Κολύμβηση

Επιστολή διαμαρτυρίας από τα κολυμβητικά σωματεία του Ηρακλείου

Επιστολή διαμαρτυρίας έστειλαν τα κολυμβητικά σωματεία του Ηρακλείου στον υφυπουργό Αθλητισμού Γιώργο Βασιλειάδη, με αφορμή όσα συμβαίνουν στην πισίνα του Λίντο το τελευταίο διάστημα, εξαιτίας της απόφασης του ΕΑΚΗ να ζητήσει 5 ευρώ από κάθε αθλητή-τρια που χρησιμοποιεί τους χώρους.

Το γεγονός υπενθυμίζουμε ότι προκάλεσε την αντίδραση του Συλλόγου Γονέων, αλλά και των σωματείων που κλήθηκαν να μειώσουν τη συνδρομή στα μέλη τους κατά 5 ευρώ, ώστε να συμψηφιστεί κατά έναν τρόπο το ποσό...
Τα σωματεία περνάνε στην αντεπίθεση ζητώντας από τον κ. Βασιλειάδη «την άμεση παρέμβασή σας ώστε να μην εφαρμοστεί η αναφερόμενη στο ιστορικό παράλογη, καταχρηστική και οικονομικά ανεφάρμοστη πρόταση της διοίκησης του ΕΑΚΗ...».
Στην επιστολή προς τον υφυπουργό εμπεριέχονται και οι προηγούμενες τοποθετήσεις τόσο των κολυμβητικών σωματείων προς τη διοίκηση του ΕΑΚΗ όσο και η ανοικτή επιστολή της διοίκησης του ΕΑΚ Ηρακλείου.
Αναλυτικά η επιστολή που κοινοποιήθηκε στο ΕΑΚΗ αλλά και την Κολυμβητική Ομοσπονδία Ελλάδας (ΚΟΕ):
«Αξιότιμε κύριε Βασιλειάδη,
Σχετικά με την από 26/9/2018 ανακοίνωση της διοίκησης του ΕΑΚΗ στα τοπικά Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, με αποδέκτες τους πολίτες του Ηρακλείου με περιεχόμενο τον απολογισμό τριετίας της διοίκησης, αλλά κυρίως τον αρνητικό σχολιασμό του έργου των αθλητικών σωματείων με χρήση συκοφαντικών και δυσφημιστικών εκφράσεων εναντίον τους και που αποτελούν παράβαση διατάξεων του Ποινικού Δικαίου, αναφέρουμε τα ακόλουθα:
Ορθά χρησιμοποίησε η διοίκηση του ΕΑΚΗ την αρχαία ελληνική λέξη “κραυγάζουν”, συνώνυμη του ωρύομαι. Πράγματι τα κολυμβητικά σωματεία “κραυγάζουν” ‐ωρύονται, εκφράζουν έντονα συναισθήματα αγανάκτησης, όχι μόνο για όσα αναληθή γεγονότα προσάπτει στην επιτυχή προσπάθεια ανάπτυξης των αθλημάτων του υγρού στίβου, όχι μόνο για το γεγονός ότι το κολυμβητήριο παραμένει κλειστό για 3ο μήνα για εργασίες που δεν απαιτούσαν περισσότερο από 1‐1,5 μήνα, αλλά κυρίως για τον εξαναγκασμό υλοποίησης της ηθικά και νομικά αυθαίρετης απόφασης της επιβολής των 5 € μηνιαίας χρέωσης ανά αθλούμενο με ταυτόχρονη επιβολή (!!!) στα σωματεία της αντίστοιχης μείωσης στις μηνιαίες συνδρομές των μελών τους και πρότασης για επιβολή “ανώτατου πλαφόν μηνιαίας συνδρομής”. Και όλα αυτά όπως ομολογούνται στην ανακοίνωση, αλλά και όπως το αντιλαμβάνεται ο μέσος συνετός άνθρωπος, για την υλοποίηση του σκοπού επιδίωξης μεγιστοποίησης των εσόδων για την κάλυψη των αναγκών λειτουργίας του Εθνικού Κολυμβητηρίου. Πλην όμως τέτοιου είδους αποφάσεις έρχονται σε αντίθεση με τα όσα ο αναθεωρητικός νομοθέτης του Συντάγματος 1975 επιτάσσει, ήτοι την αναγνώριση του αθλητισμού ως θεσμού που τίθεται κάτω από τη θεσμική, ρυθμιστική και οικονομική προστασία του κράτους. Είναι υποχρέωση λοιπόν της Πολιτείας να καλύπτει τα έξοδα της λειτουργίας του αθλητικού κέντρου και να μη ζητά από τα σωματεία να επωμιστούν μεγαλύτερο βάρος από αυτό που ήδη επωμίζονται, και το οποίο υπερβαίνει το σύνηθες, δηλαδή αυτό που αποτελεί κοινή πρακτική σε άλλα Εθνικά Αθλητικά Κέντρα της χώρας (άραγε σε ποιες “καλές πρακτικές” αναφέρεται η διοίκηση του ΕΑΚΗ;). Εξάλλου, όπως αναφέρει η διοίκηση του ΕΑΚΗ, “προϋπολογισμός και έσοδα ανεπαρκή να καλύψουν το κόστος λειτουργίας των εγκαταστάσεων, με μειωμένες επιχορηγήσεις από ΓΓΑ έως και το 2015 και δυστοκία στην είσπραξη οφειλομένων από τα σωματεία με βάση τα συμφωνητικά τους”. Θα συμπληρώναμε εμείς ότι οι επιχορηγήσεις από τη ΓΓΑ, παρότι είναι αυξημένες, υπολείπονται πολύ των απαιτήσεων του χώρου, καθώς το κολυμβητήριο Ηρακλείου, σύμφωνα πάντα με το ΕΑΚΗ, “...είναι μια εγκατάσταση που δε σηκώνει λίφτινγκ αλλά χρήζει ριζικών αλλαγών”.
Όχι όμως ρίχνοντας στα σωματεία περισσότερα οικονομικά βάρη από όσα μπορούν να αντέξουν. Όχι κρατώντας τα σωματεία σε κατάσταση ομηρίας, μην ανοίγοντας τις πόρτες του κολυμβητηρίου μέχρι τα σωματεία να συμμορφωθούν υπογράφοντας συμβόλαια χρήσης που θα οδηγήσουν στον αφανισμό τους. Τη στιγμή μάλιστα που δεν υπάρχει καμία δέσμευση για την απρόσκοπτη λειτουργία του κολυμβητηρίου, καμία εξασφάλιση για τη σωστή αγωνιστική προετοιμασία των αθλητών. Ας μας εξηγήσει η διοίκηση του ΕΑΚΗ πώς αυτοί οι “κακοπληρωτές” θα βρουν επιπλέον 500 €‐1.000 € μηνιαίως (ανά σωματείο) ώστε να υλοποιηθούν οι αποφάσεις της.
Θέλουμε να πιστεύομε ότι εκφράσεις όπως “μαγαζάκια”, “κακοπληρωτές” και άλλες “διαπιστώσεις” για τη λειτουργία των σωματείων ήταν μάλλον ατυχείς, διαφορετικά δε δικαιολογούνται, ούτε αιτιολογούνται όταν:
1. Σύμφωνα με τον αθλητικό νόμο, τα σωματεία, με απόφαση του Δ.Σ., δύνανται να ορίζουν μηνιαία συνδρομή για τα μέλη τους προκειμένου να ανταποκριθούν στο ελάχιστο στις οικονομικές τους υποχρεώσεις, όπως καταβολή μισθωμάτων στο ΕΑΚΗ, μισθούς προπονητών, πληρωμή ασφαλιστικών εισφορών, γραμματειακή/φοροτεχνική και νομική υποστήριξη, αναλώσιμα, τηλεφωνικές επικοινωνίες κ.λπ. Οι μηνιαίες συνδρομές για τους αθλούμενους στο Εθνικό Κολυμβητήριο κυμαίνονται μεταξύ 35 € και 45 € με σημαντικές μειώσεις ως και απαλλαγή για τα υπόλοιπα αθλούμενα μέλη μιας οικογένειας, καθώς και για ευπαθείς ομάδες, όπως άνεργους και οικονομικά αδύναμους.
Επιπρόσθετα:
Τα κολυμβητικά σωματεία τους χειμερινούς μήνες έχουν αναλάβει αποκλειστικά τη δαπάνη της τύλιξης/εκτύλιξης του ισοθερμικού καλύμματος. Πέρα από τα μισθώματα για χρήση διαδρομών κολύμβησης, μικρής πισίνας και της αποθήκης/γραφείου, τα σωματεία, κατά περίπτωση, καταβάλλουν μισθώματα σε ιδιωτικές πισίνες και στο Δημοτικό Κολυμβητήριο είτε για να πραγματοποιήσουν πρωινές προπονήσεις για την καλύτερη προετοιμασία των αγωνιστικών τους ομάδων (μιας και η διοίκηση του ΕΑΚΗ δε διαθέτει την πισίνα για πρωινές προπονήσεις), είτε για επιπλέον προπονήσεις, αφού ο χωροχρόνος που τους αποδίδεται στο μοναδικό Εθνικό Κολυμβητήριο της πόλης δεν αρκεί για την κάλυψη των προπονητικών τους αναγκών. Πολλές φορές τα σωματεία αναγκάζονται να αναζητούν λύσεις στις πισίνες του Αγίου Νικολάου και του Ρεθύμνου ενόψει της αγωνιστικής τους προετοιμασίας.
Πολλές φορές επίσης τα αθλητικά σωματεία, με πρωτοβουλία τους και με επισκέψεις στον περιφερειάρχη Κρήτης, εξασφάλισαν την επιχορήγηση χρηματικών ποσών σε περιόδους που το κολυμβητήριο κινδύνευε να κλείσει λόγων έλλειψης πετρελαίου. Συνεισέφεραν σημαντικά ώστε το κολυμβητήριο να παραμείνει ανοικτό για τους αθλητές της κολύμβησης, της υδατοσφαίρισης και της καλλιτεχνικής κολύμβησης, καθώς και για το πρόγραμμα εκμάθησης των δημοτικών σχολείων.
Τα κολυμβητικά σωματεία, προκειμένου να προσφέρουν βοήθεια όχι μόνο στην τωρινή αλλά και σε προηγούμενες διοικήσεις, αρκετές φορές προπλήρωναν τα μισθώματα στο ΕΑΚΗ, ώστε να καλυφθούν μεν οι ανάγκες αγοράς πετρελαίου για τη θέρμανση, αλλά μένοντας πίσω οι πληρωμές των προπονητών και των άλλων λειτουργικών τους εξόδων. Τα σωματεία‐ “κακοπληρωτές” οφείλουν πράγματι μισθώματα από τη χρήση του 2018. Αυτό όμως σε συνεννόηση με τη διοίκηση του ΕΑΚΗ, ώστε να αποδοθούν και να διατεθούν όταν κριθεί αναγκαίο για την αγορά πετρελαίου.
Από 1/9/2018 και με δεδομένο τη μη λειτουργία του Εθνικού Κολυμβητηρίου και ενόψει των προσεχών αγωνιστικών τους υποχρεώσεων, τα σωματεία, ως περιοδεύοντες θίασοι, αναζητούν λύση στην επιτακτική ανάγκη προπόνησης κυρίως των αγωνιστικών τους τμημάτων, σε ιδιωτικές πισίνες και στο Δημοτικό Κολυμβητήριο για πρωινές και απογευματινές προπονήσεις.
2. Στο κολυμβητήριο δεν υπάρχει αθλούμενος που να μην είναι ιατρικά καλυμμένος. Είναι χρόνια και πάγια τακτική των σωματείων να ζητούν ιατρικές βεβαιώσεις από τους αθλούμενους, αυτό δηλαδή που καθιερώθηκε με πρόσφατη υπουργική απόφαση σχετικά με την πιστοποίηση της υγείας των αθλητών διά της καταγραφής της στην Κάρτα Υγείας Αθλητή. Τα σωματεία μάλιστα για τις αγωνιστικές τους ομάδες προχωρούν πολύ παραπέρα ζητώντας υπέρηχο καρδιάς (πέραν του καρδιογραφήματος) και ειδικές βιοχημικές εξετάσεις.
3. Στην αρχή κάθε κολυμβητικής περιόδου τα σωματεία καταθέτουν ονομαστικό κατάλογο (και τις απαραίτητες πιστοποιήσεις) των προπονητών τους, τόσο στο ΕΑΚΗ όσο και στην Κολυμβητική Ομοσπονδία. Το 2018, μάλιστα, διενεργήθηκε από τη ΓΓΑ έλεγχος σε κολυμβητικά σωματεία του Ηρακλείου σχετικά με συμβόλαια προπονητών και καταβολή ασφαλιστικών εισφορών χωρίς να προκύψει κάτι μεμπτό ως προς τη νομιμότητά τους.
4. Μέλη των σωματείων, γονείς-μέλη του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων, με πρωτοβουλία τους και ιδία δαπάνη προέβησαν στον καθαρισμό και τον ελαιοχρωματισμό του χώρου του κολυμβητηρίου. Η διοίκηση του ΕΑΚΗ γνωρίζει πολύ καλά ότι τα σωματεία που δραστηριοποιούνται στην πισίνα του Ηρακλείου, χάρη στη φιλότιμη, φιλόδοξη, εθελοντική προσπάθειά τους, χάρη στην ικανότητά τους και παρά τις αντίξοες συνθήκες, υπερβαίνουν τα όποια εμπόδια και καταγράφουν διακρίσεις με συμμετοχή των αθλητών τους σε διεθνείς και εθνικούς αγώνες. Πολλοί από τους αθλητές των σωματείων του Ηρακλείου είναι μέλη των προεθνικών μας ομάδων και των ομάδων επιλέκτων.
Ποτέ μα ποτέ δεν αρνηθήκαμε στην εκάστοτε διοίκηση του Αθλητικού Κέντρου τη συνεργασία-βοήθειά μας. Αναγνωρίζουμε τις προσπάθειές της. Με τη σειρά μας, καταβάλλουμε τη μέγιστη δυνατή προσπάθεια αλλά αδυνατούμε να συνεργαστούμε για την υλοποίηση παράλογων αποφάσεων που μετατοπίζουν τις ευθύνες της Πολιτείας στα σωματεία και τους γονείς. Παρακαλούμε για την άμεση παρέμβασή σας ώστε α) να μην εφαρμοστεί η αναφερόμενη στο ιστορικό παράλογη, καταχρηστική και οικονομικά ανεφάρμοστη πρόταση της διοίκησης του ΕΑΚΗ (επισυνάπτουμε την από 27/9 πρότασή μας, όπως αυτή διαμορφώθηκε μετά από συνάντησή μας με τη Διοικούσα Επιτροπή του ΕΑΚΗ), και β) να ξεκινήσει ΑΜΕΣΑ τη λειτουργία του το κολυμβητήριο, καθώς μπήκαμε στον Οκτώβριο και ακόμα δεν έχουν υπογραφεί οι συμβάσεις με τα σωματεία, ακόμα δεν έχει δημοσιοποιηθεί το προπονητικό πρόγραμμα των κολυμβητικών σωματείων. Ήδη οι αθλητές μας έχουν ελλιπή αγωνιστική προετοιμασία ενόψει των μελλοντικών αγωνιστικών τους υποχρεώσεων.
Με τιμή,
Τα κολυμβητικά σωματεία της πόλης του Ηρακλείου που εκπροσωπούνται στην ΠΕΚΥΚΡ.
Αργοναύτες Ηρακλείου, Δελφίνια Ηρακλείου, ΕΓΟΗ, Ηράκλειο ’91, ΚΟΗ, ΝΟΗ, ΟΦΗ και Ωρίωνας».

Η Καλουδιώτη στην Αθήνα - Εξοργισμένος ο γ.γ. Αθλητισμού με όσα συμβαίνουν στο κολυμβητήριο

Συνάντηση με τον γενικό γραμματέα Αθλητισμού Ιούλιο Συναδινό θα έχει σήμερα στην Αθήνα η πρόεδρος του Εθνικού Αθλητικού Κέντρου Ηρακλείου Μαρία Καλουδιώτη, προκειμένου να του εκθέσει λεπτομερώς το θέμα που έχει ανακύψει με τα κολυμβητικά σωματεία τα οποία δε συμφωνούν με την καταβολή του ποσού των 5 ευρώ. Η κ. Καλουδιώτη έχει ήδη μιλήσει με τον γ.γ. Αθλητισμού, ο οποίος είναι και ο καθ ύλην αρμόδιος για τις όποιες αποφάσεις. «Πηγαίνω στον γ.γ. Αθλητισμού προκειμένου να βγάλω μια άκρη. Είναι υποχρέωσή μου όχι να παίρνω μόνη μου αποφάσεις, αλλά να διαχειρίζομαι τα πράγματα σε συνεργασία με την Πολιτεία», τόνισε στη “Ν.Κ.” η πρόεδρος του ΕΑΚΗ, που εξηγεί πως το γεγονός ότι κάποια σωματεία δεν αποδίδουν τα χρήματα που πρέπει δημιουργεί πρόβλημα στην ομαλή λειτουργία των εγκαταστάσεων και αναζητά τρόπους ώστε να μπει μια τάξη στα πράγματα με γνώμονα το συμφέρον των αθλητών-τριών.
«Τα σωματεία εισπράττουν χρήματα, όμως κάποια από αυτά δεν τα αποδίδουν στο ΕΑΚΗ. Ήρθα να διαχειριστώ την κακομοιριά 40 χρόνων και τη διαχειρίζομαι με τον καλύτερο τρόπο. Πρέπει να υπάρχει συνέπεια... Είναι το φτηνότερο κολυμβητήριο στη χώρα. Το κόστος είναι 1,6 ευρώ την ώρα... Ξέρω ότι υπάρχουν άνθρωποι που ζουν από αυτό, όμως θα πρέπει να σεβαστούν τον χώρο...», επισημαίνει η πρόεδρος.
Πάντως, πριν από τη σημερινή συνάντηση, ο γενικός γραμματέας Αθλητισμού θέλησε να πάρει θέση για το θέμα σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης, κάνοντας λόγο για συντονισμένη μικροκομματική εκστρατεία. «Το ζητούμενο 5ευρω ανά αθλητή για το κολυμβητήριο θα αφαιρείται από το “μαύρο” 40ευρω που πληρώνουν οι γονείς (απλή αριθμητική 40-5=35). Ή θα γίνει αλλιώς: Όποιος εισπράττει θα πληρώνει - Όποιος δεν εισπράττει θα μπαίνει δωρεάν. Ιδού η Ρόδος, ιδού και το πήδημα.
Σε κάθε περίπτωση:
1) Δε θα υπάρχει χρήση δημόσιας εγκατάστασης από ιδιώτες χωρίς υπογραφή αποδοχής κανονισμών λειτουργίας της.
2) Όποιος εισπράττει θα δίνει θεωρημένη απόδειξη από τη ΔΟΥ. Γίνονται δεκτά και POS, όπως ορίζει ο νόμος.
3) Όποιος απασχολεί προπονητή (με άδεια άσκησης επαγγέλματος) θα τον έχει ασφαλισμένο.
4) Οι ώρες στο κολυμβητήριο θα μοιράζονται με βάση την ετήσια αξιολόγηση της ΚΟΕ και για όλα τα αθλήματα, αντικειμενικά.
5) Εκπτώσεις σε θέματα ασφάλειας, εν ονόματι του ιδιωτικού κέρδους, δεν κάνουμε. Επομένως 12 σωματεία σε ένα κολυμβητήριο 40 χρόνων δε χωράνε! Όποιος θεωρεί ότι στο μέλλον θα κάνει δικό του “οικογενειακό” σωματείο για να έχει κερδοφορία στην πισίνα, θα καταλάβει ότι από εδώ και πέρα θα υπάρχουν κανόνες», αναφέρει εξοργισμένος ο Ιούλιος Συναδινός.

Σχόλια