Όταν ένας προπονητής ανοίγει το στόμα του…

Απόψεις
Όταν ένας προπονητής ανοίγει το στόμα του…

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Δηλώσεις Νιόπλια με ουσία που μένουν ως αποφθέγματα – «Όπως έκανε ο Γκουαρδιόλα» - Οι αθηνοκεντρικοί τίτλοι που στάθηκαν στην ήττα της ΑΕΚ και όχι στην σούπερ νίκη του ΟΦΗ! -11+1 «Σφηνάκια»

Το έχουμε επισημάνει αρκετές φορές. Οι δηλώσεις ενός προπονητή ποδοσφαίρου, χρειάζεται να είναι ουσιαστικές, με βάθος και να στοχεύουν την ανύψωση της κουλτούρας των θαυμαστών της ομάδας και του ποδοσφαίρου. Περιβόλι που λέμε και όχι περιγραφή φάσεων ενός αγώνα ως δόκιμος σπορτκάστερ. Το πλούσιο προσόν αυτό το διαθέτει και το προσφέρει αφειδώς ο Νίκος Νιόπλιας, ως κοινό κτήμα με τον κόσμο του ποδοσφαίρου.

Διαβάζοντας τη συνέντευξή του στον Sport Fm, μετά τη μεγάλη νίκη επί της ΑΕΚ, η αίσθηση άγγιζε τα όρια σοφών αποφθεγμάτων. Ιδού μερικά αυτοτελή αποσπάσματα:

«Δεν είναι δουλειά του ενός (η ομάδα), αλλά όλων μαζί. Πλέον βλέπω τα πράγματα διαφορετικά, ωριμάζεις με την πάροδο των ετών. Για μια διετία έμεινα εκτός και είχα επηρεαστεί αρνητικά. Τώρα μου δόθηκε μια ευκαιρία, έχω την εμπειρία και την ηρεμία, ενώ η παρουσία του Γιώργου και του Γιάννη Σαμαρά είναι πολύ σημαντική».

«Το ποδόσφαιρο αλλάζει συνέχεια, μήνα με το μήνα, όχι με το πώς ήμουν εγώ πριν 10 χρόνια στον Παναθηναϊκό. Άλλο ποδόσφαιρο το 2000, άλλο το 2010, άλλο το 2021».

-«Κάθε τόσο έρχεται ένας προπονητής που φέρνει τις δικές του ιδέες, όπως έκανε ο Γκουαρδιόλα».

Αν δεν διαβάζεις και δεν παρακολουθείς, δεν μπορείς να εξελιχθείς. Έχω μάθει να κάνω πρωταθλητισμό, τόσο ως παίκτης όσο και ως προπονητής. Όταν έχεις ζήσει τόσες επιτυχίες χτίζεις μια δυναμική σαν άτομο και πας πάντα για τη νίκη».

-«Δεν μπορείς να κερδίζεις έχοντας μόνο ένα πράγμα καλό. Χρειάζονται τα πάντα και αυτό το έχει ο ΟΦΗ...

 Δεν είμαστε η ίδια ομάδα του καλοκαιριού. Ήμασταν με το ένα πόδι στη Β’ Εθνική, αλλά σωθήκαμε. Δεν είχαμε καλή ατμόσφαιρα, ήμασταν σε μια μιζέρια και έπρεπε να γίνουν αλλαγές. Δουλέψαμε καλά στην προετοιμασία, μπήκαν καλοί παίκτες και η εικόνα μας το καλοκαίρι σε σχέση με τώρα είναι τελείως διαφορετική. Όταν θα γυρίσουν ο Ντουρμισάι και ο Νέιρα θα είμαστε ακόμη πιο καλοί. Στα φιλικά δεν πρέπει να δίνουμε μεγάλη σημασία, κάποια πράγματα χτίζονται με το χρόνο. Έγιναν καλές προσθήκες, ξέραμε τι δουλεύαμε και ήμασταν βέβαιοι πως κάποια στιγμή θα το καρπωθούμε. Είναι σημαντικό να το αντιλαμβάνονται και οι γύρω σου και να μην επηρεάζονται από τους γύρω. Ο Γιώργος και ο Γιάννης Σαμαράς ήξεραν τι κάναμε όλοι μαζί».

Βλέπεις ουσία; Ο προπονητής που δεν κάνει δηλώσεις περιγράφοντας το ματς ως sportcaster, αλλά εμβαθύνει και δείχνει πράγματα για την ομάδα του και το μέλλον της…

11 + 1 "Σφηνάκια"

-Ας το εμπεδώσουν αν θέλουν νάχουν ακέραιη άποψη, για όσα βλέπουν. Όχι εικονική ή βγαλμένη από παλιά λογισμικά στον υπολογιστή του μυαλού τους. «Ο ΟΦΗ νίκησε την ΑΕΚ», πείτε το, γράψτε το στους αθηνοκετρικούς τίτλους σας, πριν ζαλισθείτε περιστρεφόμενοι από σουρεαλιστικά ευρήματα για την ήττα της ΑΕΚ…

-Λες κι έπαιζε μόνη της στο γήπεδο... Λες και δεν υπήρξε νικητής και μάλιστα μέγας, στο παιγνίδι... Αλήθεια όταν ο Γιαννίκης έβαζε δεύτερο σέντερ φορ τον Ασαριφάρντ, ποιος δεν είδε καπάκι τον Γιαννούλη από τον Νιόπλια;

-Αλλά, αν θέλει να προαχθεί η νοοτροπία των παρηγορητών των «μεγάλων ομάδων», τελειώνοντας το κλάψιμο, ας καθαρίσουν τους νευροδιαβιβαστές της κριτικής τους σκέψης, μήπως δουν πως η νικήτρια ομάδα από την πάντα περήφανη και ποδοσφαιρική Κρήτη, παίζει όμορφο ποδόσφαιρο με τα πόδια των ποδοσφαιριστών της και δεν χρησιμοποιεί πούλμαν επειδή απέναντι της έχει μια "μεγάλη ομάδα". Μεγάλη είναι η ίδια κι έτσι την κοπάνησε, μα τον Αργύρη...

-Κατά τ’ άλλα ζήτω του ελληνικού αθλητικού τύπου, που βλέπει μόνο μία ομάδα στους τίτλους του σε ένα παιγνίδι των δύο… (Φρίκη, να τονίζονται άνευ σημασίας φάσεις για να αιτιολογηθεί η κρητική κατραπακιά, κι ενώ την πιο κλασική ευκαιρία την έχασε ο ΟΦΗ…).

-Τι συνεντευξάρα πάλι κι αυτή του Νιόπλια, τι ωριμότητα σε κάθε της λέξης, για το έργο που γίνεται με την τεχνική ηγεσία του στον ΟΦΗ.

-Που δεν είναι έργο του ενός, αυτονόητα όταν μιλάμε για ομάδα. Απλά θέλει τον Έναν ως στρατηγό και μαζί –απαραίτητα- συνεργασίες, στηρίξεις, ανθρώπους που καταλαβαίνουν και  σχεδιάζουν μαζί.

-Από τη στιγμή που ο Νιόπλιας αναγνωρίζει μέγιστη τη συμβολή του Γιάννη και του Γιώργου Σαμαρά, πως να μην το πει; Το λέει από αίσθηση δικαιοσύνης και αναγνώρισης. Και ο Γκέραρντ πιο παλιά, δεν έμενε στο «Εγώ» του. Αναγνώριζε τρανταχτά τη συμβολή των παραγόντων πίνοντας κρασάκι στο όνομα του Θόδωρα Βαρδινογιάννη.

-Ναι, θυμίζει Γκέραρντ και στις προβλέψεις για το ποιος θα είναι ο πρωταθλητής! «Ο Ολυμπιακός» έλεγε από την αρχή της σεζόν ο Ολλανδός. Η διαφορά είναι ότι τότε τα έλεγχε όλα ο Σωκράτης. Τώρα, το θεώρημα έγκειται στο ότι «είναι πολύ κυνικός».

-Μη ξεχνιόμαστε. Αν μια ομάδα θέλει να έχει μέλλον, χρειάζεται υποδομές και οργάνωση. Ο ΟΦΗ το κάνει με βάση της αρχές του και μεθοδικά.

Μπαρτσελόνα π.χ. έχει συνολικό χρεός πάνω από 1 δις, αλλά τα μέλη της άναψαν το πράσινο φως για μια ανανέωση του Καμπ Νόου με κόστος 1,5 δις ευρώ.

-Εκεί δεν βασίζονται στα χρήματα του Δημοσίου, γλείφοντας πρωθυπουργούς, υπουργούς, κόμματα, περιφερειάρχες και δημάρχους... Άλλο Ισπανία, άλλο Ελλάδα. Αυτή η επένδυση 1,5 δις χρηματοδοτείται από την Goldman και τα επιστραφούν σε 30-35 χρόνια σταδιακά. Άσχετα με το πείραγμα... "1,5 δισεκατομμύριο αναβάθμιση μόνο για να παίξει Europa League; Σπουδαία κίνηση...

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News