Το «μήνυμα» των Νιόπλια-Σαμαρά: «Με θετική ενέργεια θα τα καταφέρουμε»

Ποδόσφαιρο
Το «μήνυμα» των Νιόπλια-Σαμαρά: «Με θετική ενέργεια θα τα καταφέρουμε»

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο προπονητής και ο αντιπρόεδρος του ΟΦΗ έδωσε το στίγμα

Ο ΟΦΗ ρίχνεται στη «μάχη» της παραμονής στην πιο κρίσιμη καμπή της σεζόν και αυτό που χρειάζεται είναι θετική ενέργεια και ψυχολογία.

Αυτά, είναι δύο στοιχεία-κλειδιά, όπως τόνισε ο Νίκος Νιόπλιας στη σημερινή παρουσίαση του από την ηρακλειώτικη ΠΑΕ, δύο ημέρες μετά την ανάληψη καθηκόντων ως νέος προπονητής.

Ανάλογο «μήνυμα» από τον αντιπρόεδρο της ομάδας, Γιώργο Σαμαρά, που στάθηκε και στην ανάγκη συσπείρωσης.

Αμφότεροι, εξέφρασαν στην εμπιστοσύνη που υπάρχει στο ποδοσφαιρικό τμήμα, τονίζοντας ότι οι παίκτες χρειάζονται τη στήριξη όλων.

Ο 56χρονος προπονητής, με το πάθος που τον διακρίνει, επισήμανε ότι ο ΟΦΗ έβγαινε πάντα νικητής στα δύσκολα, εκφράζοντας την πίστη ότι το ίδιο θα συμβεί και τώρα.

Ο Γιώργος Σαμαράς ανέφερε στην αρχική του τοποθέτηση: «Εύχομαι υγεία σε όλους, σ’ αυτή τη δύσκολη περίοδο της πανδημίας. Δεν χρειάζεται ιδιαίτερη παρουσίαση για το Νίκο Νιόπλια. Ένας άνθρωπος, που εδώ και 40 χρόνια, είναι μέλος και ιστορία της ομάδας, στις καλές και στις κακές στιγμές. Έχει το σεβασμό από όλους μας. Από την ομάδα και τον κόσμο. Εύχομαι το καλύτερο. Με θετική ενέργεια και την απόλυτη στήριξη όλων μας. Είναι εδώ, όπως και εμείς, για να βοηθήσουμε την ομάδα».

Τα βασικότερα σημεία των τοποθετήσεων Νιόπλια

Πώς νιώθετε που αναλαμβάνετε δεύτερη αποστολή αυτοκτονίας μέσα σε λίγα χρόνια;

«Είναι δύσκολη στιγμή, αλλά δεν είμαι και παιδάκι. Είμαι σε ένα γνωστό περιβάλλον. Αυτό σου δίνει άνεση, αλλά ποτέ στην καριέρα μου δεν ήταν εύκολα για εμένα. Πάντα με την αυτοπεποίθηση που είχα κατάφερα ό,τι μπορούσα. Ξέρουμε πως όλοι κρίνονται από τα αποτελέσματα. Στόχος είναι να παίρνουμε τα αποτελέσματα, λίγο - πολύ όλοι ξεκινούν με την ίδια βαθμολογία. Η αυτοπεποίθηση είναι πολύ χαμηλά. Χρειάζεται σωστή διαχείριση, η καλύτερη συνεργασία όλων μας. Γιατί εγώ μόνος μου δεν μπορώ να την σώσω. Δεν είναι εύκολο, δεν είναι δύσκολο».

Έχοντας θέση ευθύνης στο ποδοσφαιρικό τμήμα, για ποιο λόγο δεν προχωρήσατε πολύ νωρίτερα σε αλλαγές βλέποντας τον αγωνιστικό κατήφορο της ομάδας; Πραγματικά ως Νίκος Νιόπλιας, με τη βαρύτητα του ονόματός σας, πως αντέχατε αυτή την εικόνα του ΟΦΗ;

«Για να μην μπερδεύουμε τα πράγματα. Η θέση μου δεν είναι να παίρνω αποφάσεις. Δεν είναι δική μου δουλειά, φυσικά στενοχωριόμαστε όλοι και στενοχωρηθήκαμε ακόμα πιο πολύ όταν έφυγε ο προπονητής μας και θα θέλαμε να είναι εδώ ο Γιώργος αλλά όλοι κρινόμαστε από τα αποτελέσματα. Πρέπει τώρα να ισχύσει το επαγγελματικό κομμάτι, να αφήσουμε στην άκρη το συναίσθημα, γιατί τότε μπορεί να παρθούν λανθασμένες αποφάσεις».

Φανταζόσασταν στην αρχή της χρονιάς ότι θα έφτανε η στιγμή που θα γινόταν κουβέντα για παραμονή στην κατηγορία; Ο μεταγραφικός σχεδιασμός πόσο ρόλο έπαιξε στο να φτάσει η ομάδα σε αυτήν την κατάσταση;

«Κανένας δεν περίμενε πως θα φτάναμε εδώ. Και οι αντίπαλοι μας, όλοι θεωρούν ότι είμαστε καλή ομάδα. Αλλά δεν θέλει πολύ. Το 2000 παίξαμε Ευρώπη και την επομένη μπαράζ στην Ρόδο. Δεν θέλει και πολύ να χαλάσει κάτι. Σίγουρα χάσαμε πολλούς σημαντικούς παίκτες που είχαμε στηριχθεί όπως οι Βαζ, Ναμπί, Τσιλιανίδης, Φιγκεϊρέντο. Πάλι είχαμε παίκτες που ήρθαν, όμως το υλικό μας δεν είναι για να παίζει τόσο χάλια».

Βλέπουμε ότι η ομάδα παίζει στα παιχνίδια της χωρίς ένταση. Δέχεται εύκολα και αδικαιολόγητα γκολ και μάλιστα με συνεχή και επαναλαμβανόμενα λάθη χάνονται πολλές προσωπικές μονομαχίες και υπάρχουν και αρκετοί τραυματισμοί. Που το αποδίδετε αυτό;

«Είμαι δύο μέρες εδώ. Σίγουρα σε αρκετά παιχνίδια ήμασταν αρκετά ράθυμοι όμως μας επηρέασε πολύ το γεγονός ότι παίζαμε καλά και δεν παίρναμε αποτελέσματα. Πρέπει να το αλλάξουμε, πρέπει να φτιάξουμε ένα γκρουπ και πρέπει να βγάλουμε μεγαλύτερο χαρακτήρα».

Η ομάδα μοιάζει να είναι μια ταχύτητα πίσω από τους αντιπάλους της. Σκοπεύετε να δουλέψετε τη φυσική κατάσταση ενόψει πλέι άουτ; Επίσης, θα δώσετε βάρος στις στημένες φάσεις, όπου φαίνεται να υπάρχει σοβαρό πρόβλημα;

«Μια ομάδα δουλεύει καθημερινά στη φυσική κατάσταση, η οποία δουλεύεται και το καλοκαίρι, αλλά φέτος δεν υπήρχε χρόνος. Φυσικά πρέπει να έχεις μια ένταση και έναν τρόπο στην προπόνηση. Είναι κομμάτι της προπονητικής, φυσικά πρέπει να βελτιώσεις τις στατικές φάσεις αλλά δεν είναι τόσο μεγάλος ο χρόνος».

Πόσες είναι οι πιθανότητες που δίνετε για την παραμονή της ομάδας;

«Αν ξεκινούσαμε το καλοκαίρι τι θα λέγαμε; Ότι πάμε να παλέψουμε για την σωτηρία; Το πιο σπουδαίο είναι να καταλαβαίνουμε τις στιγμές και τι πρέπει να κάνουμε τώρα. Και τώρα είναι διαφορετικά με πριν από δύο τρεις μήνες».

Στην πλειοψηφία των αγώνων μέχρι σήμερα, η ομάδα αντιμετωπίζει σοβαρά ζητήματα και στις δύο πλευρές του γηπέδου. Από τη μία η προβληματική αμυντική λειτουργία και από την άλλη η μεσοεπιθετική γραμμή και ειδικότερα στην εκτέλεση. Εν μέσω πλέι-άουτ και στο λίγο χρόνο που θα είναι διαθέσιμος, υπάρχουν περιθώρια βελτίωσης;

«Αν δεν υπήρχαν περιθώρια βελτίωσης θα λέγαμε να κλείσουμε το μαγαζί. Αν ήταν όλα ωραία αγωνιστικά, προσπαθούμε να βρούμε τι θέλουμε να βελτιώσουμε. Άλλες σκέψεις το καλοκαίρι, άλλες τώρα. Ξαναλέω εστιάζουμε τα παιχνίδια που απομένουν».

Τον Ιούλιο του 2019 αποδεχτήκατε την πρόταση επιστροφής στον ΟΦΗ, ως συντονιστής ποδοσφαίρου, σε ένα διαφορετικό ρόλο ως στέλεχος στις ανώτερες βαθμίδες της ομάδας. Τώρα επιστρέφετε στον πάγκο. Αν και πρόωρο, αυτό σας δημιουργεί κάποιες σκέψεις με πιο μακροχρόνιο ορίζοντα; Με δεδομένο ότι και η πορεία σας ως προπονητής είναι πολύ σημαντική και πρόσφατη.

«Η τελευταία ομάδα που προπόνησα ήταν ο ΟΦΗ. Θα μπορούσα να δουλεύω και να έχω ένα καλό εισόδημα, υπήρξαν προτάσεις. Δεν το ήθελα, κάποια στιγμή κουράζεσαι, υπάρχουν πίκρες. Αυτός ο ρόλος που είχα, ήθελα να είναι μέσα στο ποδόσφαιρο. Τώρα γνωρίζω πράγματα, διαβάζω πράγματα, ψάχνομαι για το ποδόσφαιρο, θέλω να έχω ρόλο για το ποδόσφαιρο και είναι τέτοιο το ελληνικό ποδόσφαιρο. Το επάγγελμα προπονητής στην Ελλάδα είναι ποδοσφαιρικό ανέκδοτο».

Από την άλλη, ο Γιώργος Σαμαράς ανέφερε στα βασικότερα σημεία:

«Στην φετινή χρονιά υπάρχουν χιλιάδες αν. Αποδεχθήκαμε την κατάσταση μετά την Λάρισα, κοινή απόφαση όλων μας και χωρίς δεύτερη σκέψη ήταν ο Νιόπλιας και συνεχίζουμε θετικά στην επόμενη μέρα. Καταλαβαίνουν όλοι και πάνω από όλα οι ποδοσφαιριστές, ότι η ψυχολογία τους είτε είναι ένα αρνητικό αποτέλεσμα είτε θετικό πρέπει να κοιτάνε την επόμενη ημέρα.

Η απόφαση για Νιόπλια δεν ήταν απόφαση της στιγμής και η απόφαση είχε παρθεί πριν δύο χρόνια όταν μπήκε στο τιμ. Είναι πολύ μικρό το διάστημα μέχρι τον Μάη και είναι δύσκολο για κάθε προπονητή να μοντάρει την ομάδα και θεωρήσαμε πως το σωστό είναι να βρεθεί η λύση μέσα από την ομάδα.

Έχουμε καλούς παίκτες, είχαμε κάποιες ατυχίες αλλά το βασικό είναι να πιστέψουν οι παίκτες και να παίξουν χωρίς φόβο αλλά με αυτοπεποίθηση. Να βοηθήσουμε τα παιδιά που σίγα σιγά επιστρέφουν και νομίζω πως ο διακόπτης των παικτών στο ψυχολογικό κομμάτι είναι πολύ εύκολος. Μόλις ανέβει, το ποδοσφαιρικό είναι εύκολο.

Σίγουρα θα γίνει μια τέτοια συζήτηση στο τέλος της χρονιάς και θα μιλήσουμε μόνο για αυτά τα θέματα. Προς Θεού δεν προσπαθώ να αποφύγω κάτι. Ο σχεδιασμός εξαρχής ήταν να μπει στην ομάδα ένας επιθετικός. Από εκεί και πέρα, εκείνη την περίοδο, υπήρχαν αρκετοί που επέστρεψαν θεωρήσαμε πως δεν υπήρχε λόγος να γίνει άλλη κίνηση. Αυτήν την στιγμή έχουμε 31 συμβόλαια και θεωρούμε πως η ομάδα μας είναι καλά, έχει την ποιότητα το είπα και πριν, η βάση υπάρχει από πέρυσι.

Αυτή τη στιγμή υπάρχει μόνο θετική σκέψη. Θέλουμε να γίνουμε όλοι καλύτεροι άνθρωποι, κοιτάμε τη θετική πλευρά. Δεν γίνεται σκεφτόμαστε άλλα πράγματα. Πιστεύουμε ότι θα βγούμε από αυτή την κατάσταση. Χρειάζεται θετική ενέργεια. Ο κάθε ένας μπορεί να γράφει ό,τι θέλει, να κάνει την κριτική του, όλα οκ, όμως εμείς πρέπει να μείνουμε στον στόχο μας. Όποιος θέλει να βοηθήσει και να στηρίξει αυτό το κομμάτι καλώς. Όποιος θέλει την αρνητική σκέψη, εμείς θα απέχουμε.

Κάποια πράγματα έχουν μείνει πίσω λόγω της πανδημίας αλλά το κύριο πρότζεκτ με έργα σε ΒΑΚ και Γεντί Κουλέ προχωράει κανονικά για ότι έχει να κάνει με εργασίες, δεν σταματάμε. Το πρότζεκτ προχωράει και δεν θυσιάζεται στο βωμό της μάχης για τη σωτηρία.

Δυστυχώς τα περισσότερα παιδιά από τον Ιούλιο του 2019 μέχρι τώρα, έχουν πάει σερί. Παίζουν συνέχεια, δεν έχουν ξεκουραστεί, έχουν παίξει 60-70 παιχνίδια χωρίς διακοπή. Θεωρώ ότι οι μυϊκοί τραυματισμοί είναι φυσιολογικό και υπάρχουν πολλά παραδείγματα. Ο κ.Φυργάδης υπήρχε στην ομάδα ως εξωτερικός συνεργάτης, υπήρξαν αλλαγές στο ιατρικό επιτελείο και λόγω συνθηκών είναι και επίσημα συνεργάτης της ομάδας.

Η κριτική είναι ένα κομμάτι του ποδοσφαίρου που δεν θα αλλάξει. Πάντα θα υπάρχει η καλή, η κακή κριτική. Εμείς προσωπικά την διαχειριζόμαστε, ναι να ακούσουμε, να δεχτούμε και να μετατρέψουμε το αρνητικό σε θετικό. Δεν είναι όλα εύκολα στρωμένα με ροδοπέταλα. Έχει να κάνει με αυτό το κομμάτι, να είσαι δυνατός ψυχολογικά».

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News