Το σκεπτικό της απόφασης από την Επιτροπή για τον υποβιβασμό

Ποδόσφαιρο
Το σκεπτικό της απόφασης από την Επιτροπή για τον υποβιβασμό

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο ΟΦΗ τιμωρήθηκε πρωτόδικα από την Επιτροπή δεοντολογίας της ΕΠΟ, με την ποινή να είναι εξοντωτική και πρωτοφανής για το ελληνικό ποδόσφαιρο.

Υποβιβασμός, -6 από το επόμενο πρωτάθλημα και 300 χιλιάδες ευρώ πρόστιμο, σε μια υπόθεση που στηρίζεται σε μεγάλο βαθμό στις καταγγελίες προσώπων, κάτι που σίγουρα προκαλεί απορίες.

Από το σκεπτικό της απόφασης προκύπτουν μεταξύ άλλων τα εξής:

Καθοριστικό ρόλο στην απόφαση έπαιξε η κατάθεση του Δημήτρη Καλαϊτζίδη. Ο προπονητής του Απόλλωνα Πόντου κατήγγειλε πως προσεγγίστηκε από τον τότε πρόεδρο του Αιγινιακού, Γιάννη Νιώπα, να συμμετάσχει σε κύκλωμα χειραγώγησης αγώνων της Football League, στο οποίο χρησιμοποιούσε πέντε παίκτες της ομάδας του για τον σκοπό αυτόν.

Σε άλλη συνάντηση, πάντα με βάση την κατάθεση Καλαϊτζίδη, ο Νιώπας του είχε παραδεχτεί πως είχε συμφωνήσει με τον τότε πρόεδρο του ΟΦΗ, Φώτη Τσάλο, να χειραγωγήσουν το ΟΦΗ - Αιγινιακός, που έγινε στις 12 Νοεμβρίου 2017 (νίκη των Κρητικών με 6-0). Πως είχαν συμφωνήσει να χάσει ο Αιγινιακός με περισσότερα από τρία γκολ και να πληρώσει όλα τα έξοδα μετακίνησης και διαμονής του αντιπάλου ο πρόεδρος του ΟΦΗ.

Από την έρευνα που διενεργήθηκε, επιβεβαιώθηκε ότι τα έξοδα διαμονής και σίτισης της ΠΑΕ Αιγινιακός στο Ηράκλειο πληρώθηκαν από εταιρεία συμφερόντων του προέδρου του ΟΦΗ, ο οποίος σύμφωνα με το κατηγορητήριο: «Ενώ η ΠΑΕ Αιγινιακός ηττάτο ήδη με 4-0, ο Φώτιος Τσάλος επικοινώνησε τηλεφωνικά με τον Ιωάννη Νιώπα και με τον Αλέξανδρο Μαχαιρίδη και ισχυριζόμενος ότι είχε στοιχηματίσει ότι θα σημειώνονταν πάνω από 4 τέρματα από την ΠΑΕ ΟΦΗ, απαιτούσε, απειλούσε και πίεζε και τους ποδοσφαιριστές της ΠΑΕ Αιγινιακός να δεχθεί η τελευταία δύο τουλάχιστον ακόμη τέρματα, γεγονός που συνέβη. Με βάση την απόφαση της επιτροπής δεοντολογίας, επιβεβαιώθηκε ότι πέντε άτομα από την αποστολή του Αιγινιακού ευνοήθηκαν ως προς ον τρόπο μετακίνησής τους στην Κρήτη, καθώς μετέβησαν αεροπορικώς από τη Βόρεια Ελλάδα στην Κρήτη, σε αντίθεση με την υπόλοιπη αποστολή. Μεταξύ αυτών συγκαταλέγονται βάσει της απόφασης οι "Βασίλειος Λιόλιος, Αθανάσιος Τόλιος και Παναγιώτης Γιαζιτζόγλου».

Ο Τσάλος, πάντα με βάση όσα αναφέρονται στην απόφαση, παραδέχτηκε ότι έδωσε τα χρήματα χάριν εξυπηρέτησης στην ομάδα του Αιγινιακού και πως τα έλαβε πίσω, κάτι ωστόσο που «δεν επαληθεύεται από κανένα έγγραφο στοιχείο. Σε κάθε περίπτωση, ο Φώτιος Τσάλος δεν επιτρεπόταν να παράσχει στην ΠΑΕ Αιγινιακός κανενός είδος οικονομική διευκόλυνση, ούτε προέκυψε να συνηθίζεται κάτι τέτοιο στο πρωτάθλημα της Football League».

Όσο για τους παίκτες που ταξίδεψαν αεροπορικώς, υποστηρίζεται: «Οι ισχυρισμοί που προέβαλαν για να δικαιολογήσουν την αεροπορική τους μετακίνηση, δεν κρίνονται πιειστικοί, λαμβάνοντας υπόψη ότι ουδέποτε είχαν μεταβεί στο παρελθόν πριν τον επίμαχο αγώνα, ούτε μετέβησαν ξανά, μετά απ' αυτόν, ξεχωριστά από την υπόλοιπη αποστολή της ομάδας, όπως οι ίδιοι ανέφεραν εξεταζόμενοι και δεν προκύπτει να είχαν καν την οικονομική δυνατότητα να καλύψουν τα αεροπορικά εισιτήρια εξ ιδίων».

Δείτε την απόφαση ΕΔΩ

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News