default-image

Χωρίς Ρωσία οι Ολυμπιακοί Αγώνες

Σπορ
Χωρίς Ρωσία οι Ολυμπιακοί Αγώνες

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πολύ δύσκολα θα δούμε Ρώσους αθλητές του στίβου στους Ολυμπιακούς αγώνες του Ρίο το καλοκαίρι. Οι Ρώσοι δεν εκπλήρωσαν τα προαπαιτούμενα της IAAF και η παγκόσμια ομοσπονδία αποφάσισε να μην άρει τον αποκλεισμό της ρωσικής ομοσπονδίας στίβου, θέτοντας την εκτός ευρωπαϊκού πρωταθλήματος και Ολυμπιακών Αγώνων, όπως ανακοινώθηκε πριν από λίγο σε επίσημη συνέντευξη τύπου στη Βιέννη.

«Έγινε πρόοδος αλλά το πρόγραμμα αντί - ντόπινγκ της ρωσικής ομοσπονδίας δε μπορεί να γίνει αποδεκτό» δήλωσε σχετικά ο πρόεδρος της IAAF, Σεμπάστιαν Κόου ενώ ο Νορβηγός Ρούνε Άντερσεν, που σχετίζεται με τις έρευνες αντι - ντόπινγκ σημείωσε ότι η η Ρωσία απέχει 18 με 24 μήνες από το να φτάσει σε ικανοποιητικό επίπεδο προσθέτοντας ότι εξετάζεται ειδικός κανονισμός προκειμένου να λάβουν μέρος στο Ρίο «καθαροί» αθλητές όχι όμως κάτω από τη σημαία της Ρωσίας.

Η Ρωσία που βρίσκεται στη δίνη ενός εκ των μεγαλυτέρων σκανδάλων ντόπινγκ στην ιστορία με δεκάδες αθλητές να έχουν βρεθεί θετικοί σε απαγορευμένες ουσίες. Πολλοί εξ αυτών Ολυμπιονίκες και παγκόσμιοι πρωταθλητές έχουν ήδη επιστρέψει τα μετάλλια τους ενώ αναμένονται ακόμη δεκάδες τιμωρίες.

Ήδη στο τέλος της προηγούμενης χρονιάς η IAAF είχε αποφασίσει την αποβολή της ρωσικής ομοσπονδίας στίβου από τις τάξεις της και τον αγωνιστικό αποκλεισμό των αθλητών από τις διεθνείς διοργανώσεις.

Όπως είναι λογικό αναμένονται αρκετές αντιδράσεις τόσο από τους αθλητές όσο και από την πολιτική αρχή της Ρωσίας που με αρκετούς τρόπους έχει επισημάνει ότι έχει κάνει βήματα προόδου για την αντιμετώπιση του ντόπινγκ. Άλλωστε πριν από ένα μήνα ο υπουργός αθλητισμού της χώρας Βιτάλι Μούτκο με επιστολή του στους βρετανικούς Times ούτε λίγο ούτε πολύ είχε ζητήσει συγνώμη για το το ντόπινγκ ενώ μόλις χθες η Έλενα Ισινμπάγεβα με κείμενό της στους New York Times ζητούσε να την αφήσουν να αγωνιστεί στο Ρίο.

Η περίπτωση της «τσαρίνας των αιθέρων» αλλά και δεκάδων ακόμη αθλητών που δεν έχουν εμπλακεί σε σκάνδαλα ντόπινγκ θα απασχολήσει τον Τόμας Μπακ αλλά και τα μέλη της ΔΟΕ, αφού σε σύσκεψη που έχει συγκληθεί για τις 21 Ιουνίου θα αναζητηθεί η φόρμουλα για τη συμμετοχή τους στο Ρίο.

Κλείνοντας πρέπει να σημειώσουμε ότι είναι η πρώτη φορά που αποκλείεται χώρα από τους Ολυμπιακούς αγώνες λόγω σκανδάλου ντόπινγκ. Μετά τους δύο Παγκόσμιους πολέμους οι ηττημένες χώρες έμεναν εκτός από τους επόμενους αγώνες. Η Νότιος Αφρική επίσης ήταν αποκλεισμένη από τους Ολυμπιακούς από το 1964 μέχρι και το 1988 λόγω της πολιτικής του άπαρτχαϊντ, ενώ η Γιουγκοσλαβία έμεινε εκτός Ολυμπιακών το 1992 λόγω τιμωρίας της από τα Ηνωμένα Έθνη.

Πηγή: www.sdna.gr

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News