Αντίστροφη μέτρηση για τους 7ους ορεινούς αγώνες Νότιας Δίκτης

Σπορ
Αντίστροφη μέτρηση για τους 7ους ορεινούς αγώνες Νότιας Δίκτης

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Σε λιγότερο από ένα μήνα και συγκεκριμένα την Κυριακή 25 Νοεμβρίου, θα πραγματοποιηθεί μια ξεχωριστή αθλητική δράση.

Πρόκειται για τον 7ο ορεινό αγώνα τρεξίματος 21,5 χλμ θετικής/αρνητικής υψομ. ±1400 μ  και ο ορεινός αγώνας των 7 χλμ  θετικής/αρνητικής υψομ. ±370 μ   στις νότιες παρυφές των βουνών της Δίκτης (Λασιθιώτικα Βουνά) και συγκεκριμένα στην ευρύτερη περιοχή  Αμιρά Βιάννου Ηρακλείου, Οροπέδιο Ομαλού Βιάννου  και την Κάτω Σύμη.

Οι αγώνες που θα αρχίσουν στις 10:30  είναι αφιερωμένοι στην μνήμη των αγωνιστών και των πεσόντων της Εθνικής Αντίστασης και έχουν στόχο την ανάδειξη του σπάνιου φυσικού περιβάλλοντος της περιοχής.

Τόσο οι αθλητές όσο και οι επισκέπτες – συνοδοί θα έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν ένα από τα πιο ιδιαίτερα μέρη της λεγόμενης ανεξερεύνητης Κρήτης. Η διαδρομή περιλαμβάνει  πανέμορφα κομμάτια σε μονοπάτια  σπάνιας ομορφιάς μέσα στα δάση της περιοχής, το οροπέδιο του Ομαλού, έτσι ώστε να καθιστούν το αγώνα σε ένα από τους ωραιότερους στην κατηγορία του.

Ο αγώνας που αγαπήθηκε στηρίχτηκε και εξελέγη μέσα από την ψηφοφορία της ιστοσελίδας advendure ο καλύτερος αγώνας trail για το 2014.

Από πέρυσι έχει  τροποποιηθεί  κατά ένα μέρος η διαδρομή των 21 χλμ και συμπεριλήφθηκαν απίστευτα και απερίγραπτης  ομορφιάς μονοπάτια. Αφαιρέθηκαν μεγάλα τμήματα δασικών δρόμων και αντικαταστάθηκαν από παλιά μονοπάτια τα οποία είχαν εγκαταλειφθεί πολλές δεκαετίες . Ο αγώνας με αυτές τις τροποποιήσεις που έγιναν πέρυσι είναι ένας  από τους συναρπαστικότερους και ομορφότερους αγώνες βουνού  με εναλλαγές στο ανάγλυφο του τοπίου και αγαπήθηκε ακόμα περισσότερο .Με απόλυτο ορεινό «πρόσωπο» και χαρακτήρα  και μοναδικά ανεβοκατεβάσματα , δίκαια μπορεί να χαρακτηριστεί ένας από τους αυθεντικότερους ορεινούς αγώνες . Ο αγώνας των 21+ χλμ πληροί τα κριτήρια για συμμετοχή στον Olympus Marathon 2019.  Κανένας λάτρης του ορεινού τρεξίματος και όχι μόνο,  δεν θα πρέπει να απουσιάζει εκείνη την μέρα από την γραμμή εκκίνησης .

Επίσης θα πραγματοποιηθεί αγώνας 1000 μέτρων  σε άσφαλτο για παιδιά Δημοτικού .

Η εκκίνηση και ο τερματισμός θα γίνει και πάλι φέτος από το πανεπαρχιακό μνημείο Αμιρά Βιάννου Ηρακλείου (κυκλική διαδρομή) ενώ το γεύμα θα γίνει στην Ταβέρνα «Αφροδίτη» στην Κάτω  Σύμη .

Αγώνας 21 χλμ

Ημερομηνία και  ώρα εκκίνησης:  Κυριακή 25-11-2018:  10:30 π.μ.

Εκκίνηση/Τερματισμός: Μνημείο Πεσόντων Αμιρά  Βιάννου Ηρακλείου

Συνολικό μήκος: 21.5 χλμ

Θετική υψομετρική (συνολική ανάβαση) – Αρνητική υψομετρική (συνολική κατάβαση): ±1400 μ.

Ελάχιστο υψόμετρο: 700 μ (Αμιράς) Μέγιστο υψόμετρο : 1405 μ (6o χλμ)

Σταθμοί τροφοδοσίας: 6

Ποιότητα πεδίου: Μονοπάτι 15 χλμ , Δασικοί χωματόδρομοι  4,5  χλμ , Άσφαλτος 2 χλμ

Εκτιμώμενος χρόνος τερματισμού πρώτου: 2 ώρες και 15 λεπτά  .

Έγκυρος χρόνος τερματισμού:  5  ώρες

Αγώνας 7 χλμ

Ημερομηνία και  ώρα εκκίνησης: Κυριακή 25-11-2018     10: 45  π.μ.

Διαδρομή: Κυκλική.

Εκκίνηση/Τερματισμός: Μνημείο Πεσόντων Αμιρά  Βιάννου Ηρακλείου

Συνολικό μήκος διαδρομής: 7 χλμ θετική υψομετρική (συν. ανάβαση)/Αρνητική υψομετρική (συν. κατάβαση): ± 370 μ

Σταθμοί τροφοδοσίας: 1

Ποιότητα πεδίου: 50 % χωματόδρομος  25% μονοπάτι  25% άσφαλτος 

Δικαίωμα συμμετοχής έχουν όσοι έχουν κλείσει το 18ο έτος . Συνίσταται ιδιαίτερα για τον αγώνα των 21 χλμ να υπάρχει προηγούμενη εμπειρία από ορεινό αγώνα τουλάχιστον 15 χλμ αφού το ορεινό πεδίο παρουσιάζει πολλές διακυμάνσεις και ιδιαιτερότητες.

Κόστος συμμετοχής

Το κόστος συμμετοχής είναι 12 ευρώ για τον αγώνα των 21 χλμ και  5 ευρώ για τον αγώνα των 7 χλμ

H παραλαβή του αριθμού συμμετοχής και η πληρωμή θα γίνει στην γραμματεία του αγώνα στο χώρο εκκίνησης, λίγο πριν την εκκίνηση.

Ηλεκτρονική χρονομέτρηση

Θα πραγματοποιηθεί ηλεκτρονική χρονομέτρηση και στους δύο αγώνες.

Κατηγορίες – Έπαθλα - Μετάλλια

ΑΓΩΝΑΣ 21 χλμ

α) Γενικής ανδρών

β) Γενικής Γυναικών

γ) Ανδρών 18-39

δ) Γυναικών 18-39

ε) Βετεράνων ανδρών 40-49

ζ) Βετεράνων γυναικών 40-49

7) Βετεράνων ανδρών 50-59

8 ) Βετεράνων γυναικών 50 άνω

9) Βετεράνων ανδρών 60 άνω

Όλοι οι συμμετέχοντες  θα λάβουν   T-Shirt και βαρύτιμο μετάλλιο.

ΑΓΩΝΑΣ 7 χλμ

1) Ανδρών γενικής

2) Γυναικών Γενικής

Όλοι οι συμμετέχοντες  θα λάβουν   T-Shirt και  μετάλλιο.

Οι απονομές των επάθλων θα γίνει στις 15:00

Ο αγώνας είναι ορεινός οπότε θεωρούμε ότι η χρήση παπουτσιού trail είναι η ασφαλέστερη και η πιο κατάλληλη επιλογή. Το πεδίο (τερρέν) περιλαμβάνει σχεδόν κάθε είδους ποιότητα από χώματινα τμήματα σε μονοπάτια , πετρώδη μέρη και κατηφορικά τεχνικά κομμάτια.

Επίσης η χρήση αντιανεμικού-αδιάβροχου συστήνεται αφού το μεγιστο υψόμετρο της διαδρομής είναι στα 1400 μέτρα (όσον αφορά τον αγώνα των 21 χλμ) και οι συνθήκες εκεί μεταβάλλονται απότομα σε σχέση με το σημείο εκκίνησης.  Θεωρούμε ότι οι σταθμοί υδροδοσίας -τροφοδοσίας μπορούν να καλύψουν τις ανάγκες του συμμετέχοντα. Ωστόσο καλό θα είναι κάποιος  να έχει μαζί του υδροδοχείο ή οτιδήποτε θεωρεί απαραίτητο για την ομαλή και ασφαλή πραγματοποίηση του αγώνα. Επιτρέπεται η χρήση μπατόν.

Η διαδρομή του αγώνα θα σημανθεί με κορδέλες χρώματος κόκκινου άσπρου και σπρευ πορτοκαλί , καθώς και κατευθυντήριες πινακίδες. ΠΡΟΣΟΧΗ : η σηματοδότηση έγινε με τέτοιο τρόπο έτσι ώστε και σε περίπτωση ομίχλης στο μεγάλο υψόμετρο να μην κινδυνεύει να χαθεί κανείς. Συνεπώς είναι πυκνή στα μονοπάτια και λιγότερη πυκνή σε δρόμους. Σε καμμια περίπτωση δεν θα πρέπει ο συμμετέχοντας να διατρέξει πάνω από 200 μέτρα στους δρόμους ή 30 μέτρα στα μονοπάτια και να μην πέσει στην αντίληψη του  ίχνος σήμανσης (ταινία, σπρέυ, πινακίδα). Όταν λοιπόν αυτό συμβεί σημαίνει ότι είναι εκτός διαδρομής και θα πρέπει να ανατρέξει πίσω προς αναζήτηση του τελευταίου ίχνους σηματοδότησης και να συνεχίσει κανονικά την διαδρομή. Δεν θα πρέπει να κινηθεί υποθετικά προς κάποια κατεύθυνση γιατί αυτό μπορεί να τον αποπροσανατολίσει τελείως. Ακολουθεί αυστηρά την σηματοδότηση που θεωρούμε ότι είναι επαρκής και δεν ζητάει πληροφορίες για την διαδρομή από ευρισκόμενους πεζοπόρους κτλ.

Οι εθελοντές Σαμαρείτες Ιεράπετρας , οι Εθελοντές Διασώστες Ιεράπετρας (ΕΔΙΚ), και οι Ραδιοερασιτέχνες Κρητης θα είναι σε κάθε κρίσιμο σημείο για την διαφύλαξη της ασφάλειας του αγώνα.

Χρονικά όρια αγώνων-Όριο αποκλεισμού

Για τον  μεγάλο αγώνα 21 ,5 χλμ θεωρείται έγκυρος τερματισμός αυτό που επιτυγχάνεται εντός 5 ωρών , ενώ για τον μικρό αγώνα εντός 2  ωρών  .  Για την σωστή διεξαγωγή του αγώνα και την ασφάλεια των αθλητών έχει τεθεί  Χρονικό Οριο Αποκλεισμού (ΜΟΝΟ ΓΙΑ ΤΟΝ ΜΕΓΑΛΟ ΑΓΩΝΑ) στον σταθμό Παραδείσου Κούτελο  στο 11ο  περίπου χλμ της διαδρομής και είναι στις 2 ώρες και 30 λεπτά από την ώρα εκκίνησης. Όσοι αθλητές δεν μπορέσουν να είναι στο χρονικό όριο αυτό στο Σταθμό αυτό θεωρούνται άκυροι και θα πρέπει να παραδώσουν  τον αριθμό τους και να συνεχίσουν την διαδρομή αν το επιθυμούν, με δικιά τους ευθύνη . Σε περίπτωση που αδυνατούν να συνεχίσουν θα μεταφερθούν στο σημείο τερματισμού με μέσο της διοργάνωσης.

Σημεία ελέγχου

Σε κάθε σταθμό,  και όχι μόνο , θα τσεκάρονται τα περάσματα των αθλητών και την  εγκυρότητα του χρόνου επίδοσης αλλά προπάντων για λόγους ασφάλειας. Παρακαλούνται οι συμμετέχοντες να έχουν σε εμφανές σημείο τον αριθμό  τους ή να τον επιδεικνύουν  όταν τους ζητηθεί.

Ασφάλεια

 Υποστήριξη κατά την διάρκεια του αγώνα με 5  πλήρως εξοπλισμένους σταθμούς τροφοδοσίας με ενεργειακά τζέλ , ισοτονικά, σνακς, κτλ. Στο σημείο εκκίνησης και τερματισμού καθώς και σε κάθε σταθμό θα υπάρχει εθελοντής Σαμαρείτης για τις πρώτες βοήθειες.

Καθ’ όλη την διαδρομή θα βρίσκονται αυτοκίνητα και άνθρωποι του Σώματος Σαμαρειτών Ιεράπετρας καθώς επίσης και  της  ΕΔΙΚ( Εθελοντές Διασώστες  Ιεράπετρας) , σε επιλεγμένα σημεία έτσι ώστε να παρέμβουν όποτε αυτό χρειαστεί. Επίσης η  Ένωση Ραδιοερασιτεχνών Κρήτης θα παρέχει τον απαραίτητο επικοινωνιακό συντονισμό και πληροφόρηση σε όλη τη διάρκεια του αγώνα.

Σε περίπτωση που κάποιος αθλητής επιθυμεί να μην συνεχίσει  τον αγώνα θα πρέπει να το αναφέρει στο πλησιέστερο σταθμό υποστήριξης ή άνθρωπο των σωμάτων ασφαλείας του αγώνα. Εφόσον το επιθυμεί μπορεί να μεταφερθεί με αυτοκίνητο της οργάνωσης στο σημείο τερματισμού ή να επιστρέψει πίσω με δικιά του ευθύνη.

  • Κυριακή 25/11 08:00-10:00, Εγγραφές αγώνων 21 & 7 χλμ & αγώνα 1000 μ για παιδιά (Μνημείο Πεσόντων Αμιρά  Βιάννου)
  • Κυριακή 25/11 10:00-10:30 , Φόρος τιμή στους Αγωνιστές Εθνικής Αντίστασης- Τεχνική Ενημέρωση
  • Κυριακή 25/11 10:30, Εκκίνηση Αγώνα 21 χλμ (Μνημείο Πεσόντων Αμιρά Βιάννου)
  • Κυριακή 25/11 10:45, Εκκίνηση Αγώνα 7 χλμ (Μνημείο Πεσόντων Αμιρά Βιάννου)
  • Κυριακή 25/11 10:50 , Εκκίνηση Αγώνα 1000μ παιδιών
  • Κυριακή 25/11 11:05-13:00 , Τερματισμοί αθλητών αγώνα 7 χλμ (Μνημείο Πεσόντων Αμιρά Βιάννου)
  • Κυριακή 25/11 12:45-15:30 , Τερματισμοί αθλητών αγώνα 21 χλμ (Μνημείο Πεσόντων Αμιρά  Βιάννου)
  • Κυριακή 25/11 15:00 , Απονομές νικητών (Μνημείο Πεσόντων Αμιρά Βιάννου)
  • Κυριακή 25/11 15:45 , Γεύμα προσφορά στους συμμετέχοντες (Ταβέρνα Αφροδίτη Κάτω Σύμη)
  • Κυριακή 25/11 17:30 , Αναχώρηση λεωφορείου διοργάνωσης για Ηράκλειο από Κάτω Σύμη.
ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News