημείωσε νέο Πανελλήνιο ρεκόρ καταρρίπτοντας το δικό της προηγούμενο (1.22.64 Βερολίνο, Ιούνιος 2018). Με τον χρόνο αυτό προκρίθηκε 3η στο τελικό του αγωνίσματος. Στον τελικό κατέλαβε την 6η θέση με 1.22.35 όμως ακυρώθηκε. Η επίδοσή της στον προκριματικό αποτελεί την 5η καλύτερη επίδοση στον κόσμο.
Την τελευταία ημέρα του Πρωταθλήματος (15/9/2019) αγωνίστηκε στον προκριματικό των 50μ. Ελεύθερο σημειώνοντας χρόνο 29.65, κατακτώντας την 14η θέση.

Σχόλια