Έφτασε στη Βουλή το 5ευρω του ΕΑΚΗ

Σπορ
Έφτασε στη Βουλή το 5ευρω του ΕΑΚΗ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Αντιπαράθεση Συντυχάκη- Βασιλειάδη με τον υπουργό να απαντάει για το "χαράτσι"...

Αντικείμενο αντιπαράθεσης μεταξύ του Υφυπουργού Αθλητισμού Γιώργου Βασιλειάδη και του Βουλευτή Ηρακλείου του ΚΚΕ Μανώλη Συντιχάκη έγινε χθες στη Βουλή το θέμα που έχει ανακύψει το τελευταίο διάστημα στο κολυμβητήριο Ηρακλείου με την καταβολή του ποσού των 5 ευρώ μετά από επίκαιρη ερώτηση του τελευταίου. 

Ο κ. Συντιχάκης τόνισε ότι «η επιβολή του χαρατσιού από τον Οκτώβρη του 2018 έγινε με την παρότρυνση του αρμόδιου υπουργείου» και έκανε λόγο για «διπλή και άδικη φορολογία που ενισχύει την ανταποδοτική λογική και την επιχειρηματική λειτουργία δημόσιων αθλητικών χώρων».

Ο υφυπουργός με τη σειρά του διευκρίνισε ότι δεν πρόκειται για χαράτσι αφού δεν καλούνται οι γονείς να πληρώσουν κάτι επιπλέον από αυτό που πλήρωναν και πριν… «Εμείς ζητήσαμε από το σύνολο των σωματείων που χρησιμοποιούν το σύνολο των αθλητικών εγκαταστάσεων και με δεδομένο ότι για την παροχή των υπηρεσιών τους τα σωματεία χρεώνουν τους πολίτες, από αυτά τα έσοδα να επιστρέφει ένα ποσό πίσω στην εγκατάσταση. Αυτό συνέβη και στο Ηράκλειο», είπε στην τοποθέτηση του ο υφυπουργός αθλητισμού και συνέχισε: «Στο Ηράκλειο λοιπόν ορθά αποφασίσαμε το εξής :Βάλαμε πλαφόν στις ανώτερες τιμές που μπορεί να χρεώσει ένα σωματείο τον αθλούμενο, μειώσαμε το κόστος μίσθωσης της εγκατάστασης για το σωματείο και την ίδια στιγμή από τη συνδρομή αυτή, που είναι ίδια με τα προηγούμενα χρόνια, αντί να καταβάλλεται το ποσό των 5 ευρώ στο σωματείο, καταβάλλεται στο ΕΑΚΗ. Για να δημιουργήσουμε παράλληλα και έναν κουμπαρά που θα μπορούμε να τον χρησιμοποιούμε εύκολα, άμεσα για τις καθημερινές ανάγκες των κολυμβητηρίων και των κλειστών Γυμναστηρίων. Δεν υπάρχει επιπλέον επιβάρυνση. Και έχουμε τονίσει ότι αν ένας γονιός πέρσι πλήρωνε λιγότερα και φέτος πληρώνει παραπάνω, να το καταγγείλει για να διώξουμε το σωματείο από την εγκατάσταση».

Μάλιστα όπως επισήμανε ο κ. Βασιλειάδης, τα σωματεία κλήθηκαν και υπέγραψαν συμβάσεις με το ΕΑΚΗ μέσω των οποίων δεσμεύτηκαν για το ισόποσο της συνδρομής και την αφαίρεση από το ποσό των 5 ευρώ.

Ο βουλευτής Ηρακλείου από την άλλη έκανε λόγο για «ομολογία ότι σε συνεννόηση με τη διοίκηση του ΕΑΚΗ επιβλήθηκε το χαράτσι των 5 ευρώ».

Σημείωσε παράλληλα ότι «οι αθλούμενοι καλούνται να πληρώσουν τα 5 ευρώ ενώ δεν έχουν καμία μείωση της συνδρομής στα σωματεία και ότι με σεκιούριτι γίνεται έλεγχος στην είσοδο του κολυμβητηρίου του ΕΑΚΗ που έχει εκδώσει κάρτες εισόδου για να παρακολουθεί τη μηνιαία καταβολή του χαρατσιού».

Ο κ. Συντυχάκης ζήτησε «να ακυρωθεί η απόφαση για το 5ευρω και να επιστραφούν τα χρήματα στους αθλούμενους, ενώ το ποσό των 800.000 ευρώ της κρατικής χρηματοδότησης του ΕΑΚΗ τόνισε ότι είναι σταγόνα στον ωκεανό».

Προσεχώς βελτιώσεις στις αθλητικές εγκαταστάσεις του Ηρακλείου!

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης με τον κ. Συντυχάκη ο κ. Βασιλειάδης επεσήμανε ότι το ποσό των 5 ευρώ δεν έρχεται να καλύψει κάποιο έλλειμα χρηματοδότησης, αναφέροντας μάλιστα ότι φέτος η χρηματοδότηση προς το ΕΑΚΗ ήταν αυξημένη κατά 50% σε σχέση με το 2014 ενώ επιβεβαίωσε και τα έργα που θα γίνουν το επόμενο διάστημα στις αθλητικές εγκαταστάσεις του Ηρακλείου. Τα νούμερα μιλάνε από μόνα τους: Το 2014 το ΕΑΚ του Ηρακλείου χρηματοδοτούνταν από τον κρατικό προϋπολογισμό με 580.000 ευρώ, το 2018 η τελική εκταμίευση προς το ΕΑΚΗρακλέιου φτάνει στις 800.000 ευρώ. 50% αύξηση της χρηματοδότησης μέσα σε αυτές τις δύσκολες δημοσιονομικές συνθήκες. Την ίδια στιγμή εκσυγχρονίζουμε τις εγκαταστάσεις. Ξεκινάει τώρα ο διαγωνισμός για την επισκευή του Λίντο, έχει ξεκινήσει η διαδικασία για μελέτη για την επισκευή του Παγκρήτιου Σταδίου σε συνεργασία με την Περιφέρεια και το αμέσως επόμενο διάστημα, τον επόμενο μήνα θα ξεκινήσει ο διαγωνισμός για την αποκατάσταση του ταρτάν στο Στάδιο Ελευθερίας. Την ίδια στιγμή που η ίδια η Κολυμβητική Ομοσπονδία και ο αντιπρόεδρος της δήλωσε ότι το κολυμβητήριο Ηρακλείου είναι σε εξαιρετική κατάσταση και από τα καλύτερα στη χώρα και αυτό γίνεται με πολύ μεγάλο κόπο της Επιτροπής Διοίκησης και της Μαρίας Καλουδιώτη που είναι πρόεδρος και για πρώτη φορά μέσα σε αυτά τα χρόνια καταφέραμε και λειτουργούμε το κολυμβητήριο 12 μήνες το χρόνο με την αρωγή της Περιφέρειας και του κ. Αρναουτάκη. Επομένως κ. Συντιχάκη, κατά την άποψη μας, αν υπάρχουν καταγγελίες για αντίθετες πρακτικές από τα σωματεία, πρώτος δήλωσα να μας δώσετε αυτούς που σπάνε αυτή τη συμφωνία μη επιβάρυνσης των γονιών, θα πάρουμε μέτρα κατά του σωματείου. Αλλά χρήση των δημόσιων αθλητικών εγκαταστάσεων από πολίτες που χρεώνουν τους πολίτες χωρίς να βάζουν το μερίδιο τους για τη συντήρηση του Σταδίου ή της εγκατάστασης δεν υπάρχει και δεν πρόκειται να ξαναυπάρξει πουθενά στην Ελλάδα.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News