Aπέφυγε μια δυνατή ομάδα κι έμαθε τους πιθανούς αντίπαλους στα προκριματικά του Champions League η ΑΕΚ

Ποδόσφαιρο
Aπέφυγε μια δυνατή ομάδα κι έμαθε τους πιθανούς αντίπαλους στα προκριματικά του Champions League η ΑΕΚ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Σημαντικά νέα για την ΑΕΚ: Η πλειονότητα των εγχωρίων διοργανώσεων στην Ευρώπη έχει φτάσει στο τέλος. Η Ένωση περίμενε την ολοκλήρωση ορισμένων εξ αυτών, όμως όχι πλέον. Οι βασικές ανακατατάξεις που θα μπορούσαν να συμβούν και να επηρεάσουν το μονοπάτι της Ένωσης της αφαίρεσαν έναν ισχυρό αντίπαλο από τον διάβα της και της έφεραν άλλους πιθανούς στον 3ο προκριματικό γύρο του Champions League.

Η Γιουνγκ Μπόις ήταν για καιρό η μοναδική ομάδα στους ισχυρούς του 3ου προκριματικού γύρου, όπως η ΑΕΚ η μοναδική στους ανίσχυρους. Η κατάκτηση εισιτηρίου για τους ομίλους του Champions League μέσω Serie A από την Ίντερ προκάλεσε ντόμινο το οποίο έστειλε τους πρωταθλητές Ελβετίας στα playoffs κι εκτός ραντάρ των πρωταθλητών Ελλάδας, τουλάχιστον σε πρώτη φάση.

Επιπλέον, προκλήθηκαν και οι εξής ανακατατάξεις: Η πρωταθλήτρια Ουκρανίας Σαχτάρ ανέβηκε στους ομίλους από τα playoffs, η πρωταθλήτρια Τσεχίας Σπάρτα ανέβηκε στον 3ο προκριματικό από τον 2ο και οι πρωταθλητές Τουρκίας και Κύπρου, Γαλατάσαραϊ και Άρης, ανέβηκαν στον 2ο προκριματικό από τον 1ο.

Η ΑΕΚ γνώριζε εδώ και καιρό ότι στους πιθανούς αντιπάλους είναι και το ζευγάρι του 2ου προκριματικού γύρου που θα περιλαμβάνει την Ντίναμο Ζάγκρεμπ. Ύστερα από την προηγούμενη εβδομάδα, έμαθε για ακόμα δύο αντίστοιχες περιπτώσεις.

Η Κοπεγχάγη κατέκτησε μαθηματικά τον τίτλο στη Δανία και το ζευγάρι όπου θα βρεθεί στον 2ο προκριματικό γύρο θα είναι υποψήφιο για την κλήρωση με την ΑΕΚ. Το ίδιο θα ισχύει και με το ζευγάρι της Γαλατάσαραϊ, η οποία κέρδισε έναν γύρο κι έτσι θα βρεθεί στην ίδια κληρωτίδα με την ελληνική ομάδα.

Αυτά είναι και τα τελευταία ζευγάρια που μπορούν να γίνουν γνωστά πριν αρχίσει η προκριματική διαδικασία. Στο γκρουπ των ισχυρών θα προκύψουν ακόμα τρία, τα οποία όμως θα γίνουν γνωστά όταν ολοκληρωθεί ο 1ος προκριματικός γύρος.

Οι πιθανότητες είναι στα υπόλοιπα τρία ζευγάρια που θα απαρτίσουν το γκρουπ των ισχυρών να υπάρχουν ομάδες όπως η Φερεντσβάρος, η Γκαραμπάγ, η Σλόβαν, η Σέριφ, η ΜΠΑΤΕ, η Ασανά, η Μακάμπι Χάιφα κ.ά. ως ισχυρές του ζευγαριού, μαζί με τρεις ανίσχυρες όπως η Λίνκολν Ρεντ Ιμπς, η Κλάκσβικ, η Παρτιζάνι, αλλά και η πρωταθλήτρια Πολωνίας Ράκοφ του Γιάννη Παπανικολάου και του Στράτου Σβάρνα.ύ.

Οι κληρώσεις με παρουσία ζευγαριών και όχι συλλόγων δίνει στην ΑΕΚ αρκετές πιθανότητες να... προβιβαστεί σε ισχυρή στην κλήρωση των playoffs, στην οποία θα είναι παρούσα, αφού θα διεξαχθεί πριν από τους αγώνες της στον 3ο προκριματικό γύρο.

Όπως έχει αναλυθεί ήδη, οι "κιτρινόμαυροι" χρειάζονται μια κατάλληλη κλήρωση για να τοποθετηθούν στο γκρουπ των ισχυρών και στη θεωρία να αυξήσουν τις πιθανότητες να φτάσουν μέχρι τη φάση των χρυσοφόρων ομίλων της διοργάνωσης.

Η κατάλληλη κλήρωση σημαίνει αντίπαλος με υψηλό συντελεστή στον 3ο προκριματικό, ώστε να τον υιοθετήσει στην κλήρωση των playoffs και να μετατραπεί (μαζί με τον αντίπαλό της στον 3ο προκριματικό) σε ισχυρή.

Ομάδες όπως η Φερεντσβάρος, η Γκαραμπάγ, η Γαλατάσαραϊ, η Κοπεγχάγη, αν φτάσουν μέχρι τον 3ο προκριματικό και κληρωθούν με την ΑΕΚ, πιθανότητα θα της προσφέρουν συντελεστή που θα τη στείλει στους ισχυρούς των playoffs.

Αντιθέτως, αν η ΑΕΚ κληρωθεί με κάποιο ζευγάρι όπου ο ισχυρός θα είναι ομάδες όπως η ΜΠΑΤΕ, η Σέριφ, η Αστανά κ.ά., ο δρόμος για την... αλλαγή μοιάζει πιο δύσκολος, ακόμα κι αν αυξάνονται οι πιθανότητες πρόκρισης στα playoffs κόντρα σε τέτοιον αντίπαλο.

Η Ένωση θα δώσει το πρώτο παιχνίδι του 3ου προκριματικού γύρου στις 8-9 Αυγούστου και το δεύτερο στις 15 του μήνα (κλήρωση στις 24 Ιουλίου). Αν φτάσει στα playoffs (κλήρωση στις 7 Αυγούστου), τότε θα αγωνιστεί στις 22-23 Αυγούστου πρώτη φορά και 29-30 του μήνα για τη δεύτερη, διεκδικώντας το "εισιτήριο" των ομίλων.

Αν αποκλειστεί στον 3ο προκριματικό, θα αγωνιστεί στα playoffs του Europa League στις 24 Αυγούστου και θα δώσει το δεύτερο παιχνίδι στις 31 του μήνα (κλήρωση στις 7 Αυγούστου). Αν αποκλειστεί στα playoffs του Champions League θα συνεχίσει στους ομίλους του Europa League, ενώ αν αποκλειστεί στα playoffs του Europa League, θα υποβιβαστεί στους ομίλους του Europa Conference League.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News