Sports

O Πετρούνιας αφιέρωσε το μετάλλιο σε όλους τους Έλληνες

Ο πρωταθλητής της ενόργανης Λευτέρης Πετρούνιας μίλησε στον Sport 24 Radio και για το αργυρό μετάλλιο που κατέκτησε στους κρίκους στο Παγκόσμιο Κύπελλο του Κότμπους και τις δυσκολίες της προετοιμασίας του.

Για το αν ήταν έκπληξη η κατάκτηση του μεταλλίου: «Όχι, δεν ήταν έκπληξη. Έχουμε κάνει μια πάρα πολύ σκληρή προετοιμασία και αυτό οφείλεται στον προπονητή μου, τον Ράφτη και στον χορηγό μου, το Stoiximan.gr, που με έχει στηρίξει όσο κανείς άλλος σε αυτή την εποχή και την Puma. Χάρη σε αυτούς βρίσκομαι εδώ που είμαι. Δεν κάλυψαν τα έξοδα του αγώνα. Αυτά τα κάλυψε η ομοσπονδία. Μέχρι όμως να φτάσω στον αγώνα, χρειάστηκα θεραπείες, μασάζ, υλικό και όσα χρειάζεται ένας αθλητής για την προετοιμασία του.

 Θα μπορούσα να πάω και καλύτερα, αλλά υπήρχε ένα μικρό λάθος στην έξοδο, αλλά και πάλι έφτασα στο χιλιοστό για να διεκδικήσω το χρυσό. Το πρόγραμμα είναι καινούργιο, θα δουλέψουμε σκληρά και πιστεύω ότι την κατάλληλη στιγμή όλα θα γίνουν όλα όπως πρέπει. Έχουμε δουλέψει ήδη πάρα πολύ, αλλά χρειάζεται λίγο ακόμη για να το τελειοποιήσουμε. Πιστεύω ότι αυτό θα έχει γίνει στην πρόκριση για την Ολυμπιάδα και στην Ολυμπιάδα, αν τα καταφέρουμε. Επειδή αυτό το Παγκόσμιο Κύπελλο διεξήχθη στη Γερμανία, θέλω να αφιερώσω το μετάλλιο σε όλους τους Έλληνες, που δοκιμαζόμαστε και να πω ότι πρέπει να είμαστε ενωμένοι».

Προβλήματα προετοιμασίας: «Εξακολουθούν να ισχύουν τα ίδια προβλήματα. Ένας χορηγός εξασφαλίζει το οικονομικό κομμάτι μιας προετοιμασίας, τις θεραπείες και όσα χρειάζεται ένας αθλητής για να είναι εντάξει. Δεν είναι υποχρέωση ενός χορηγού να φτιάξει γυμναστήριο. Αυτό είναι υποχρέωση της πολιτείας, η οποί έχει δεσμευτεί ότι θα κάνει ανακαίνιση στον Άγιο Κοσμά και πιστεύω πως θα την κάνει. Πρέπει να κινηθούν λίγο τα πράγματα. Μιλάμε για έναν δρόμο προς την Ολυμπιάδα, τη στιγμή που έχω έναν προπονητή, που είναι από τους καλύτερους στον κόσμο και είναι απλήρωτος. Είναι προπονητής και του Μάρα και αντιμετωπίζει προβλήματα με το συμβόλαιό του και με την πληρωμή του. Είναι θέματα της Πολιτείας και πιστεύω ότι θα τα λύσει και θα μεριμνήσει γι΄ αυτά, αλλά αυτή τη στιγμή αυτά τα προβλήματα υφίστανται και παρόλα αυτά τώρα είμαι στη Γερμανία με τον προπονητή μου. Θα πάει και στο Ευρωπαϊκό αλλά για πόσο θα συνεχίσει ένας οικογενειάρχης χωρίς να έχει συμβόλαιο, χωρίς να πληρώνεται;».

Για το πώς αντιμετωπίζουν οι πολιτικοί τους αθλητές: «Είναι παράπονο πολλών αθλητών από όλα τα αθλήματα. Δεν υπάρχει λόγος να δεχόμαστε ένα απλό συγχαρητήριο τηλεγράφημα μετά από προετοιμασία 4 έως 6 μηνών για να φτάσουμε σε μια μεγάλη διοργάνωση και μια επιτυχία. Δεν μου λέει τίποτα. Συγνώμη αν είμαι αυστηρός».

 Για το αν οι κρίκοι είναι το αγαπημένο του όργανο στην ενόργανη: «Η Ελλάδα έχει μία προϊστορία στους κρίκους, όπως έχουμε αποδείξει. Έχω μεγάλη αγάπη στους κρίκους και αυτό δεν μπορεί να αλλάξει. Γεννήθηκα για να κάνω κρίκους και θα το κάνω μέχρι για όσο αντέχει το σώμα μου και όσο με στηρίζουν η Πολιτεία και οι χορηγοί μου. Συμμετέχω βέβαια και σε άλλα όργανα, αλλά το θέμα είναι σε ποιο έχω διακρίσεις».

Για τη διαδικασία πρόκρισης στους Ολυμπιακούς αγώνες: «Στο παγκόσμιο πρωτάθλημα του Σεπτεμβρίου ο αθλητής πρέπει  να πάρει μετάλλιο στο όργανο του, αλλιώς θα πρέπει να είναι ο καλύτερος στο σύνθετο ατομικό, που είναι ο μέσος όρος των έξι οργάνων. Φυσικά και πάω για να κερδίσω τους κρίκους, αλλά δουλεύω παράλληλα και τους κρίκους για να είμαι έτοιμος να διεκδικήσω την πρόκριση μεταξύ των συναθλητών μου. Δυστυχώς είναι δύσκολο να δούμε όλη την ομάδα της ενόργανης στους Ολυμπιακούς αγώνες.

 Δεν υπάρχουν οι βάσεις από την Πολιτεία για να στηρίξουμε όλη την ομάδα, όταν μιλάμε για ένα γυμναστήριο που δεν έχει φυσικοθεραπευτές, θερμοκρασίες, προετοιμασίες. Δεν μπορούμε να απαιτήσουμε να προκριθεί μια ολόκληρη ομάδα στις 12 καλύτερες του κόσμου. Γι΄ αυτό το λόγο υπάρχουν ο Μάρας, ο Τσολακίδης, ο Κοσμίδης, ο Πετρούνιας, η Μιλούση που δουλεύουν το όργανό τους για να πάρουν την πρόκριση. Δεν μπορούμε να δουλέψουμε έξι όργανα. Για να το κάνουμε αυτό πρέπει να έχουμε γιατρούς, φυσικοθεραπευτές, κάμερες και όλη τη στήριξη που μπορεί να παρέχει μια σωστή ομοσπονδία, η οποία τροφοδοτείται από την Πολιτεία.

 Δυστυχώς όμως η Πολιτεία μέχρι τώρα είναι απούσα. Πιστεύουμε και ελπίζουμε ότι στη συνέχεια θα είναι παρούσα, επειδή έτσι έχει δεσμευτεί και επειδή το αξίζουμε. Το άθλημα μας φέρνει συνέχει επιτυχίας. Νομίζω ότι αξίζουμε λίγη προσοχή. Πρέπει να σταματήσουν οι απλήρωτοι προπονητές και όσα κρατούν το άθλημά μας πίσω».

Για την επάνοδό του στον πρωταθλητισμό μετά από 3 χρόνια αποχής: «Είναι αρκετά δύσκολο να επιστρέψεις σε υψηλό επίπεδο. Το θέμα είναι να ξεκινήσεις ξανά κάνοντας αυτό που θέλει η καρδιά σου. Επέστρεψα με μεγαλύτερη θέληση. Υπάρχουν οι αθλητές που έχουν γεννηθεί για αυτό και οι αθλητές που δουλεύουν για αυτό. Θεωρώ ότι έχω γεννηθεί για να κάνω αυτό που κάνω και είμαι ερωτευμένος με αυτό. Επομένως μπορώ να πω ότι ήταν αρκετά εύκολη η επιστροφή μου».

Σχόλια