Νίκη τίτλου για τον Ολυμπιακό στην Τούμπα

Ποδόσφαιρο
Νίκη τίτλου για τον Ολυμπιακό στην Τούμπα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Οι «ερυθρόλευκοι» νίκησαν 0-1 τον ΠΑΟΚ με γκολ του Ελ Αραμπί στο 23΄ …

Αγκαλιά με την κατάκτηση του πρωταθλήματος βρίσκεται ο Ολυμπιακός μετά το 0-1 επί του ΠΑΟΚ, στο πλαίσιο της 1ης αγωνιστικής των playoffs. Οι "ερυθρόλευκοι" με γκολ του Ελ Αραμπί στο 23' εκτόξευσαν στους 17 βαθμούς τη μεταξύ τους διαφορά και πλέον ο τίτλος οδηγείται στο λιμάνι.

1. Η ΠΡΩΤΗ ΧΡΗΣΗ ΓΡΑΜΜΗΣ ΤΟΥ ΟΦΣΑΪΝΤ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

Ο Φερέιρα κατέβασε τον ΠΑΟΚ σε διάταξη 4-2-3-1, ο Μαρτίνς τον Ολυμπιακό με 4-3-3. Οι φιλοξενούμενοι φάνηκαν λιγότερο επηρεασμένοι από την αποχή. Πατούσαν καλύτερα στο γήπεδο, κυκλοφορούσαν πιο εύκολα τη μπάλα, ήταν πιο σίγουροι στις μεταβιβάσεις τους. Ο Μίσιτς, βαρόμετρο για τον Δικέφαλο, ξεκίνησε με λανθασμένη πάσα μόλις στο 2', δίνοντας την κατοχή στους "ερυθρόλευκους". Ο Καμαρά έπαιζε πιο μπροστά από Γκιλιέρμε - Μπουχαλάκη, ο Βαλμπουενά αναλάμβανε όλες τις στατικές φάσεις και οι φιλοξενούμενοι πίεζαν ψηλά για να υποχρεώσουν σε λάθη τους παίκτες του Φερέιρα.

Στο 7' γράφτηκε ιστορία στο ελληνικό ποδόσφαιρο, όταν έγινε η πρώτη χρήση γραμμής του οφσάιντ. Γέμισμα του Καμαρά από αριστερά, πρώτη κεφαλιά Μπα, δεύτερη του Σεμέδο, ασταθής απόκρουση Πασχαλάκη και ο Αραμπί από κοντά την έσπρωξε στο βάθος της εστίας. Ύστερα από τέσσερα λεπτά επικοινωνίας του διαιτητή Παπαπέτρου με τον Κωσταρά (διαιτητή VAR) ακυρώθηκε το τέρμα, καθώς ο Πορτογάλος στόπερ ήταν εκτεθειμένος. Ο γκολκίπερ του ΠΑΟΚ λειτούργησε εσφαλμένα στη φάση, αλλά τη γλίτωσε χάριν της τεχνολογίας. Ο Τσιμίκας έκανε την πρώτη του κούρσα από αριστερά στο 14' κερδίζοντας φάουλ από τον Μιχάι, ο ΠΑΟΚ συνέχιζε να έχει σοβαρά προβλήματα στην ανάπτυξη.

2. ΤΟ 25ΑΡΙ ΤΟΥ ΑΡΑΜΠΙ ΜΕ ΤΟ ΚΑΛΑΜΙ

Ο Μαρτίνς είχε επιλέξει την αναμενόμενη ενδεκάδα, την πιο συνηθισμένη, και ο Ολυμπιακός προηγήθηκε επίσης με τον πιο συνηθισμένο τρόπο. Ασίστ Βαλμπουενά, γκολ ο Αραμπί. Ο Γάλλος, που είχε μετακινηθεί δεξιά έχοντας προηγηθεί εκτέλεση κόρνερ, εκμεταλλεύτηκε τη λανθασμένη πάσα του Βιεϊρίνια, έκανε το γύρισμα και ο Μαροκινός το έβαλε με το καλάμι. Ήταν το 25ο φετινό του γκολ και η 22η ασίστ του 35χρονου μαέστρου. Δεν το έβαλε στο 7' ο Αραμπί, το έβαλε στο 23'. Ο Φερέιρα μετά το γκολ πέρασε αριστερά τον Μπίσεσβαρ και έφερε στον άξονα τον Καντουρί.

Δεν βγήκε κάτι θετικό από την κίνηση αυτή. Οι "ασπρόμαυροι" πήγαιναν πιο αργά στα μαρκαρίσματα και η εστία του Ζοζέ Σα δεν απειλήθηκε επί της ουσίας σοβαρά σε καμία στιγμή. Η "ερυθρόλευκη" τριάδα των χαφ ήταν αυτή που έκανε τη διαφορά. Ενέπνεε σιγουριά, ηρεμία, έκανε σωστές μεταβιβάσεις και είχε εξουδετερώσει μεσοεπιθετικά τον ΠΑΟΚ. Μπίσεσβαρ και Καντουρί δεν έβρισκαν χώρους και το ημίχρονο ολοκληρώθηκε με τον Ολυμπιακό να έχει 54% κατοχή, πέντε τελικές, εκ των οποίες όλες στην εστία. Οι γηπεδούχοι τρεις τελικές, οι δύο στον στόχο.

3. ΟΥΤΕ ΜΕ 4-4-2 Ο ΠΑΟΚ

Οι δύο ομάδες ξεκίνησαν το δεύτερο ημίχρονο χωρίς αλλαγές. Ο Μπίσεσβαρ μόνο που πέρασε εκ νέου αριστερά και ο Καντουρί στον άξονα. Ο Λάμπρου από τον πάγκο φώναζε στον Βιεϊρίνια πως ο Σα παίζει διαρκώς μακριά από την εστία του, αλλά στο 54' η προσπάθεια του Πορτογάλου να "κρεμάσει" τον συμπατριώτη του δεν ήταν επιτυχημένη, παρότι η εκτέλεση ήταν καλή. Ο Δικέφαλος δεν είχε παρά να ανεβάσει την απόδοσή του. Ο Μαρτίνς από την πλευρά του άλλαξε πλευρές Βαλμπουενά και Μασούρα, περνώντας τον Γάλλο δεξιά.

Η ομάδα της Θεσσαλονίκης είχε περισσότερη ώρα τη μπάλα στα πόδια στο δεύτερο ημίχρονο, αλλά με πολύ καλή αμυντική λειτουργία ο Ολυμπιακός την κρατούσε μακριά από την εστία του Σα. Με ιδιαίτερη άνεση μάλιστα. Ο Φερέιρα ήταν υποχρεωμένος να αλλάξει κάτι από τον πάγκο, αφού τα λεπτά περνούσαν και από την ομάδα του έλειπε η φαντασία, μια καλή κάθετη πάσα, κάτι που να κάνει τη διαφορά απέναντι σε μια ομάδα που κρατούσε το 0-1 χωρίς δυσκολία. Έτσι, στο 68' έβαλε Πέλκα και Σβιντέρσκι, αλλάζοντας τη διάταξη σε 4-4-2, με Άκπομ και Σβιντέρσκι στην κορυφή. Ο Πέλκας αριστερά και ο Λημνιός δεξιά.

4. ΜΕ ΦΟΡΕΙΟ Ο ΜΠΑ, ΣΤΟ ΡΕΛΑΝΤΙ Ο ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ

Οι αλλαγές του Φερέιρα δεν απέδωσαν καρπούς. Η κατοχή είχε πάει στον ΠΑΟΚ, αλλά ο Ολυμπιακός απλά διαχειριζόταν με εξαιρετικό τρόπο το 0-1. Μέχρι και τον 18χρονο Χρήστο Τζόλη αναγκάστηκε να επιστρατεύσει ο προπονητής του ΠΑΟΚ, τον παίκτη που είχε 19 γκολ και οκτώ ασίστ στο πρωτάθλημα U19. Ο Μαρτίνς έκανε την πρώτη του αλλαγή στο 72', περνώντας τον Ραντζέλοβιτς αντί του Μασούρα. Μέχρι να αντικατασταθεί ο Βαλμπουενά, είχε ξαναπεράσει αριστερά με τον Σέρβο δεξιά. Η δυσάρεστη εξέλιξη για τον Ολυμπιακό ήταν ο τραυματισμός του Μπα, που στο 75' έφυγε με φορείο και αντικαταστάθηκε από τον συμπατριώτη του Σισέ.

Στα τελευταία λεπτά ο Μαρτίνς έριξε στον αγώνα Φορτούνη, Χασάν και Γκασπάρ. Ο Ανγκολέζος πήγε αριστερά στο 4-2-3-1 πια, με Φορτούνη πίσω από τον Χασάν και τον Ραντζέλοβιτς δεξιά. Ο ΠΑΟΚ μια από τα ίδια. Πολύ κακή εικόνα, αδυνατούσε να παράξει τελική. Για να καταλάβετε, μόνο στο 91' ο Βαρέλα επιχείρησε ένα σουτ έξω από την περιοχή που κόντραρε στον Γκιλιέρμε και κατέληξε κόρνερ και ένα ακόμα του Σβιντέρσκι στο 96. Ούτε οι "ερυθρόλευκοι" απειλούσαν, για να είμαστε ακριβείς, αλλά αυτοί είχαν το πολύτιμο 0-1 από το 23', που διατήρησαν μέχρι το φινάλε, παίρνοντας τη δεύτερη φετινή νίκη στην Τούμπα.

ΠΑΟΚ (Αμπέλ Φερέιρα): Πασχαλάκης, Μάτος (73' Ροντρίγκο), Βαρέλα, Μιχάι, Βιεϊρίνια, Μίσιτς, Μαουρίσιο (74΄Εσίτι), Λημνιός, Ελ Καντουρί (68' Σβιντέρσκι), Μπίσεσβαρ (68' Πέλκας), Άκπομ (74' Τζόλης).

ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ (Πέδρο Μαρτίνς): Σα, Ελαμπντελαουί, Σεμέδο, Μπα (75' λ. τρ. Σισέ), Τσιμίκας, Γκιλιέρμε, Μπουχαλάκης, Καμαρά (84' Γκασπάρ), Βαλμπουενά (83' Φορτούνης), Αραμπί (84' Χασάν), Μασούρας (72' Ραντζέλοβιτς).

Πηγή: sport24.gr 

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News