Τουτζάρης: «Στην Ελλάδα κάθε χρόνο έχουμε... κορωνοϊό στο ποδόσφαιρο»

Ποδόσφαιρο
Τουτζάρης: «Στην Ελλάδα κάθε χρόνο έχουμε... κορωνοϊό στο ποδόσφαιρο»

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο Γενικός Διευθυντής του Εργοτέλη αναφέρθηκε στα τεράστια οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι ομάδες της Super League 2

Μπορεί σήμερα η Πολιτεία να άναψε το πράσινο φως για την έναρξη ολιγομελών προπονήσεων και στην Super League 2 όμως η κατάσταση που επικρατεί στην κατηγορία, μόνο θετική δεν είναι για να επιστρέψουν οι ομάδες στα γήπεδα.

Στα μεγάλα ζητήματα που υπάρχουν και κυρίως στα οικονομικά προβλήματα αναφέρθηκε σε δηλώσεις του στο sport24.gr ο Γενικός Διευθυντής της ΠΑΕ Εργοτέλης Γιώργος Τουτζάρης, αναλύοντας τα δεδομένα που υπάρχουν στις χαμηλότερες κατηγορίες, ενώ έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για την επόμενη σεζόν.

"ΝΑ ΜΟΙΡΑΣΤΕΙ ΔΙΚΑΙΑ Η ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΖΗΜΙΑ"

"Το πρόβλημα είναι πως δεν μπορούμε να αποτιμήσουμε το μέγεθος της οικονομικής ζημιάς για να μπορέσουμε να καταλήξουμε σε μία συμφωνία με όλους τους εμπλεκόμενους στο ποδόσφαιρο. Ποδοσφαιριστές, προσωπικό, προμηθευτές. Γιατί, για να είναι όλοι ευχαριστημένοι, θα πρέπει να γίνει μία δίκαιη μοιρασιά στο κομμάτι της ζημιάς που θα υποστούν οι ομάδες από τον κορωνοϊό.

Ούτε γίνεται όλο το βάρος να πέσει πάνω στις ομάδες, ούτε προφανώς πάνω στους ποδοσφαιριστές. Αλλά θα πρέπει κι εκείνοι από την πλευρά τους να καταλάβουν πως οι ομάδες δεν είναι κερδοφόρες επιχειρήσεις  που 'κονομάνε' αλλά δεν τους δίνουν τα χρήματα.

Επίσης, θα πρέπει να βοηθήσει και το κράτος επειδή υπάρχει ο 'βραχνάς' της εφορίας και των ασφαλιστικών εισφορών που τρέχουν, καθώς, παρά τον κορονοϊό, οι κρατήσεις από τα συμβόλαια γίνονται κανονικά κάθε μήνα. Οπότε, θα πρέπει να καθίσουμε όλοι μαζί σε ένα τραπέζι και να δούμε πως θα τελειώσει η φετινή σεζόν, αλλά και (το πιο σημαντικό) πως θα αρχίσει η επόμενη", σχολίασε αρχικά ο κ. Τουτζάρης, ενώ για το αν υπάρχει ενημέρωση από το κράτος και την ΕΠΟ προς τις ομάδες της Super League 2, απάντησε:

"Τη δεδομένη στιγμή όλοι παίζουμε ένα κρυφτούλι. Δεν ξέρω ποιος κοροϊδεύει ποιον και ποιος προσπαθεί να ξεγελάσει ποιον. Όλα είναι συνάρτηση με τα οικονομικά δεδομένα που έχουν διαμορφωθεί γύρω από τα τηλεοπτικά, που είναι και το μοναδικό έσοδο των ομάδων. Αυτός είναι κι ο λόγος που δεν αποφασίζει κάποιος να σταματήσει το πρωτάθλημα. Πρακτικά, το βλέπω δύσκολο να συνεχιστεί η σεζόν.

Εγώ, προσωπικά, θα ήθελα να αρχίσουν οι ποδοσφαιριστές τις προπονήσεις γιατί βρίσκονται ήδη δύο μήνες στην απραξία. Αν σταματήσουν από τώρα, θα είναι κακό και για τους παίκτες, αλλά και για τις ομάδες. Όσον αφορά στο πώς θα μοιραστεί η 'χασούρα', νομίζω πως θα βρούμε μία λύση. Αρκεί να υπάρχει καλή διάθεση από όλες τις πλευρές. Ούτε οι ποδοσφαιριστές θέλουν να εξαφανιστούν οι ομάδες, ούτε οι ομάδες θέλουν να πεινάσουν οι παίκτες. Θέλουμε να βρεθεί μία χρυσή τομή".

Για το πώς μπορεί να βρεθεί η "χρυσή τομή" για να είναι ευχαριστημένες όλες οι πλευρές, τόνισε πως "αν δεν καθίσουμε κάτω με ειλικρίνεια να λύσουμε το πρόβλημα, δεν θα τελειώσουμε ποτέ. Όλοι γνωρίζουμε τι πρέπει να γίνει. Απλά αν μπούμε στη διαδικασία ποιος θα φάει ποιον, θα έχουμε απεργίες από την πλευρά των ποδοσφαιριστών, θα υπάρχουν παράπονα, γκρίνια και οι ομάδες θα αντιμετωπίσουν τεράστια προβλήματα. Δεν θα μπορέσουν να πληρώσουν τους ποδοσφαιριστές την επόμενη σεζόν. Γι' αυτό το λόγο λέω πως πρέπει να βρούμε μία λύση που να μετριάζει τη χασούρα για όλους".

"ΠΕΡΙΜΕΝΑΜΕ 800.000 ΕΥΡΩ ΚΑΙ ΤΕΛΙΚΑ ΠΗΡΑΜΕ 50% ΛΙΓΟΤΕΡΑ"

Η οικονομική κατάσταση στις μικρότερες κατηγορίες, ανεξάρτητα από την πανδημία του κορωνοϊού, ήταν δύσκολη, αφού στις αρχές Σεπτεμβρίου υπήρξε αναπροσαρμογή στην οικονομική συμφωνία μεταξύ της ΕΡΤ και των ομάδων. Μάλιστα, όπως υποστηρίζει ο κ. Τουτζάρης: "Το καλοκαίρι υπέγραψα συμβόλαια με ορίζοντα τις 800.000 ευρώ που θα είχαμε από τα τηλεοπτικά έσοδα. Σε εμάς, οριστικοποιήθηκε ότι το ποσό που θα πάρουμε θα είναι 50% μικρότερο, γύρω στα τέλη Σεπτεμβρίου. Παρότι, λοιπόν, είχαμε υπολογίσει στο μπάτζετ μας διαφορετικά χρήματα, δεν λύσαμε συμβόλαια, αλλά τηρήσαμε τις συμφωνίες μας. Όμως, αυτή την περίοδο είμαστε στη δύσκολη θέση να βρισκόμαστε πίσω στις πληρωμές και με δύο λιγότερες δόσεις από το τηλεοπτικό συμβόλαιο, από την στιγμή που έχει σταματήσει η δράση λόγω του κορωνοϊού.

Δηλαδή, είμαστε μείον 150.000 ευρώ. Η ΕΡΤ έχει ξεκαθαρίσει πως σε περίπτωση που δεν γίνουν οι αγώνες, τότε δεν πρόκειται να πληρώσει άλλα χρήματα. Γι' αυτό λέω πως σε αυτή τη φάση θα έπρεπε να είναι όλοι λίγο πιο διαλλακτικοί και ευέλικτοι. Αυτή την στιγμή σκέψου πως είμαστε σαν ένα τρίγωνο, που ο καθένας είναι στην πλευρά του. Δεν υπάρχει καμία σύγκριση".

"ΣΥΖΗΤΑΜΕ ΠΩΣ ΘΑ ΜΟΙΡΑΣΤΟΥΝ ΤΑ ΛΕΦΤΑ, ΕΝΩ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ"

Έντονη είναι κι η συζήτηση περί αναδιάρθρωσης, τόσο στην πρώτη κατηγορία όσο και στις χαμηλότερες. Ωστόσο, για τον κ. Τουτζάρη δεν είναι αυτή η λύση στο πρόβλημα. Ειδικά, όταν δεν υπάρχουν εγγυημένα έσοδα και όλα όσα συζητιούνται είναι σε φιλολογικό επίπεδο.

"Αν δεν γίνουν τα πρωταθλήματα είναι λογικό να μπούμε σε μία διαδικασία αναδιάρθρωσης. Αλλά, κατά την άποψή μου, δεν γίνεται να υπάρχουν 16 ομάδες στη Super League 1 και 32 στη Super League 2. Αυτή την στιγμή, σε τρεις κατηγορίες έχουμε 40 ομάδες. Δεν γίνεται, λοιπόν, του χρόνου να έχουμε σχεδόν ίδιο αριθμό ομάδων, αλλά σε δύο κατηγορίες. Κι επίσης, συζητάμε για το πώς θα μοιραστούν τα λεφτά, ενώ δεν υπάρχουν λεφτά. Είναι τρελό. Το κράτος δεν έχει μιλήσει, η ΕΠΟ δεν έχει μιλήσει, αλλά οι ομάδες μιλάμε για λεφτά που ουσιαστικά δεν υπάρχουν πουθενά. Δεν μπορούμε να μιλάμε υποθετικά για αναδιάρθρωση, από την στιγμή που δεν υπάρχουν απτά οικονομικά στοιχεία. Δεν υπάρχει τίποτα. Ποιος σας είπε ότι η ΕΡΤ, για παράδειγμα, θα συμμετάσχει του χρόνου;

Άκουσα τον κ. Αυγενάκη μία να λέει πως ενδιαφέρεται, μία πως δεν ενδιαφέρεται. Η NOVA είναι δεδομένο πως δεν ενδιαφέρεται για τη συγκεκριμένη κατηγορία. Εδώ δεν γνωρίζουμε αν θα ενδιαφερθεί για τη Super League 1. Επίσης, χρήματα από άλλους πόρους δεν έχουμε. Π.χ. από το στοίχημα. Φωνάζω πολλά χρόνια ότι δεν γίνεται οι ομάδες να μην έχουν πόρους από το στοίχημα. Δηλαδή, βάζουμε τα χρήματα στις ομάδες, οι οποίες μπαίνουν στα κουπόνια όλων των εταιρειών, εισπράττει το κράτος χρήματα, αλλά οι σύλλογοι δεν παίρνουν τίποτα από τα δικαιώματα της εικόνας τους; Πώς γίνεται αυτό; Ακούω τον κ. Αυγενάκη να μιλάει για κρατικοδίαιτο ποδόσφαιρο. Μήπως τελικά γίνεται το ανάποδο; Μήπως το κράτος παίρνει από το ποδόσφαιρο και δεν δίνει τίποτα πίσω; Γιατί ο αθλητισμός χρηματοδοτείται ουσιαστικά από το ποδόσφαιρο. Επομένως, δεν γίνεται το ποδόσφαιρο να είναι τελευταίο, αλλά η ναυαρχίδα".

"ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΕΧΟΥΜΕ ΚΑΘΕ ΧΡΟΝΟ... ΚΟΡΟΝΟΪΟ"

Προς το παρόν, η συζήτηση για τη συνέχιση της σεζόν αφορά τη Super League 1. Για τις υπόλοιπες κατηγορίες, όπως αναφέρει κι ο Γενικός Διευθυντής του Εργοτέλη "δεν έχουμε καμία εικόνα του τι θα γίνει. Κάτι πήγε να ψελλίσει ο υπουργός Επικρατείας, κ. Γεραπετρίτης σε μία συνέντευξη που έδωσε, αλλά ουσιαστικά δεν είπε τίποτα. Από την άλλη πλευρά, οι μεγάλες ομάδες έχουν τα δικά τους προβλήματα, δεν πρόκειται να ασχοληθούν με τις χαμηλότερες κατηγορίες. Δεν καίγονται για εμάς, δεν τους ενδιαφέρει.

Στα προηγμένα πρωταθλήματα, οι επαγγελματικές κατηγορίες είναι μαζί. Στην Ελλάδα, κάθε κατηγορία είναι μόνη της. Προσωπικά, δεν θα είχα πρόβλημα να έδινε ένα μέρος των εσόδων στην ενίσχυση των ερασιτεχνικών κατηγοριών. Αλλά κάτι τέτοιο δεν μπορεί να συμβεί όταν δεν υπάρχουν εγγυημένα έσοδα σε επαγγελματικό επίπεδο. Δεν μπορούμε να λένε για την αναδιάρθρωση ενώ δεν υπάρχουν τα βασικά".

Το σημαντικότερο πρόβλημα του ελληνικού ποδοσφαίρου είναι διαρκής αλλαγή φιλοσοφίας, που έχει ως αποτέλεσμα να μην υπάρχει ένα σταθερό πλάνο για την εξέλιξη και ανάπτυξη του αθλήματος.

"Προσωπικά, είμαι τρία χρόνια στον Εργοτέλη. Κάθε χρονιά έχουμε να αντιμετωπίσουμε και κάτι διαφορετικό. Στην Ελλάδα κάθε χρόνο έχουμε... κορωνοϊό στο ποδόσφαιρο. Ποιος σοβαρός άνθρωπος θα έρθει να επενδύσει στο ελληνικό πρωτάθλημα; Κανείς. Διότι οι πρόεδροι στην Ελλάδα βάζουν πολλά λεφτά, άσχετα τι λένε οι απ' έξω. Όλοι λένε ότι γίνονται πρόεδροι με τα χρήματα από τα τηλεοπτικά συμβόλαια.

Ωστόσο, μία ομάδα έχει πολλά έξοδα λειτουργίας που δεν τα καταλαβαίνει ο απλός κόσμος. Δεν φτάνει το τηλεοπτικό συμβόλαιο για να καλυφθούν όλα τα έξοδα. Και δεν καταλαβαίνω, επίσης, γιατί είναι κακό μία ομάδα να είναι αυτάρκης και να μην χρειάζεται κάθε χρόνο να βάζει χρήματα ο ιδιοκτήτης της. Αν βάζει διαρκώς χρήματα, κάποια στιγμή θα σταματήσει και η επιχείρηση θα κλείσει. Το ίδιο ισχύει και για το ποδόσφαιρο. Αλλά στην Ελλάδα επικρατεί η άποψη πως για να είσαι πρόεδρος θα πρέπει να τα βάζεις λεφτά".

Κλείνοντας, η ερώτηση για το τι βλέπει από εδώ και πέρα ήταν επιβεβλημένη, αφού τα πάντα είναι στον αέρα.

"Θα πρέπει όσο το δυνατόν γρηγορότερα να τελειώσουμε με την εφετινή σεζόν για να δούμε τι θα γίνει με την επόμενη. Καλύτερο θα ήταν να διακοπεί η σεζόν, αλλά ως Εργοτέλης δεν έχουμε πρόβλημα να παίξουμε αν παρθεί η συγκεκριμένη απόφαση. Ωστόσο, θα πρέπει να υπάρξει μία οργάνωση. Για εμένα, το πιο σημαντικό είναι να δούμε τι θα κάνουμε του χρόνου. Αυτή η χρονιά χάθηκε. Δεν πρέπει να χαθεί κι επόμενη, ειδικά για ομάδες όπως ο Εργοτέλης. Είναι ζωτικής σημασίας".

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News