Ένας χρόνος χωρίς τον δημιουργό του μεγάλου ΟΦΗ...

ΟΦΗ
Ένας χρόνος χωρίς τον δημιουργό του μεγάλου ΟΦΗ...

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Αύριο στο "δεύτερο σπίτι του" το ετήσιο μνημόσυνο για τον Ευγένιο Γκέραρντ...

Ένας δύσκολος χρόνος, ένας χρόνος από την μέρα που η Κρήτη κι όλο το Ελληνικό ποδόσφαιρο αποχαιρέτησαν τον Ευγένιο Γκέραρντ, έχει πλέον περάσει...

Στις 2 Ιανουαρίου του 2018 η καρδιά ενός ανθρώπου που αγαπήθηκε όσο λίγοι στο νησί, κι όχι μόνον, σταμάτησε να χτυπά όμως η μορφή του θα βρίσκεται πάντα κάπου εκεί.

Στο «δεύτερο σπίτι» του, το αθλητικό κέντρο του ΟΦΗ, το Βαρδινογιάννειο» στο Ηράκλειο.

Εκεί αποφασίστηκε να τελεσθεί και το ετήσιο μνημόσυνο αύριο Σάββατο (29/12) στις 10.00, στον Ιερό Ναό Αγίων Θεοδώρων.

Στο μέρος που έμαθε πολλά αλλά δίδαξε ακόμα περισσότερα...

                                   Ζωή και καριέρα

O Ευγένιος Γκέραρντ (Eugène Gerards, 7 Μαΐου 1940 - 2 Ιανουαρίου 2018) ήταν γεννήθηκε στο Μπρούνσουμ της Ολλανδίας και φοίτησε στη σχολή προπονητών της Κολωνίας. Είχε δίπλωμα Ψυχολογίας αλλά το μεγάλο του παιδικό όνειρο ήταν να γίνει πιλότος.

Ως ποδοσφαιριστής αγωνίστηκε στην ολλανδική Φορτούνα Σίταρντ. Σταμάτησε το ποδόσφαιρο σε ηλικία 32 ετών. Το 1974 ανέλαβε βοηθός προπονητή της Ρόντα του Κεκράντε και στον πάγκο αυτής της ομάδας παρέμεινε επί 11 χρόνια. Από το 1985, οπότε και ήρθε στην Ελλάδα, ως το 2000 ήταν προπονητής του ΟΦΗ και έτσι έγινε ο μακροβιότερος ξένος προπονητής σε πάγκο ελληνικής ομάδας. Με την κρητική ομάδα κατέκτησε το Κύπελλο Ελλάδας το 1987 απέναντι στον Ηρακλή (3-1 στα πέναλτι) αλλά έφτασε τρία χρόνια αργότερα και σε ένα δεύτερο τελικό (έχασε από τον Ολυμπιακό). Το 1993 κατάφερε να πάρει ιστορική πρόκριση για τους 16 του Κυπέλλου ΟΥΕΦΑ απέναντι στην Ατλέτικο Μαδρίτης και αυτή ήταν η μεγαλύτερη ευρωπαϊκή βραδιά από... τις πολλές που έζησε μαζί του ο ΟΦΗ! Το 2000 ανέλαβε τεχνικός σύμβουλος στην ΑΕΚ και το 2001 πήγε στην Κύπρο και στον ΑΠΟΕΛ. Το 2002 ανέλαβε τον Ηρακλή. Στις 23 Φεβρουαρίου 2010 ανέλαβε ως προπονητής στην Παναχαϊκή, απ'όπου αποχώρησε ύστερα από μόλις δύο μήνες.

Μια ημερομηνία που δε θα ξεχαστεί είναι η 20η Νοεμβρίου του 2017. Τότε που τιμήθηκε από τον ΟΦΗ με ένα αγώνα μεταξύ των "ποδοσφαιρικών παιδιών" Γκέραρντ και των φίλων Γκέραρντ.

                                  Η ιδιαίτερη περίοδος 1992-1993

Μαζί του ο ΟΦΗ έφτασε μέχρι και τη 2η θέση στο ελληνικό πρωτάθλημα. Ωστόσο μια σεζόν που ο ΟΦΗ έπαιξε εκπληκτικό ποδόσφαιρο ήταν αυτή με την ομάδα της περιόδου 1992-1993 (φωτογραφία).

Το πρωτάθλημα της περιόδου 1992-93 ήταν το 34ο που διεξήχθη σε μορφή εθνικής κατηγορίας και το 14ο από καταβολής του επαγγελματικού ποδοσφαίρου.

Η ιδιαιτερότητα σε αυτό το πρωτάθλημα ήταν το ότι εφαρμόστηκε το νέο σύστημα βαθμολογίας που ισχύει έως σήμερα, σύμφωνα με το οποίο αντιστοιχούν τρεις βαθμοί στη νίκη, ένας στην ισοπαλία και κανένας στην ήττα. Μέχρι και την προηγούμενη περίοδο η νίκη έδινε δυο βαθμούς και η ισοπαλία ένα...

Ο ΟΦΗ τερμάτισε στην τέταρτη θέση με 66 βαθμούς μόλις δύο λιγότερους από τον τρίτο Ολυμπιακό! Η διαφορά του από την πρωταθλήτρια ΑΕΚ ήταν 12 βαθμοί (δε θεωρείται μεγάλη για διαφορά του πρώτου από τον τέταρτο) και από τον δεύτερο Παναθηναϊκό 11 βαθμοί. Όλοι θυμούνται πόσο καλό ποδόσφαιρο έπαιξε αυτός ο ΟΦΗ που είχε απολογισμό 19 νίκες(!), 9 ισοπαλίες και 6 ήττες. 12 νίκες σημειώθηκαν στο Ηράκλειο αλλα και 7 εκτός Κρήτης. Στο καλό ποδόσφαιρο έπαιξε μεγάλο ρόλο και

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News