Νίκολα Άνταμς: Όταν η μποξέρ... που έγινε "Barbie" μιλούσε στην ΚΡΗΤΗ TV (video-photos)

Σπορ
Νίκολα Άνταμς: Όταν η μποξέρ... που έγινε "Barbie" μιλούσε στην ΚΡΗΤΗ TV (video-photos)

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Οι "Αθλητικές Ιστορίες" για την πρώτη γυναίκα πυγμάχο που πήρε χρυσό μετάλλιο σε Ολυμπιάδα και έγινε "θρύλος" του γυναικείου μποξ...

Η Νίκολα Άνταμς (36 ετών σήμερα) είναι η πλέον διάσημη Βρετανίδα, επαγγελματίας Μποξέρ. Η φήμη της έκανε τον γύρο του κόσμου όταν έγινε η πρώτη γυναίκα που κατάφερε να κερδίσει Ολυμπιακό μετάλλιο στο μποξ. Συγκεκριμένα, πήρε χρυσό μετάλλιο στους ολυμπιακούς αγώνες του 2012 και του 2016 στην κατηγορία «φτερού».

Η Άνταμς γεννήθηκε στο Λίντς της Αγγλίας, στο Δυτικό Γουέστσάϊρ. Πήρε της πρώτες της γνώσεις στο «Άγκνες Στούαρτ» . Στη συνέχεια φοίτησε σε κολέγιο του Ροτσντέϊλ.

Η καριέρα της πήρε... ανηφορικό δρόμο από νωρίς, όταν έδωσε και νίκησε μάλιστα στον πρώτο της αγώνα, στην ηλικία των 13 ετών αλλά τέσσερα χρόνια μετά βρήκε τον δεύτερο της αντίπαλο. Το 2001, έγινε η πρώτη γυναίκα που εκπροσώπησε την Αγγλία απέναντι σεμποξέρ από την Ιρλανδία. Το 2003, η Ανταμς κατέκτησε για πρώτη φορά τον τίτλο της πρωταθλήτριας στην Αγγλία, σε ερασιτεχνικό επίπεδο, ενώ υπερασπίστηκε τον τίτλο για τα επόμενα 3 χρόνια.

Το 2007 ήταν η πρώτη Αγγλίδα που κατάφερε να κερδίσει μετάλλιο σε μεγάλη διοργάνωση, καταλαμβάνοντας το ασημένιο μετάλλιο στο Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα που διεξήχθη στη Δανία. Ασημένιο ξανά στο Παγκόσμιο πρωτάθλημα της Κίνας το 2008, όμως την επόμενη χρονιά έμεινε μακριά από τα ρίνγκ λόγω τραυματισμού στην πλάτη. Το 2010 επέστρεψε στις επιτυχίες, με ασημένιο για Τρίτη φορά μετάλλιο στο Παγκόσμιο Κύπελλο στα Μπαρμπέϊντος. Παρά το αδιαμφισβήτητο ταλέντο, δυσκολεύτηκε στη πρώτα της βήματα λόγω έλλειψης χρημάτων να συνεχίσει τις προσπάθειες τις με αποτέλεσμα να εγκαταλείψει προσωρινά το μποξ, δουλεύοντας ως κομπάρσα σε όπερες. Μέχρι που επανήλθε στις προπονήσεις αφού η διεθνής Ολυμπιακή κομητεία ενέκρινε στην Άνταμς χορηγία για να μπορεί να αγωνίζεται.

Το 2011, κατέκτησε το χρυσό στο ερασιτεχνικό πρωτάθλημα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με το BBC τον Ιούλιο του ίδιου έτους να την συγκαταλέγει στα 6 περισσότερο υποσχόμενα άτομα στη Βρετανία.

Ηράκλειο-Λονδίνο και χρυσό...

Για το πρώτο της χρυσό Ολυμπιακό μετάλλιο, αντιμετώπισε στον τελικό του Λονδίνου το 2012 το (μέχρι τότε) νούμερο ένα στη παγκόσμια κατάταξη Ren Cancan την οποία και νίκησε γράφοντας ιστορία. Ένα μήνα πριν η Άνταμς είχε πάρει μέρος στο διεθνές τουρνουά "Μίνωας Cup" που διοργανώνει στο Ηράκλειο κάθε χρόνο ο σύλλογος "Μίνωας" των αδελφών Γιαννακόπουλου και από εκεί και μετά η καριέρα της εκτοξεύτηκε! Μάλιστα τότε είχε φιλοξενηθεί στην εκπομπή "Κρήτη Σήμερα" της ΚΡΗΤΗ TV και είχε παραχωρήσει συνέντευξη για την εφημερίδα "Νέα Κρήτη".

Η συνέχεια ήταν ανάλογη! Στους Ολυμπιακούς αγώνες του Ρίο, η Άνταμς παρά το δύσκολο εγχείρημα, προστάτεψε τον τίτλο της και για δεύτερη φορά στη καριέρα της έζησε την ύστατη τιμή για ένα αθλητή, κατακτώντας εκ νέου την πρώτη θέση και το δεύτερο διαδοχικό χρυσό μετάλλιο σε Ολυμπιακούς αγώνες.

Έπειτα από αυτές τις τεράστιες επιτυχίες, η Άνταμς κατάφερε επιτέλους να πραγματοποιήσει το όνειρο της και να γίνει μια επαγγελματίας μποξέρ ενώ στην πρεμιέρα της ως επαγγελματίας πλέον, κατέκτησε τη νίκη απέναντι στην Virginia Carcamo με σκορ 4-36. Και πριν λίγες ημέρες η Άνταμς έγινε... θρύλος στην πατρίδα της και είδωλο για τις μικρότερες σε ηλικία αθλήτριες! Βλέπετε γνωστή εταιρεία που κατασκευάζει τις πλέον διάσημες κούκλες, δημιούργησε την κούκλα Νικολα Άνταμς...

                          Όλα ξεκίνησαν... από το Ηράκλειο

Η Νίκολα Άνταμς είχε φιλοξενηθεί στην ΚΡΗΤΗ TV και την εκπομπή "Κρήτη Σήμερα" από τον Γιώργο Μιμίκο τον Απρίλιο του 2012. Δίπλα της είχε τον Βρετανό προπονητή της και τον Παναγιώτη Γιαννακόπουλο από τον σύλλογο του Μίνωα που σαν διοργανωτής, μαζί με τον αδελφό του Ανδρέα, στο "Minoas Cup" στο Ηράκλειο, είχαν καταφέρει να πείσουν αυτό το μεγάλο όνομα να έρθει για την πρόβα τζενεράλε ενόψει Λονδίνου στην Κρήτη! Τον Αύγουστο του 2012, στην Ολυμπιάδα που έγινε στην πατρίδα της (Αγγλία) κατέκτησε στο Λονδίνο το πρώτο της χρυσό ολυμπιακό μετάλλιο! Δεν ήταν μόνο όμως ένα ολυμπιακό μετάλλιο! Ήταν και το 1ο στην ιστορία που πήρε γυναίκα πυγμάχος σε Ολυμπιάδα, απλά γιατί το γυναικείο μποξ είχε μπει για πρώτη φορά στο ολυμπιακό πρόγραμμα! "Θέλω το χρυσό μέσα στην πατρίδα μου" είχε πει τότε η Άνταμς σε ΚΡΗΤΗ TV και εφημερίδα "Νέα Κρήτη"!

Και για του λόγου το αληθές, στην φωτογραφία που ακολουθεί, βλέπετε τη σούπερ σταρ του γυναικείου μποξ με τον Γιώργο Μιμίκο, στο στούντιο της εκπομπής "Κρήτη Σήμερα" στην ΚΡΗΤΗ TV, τον Απρίλιο του 2012. Λίγο πριν αρχίσει να... σαρώνει τα ολυμπιακά μετάλλια!

Στη συνέχεια μπορείτε να διαβάσετε το ρεπορτάζ μας από φύλλο της "Ν.Κ." τον Απρίλιο του 2012 όταν η τότε δημοτική αρχή είχε βραβεύσει τη Νίκολα Άνταμς για την παρουσία της στο διεθνές τουρνουά πυγμαχίας του Μίνωα στο Ηράκλειο.

"Το Διεθνές Τουρνουά Πυγμαχίας Γυναικών MINOAS CUP που διοργανώθηκε από τον αθλητικό σύλλογο ΜΙΝΩΑΣ, στο Δημοτικό Αθλητικό και Πνευματικό Κέντρο Ηρακλείου (ΔΑΠΚΗ) από 19 – 22 Απριλίου 2012 ολοκληρώθηκε με μεγάλη επιτυχία.

Στο τουρνουά συμμετείχαν περισσότερες από πενήντα αθλητές, ενώ την εκδήλωση τίμησε με την παρουσία της η αγγλίδα παγκόσμια πρωταθλήτρια πυγμαχίας NICOLA ADAMS, καθώς επίσης και πολλές αθλήτριες της Πυγμαχίας.

Στα πλαίσια της ολοκλήρωσης των αγώνων, η Ανάπτυξη Αθλητισμού Ηρακλείου, (Φορέας Διαχείρισης των Αθλητικών Κέντρων του Δήμου Ηρακλείου) προχώρησε στην βράβευση της παγκόσμιας πρωταθλήτριας NICOLA ADAMS και της αθλήτριας και μέλους της εθνικής μας ομάδας Πυγμαχίας Αθηνάς Μαλεφάκη.

Η βράβευση των δύο αθλητριών με αναμνηστική πλακέτα έγινε από τις κα. Ευα Τυλιανάκη (αντιπρόεδρο και υπεύθυνη δημοσίων σχέσεων της ΑΑΗ ΑΕ ΟΤΑ) και Στέλλα Κοκολάκη (μέλος του Δ.Σ της ΑΑΗ ΑΕ ΟΤΑ).

Οι εκπρόσωποι της ΑΑΗ ΑΕ ΟΤΑ, συνεχάρησαν τις δύο αθλήτριες για τις επιδόσεις τους και τους ευχήθηκαν κάθε επιτυχία στο μέλλον, ενώ παράλληλα εξέφρασαν την ικανοποίηση τους για την επιτυχία της διοργάνωσης."

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News