"Aθλητικές Ιστορίες": Και όμως η Γιουβέντους έχει πλέον έδρα... και στα Μάλια!

Απόψεις
"Aθλητικές Ιστορίες": Και όμως η Γιουβέντους έχει πλέον έδρα... και στα Μάλια!

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μας μίλησε αποκλειστικά ο υπεύθυνος των Ακαδημιών της Γιούβε στην Ευρώπη Λορέντσο Γκρόσι που ήρθε στην Κρήτη για να δει τη νέα ακαδημία της ομάδας του..

Μια  μεγάλη ομάδα μπορεί να βρίσκεται ακόμα και σε μικρή γωνιά του πλανήτη. Και μπορεί τα Μάλια να έχουν συνδεθεί τουριστικά κυρίως με την Αγγλία, τη Γερμανία και την Ολλανδία αλλά πλέον ποδοσφαιρικά θα είναι σε...απευθείας σύνδεση με την Ιταλία! Σήμερα στις "Αθλητικές Ιστορίες" παρουσιάζουμε μια συνεργασία-έκπληξη.

Η Γιουβέντους θα έχει πλέον έδρα και στα Μάλια(!) αφού με συντονισμένες προσπάθειες του τοπικού ΠΑΝΟΜ και του προέδρου Βασίλη Πρινέα που έζησε για χρόνια στην Ιταλία, μια ερασιτεχνική ομάδα από την Κρήτη μπήκε στο δίκτυο των ακαδημιών της πρωταθλήτριας Ιταλίας! Φιλοξενήσαμε στα γραφεία της "Ν.Κ." τον κ. Πρινέα και τον άνθρωπο της Γιουβέντους που ήρθε από την Ιταλία για να δώσει τα "φώτα του" και βέβαια ξεκινάμε με όσα μας είπε ο υψηλός προσκεκλημένος...

"Πρέπει οι Ακαδημίες να αναβαθμιστούν σε μεγάλο βαθμό. Εμείς μιλούσαμε για εννιά μήνες με την Γιουβέντους μέχρι που έδωσαν την έγκρισή τους και από τον περασμένο Σεπτέμβριο η μεγάλη αυτή ιταλική ομάδα έχει τον έλεγχο της ακαδημίας του ΠΑΝΟΜ. Θέλουμε βεβαίως να υπάρχει η δυνατότητα και για τα δικά μας παιδιά να ταξιδεύουν στην Ιταλία και να βλέπουν από κοντά πως λειτουργεί η Γιούβε και παράλληλα να συμμετέχουν στο καμπ των ακαδημιών στο Τορίνο που γίνεται κάθε Ιούνιο".

"Στο τελευταίο καμπ στο Τορίνο είχαμε 2.000 παιδιά από ολόκληρο τον κόσμο και μέσα στο πλαίσιο της παρουσίας τους στις εγκαταστάσεις της Γιουβέντους είχαν την ευκαιρία να δουν από κοντά και παιχνίδι της μεγάλης ομάδας", μας είπε ο Λορέντσο Γκρόσι, επικεφαλής του Διεθνούς Δικτύου Ακαδημιών της Γιουβέντους και πρόσθεσε: "Πρόγραμμα μας είναι σιγά σιγά να γίνουν ακαδημίες της Γιουβέντους και στο Ηράκλειο, και στα Χανιά και στο Ρέθυμνο"!

                           

                  "Κορυφαία εκτός Ιταλίας η Ακαδημία στην Αθήνα"

Το πολύ σημαντικό αυτό στέλεχος των "μπιανκονέρι" έρχεται τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα και προσπαθεί να περάσει τη φιλοσοφία του μεγαλόπνοου project της πρωταθλήτριας Ιταλίας τονίζοντας μάλιστα πως η "ελληνική ακαδημία στην Αθήνα ξεχωρίζει από τις υπόλοιπες εικοσιτρείς εκτός Ιταλίας."

Η πρωτοποριακή πρωτοβουλία του Διευθύνοντος Συμβούλου του CGS στην Παλλήνη Αττικής, Χρήστου Χ. Γείτονα, τον Οκτώβριο του 2009, να προκαλέσει τη συνεργασία με τη Γιουβέντους, ένα ποδοσφαιρικό κολοσσό παγκοσμίου φήμης, βρήκε πρόσφορο έδαφος στην επί επτά ετών συνεπή προετοιμασία αθλητών στις εγκαταστάσεις του, με αποτέλεσμα η πλέον ανεπτυγμένη ακαδημία της «Γηραιάς Κυρίας» εκτός Ιταλίας να είναι η ακαδημία της Αθήνας.

Αθηναϊκά ΜΜΕ είχαν προσεγγίσει πριν τρία χρόνια την "Juventus Academy Athens" που φιλοξενεί παιδιά από 5 έως 16 ετών και είχαν μιλήσει με τον επικεφαλής του Διεθνούς Δικτύου Ακαδημιών των «Bianconeri», κ. Γκρόσι.

                       

                      Η ίδρυση, η "νεολαία" και το ροζ χρώμα

Ήταν ένας δύσκολος χειμώνας του 1897, σε ένα παγκάκι στον δρόμο «Re Umberto» στο Τορίνο, μια ομάδα μαθητών του λυκείου Massimo D'Azeglio, ερωτευμένοι όλοι τους με ένα παιχνίδι που έφθασε πρόσφατα στην Ιταλία από την Αγγλία, αποφάσισε να ιδρύσει ένα αθλητικό σωματείο.

Το όνομα της είναι λατινική λέξη και σημαίνει «νεολαία». Ο πρώτος πρόεδρος είναι ο Εουτζένιο Κανφάρι, στην «Piazza d'Armi» το πρώτο γήπεδο, το ροζ είναι το πρώτο χρώμα που είχε η φανέλα της. Το «ασπρόμαυρο» (bianconero) θα φτάσει έξι χρόνια αργότερα, από τα χρώματα της Νότς Κάουντι, ενώ εν τω μεταξύ, η ομάδα έχει ήδη παίξει στο πρώτο ιταλικό πρωτάθλημα.

Το 1900 συμμετείχε για πρώτη φορά στο ιταλικό πρωτάθλημα ποδοσφαίρου. Το πρώτο της παιχνίδι ήταν με αντίπαλό τη Τορινέζε, στις 11 Μαΐου 1900 στο Piazza D'Armi, όπου η Γιουβέντους έχασε με 1-0, ενώ την ίδια περίοδο μετακόμισε στο «Velodromo Umberto I». Το 1905 η «Γηραιά Κυρια» κατέκτησε το πρώτο της πρωτάθλημα, με χρηματοδότη και πρόεδρο τον Ελβετό Αλφρέντο Ντικ.

Πρόκειται για την πιο επιτυχημένη ομάδα στην Ιστορία του ιταλικού ποδοσφαίρου και μία από τις κορυφαίες στην Ευρώπη. Έχει κατακτήσει 35 πρωταθλήματα, 13 Κύπελλα και 8 Super Cup, αριθμοί που αποτελούν ρεκόρ σε όλες τις διοργανώσεις.

Στην Ευρώπη, έχει κατακτήσει συνολικά οκτώ τρόπαια: 2 Κύπελλα Πρωταθλητριών/Champions League, 1 Κύπελλο Κυπελλούχων, 3 Κύπελλα UEFA, 2 Super Cup, ενώ πανηγύρισε και 2 διηπειρωτικά Κύπελλα.

Έχει απουσιάσει μόνο μία χρονιά από την κορυφαία κατηγορία του ιταλικού πρωταθλήματος, όταν υποβιβάστηκε για συμμετοχή στο σκάνδαλο Calciopoli, με «στημένα» παιχνίδια.

* Στην προϊστορία της με τις ελληνικές ομάδες ξεχωρίζουν οι αναμετρήσεις της με την ΑΕΚ το 1977 όταν στέρησε από την καλύτερη ίσως ομάδα της Ένωσης όλων των εποχών (του Λουκά Μπάρλου) την πρόκριση στον τελικό του Κυπέλλου ΟΥΕΦΑ. Είχαν αναμετρηθεί στα ημιτελικά. Παράλληλα μένει στη μνήμη το 7-0 υπέρ της Γιουβέντους και σε βάρος του Ολυμπιακού, για το Τσάμπιονς Λιγκ, στο Τορίνο το 2003...

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News