Ποιος είναι ο Χανιώτης παγκόσμιος πρωταθλητής Απόστολος Παπαστάμος

Σπορ
Ποιος είναι ο Χανιώτης παγκόσμιος πρωταθλητής Απόστολος Παπαστάμος

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Οι δύσκολες συνθήκες προπόνησης στο κολυμβητήριο των Χανίων και ο θαυμασμός του για τον Σπανούλη και τον Πρίντεζη…

Aπό το βράδυ του Σαββάτου το όνομα του έχει γίνει γνωστό σε ανθρώπους που δεν ασχολούνται ιδιαίτερα με την κολύμβηση. Η είδηση ότι ένα 18χρονο παιδί από τα Χανιά έγινε νέος παγκόσμιος πρωταθλητής κάνοντας νέο παγκόσμιο ρεκόρ Εφήβων στα 400μ. μικτή ατομική προκάλεσε αίσθηση.

Αίσθηση σε όσους δεν τον γνώριζαν, αφού ο Απόστολος Παπαστάμος έχει δείξει τα τελευταία δύο χρόνια ότι είναι ικανός για σπουδαία πράγματα στο μέλλον.

Αυτή τη στιγμή ο 18χρονος κολυμβητής του Κώστα Τζιλιβάκη είναι κάτοχος των τίτλων στους Εφήβους στα 200 και 400 μικτή ατομική στην Ευρώπη και φυσικά στα 400μ. μικτή ατομική σε παγκόσμιο επίπεδο. Στο μόνο που δεν κατέκτησε το χρυσό ήταν στα 200μ. μικτή ατομική στο Παγκόσμιο όπου ήταν τρίτος.

Παράλληλα, έχει πιάσει το όριο για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο, ενώ είναι δεδομένο ότι στο μέλλον θα μας απασχολήσει έντονα. Ας γνωρίσουμε όμως καλύτερα των 18χρονο Παγκόσμιο πρωταθλητή.

ΤΟ ΠΡΟΣΘΙΟ ΚΑΙ ΟΙ ΣΤΡΟΦΕΣ ΚΑΝΟΥΝ ΤΗ ΔΙΑΦΟΡΑ

Στην ηλικία των τεσσάρων ετών άρχισε να κολυμπάει και όσο περνούσε ο καιρός τον κέρδισε. Στην 50άρα πισίνα του κολυμβητηρίου των Χανίων μετρά ασταμάτητα... πλακάκια για να φτάσει στην κορυφή.

Μία κορυφή που δεν ήρθε τυχαία αλλά με σκληρή δουλειά. Αγαπούσε όλα τα στιλ κολύμβησης και έτσι ο δρόμος προς την μικτή ατομική ήταν μονόδρομος. Ο ίδιος παραδέχεται πως αλλάζει συχνά αγαπημένο στιλ, όμως εκείνο που τον κάνει να ξεχωρίζει είναι το πρόσθιο.

"Πετύχαμε το στόχο μας. Πήγαμε πολύ καλά! Είναι σημαντικό που πρόκειται για αθλητή, ο οποίος αλλάζει χωρίς δυσκολία τα αγωνίσματα μέσα στην κούρσα. Είναι δυνατός στις αλλαγές και στις στροφές. Είναι ''κλειδί'' το πρόσθιο. Είναι καλός σε αυτό, αλλά ανταποκρίνεται και στα τέσσερα αγωνίσματα πολύ καλά. Αυτό πρέπει να έχει ένας αθλητής της μικτής. Ναι, έχει τέτοιους χρόνους στις προπονήσεις", είπε στο Sport24.gr ο Κώστας Τζιβιλάκης.

ΚΑΤΕΒΑΖΕΙ ΤΟΥΣ ΧΡΟΝΟΥΣ ΤΟΥ ΣΑΝ ΝΑ ΠΙΝΕΙ ΚΑΦΕ

Χαρακτηριστικοί της εντυπωσιακής του εξέλιξης είναι οι χρόνοι του. Μέσα σε περίπου δύο χρόνια έχει καταφέρει να κατεβάσει τον χρόνο του στα 400 μέτρα μικτή ατομική κατά δέκα δευτερόλεπτα.

Το 2017 το ατομικό του ρεκόρ ήταν 4.21.89 και το απόγευμα του Σαββάτου έκανε 4.11.93! Η συγκεκριμένη επίδοση πέρα από Παγκόσμιο ρεκόρ Εφήβων και φυσικά Πανελλήνιο στη συγκεκριμένη ηλικιακή κατηγορία είναι και Πανελλήνιο ρεκόρ ανδρών.

Ο 18χρονος κολυμβητής του ΝΟ Χανίων έσπασε ένα Πανελλήνιο ρεκόρ που κρατούσε εδώ και επτά χρόνια. Για την ακρίβεια "συνέτριψε" το χρόνο τον οποίο κατείχε ο Γιάννης Δρυμωνάκος από τις 27 Μαΐου 2012 με 4:14.41!

Για να γίνει καλύτερα αντιληπτό αυτό που έκανε το βράδυ του Σαββάτου ο νεαρός κολυμβητής αρκεί να αναφέρουμε πως αυτή την στιγμή έχει τον τρίτο καλύτερο χρόνο στην Ευρώπη πίσω από τους Λίτσφιλντ (Μ. Βρετανία, 4.10.94) και Βεράζτο (Ουγγαρία, 4.11.90), ενώ στον κόσμο είναι έκτος με τους Σέτο, Λίθερλαντ και Σουάνσον να προστίθενται στην εξίσωση.

ΤΟ ΑΥΣΤΗΡΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΚΑΙ ΤΟ ΠΙΘΑΝΟ ΤΑΞΙΔΙ ΣΤΙΣ ΗΠΑ

Πριν από λίγους μήνες ο 18χρονος Απόστολος Παπαστάμος ολοκλήρωσε τις μαθητικές του υποχρεώσεις. Μέχρι σήμερα λοιπόν ακολουθούσε ένα ιδιαίτερα αυστηρό πρόγραμμα δείγμα της θέλησης και της αγάπης του για την κολύμβηση.

Κάθε πρωί ξυπνούσε από τις 6 το πρωί για να πάει στην προπόνηση, ακολουθούσε το σχολείο από τις 8 το πρωί μέχρι και τις 2 το μεσημέρι για να ξαναφύγει για προπόνηση λίγο μετά τις τέσσερις. Μετά από άλλες 2,5 ώρες στο νερό περνούσε ακόμα ένα δίωρο είτε στο γυμναστήριο είτε κάνοντας φυσικοθεραπείες.

Πλέον, ολοκλήρωσε την τρίτη Λυκείου οπότε θα πρέπει να κοιτάξει την επόμενη ημέρα της ζωής του. Αυτή δεν αποκλείεται να είναι στις ΗΠΑ. Όπως έκαναν άλλωστε και οι Ανδρέας Βαζαίος και Κρίστιαν Γκολομέεβ.

Φυσικά και το επόμενο βήμα θα γίνει με μεγάλη προσοχή αφού τα πάντα γίνονται με προγραμματισμό στη ζωή του αφού δεν γίνεται διαφορετικά. Τα πάντα εκτός από την αποθέωση που γνώριζε από τους συμμαθητές του μετά τα μετάλλια που κατακτούσε. Δεν είναι και λίγο να έχεις συμμαθητή έναν παγκόσμιο πρωταθλητή.

ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΣ ΠΡΩΤΑΘΛΗΤΗΣ ΜΕ ΕΡΑΣΙΤΕΧΝΙΚΕΣ ΣΥΝΘΗΚΕΣ

Όπως συμβαίνει με τους περισσότερους Έλληνες αθλητές οι συνθήκες κάτω από τις οποίες προπονείται ο Απόστολος Παπαστάμος δεν είναι και οι καλύτερες δυνατές.

Βλέπετε όλο τον χρόνο κάνει προετοιμασία σε ανοικτό κολυμβητήριο, αυτό των Χανίων, με ότι αυτό συνεπάγεται και πολλές φορές αναγκάζεται να μετακομίσει από την 50άρα πισίνα στην 25άρα . Κρύο, βροχή και αέρας τον χειμώνα και ανυπόφορη ζέστη το καλοκαίρι. Χαρακτηριστικά είναι τα όσα είχε δηλώσει στην επίσημη σελίδα της ΚΟΕ.

"Οι συνθήκες που επικρατούν στα Χανιά, είναι δύσκολες. Το χειμώνα τόσο ο αέρας όσο και το ισχυρό κρύο δυσκολεύουν αρκετά τις προπονήσεις μας, με αποτέλεσμα να κολυμπάμε στην 25άρα πισίνα. Το ίδιο συμβαίνει και το καλοκαίρι, όταν η πισίνα είναι πάρα πολύ ζεστή" ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ο ΣΠΑΝΟΥΛΗΣ, Ο ΠΡΙΝΤΕΖΗΣ ΚΑΙ ΤΑ ΟΝΕΙΡΑ ΓΙΑ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟ ΜΕΤΑΛΛΙΟ

Στον ελεύθερο του χρόνο, ο οποίος είναι ελάχιστος φροντίζει να τον περνά ποιοτικά. Αν προλάβει θα παρακολουθήσει αγώνες από αλλά σπορ, όπως το ποδόσφαιρο και το μπάσκετ, αλλά όπως γίνεται εύκολα αντιληπτό όχι σε μεγάλη κλίμακα.

Έξω από τις πισίνες δύο από τους αθλητές που θαυμάζει είναι ο Βασίλης Σπανούλης και ο Γιώργος Πρίντεζης, ενώ μέσα σε αυτές ξεχωρίζει τον Ούγγρο, Νταβίντ Βεράζτο. Πιθανότατα με τον Ούγγρο θα συναντηθούν σε ένα χρόνο από τώρα στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο.

Εκεί όπου με τα τωρινά δεδομένα ο Απόστολος Παπαστάμος θα μπορούσε να βρεθεί στον τελικό. Σίγουρα το όνειρο κάθε αθλητή είναι ένα μετάλλιο στους Ολυμπιακούς Αγώνες. Μία αποστολή δύσκολη, αλλά κανείς δεν μπορεί να απαγορεύσει σε ένα παιδί να ονειρεύεται.

Ειδικά, όταν αυτό έχει αποδείξει ότι μπορεί να πετύχει σπουδαία πράγματα.

Πηγή: sport24.gr

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News