Σε έναν κόσμο ποδοσφαιρικών αξιών!

Απόψεις
Σε έναν κόσμο ποδοσφαιρικών αξιών!

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ζούμε σε μια εποχή όπου οι αξίες θέλουν υψηλή συνειδητότητα για να γίνονται σημαία στις καθημερινές μας πράξεις. Οι επιρροές που διαταράσσουν την ισορροπία τους, είναι ποικίλες, γεμάτες συμφέροντα και σκοπιμότητα.

Στο ποδόσφαιρο που είναι καθρέπτης, βιώνουμε καθημερινά πολλά ιδιοτελή, παρασκηνιακά και άλλα περίεργα, που το κρατάνε χαμηλά, σε σχέση με την πρόοδο και την ανάπτυξη που υπάρχει σε άλλες χώρες και όχι μόνο της Ευρώπης. Πολλές «τρίτες» είναι καλύτερες στη θεσμική λειτουργία των πρωταθλημάτων και του ποδοσφαίρου τους. Έτσι κι αλλιώς στην Ελλάδα είμαστε υπό ξένη επιτήρηση, που αναμένεται να αυξηθεί από την επόμενη περίοδο.

Και στις χειρότερες συνθήκες ωστόσο υπάρχουν άνθρωποι που κρατιούνται στο δρόμο που οδηγεί σε κάτι καλύτερο. Αφορμή για τις σκέψεις αυτές, μας τις έδωσε ο 48ος τελικός κυπέλλου ΕΠΣΗ, που είδαμε στο «Μαρκομιχελάκειο» στάδιο Αχαρνών, ανάμεσα στον ΠΟΑ και τον Ρωμανό.

Ωραίο παιγνίδι και από τους δύο με τον ηττημένο Ρωμανό που εμφανίστηκε ισάξιος αγωνιστικά να δημιουργεί αψίδα θριάμβου στον νικητή ΠΟΑ, παραμερίζοντας την πίεση του φίλαθλου κοινού του για μια φάση που θεώρησαν ότι αδικήθηκαν και σε μια απανωτή άλλη που δέχτηκαν το γκολ που έκρινε τον τροπαιούχο.

Ο κόσμος των διοργανώσεων της ΕΠΣΗ έχει ριζωμένη πλέον την αρχή που υπαγορεύει ως ύψιστο ζητούμενο τον ποδοσφαιρικό πολιτισμό. Από την άλλη, οι δυο βραβεύσεις πριν την έναρξη του τελικού στις ομάδες της Δαμάστας και του ΟΦΑΜ, που επέδειξαν υψηλό ήθος σε προγενέστερα παιγνίδια τους, ήταν μια ακόμη πιστοποίηση. Χωρίς αμφιβολία αυτή η ποιότητα είναι μαγνήτης και στις χορηγίες που είναι απαραίτητες για την επιβίωση του αθλήματος, όταν η Πολιτεία νοιάζεται μόνο με τις Ανώνυμες Εταιρείες και τα συμφέροντα των επιχειρηματικών ονομάτων... Άνθρωποι σαν τον Αντώνη Παπαδάκη στηρίζουν οικονομικά το ερασιτεχνικό μας ποδόσφαιρο, προάγοντας και την ομάδα του τόπου τους. Μέγας χορηγός της ΕΠΣΗ και των Μικτών ομάδων σημαίνει πολλά!

Και μαζί τα τιμώμενα πρόσωπα από τη διαχρονική πορεία του ηρακλειώτικου ποδοσφαίρου. 

Τον Γιώργο Κουναλάκη που διέγραψε μεγάλη διαιτητική πορεία, καμάρι της εποχής με το σήμα της FIFA, αυτός ο σεμνός τερματοφύλακας του πάλαι ποτέ Ολυμπιακού Ηρακλείου που δημιούργησε διαιτητική γενιά με το γιο και τον εγγονό του. Το θυμάσαι πάντα ως σημαίνον πρόσωπο της κεντρικής σκηνής μέσα από την ΟΠΔΕ, τιμώντας την προεδρία του στον τοπικό σύνδεσμο.

Τον Γιάννη Στρατάκη πρωτοπόρο της αθλητικής δημοσιογραφίας, πριν από το μέγα άνοιγμα των μέσων ενημέρωσης, εκδότη της Ελεύθερης Γνώμης με πολλές δράσεις και εκδηλώσεις.

Τι να πεις για τον Σήφη Κορωνάκη, το ήθος του είναι αποδεδειγμένο, όπως και η γλυκιά φυσιογνωμία  του Στέφανου Αντωνάκη, που έγραψε διεθνή ιστορία ως δρομέας αντοχής, μετά την ποδοσφαιρική του εμπειρία. Εμβληματικός από την εποχή της ΕΠΣΗ-Λ ο Κώστας Θεοδοσάκης και αφοσιωμένος ως παράγοντας στο τοπικό ποδόσφαιρο, ή ο Χαρίτος Μπελιβανάκης με την σπουδαία προσφορά ως ποδοσφαιριστής και προπονητής.

Αλλά και τα τιμώμενα πρόσωπα των δύο φιναλίστ έδεναν με τις σημαντικές αξίες της βραδυάς. Ο Κώστας Αργέντης ταυτισμένο όνομα με τον ΠΟΑ, όπως και οι Μιχάλης Συντιχάκης και Νίκος Τραβαγιάκης με τον Ρωμανό της Εληάς το χωριό του Ευγένιου Γκέραρντ!

Όλες αυτές οι εικόνες μέσα από τα πρόσωπα πέρασαν σαν ταινία από το μυαλό μας, για να καταλήξουμε ότι τίποτε δεν γίνεται τυχαία σε τόπους που οι θεσμοί γίνονται σεβαστοί, όταν τιμούν την αποστολή τους!

-Για να δούμε τι θα γίνει τελικά με την τροπολογία της αναδιάρθρωσης.

Θα γίνει ή δεν θα γίνει; Ο βόρειος τομέας, εξακολουθεί να ασκεί πίεση, πέραν των άλλων πιέσεων που προκύπτουν από την αδικία. Από την άλλη οι διορθώσεις του κυρ Γιώργου, μάλλον με μουντζούρες φαντάζουν…

-Ότι πει ο Αλέξης!

"Είναι στόχος μας από του χρόνου να αγκαλιάσουμε και να στηρίξουμε τα πρωταθλήματα υποδομής». Καιρό είχαμε να ακούσουμε την λέξη υποδομή από τα χείλη ενός προέδρου της Σούπερ Λίγκα, όπως τώρα από τον Μηνά Λυσάνδρου... (Με αφορμή τον τελικό της Κ17 στο Αγρίνιο, τον οποίο κέρδισε ο Ολυμπιακός με 1-0 τον ΠΑΟΚ)

-"Αντί, να ενδιαφερθείτε από κοινού για το καλό του ερασιτεχνικού ποδοσφαίρου, όπως εσείς δηλώνετε στο εξώφυλλό σας, τουναντίον ενδιαφέρεστε μόνο για τις ανώνυμες εταιρείες ποδοσφαίρου, δίνοντας τους χρήματα της Κρατικής Ελληνικής Τηλεόρασης, που και εμείς πληρώνουμε" (Από την ανακοίνωση των ομάδων του Πειραιά που συμμετείχαν φέτος στη Γ΄εθνική προς την ΕΠΟ)

Έχει περάσει πολύ όμορφα στο Ηράκλειο κάθε φορά που βρέθηκε για αγώνα της Εθνικής ο αρχηγός του έπους του 2004, Θοδωρής Ζαγοράκης. Στιγμές που δεν ξεχνιούνται και ο ίδιος θυμάται με λεπτομέρειες. Εκείνες τις περιόδου ήταν εδώ ο Παύλος Δερμιτζάκης, με τον οποίο συνδέονται με πολύχρονη και στενή φιλία.

- Πολύ σημαντικό το fair play που τηρείται και μέσα από αψίδες στο ποδόσφαιρο του Ηρακλείου. Ακόμη κι όταν υπάρχει παράπονο ή θυμός, για διαιτητικό λάθος, οι ομάδες της ΕΠΣΗ, δείχνουν το μεγαλείο τους.

-Η πολιτική μιας πολύ μεγάλης ΠΑΕ στην επικοινωνία, μάλλον αβαντάρει εκείνους που κατακεραυνώνει! Τόση διαφήμιση δεν θα την περίμεναν ούτε στη φαντασία τους, ορισμένοι «εχθροί» της, που είναι υποψήφιοι στις προσεχείς εκλογές!

- Στην αθλητική Κρήτη υπάρχει ήδη ένας πλουραλισμός με τις αθλητικές εγκαταστάσεις, που είχε ξεκινήσει να βοηθάει για τη δημιουργία τους ο Γιάννης Κουράκης ως υφυπουργός αθλητισμού, αλλά που ενίσχυσε στη συνέχεια με συνειδητό τρόπο, αναγνωρίζοντας την κοινωνική σημασία των υποδομών, ο νυν περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης.

- Η συμβολή του είναι τεράστια, όπως και του πολύ αγαπητού στο κοινό Νίκου Συριγωνάκη που αποδεικνύεται  ασυναγώνιστος ως εντεταλμένος σύμβουλος της Περιφέρειας Κρήτης στον αθλητισμό. Αν διαφωνεί κάποιος, εδώ είμαστε…

- Αυτό που γίνεται στην Κρήτη είναι εξαιρετικό για τις αθλητικές υποδομές και συναντάται σπάνια ανά την Επικράτεια. Τύχαμε μάλιστα σε περιστατικό που Περιφερειάρχης άλλης Περιφέρειας, τηλεφωνούσε τον Σταύρο Αρναουτάκη για να του υποδείξει πως θα μπορεί να φτιάξει ένα γήπεδο! Ενδεικτικό;

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News