Λέανδρος Καρούσος, ο πρώτος αρχηγός στην ιστορία του ΟΦΗ...

ΟΦΗ
Λέανδρος Καρούσος, ο πρώτος αρχηγός στην ιστορία του ΟΦΗ...

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ένα συλλεκτικό αφιέρωμα για τον άνθρωπο που έβαλε τα περισσότερα λιθαράκια για να υπάρχει ο Όμιλος Φιλάθλων Ηρακλείου...

Συμπληρώνονται φέτος 45 χρόνια από τότε που έφυγε από τη ζωή ο άνθρωπος που ίσως έβαλε τα περισσότερα λιθαράκια από κάθε άλλον για τη δημιουργία και τα πρώτα βήματα του Ομίλου Φιλάθλων Ηρακλείου! Του ΟΦΗ!

Ο Λέανδρος Καρούσος που γεννήθηκε το 1905 στην Κωνσταντινούπολη ήρθε στο Ηράκλειο μετά από πρόσκληση συγγενή του που έκανε πρώτος το ταξίδι από την Πόλη, όταν οι Έλληνες Κων/πολίτες ανησύχησαν πως μπορεί να έχουν την τύχη των Μικρασιατών, λίγους μήνες μετά την Καταστροφή της Σμύρνης! Έχοντας και τη στήριξη του μεγαλύτερου αδελφού του Θεοδόσιου, ήταν όπως όλοι οι Πολίτες, πνεύμα ανήσυχο! Κεντρικό πρόσωπο των Ελλήνων προσκόπων, ποδηλάτης, αλλά και ποδοσφαιριστής στη Δόξα Κωνσταντινουπόλεως.

Αυτός ο άνθρωπος διέπρεψε και στο εμπόριο του Ηρακλείου με μοτοποδήλατα, μηχανές και ποδήλατα και η μεγάλη του προσφορά στην κοινωνία θα μπορούσε να είναι ακόμα μεγαλύτερη αν δεν είχε φύγει πρόωρα από τη ζωή, στα 68 του, το 1973.

Και όμως αν και πολλοί Ηρακλειώτες γνώρισαν και θυμούνται τον "Λέανδρο με τα ποδήλατα" από το κατάστημα της οδού Σμύρνης, πολλοί είναι αυτοί επίσης που δεν τον είχαν... συνδυάσει με το ποδόσφαιρο και τον ΟΦΗ. 

Από τα πρώτα όμως χρόνια της ίδρυσης του ΟΦΗ, μέχρι η κρητική ομάδα να αρχίσει να μεγαλώνει-αφού ήδη το 1929 "πατούσε" καλύτερα στα πόδια της- χρειάστηκε να κάνει πολλά ο Λέανδρος Καρούσος και ο αδελφός του Θεοδόσιος ώστε πολλά παιδιά να προτιμήσουν να παίξουν μπάλα σε αυτή την ομάδα και όχι σε άλλες ομάδες που υπήρχαν ήδη στην πόλη. Βέβαια τα πρώτα χρόνια η αντιπαλότητά με τον ιστορικό ΕΓΟΗ και ο ανταγωνισμός ήταν μεγάλος! Η επόμενη φωτογραφία που θα δείτε είναι από τον ΟΦΗ του 1929 στο γήπεδο που οι Ηρακλειώτες έμαθαν το ποδόσφαιρο, το γήπεδο "Χάνδαξ" (επίσημα), τα "Χεντέκια" όπως συνήθισαν να το λένε όλοι λόγω του σημείου που βρισκόταν (ακριβώς δίπλα από το Κομμένο Μπεντένι). Η φωτογραφία που ακολουθεί δείχνει έναν ΟΦΗ ανανεωμένο και με μια νέα στολή...

Για το σημερινό αφιέρωμα δε χρειάζονται πολλά λόγια. Αφού εντοπίσαμε τον γιο του εκ των ιδρυτών του ΟΦΗ Λέανδρο Καρούσο, τον 75χρονο σήμερα Κων/νο (συνεχίζει την επιχείρηση του πατέρα του), ήταν ευχής έργο... να τον πείσουμε να εμπιστευτεί το απίστευτο φωτογραφικό υλικό του πατέρα του!

Στο παρακάτω φωτογραφικό στιγμιότυπο, ο Γιώργος Μιμίκος συναντά τον γιο του Λέανδρου Καρούσου, του πρώτου αρχηγού της ιστορίας του ΟΦΗ, τον Κωνσταντίνο Καρούσο. Ο κ. Καρούσος με ιδιαίτερη χαρά παραχώρησε για τις "Αθλητικές Ιστορίες" το ανεπανάληπτο, εκπληκτικό αρχείο του αείμνηστου πατέρα του!

"Θα είχα άλλα τόσα αλλά το μεγαλύτερο μέρος του αρχείου του πατέρα μου καταστράφηκε όταν οι Γερμανοί βομβάρδισαν το Ηράκλειο", μας είπε, ενώ άρχισε να μας διηγείται: "Ο πατέρας μου εργαζόταν σαν έφηβος στο American της Πόλης! Ήταν ένα τεράστιο γκαράζ που οι πλουσιότεροι της Κων/πολης άφηναν τα αυτοκίνητά τους! Κατάφερε να κάνει γρήγορα τις οικονομίες του και παράλληλα να αθλείται! Ήταν ποδηλάτης με εκπληκτικό γαλλικό ποδήλατο που ακόμα και σήμερα θα μπορούσε να θεωρηθεί μοντέρνο(!), αλλά και αθλητής αγώνων δρόμου! Αγαπούσε όμως και τη μπάλα, έπαιξε στην ελληνική Δόξα Κων/πόλεως και όταν ένας συγγενής τον προέτρεψε να έρθει στο Ηράκλειο, πρωτοστάτησε στα 20 του (1925) στην ίδρυση του ΟΦΗ!

Η φωτογραφία που βλέπετε κάτω από αυτές τις λέξεις έχει επίσης τεράστια αξία: Η ΑΕΚ έστειλε αφιέρωση στον Κωνσταντινουπολίτη Λέανδρο Καρούσο όταν αυτός άφησε την Πόλη για να εγκατασταθεί στο Ηράκλειο και λίγο πριν πρωτοστατήσει στην ίδρυση του ΟΦΗ και γίνει αρχηγός του! "Τον φίλο μου τον Λέανδρο ποτέ δεν λησμονώ", έλεγε η αφιέρωση της Ένωσης με μια φωτογραφία που πρώτος από αριστερά στους όρθιους είναι το "ιερό τέρας" της εποχής (δεκαετίες '20-΄30) για τον Δικέφαλο και το ελληνικό ποδόσφαιρο, ο Κωνσταντινουπολίτης Κώστας Νεγρεπόντης!

                                   "Ο ΟΦΗ ευτύχησε να έχει τον Λέανδρο"

Αντιγράφουμε από το βιβλίο του 1988 "ΟΦΗ το καμάρι της Κρήτης" τα λόγια του Σταύρου Πινακουλάκη για τον Λέανδρο Καρούσο:

"Ο ΟΦΗ ευτύχησε να έχει ένα μεγάλο κεφάλι! Τον Λέανδρο Καρούσο του οποίου η ομάδα ήταν η ζωή του! Προηγείτο της εποχής του! Ήταν ανήσυχος και γεμάτος ιδέες! Γύριζε σαν... ζουζούνι από γειτονιά σε γειτονιά για να ανακαλύψει νέα ταλέντα"! Υπήρξε ιδρυτικό μέλος του, προηγήθηκε του Μικρασιάτη "Τσακίρα" αλλά και πρώτος αρχηγός της ποδοσφαιρικής ομάδας!" Για το τέλος αφήσαμε και το πρώτο... σύνθημα του ΟΦΗ της εποχής. 

Ο Λέανδρος Καρούσος το τραγουδούσε στα παιδιά του (τον βλέπετε μαζί τους στο ποδηλατάδικο της οδού Σμύρνης στο Ηράκλειο) και ο γιος του Κων/νος μας το είπε χωρίς να ξεχνάει ούτε λέξη: "Έχουμε τέρμα Λάσκαρη, μπακ Κιρλή-Κουτάλα, έχουμε και τον Λέανδρο, να προχωρεί τη μπαλα..."

Τέλος, στην κεντρική φωτογραφία του θέματος βλέπετε την ομάδα του ΟΦΗ σε ένα από τα πρώτα ματς της ιστορίας της:

Όρθιοι από δεξιά: Βασίλης Σφακιανάκης, Κωνσταντινίδης (γραμματέας), Μηνάς Φωστιέρης, Ρούντι (Γερμανός), Μηνάς Κιρλής, Ζαφείρης Σεντούκας, Φλεριανός, Θεοδόσιος Καρούσος.

Στην κάτω σειρά διακρίνονται ο τερματοφύλακας Μιχάλης Ψαράς, ακριβώς πάνω του ο Λέανδρος Καρούσος και πρώτος από αριστερά ο Κώστας Κυριακίδης.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News