Sports

Κάλεσμα στον Ποδηλατικό Γύρο Μεσαράς από δεκάδες φορείς

Πρόσκληση για να συμμετέχουν στον Ποδηλατικό Γύρο Μεσαράς την Κυριακή 23 Νοεμβρίου 2014, απηύθυναν στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν σήμερα Παρασκευή, στο Cafe Marina, οι εκπρόσωποι των 50 και πλέον φορέων της Μεσαράς και οι εκπρόσωποι των φορέων που συμμετέχουν στο Forum "Οδηγούμε με ασφάλεια".

Όπως τόνισαν στη συνέντευξη Τύπου, «τέτοιες κοινωνικές δράσεις είναι ιδιαίτερα σημαντικές και πρέπει να αποκτήσουν ένα μόνιμο χαρακτήρα και να γίνουν θεσμός. Συμμετέχουμε σε αυτή την πρωτοβουλία, θέλοντας να περάσουμε το σημαντικότερο ίσως μήνυμα για την πρόληψη των τροχαίων ατυχημάτων. Το μήνυμα "οδηγούμε με ασφάλεια". Είναι δείγμα πολιτισμού και σεβασμού στην ανθρώπινη ζωή και τους γύρω μας».

Παράλληλα, όπως επισήμαναν, «η δράση αυτή έχει φιλανθρωπικό και κοινωνικό χαρακτήρα για έναν ακόμη λόγο. Μέσα από αυτή θα ενισχυθεί το Κέντρο Αποκατάστασης και Αποθεραπείας Παιδιών με Αναπηρία Πόμπιας, προκειμένου να συνεχίσει τον πολύ σημαντικό ρόλο του στην επανένταξη των παιδιών με αναπηρία στο κοινωνικό σύνολο».

Το Forum "Οδηγούμε με ασφάλεια" με τη συνδιοργάνωση 50 και πλέον φορέων της Μεσαράς, προσκαλεί ενεργούς πολίτες του τόπου μας στον Ποδηλατικό Γύρο Μεσαράς, την Κυριακή 23 Νοεμβρίου, στις 10 π.μ., για την ενίσχυση του μηνύματος ασφαλούς οδηγικής συμπεριφοράς στη Μεσαρά για τους οδηγούς οχημάτων και τους ποδηλάτες, και την πρόληψη των τροχαίων ατυχημάτων και δυστυχημάτων, με δυο διαδρομές, τη μικρή 20 χιλιομέτρων και τη μεγάλη 75 χιλιομέτρων. Ο Ποδηλατικός Γύρος Μεσαράς γίνεται για την ενίσχυση του Κέντρου Αποκατάστασης και Αποθεραπείας Παιδιών με Αναπηρία Πόμπιας.

Οι διαδρομές

Οι διαδρομές που θα ακολουθήσουν οι συμμετέχοντες έχουν ως εξής:

* Α' Διαδρομή 20 χλμ.: Πόμπια (Ίδρυμα ΠΑΠΑΗΚ)- (Στροφή Πρατήριο Συριανός) - Πλάτανος (στάση) - Χουστουλιανά - Μητρόπολη - Αρχαία Γόρτυνα (στάση) - Μοίρες (στάση) - Πόμπια (τερματισμός).

* Β' Διαδρομή 75 χλμ.: Πόμπια (Ίδρυμα ΠΑΠΑΗΚ) - (Στροφή Πρατήριο Συριανός) - Πλάτανος - Χουστουλιανά - Μητρόπολη - Άγιοι Δέκα - Αρχαία Γόρτυνα (στάση) - Αμπελούζος - Καπαριανά - Μοίρες - Τυμπάκι - Κόκκινος Πύργος (παραλία) - Τυμπάκι (στάση) - Μετόχι Καμηλαρίου - Πιτσίδια (στάση) - Πετροκεφάλι - Πόμπια (τερματισμός).

Οδηγίες προς τους συμμετέχοντες

Προκειμένου να είναι απόλυτα ασφαλής η διαδρομή αλλά και για να αποφευχθούν τυχόν προβλήματα, δίνονται οι παρακάτω οδηγίες προς τους συμμετέχοντες:

1. Το κράνος είναι υποχρεωτικό για τη συμμετοχή στον Ποδηλατικό Γύρο Μεσαράς.

2. Δεν επιτρέπεται στη διαδρομή των 20 km η συμμετοχή για παιδιά κάτω των 8 ετών.

3. Δεν επιτρέπεται στη διαδρομή των 75 km η συμμετοχή για παιδιά κάτω των 18 ετών.

4. Είναι απαραίτητος ο τεχνικός έλεγχος του ποδηλάτου πριν από την ημέρα της διοργάνωσης (δωρεάν τεχνικός έλεγχος στο κατάστημα Mataliotis Bikes, στα Καπαριανά)

5. Κάθε ποδηλάτης συμμετέχει στον Ποδηλατικό Γύρο με αποκλειστικά δική του ευθύνη, όσον αφορά τυχόν χρόνια προβλήματα υγείας.

Κάλεσμα εκπροσώπων των συνδιοργανωτών στην ποδηλατοδρομία

Εκπρόσωποι συνδιοργανωτών φορέων καλούν τον κόσμο να συμμετέχει στον Ποδηλατικό Γύρο Μεσαράς, την Κυριακή 23 Νοεμβρίου και ενισχύουν το μήνυμα "Οδηγούμε με ασφάλεια".

Ο κ. Γρηγόρης Γιαμαλάκης, πρόεδρος του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Μεσαράς "Η Φαιστος" δηλώνει: «Αποτελεί ιδιαίτερη τιμή για μας η συμμετοχή μας σε αυτή την πρωτοβουλία. Στέλνουμε το μήνυμα της ασφαλούς οδήγησης στη Μεσαρά και κατά επέκταση σε ολόκληρη την Κρήτη. Συγχαίρουμε θερμά όλους τους συνδιοργανωτές της ποδηλατοδρομίας και καλούμε όλο τον κόσμο να συμμετέχει στον Ποδηλατικό Γύρο Μεσαράς και ταυτόχρονα να ενισχύσει το Παράρτημα Αποθεραπείας και Αποκατάστασης Παιδιών με Αναπηρία Πόμπιας».

Ο πρόεδρος του Συλλόγου Ιδιοκτητών Κέντρων Ξένων Γλωσσών (Palso) Ν. Ηρακλείου κ. Γιώργος Χατζηδάκης επισημαίνει ότι «ο Ποδηλατικός Γύρος Μεσαράς αποτελεί μια ακόμη πρωτοβουλία του forum "Οδηγούμε με ασφάλεια", το οποίο σε συνεργασία με πολλούς φορείς της ευρύτερης, και όχι μόνο, περιοχής επιχειρεί για μία ακόμη φορά να προβάλει την ανάγκη να συνειδητοποιήσουμε όλοι ότι ο τρόπος οδήγησης του κάθε ενός από εμάς δεν είναι θέμα ατομικής επιλογής ούτε και προσωπικών συνηθειών.

Πρόκειται για θέμα μείζονος κοινωνικού χαρακτήρα και περιεχομένου και μέσω της ορθής και υπεύθυνης οδηγικής συμπεριφοράς μας πρέπει, ο κάθε ένας ξεχωριστά αλλά και όλοι μαζί, να αναλάβουμε την ατομική αλλά και συλλογική  ευθύνη η οποία μας αναλογεί όχι μόνο τηρώντας τα όσα προβλέπει ο Κ.Ο.Κ.  αλλά και, διά του παραδείγματός μας, να εμπνέουμε τους γύρω μας και κυρίως τα νέα παιδιά, τους αυριανούς, ελπίζω, ευσυνείδητους οδηγούς.

Το ποδήλατο δεν αποτελεί εξαίρεση αφού πρόκειται για μέσο μεταφοράς και θα πρέπει και οι ίδιοι οι ποδηλάτες (κυρίως τα νέα παιδιά) να αναπτύξουν σωστή οδηγική νοοτροπία και συμπεριφορά.

Βεβαίως, δεν πρέπει να παραβλέπουμε το γεγονός ότι το ποδήλατο δεν έχει βρει ακόμη τη θέση η οποία του αρμόζει στην καθημερινότητά μας από τη μια, και από την άλλη μένει, φοβούμαι, να διανυθεί πολύς δρόμος πριν το ίδιο το κράτος αλλά και οι κατά τόπους αρμόδιοι φορείς (Περιφέρειες, Δήμοι, κ.λπ.) δημιουργήσουν τις κατάλληλες και απολύτως απαραίτητες υποδομές.

Απαραίτητη θεωρώ, δε, τη συμβολή του εκπαιδευτικού μας συστήματος στην - ήδη από την Α' δημοτικού - διαμόρφωση και εμπέδωση σωστής οδηγικής συνείδησης στα νέα παιδιά, στους - ελπίζω καλύτερους από εμάς - μελλοντικούς οδηγούς, ακριβώς επειδή, όσο χρήσιμες κι αν πράγματι είναι οι πρωτοβουλίες όπως αυτές που έχει αναλάβει τον τελευταία καιρό το forum "οδηγούμε με ασφάλεια", η κυρίως στόχευση όλων θα πρέπει, κατά την άποψή μου, να είναι η δημιουργία ευσυνείδητων νέων οδηγών, χωρίς βέβαια να παραλείπεται η προσπάθεια "συνετισμού" των όποιων αμετανόητων ενήλικων οδηγών.

Πέραν των παραπάνω, σκοπός της διοργάνωσης του Ποδηλατικού Γύρου Μεσαράς είναι και η ενίσχυση του Κέντρου Αποκατάστασης και Αποθεραπείας Παιδιών με Αναπηρία Πόμπιας, σκοπός ο οποίος καθιστά τη συμμετοχή όλων μας ακόμη πιο επιβεβλημένη».

Η Ύβα Κουμαντάκη από τον Πολιτιστικό Σύλλογο Πόμπιας αναφέρει: «Στηρίζουμε αυτή την πρωτοβουλία με όλες μας τις δυνάμεις και καλούμε όλους του Μεσαρίτες να συμμετέχουν στην ποδηλατοδρομία της Κυριακής και να στείλουμε όλοι μαζί ένα ισχυρό μήνυμα ασφαλούς οδήγησης για την πρόληψη των τροχαίων ατυχημάτων και να ενισχύσουμε το Κέντρο Αποκατάστασης και Αποθεραπείας Παιδιών με Αναπηρία Πόμπιας».

Όπως τονίζει από την πλευρά του ο πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Αληθινής, κ. Δημήτρης Τορνεσάκης, «σ' αυτές τις δύσκολες εποχές, χαιρόμαστε ιδιαίτερα όταν ο Σύλλογός μας λαμβάνει μέρος σε τέτοιου είδους εκδηλώσεις και με αυτό τον τρόπο δείχνει εμπράκτως ότι δεν έχουμε ξεχάσει την ανθρωπιά μας, την αλληλεγγύη και τη αγάπη μας προς τους ανθρώπους.

Με αφορμή τις άγιες μέρες αγάπης, που έρχονται, ανακοινώσαμε κάλεσμα προς όλους για να πάρουμε όλοι μέρος στον Ποδηλατικό Γύρο Μεσαράς. Να προσπαθήσουμε να βάλουμε όλοι μαζί ένα λιθαράκι στο τεράστιο έργο που γίνεται, που αξίζει την επιβράβευση και τα συγχαρητήρια όλων μας».

Τέλος, ο κ. Ευτύχης Σαρτζετάκης από το GSMotoClub υπογραμμίζει ότι «η ποδηλασία και οδήγηση δικύκλων γενικότερα είναι μία ευχάριστη μορφή οδήγησης και αποτελεί μέσο μεταφοράς για τους ανθρώπους όλων των ηλικιών. Ως αναβάτες όμως δικύκλων, έχουμε την μεγαλύτερη έκθεση σε διάρκεια οδήγησης στους δημόσιους δρόμους από τους οδηγούς όλων των μηχανοκίνητων οχημάτων. Η ασφαλής οδήγηση, η τήρηση του Κ.Ο.Κ. και η προσεκτική συμπεριφορά στους δρόμους μπορούν να μας προστατεύσουν από κινδύνους και ατυχήματα. Είναι ευκαιρία μέσα από αυτή τη δράση να διαδώσουμε το μήνυμα της ασφαλούς οδήγησης και συμβάλουμε έμπρακτα στη μείωση των τροχαίων ατυχημάτων».

Δηλώσεις συμμετοχής - πληροφορίες

• Πολιτικό Γραφείο Λευτέρη Αυγενάκη, Μοίρες, τηλ. 2892029133

• Ελένη Τσικνάκη, τηλ. 2892340011 (ΠΑΠΑΗΚ Πόμπιας)

• Δημήτρης Φουστανάκης, κιν. 6942466638 (Σύλλογος Φίλων ΠΑΠΑΗΚ Πόμπιας)

• Γιώργος Βαρβεράκης, κιν. 6936592868 (Αθλητικό Σωματείο ΑμεΑ "Τάλως")

• Μανώλης Στεφανουδάκης, τηλ. 2892023404 (Σύλλογος ΑΜΕΑ Ν. Κρήτης "Το Μέλλον")

• Σπύρος Καμπαξής, κιν. 6972016000 (Ποδηλάτες Κρήτης)

• Χρυσόστομος Περγιανάκης, κιν. 6936806620 (Ελληνικός Ερ. Σταυρός, Περ. Τμήμα Μοιρών)

• Μιχάλης Ματαλιωτάκης, κιν. 6973025553 (Ομάδα Ποδηλατών Μεσαράς "Ματαλλιώτης")

• facebook.com/DriveSafelyCrete

Σχόλια