ΟΦΗ: Η ταράτσα, οι κίνδυνοι και οι ευθύνες

Απόψεις
ΟΦΗ: Η ταράτσα, οι κίνδυνοι και οι ευθύνες

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Με δυο άνδρες της Δημοτικής Αστυνομίας, προσπάθησαν να εμποδίσουν την είσοδο των οπαδών στο ετοιμόρροπο κτίριο του Δήμου για να δουν το ΟΦΗ – Ολυμπιακός, που «έκραξε» ο youtuber…

Ένα εγκαταλειμμένο ετοιμόρροπο προς κατεδάφιση κτίριο, απαλλοτριωμένο από το Δήμο Ηρακλείου, που γειτνιάζει με το γήπεδο του ΟΦΗ στο στενό δρομάκι της θύρα 3, έγινε διάσημο για τους κινδύνους που μπορούσε να προκαλέσει στους φιλάθλους που το κατέκλυσαν για να δουν το ματς ΟΦΗ – Ολυμπιακού.

Τα «χλευαστικά» σχόλια στο βίντεο του Άγγλου youtuber Harald Baldr, που βρέθηκε εκεί και κατέγραψε τους κινδύνους του συνωστισμού φιλάθλων πάνω στην ταράτσα, ανέδειξαν ένα ακόμη θέμα, ως επικίνδυνη παρενέργεια της πανδημίας και των ποδοσφαιρικών αγώνων χωρίς θεατές, μαζί με τα χαλαρά –επομένως ανεπαρκή- αντανακλαστικά φορέων και προσώπων.

Αυτή την ταράτσα με την καλή θέα επέλεξαν ως προέκταση των κερκίδων οι περισσότεροι φίλαθλοι, να δουν την αγαπημένη τους ομάδα, αψηφώντας τις φθορές του τσιμέντου, τα σπασμένα ελενίτ, χωρίς κανείς να τους σταματήσει, ούτε προληπτικά, ούτε επί τόπου. Το γεγονός ότι δεν υπήρξαν ατυχήματα από το πλήθος (και το βάρος) του κόσμου, ανάγεται στη θεωρία του τυχαίου.

Εδώ υπάρχουν ευθύνες. Το θέμα επικινδυνότητας του κτιρίου ήταν γνωστό και είχε τεθεί στη σύσκεψη ασφαλείας πριν τον αγώνα. Ο ΟΦΗ έχοντας υψώσει ήδη ένα πλέγμα που καθιστά αδύνατη την προσβασιμότητα του γηπέδου από το «κτίριο», θεώρησε ότι δεν μπορούσε να κάνει κάτι άλλο από το να συστήσει στους φιλάθλους του να μην διακινδυνέψουν την ασφάλεια τους από αυτή την ταράτσα.  Η ενημέρωση που υπήρχε, ήταν, ότι είναι θέμα ημερών η κατεδάφισή του.

Το θέμα «επικίνδυνο κτίριο» τέθηκε στη σύσκεψη για τα μέτρα ασφαλείας του αγώνα και η Αστυνομία απέστειλε έγγραφο στις υπηρεσίες του Δήμου Ηρακλείου να λάβουν μέτρα προστασίας. Ο ιδιοκτήτης Δήμος αποφάσισε να στείλει δυο όργανα από την Δημοτική Αστυνομία να το περιφρουρήσουν την ώρα του αγώνα. Τι μπορούσαν να κάνουν δυο άνδρες της Δημοτικής Αστυνομίας μπροστά στην ορμή των «τρελαμένων» οπαδών – δυστυχώς και πολλών παιδιών- να δουν το ματς; Απολύτως τίποτα.

Άλλα θα λέγαμε με ένταση αν από την ετοιμόρροπη ταράτσα υπήρχε ατύχημα. Γιατί η ΠΑΕ ΟΦΗ δεν ύψωνε τοιχίο απομόνωση της θέας του αγώνα και όχι μόνο πλέγμα; Γιατί η Πολεοδομία και οι αρμόδιες υπηρεσίες δεν έπαιρναν μέτρα μη προσβασιμότητας του κτιρίου του Δήμου γνωρίζοντας τις συνθήκες του αγώνα; Γιατί δεν προστέθηκαν κι άλλες δυνάμεις της Αστυνομίας να περιφρουρήσουν την τυφλή πρόσβαση;

Η νοοτροπία φορέων και προσώπων έχει στο αίμα της το «κράξιμο» στις περισσότερες των περιπτώσεων. Όπως και τώρα από έναν ξένο blogger που βρήκε το θέμα για να παίξει με τις λέξεις και τις εικόνες για ανεβάσει τα views του.  «Πως ακριβώς μοιάζει να βλέπεις ένα ματς από την ταράτσα; Περίπου όπως και όταν το βλέπεις κανονικά αλλά με λίγο μεγαλύτερο ρίσκο να πέσεις πολύ εύκολα κάτω στο πεζοδρόμιο».

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News