ΟΦΗ: Θέλει και την ψυχή του το πράγμα…

Απόψεις
ΟΦΗ: Θέλει και την ψυχή του το πράγμα…

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η… ερώτηση του δημοσιογράφου, η χαμένη επαφή με τη νίκη στην ιστορική έδρα και η πίεση του αποτελέσματος που δεν υπάρχει… Τι έγραφε στα αποδυτήρια ο Γκέραρντ για το ποδόσφαιρο και το αποτέλεσμα;

Πέρα, αλλά μέσα από αυτά που είδαμε στο «Γεντί Κουλέ», με τον Ολυμπιακό, επιστρέφουμε στη συχνή αναφορά μας ότι ο ΟΦΗ έχει ανάγκη να ξαναβρεί αγωνιστικά την «πατροπαράδοτη» φλόγα που ήταν κύριο χαρακτηριστικό του σε κάθε ματς στο ναό.

Στα ματς πρωταθλήματος δεν μετράει μόνο η εμφάνιση, αλλά με την κύρια έννοια του όρου αυτό που «μετράει», είναι το αποτέλεσμα.  Κάθε αγώνας πρωταθλήματος είναι μια μάχη με πραγματικά πυρά η μόνη ικανή να αναδείξει ήρωες.

Η «εκπαιδευτική» αντίληψη σε μια πραγματική μάχη, αποτελεί μέρος ενός προηγούμενου σταδίου, που είναι καθαρά αναπτυξιακό. Αυτό δεν επιδέχεται αμφισβήτηση σε κανένα πρωτάθλημα.

Γι’ αυτό αξίζει να δοθεί περισσότερος χώρος στον ΟΦΗ και να είναι βασικό μενού του στη διακοπή του πρωταθλήματος, με τη θετική ένδειξη ότι οι παίκτες που απουσίασαν θα επιστρέψουν στη δράση.

 Έτσι μπορεί να καλυφτούν και πολλές από τις «λεπτομέρειες» και τις «αδράνειες» που επισημαίνει διαρκώς ο Γιώργος Σίμος.

Είναι φανερό ότι ο ΟΦΗ κάλυπτε πολύ αυτή την δύναμη από τον κόσμο του, που τώρα λόγω της πανδημίας, δεν έχει στο πλευρό του.

Κοντινό παράδειγμα ο ΠΑΟΚ, που ναι μεν είχε πάνω του πολύ καλή τεχνική εργασία από τον Φερέιρα, αλλά με τον Γκαρσία η ίδια ομάδα, έδειξε να έχει ανεβάσει τον ψυχισμό της με την πρώτη.

Έχει σημασία. Στη ζωή τίποτε μεγάλο δεν μπορείς να καταφέρεις, αν δώσεις και τη ψυχή σου.

Τι έγραφε ο Γκέραρντ στον πίνακα;

Ακόμη και από τον μέγα Γκέραρντ, το είχαμε εμπεδώσει σε βάθος, με τις ψυχολογικές του ενέσεις ακόμη και ντρίμπλες προς τους παίκτες του πριν από κάθε μάχη.

Όπως και τη μόνιμη φράση που έγραφε στον πίνακα των αποδυτηρίων των ποδοσφαιριστών του, για να το περάσει βαθιά στο υποσυνείδητό τους:

«Στο ποδόσφαιρο (σ.σ.: πρωτάθλημα) μετράει πάντα το αποτέλεσμα».

Το είπε ο Σόλων

Όπως και να έχουν στα stats, η ουσία λέει ότι στο εξαιρετικό –κατά τ’ άλλα- μοτίβο λειτουργίας του ΟΦΗ, απουσιάζει αισθητά η πίεση των βαθμών και των αποτελεσμάτων, όπως συνέβαινε σε υψηλό επίπεδο στην ευρωπαϊκή του πορεία και όχι μόνο. Αυτή η πίεση που αποκαλείται δημιουργική και μαζί ανυψωτική σε μια ομάδα ποδοσφαίρου.

Μέσα από αυτήν βελτιώνονται όλοι οι δείκτες και για τον τεχνικό επιτελείο και για τους ποδοσφαιριστές. Ίσως να χρειάζεται μια αναθεώρηση της ήρεμης αντιμετώπισης. Δεν μπορούσες παλιότερα – και δεν μιλάμε τώρα επειδή ηττήθηκε από τον Ολυμπιακό- να είσαι χαλαρός μετά από οποιαδήποτε ήττα. Σε έκαιγε και ως ποδοσφαιριστή και ως φίλαθλο…

- «Γηράσκω αεί διδασκόμενος». Από τον νομοθέτη Σόλωνα -από τους επτά σοφούς- που έζησε εκατό χρόνια νωρίτερα από τον Σωκράτη…

-Η ερώτηση του δημοσιογράφου, μετά το ματς ΟΦΗ-Ολυμπιακός:

«Άσχετα με το σημερινό παιχνίδι είναι γεγονός ότι η νίκη λείπει από τον ΟΦΗ. Στην έδρα του έχει να κερδίσει 8 συνεχόμενα ματς κ γενικά στα τελευταία 17 ματς έχει μία νίκη. Φοβάται μήπως αυτό επηρεάσει ψυχολογικά κ αγωνιστικά την ομάδα;»

-Ναι, μετά το 3-0 επί της Λαμίας την 1η Μαρτίου, που του χάρισε την είσοδο στα πλέι οφ, έχει πέντε ισοπαλίες και τέσσερις ήττες. (Το παραβλέπεις;)

Ο κανονισμός…

Έτσι για να μαθαίνουμε τους «κρυφούς» κανόνες του παιχνιδιού, με αφορμή τη φάση του οφσάιντ-πέναλτι στη φάση του 28ου λεπτού του αγώνα ΟΦΗ - Ολυμπιακός, όταν ο Χολέμπας έσπρωξε εντός περιοχής τον Γιάννου εμποδίζοντάς τον να πάρει την κεφαλιά.

Ο Παπαδόπουλος καταλόγισε το πέναλτι όμως η απόφαση άλλαξε μετά από εξέταση της φάσης μέσω VAR που έδειξε ότι ο φορ του ΟΦΗ ήταν σε θέση οφσάιντ. Τι προηγήθηκε; Αυτό κρίνει.

Στον κανόνα 11, παράγραφος 2 στο εδάφιο για την παράβαση οφσάιντ, αναφέρονται: «ένας ποδοσφαιριστής, σε θέση offside, κινείται προς τη μπάλα με πρόθεση να παίξει τη μπάλα και δέχεται φάουλ πριν παίξει ή προσπαθήσει να παίξει τη μπάλα ή να μαρκάρει έναν αντίπαλο για τη μπάλα, τότε το φάουλ τιμωρείται καθώς αυτό διεπράχθη πριν την παράβαση offside».

VARάτε Media Pro

Φυσικά θα... μείνει αλησμόνητο ότι στο πέναλτι του Χολέμπας στον Γιάννου, το VAR έφαγε έξι ολόκληρα λεπτά για να το δείξει οφσάιντ. Περιμένοντας με έξτρα ενδιαφέρον τι θα μας διδάξει στην εβδομαδιαία ανάλυση του ο σερ Μαρκ, είδαμε την καυτή ανακοίνωση της ΚΕΔ, για τα ντράβαλα της σκανδαλώδους σύμβασης με την Media Pro, που χρηματοδοτήθηκε από το Δημόσιο και μάλιστα σε πολλαπλάσια τιμή από ότι στις άλλες ευρωπαϊκές χώρες…

Από τον ΟΦΗ πρέπει να κριθούν οι πολλές απουσίες που είχε να αντιμετωπίσει. Στο πρώτο ημίχρονο στάθηκε πολύ καλά απέναντι στον Ολυμπιακό. Αν και… ήταν γνωστό ότι στο πρώτο ημίχρονο ο Ολυμπιακός (χωρίς γκολ για 11 σερί ματς από την αρχή της σεζόν  δεν σκοράρει), η συγκέντρωση του ΟΦΗ ελαττώθηκε στο δεύτερο…

-Είχε θέμα και η άμυνα του υπολογίζοντας και την «τροχονομική» απόδοση του Σελίμοβιτς με τις αρκετές χαμένες μονομαχίες...

Τα «κρούσματα» πάνε σύννεφο στη Superleague

Τα πρωτόκολλα είναι πρωτόκολλα, αλλά αυτό που παρατηρείται στην ανοικτή Superleague, είναι ότι η μεγάλη κυρία του επαγγελματικού μας ποδοσφαίρου, «βαράει» πολύ κορωνοϊό. Τρεις οι αγώνες στην 8η αγωνιστική  που δεν έγιναν λόγω κορωνοϊού. Από το Άρης-ΑΕΚ, το  Αστέρας Τρίπολης, ως το ΑΕΛ-Λαμία...

Διαβάζοντας πάντως τις διευκρινήσεις από την πρόσφατη αθλητική ΚΥΑ, που άναψε πράσινο φως για τη λειτουργία 14 αθλημάτων σε ανοικτές εγκαταστάσεις, μπορεί να περιμένουμε ότι είναι πολύ κοντά μια νέα απόφαση για την εξαίρεση και των πρωταθλημάτων βόλεϊ, πόλο και χάντμπολ, με πάτημα την «έγκριση υγειονομικού πρωτοκόλλου», που περιλαμβάνει υποχρεωτικό εβδομαδιαίο προληπτικό έλεγχο των αθλητών για COVID-19 με τεστ αντιγόνου από διαπιστευμένα εργαστήρια…

(Τα δέκα έφτασαν τα κρούσματα Covid 19 στην ΑΕΚ τις τελευταίες ημέρες, πέντε εκ των οποίων αφορούν παίκτες)

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News