Οι τιμές των φίλων της ΑΕΚ για τον Κωνσταντίνο Σπανούδη και η ξεχωριστή προσπάθεια του Κυριάκου Χήνα...

Ποδόσφαιρο
Οι τιμές των φίλων της ΑΕΚ για τον Κωνσταντίνο Σπανούδη και η ξεχωριστή προσπάθεια του Κυριάκου Χήνα...

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τιμήθηκε η μνήμη του Κωνσταντινουπολίτη συνεργάτη του Ελευθέριου Βενιζέλου, εκ των ιδρυτών και πρώτου προέδρου της Ένωσης που έφυγε από τη ζωή πριν 80 χρόνια...

 Το 1924 (η ημερομηνία που καθιερώθηκε είναι η 13η Απριλίου) πρόσφυγες που ήρθαν στη "μητέρα Ελλάδα" ίδρυσαν την ΑΕΚ. Πρώτος της πρόεδρος ο Κωνσταντινουπολίτης Κωνσταντίνος Σπανούδης που έφυγε από τη ζωή σχεδόν πριν 80 χρόνια, στις  29 Απριλίου του 1941, με τον σύλλογο να προσελκύει τις  χιλιάδες προσφύγων και ειδικά των Μικρασιατών που βρέθηκαν από την Κρήτη μέχρι τον Έβρο, κυνηγημενοι αλλά και περήφανοι για το παρελθόν τους...

Η προσπάθεια του ιστορικού και φίλου της ΑΕΚ Κυριάκου Χήνα να γράψει για τον Κωνσταντίνο Σπανούδη είχε πραγματικά εκπληκτικό αποτέλεσμα σε μορφή αφιερώματος, χωρίς να μιλάμε για κάποιο βιβλίο προς πώληση αλλά για ένα δώρο που έφτασε στα χέρια πολλών επώνυμων και ανώνυμων φίλων της Ένωσης...

Την Μεγάλη Πέμπτη έγινε Τρισάγιο στο Β΄Νεκροταφείο Αθηνών στη μνημη του Κωνσταντίνου Σπανούδη με τον Κυριάκο Χήνα να ενημερώνει ότι:

"To Τρισάγιο στη μνήμη του υπέροχου Ανθρώπου Κωνσταντίνου Σπανούδη,που τελέστηκε στο Κοιμητήριο της Ριζούπολης για τα 80 χρόνια από την εκδημία του,λάμπρυναν με τη συμμετοχή τους,εκτός από τους ανθρώπους της καθημερινής μάχιμης προσφοράς στην ΑΕΚ,ο Δήμαρχος Νέου Ηρακλείου κ.Νίκος Μπάμπαλος,η Αντιδήμαρχος Νέας Ιωνίας κ.Γκέλυ Σακκαλόγλου,ο Αντιδήμαρχος Ιλίου κ.Άρης Τσιμόγιαννης,ο Πρόεδρος της Οικουμενικής Ομοσπονδίας Κωνσταντινουπολιτών κ.Νίκος Ουζούνογλου,ο Πρόεδρος του ΙΔΕΑΔ κ.Ανδρέας Μαλάτος και ο σπουδαίος ποιητής κ.Γαβρίλης Ιστικόπουλος." Στα παρακάτω φωτογραφικά στιγμιότυπα διακρίνονται ο ιστορικός Κυριάκος Χήνας στο τρισάγιο, ο παλαίμαχος καλαθοσφαιριστής της ΑΕΚ Νίκος Μπαμπανικολός (μέλος της ΚΑΕ) στο μνήμα του Κωνσταντίνου Σπανούδη και οι μεγάλες δόξες της ΑΕΚ του ΄68 στο μπάσκετ (έφερε το πρώτο ευρωπαϊκό σε οποιοδήποτε ομαδικό άθλημα στην Ελλάδα με ρεκόρ Γκίνες στην προσέλευση κόσμου)  Στέλιος Βασιλειάδης και ο διεθνής άσος της ΑΕΚ που έφτασε το '77 στους "4" του Κυπέλλου ΟΥΕΦΑ στο ποδόσφαιρο (δεν το έχει πετύχει άλλη ελληνική ομάδα σε αυτή τη διοργάνωση) και λαμπρός επιστημονας Λάκης Νικολάου...

Στη σελίδα της Ερασιτεχνικής ΑΕΚ στο Facebook γράφτηκε για τον Κωνσταντίνο Σπανούδη: "80 Χρόνια συμπληρώνονται από την ημέρα που "έφυγε" από τη ζωή ο Κωνσταντίνος Σπανούδης, Πρώτος Πρόεδρος (1924-1932) και εκ των Ιδρυτών της ΑΕΚ. Ο σπουδαίος Κωνσταντινουπολίτης παράγοντας, γεννήθηκε το 1871 στην Πόλη. Αποφοίτησε από τη Μεγάλη του Γένους Σχολή της Πόλης και συνέχισε τις σπουδές του στη Γαλλία, αποφοιτώντας από τη Σχολή Πολιτικών Επιστημών της Σορβόνης.

Δημοσιογράφος και εκδότης της ιστορικής εφημερίδας της Κωνσταντινούπολης, "Πρόοδος", μετά την μικρασιατική καταστροφή εγκαταστάθηκε στην Αθήνα. Διετέλεσε Υπουργός των κυβερνήσεων του Ελευθερίου Βενιζέλου, του οποίου υπήρξε στενότατος συνεργάτης και φίλος. Έπαιξε καθοριστικό ρόλο για την παραχώρηση της έκτασης στη Νέα Φιλαδέλφεια με σκοπό τη δημιουργία αθλητικού χώρου για τους πρόσφυγες!
Απεβίωσε στις 24 Απριλίου 1941, τρεις ημέρες πριν από την εισβολή των γερμανικών στρατευμάτων στην Αθήνα, λέγοντας πως "Αυτό δεν θα αντέξω να το δω".
Στη σελίδα της ΠΑΕ ΑΕΚ στο Facebook είχε γραφτεί:

"Πριν 80 χρόνια έφυγε από τη ζωή στο σπίτι του στην Αθήνα ο εκ των ιδρυτών και πρώτος πρόεδρος της ΑΕΚ, εμβληματική μορφή του Ελληνισμού της Κωνσταντινούπολης, δημοσιογράφος και πολιτικός, Κωνσταντίνος Σπανούδης. Είναι ο άνθρωπος που στην ουσία επέλεξε για την ΑΕΚ την ιστορική μετακόμιση από το κέντρο της Αθήνας στην προσφυγική περιοχή της Νέας Φιλαδέλφειας στον ποταμό Ποδονίφτη και συνέβαλλε τα μέγιστα για την παραχώρηση το 1929 με αποκλειστική χρήση στην ΑΕΚ της σημερινής έκτασης του γηπέδου της, που από το 1926 είχε παραχωρηθεί στην Κεντρική Επιτροπή Στέγασης των Προσφύγων. Επί της 9ετούς προεδρίας του η ΑΕΚ γιγαντώθηκε όχι μόνο στο ποδόσφαιρο αλλά και σε άλλα αθλήματα όπως στον στίβο και μέχρι την αποχώρησή του από την προεδρία την περίοδο 1932-33 είχε ήδη αποκτήσει πρωταγωνιστική θέση με την κατάκτηση του πρώτου της τίτλου, που ήταν το Κύπελλο Ελλάδας στο ποδόσφαιρο στις 8 Νοεμβρίου του 1931. Αιώνια τιμή και σεβασμός στον Πολίτη πρόσφυγα, που οριοθέτησε τις αρχές και τις αξίες της 97χρονης ιστορίας μας μέσα από την ιστορικοαθλητική ταυτότητα την οποία της προσέδωσε!"

Στη σελίδα της μπασκετικής ΑΕΚ στο Facebook γράφτηκε: "Ετελέσθη σήμερα στο Β' Κοιμητήριο Αθηνών τρισάγιο (με πρωτοβουλία φίλων του Σωματείου μας) εις μνήμην του πρώτου Προέδρου της Α.Ε.Κ., Κωνσταντίνου Σπανούδη, αφού σήμερα συμπληρώνονται 80 χρόνια από την εκδημία του. Στην τελετή παρευρέθησαν από πλευράς ΑΕΚ ΒC οι Νίκος Μπαμπανικολός (μέλος του Δ.Σ.) και Γιώργος Νικολάου (διευθυντής Επικοινωνίας και ΜΜΕ). ΑΙΩΝΙΑ ΤΙΜΗ ΚΑΙ ΕΥΓΝΩΜΟΣΥΝΗ ΣΤΟΝ Κ. ΣΠΑΝΟΥΔΗ."                                       

Ο διοικητικός ηγέτης της ΑΕΚ BC, κ. Μάκης Αγγελόπουλος, με αφορμή την Ημέρα Μνήμης, απηύθυνε-συνέγραψε τον παρακάτω «χαιρετισμό», κατόπιν πρόσκλησης του Ιστορικού-Συγγραφέα, και τέως Αντιπροέδρου της ΑΕΚ BC, Κυριάκου Χήνα, ο οποίος δημοσιεύεται στις σελίδες 13-14 του πονηματος  που προαναφέραμε και έχει τίτλο «ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΣΠΑΝΟΥΔΗΣ – Η πυρακτωμένη ρομφαία του αλύτρωτου Ελληνισμού».
Ο κ. Αγγελόπουλος αναφέρει: «H ανάδειξη των Άξιων της Ιστορίας μας αποτελεί καθήκον όλων όσοι συμμετέχουν με οιονδήποτε τρόπο στα κοινά της ΑΕΚ.
Ο Κωνσταντίνος Σπανούδης, υπήρξε εμβληματικός πρώτος Πρόεδρος του Συλλόγου μας, πολιτικός, δημοσιογράφος και διανοητής. Μεταλαμπαδευτής και σκαπανέας της «κιτρινόμαυρης» Ιδέας. Αξίζει «εις τους αιώνας των αιώνων» την πανενωσίτικη ευγνωμοσύνη. Βαριά η παρακαταθήκη, που κληροδότησε σε όλους εμάς, που είχαμε-έχουμε την τύχη και την τιμή να διακονούμε τα ιερά και όσια από το δικό μας μετερίζι, στο οποίο όπως καλά γνωρίζουν όλοι, από την πρώτη ημέρα της θητείας μας στην ΚΑΕ, προσπαθούμε με ταπεινότητα, αλλά και με υπερηφάνεια να υποστηρίξουμε. Με αποκορύφωμα τη δημιουργία της ταινίας «1968» του Τάσου Μπουλμέτη, όπου ο (κινηματογραφικός) Κωνσταντίνος Σπανούδης, κατέχει εξέχουσα θέση, ενώ η φράση του «Η ΙΣΤΟΡΙΑ μας... Όταν παίζουμε θα λέμε την ΙΣΤΟΡΙΑ μας», απέσπασε δικαίως τα εύσημα και συνιστά σύμβολο αγώνα και διεκδικήσεων διαρκείας.
Ο Κωνσταντινουπολίτης παράγοντας, αλλά και οι συνοδοιπόροι - συνιδρυτές της ΑΕΚ, μάς οδηγούν. Με το όραμα που εμπνεύστηκαν, με την υλοποίηση του σκοπού με βάση το πρώτο καταστατικό της «Αθλητικής Ενώσεως Κωνσταντινουπόλεως», και με την πίστη στις αξίες, που κλήθηκαν τα ιδρυτικά μέλη της να υπηρετήσουν. Ανεκτίμητη συμβολή στην «κιτρινόμαυρη» βιβλιογραφία το παρόν έργο του καθηγητή-συγγραφέα Κυριάκου Χήνα, o οποίος γνωρίζει να προβάλλει διαχρονικά τις προσωπικότητες, που ανέδειξαν και σέβονται τους αξιακούς κώδικες της 97χρονης Ιστορίας μας.
Κλίνουμε ευλαβικά το γόνυ στον Κωνσταντίνο Σπανούδη.
Υποχρεωμένοι να περπατήσουμε στο δρόμο, που χάραξε. Για το μεγαλείο του Συλλόγου μας. Για το «δικέφαλο αετό». Για τα βυζαντινά χρώματα της γέννησής μας».

                       

                                Ο "Βενιζελικός" Κωνσταντίνος Σπανούδης

Ο Κωνσταντίνος Σπανούδης (η πλατεία στα Κάτω Πατήσια της Αθήνας πήρε το όνομά του) γεννήθηκε το 1871 στο Φανάρι της Κωνσταντινούπολης και συνδέθηκε με την Αθλητική Ένωση Κωνσταντινουπόλεως. Απόφοιτος της Μεγάλης του Γένους Σχολής, σπούδασε πολιτικές επιστήμες στο Παρίσι και την Ιταλία. Αφού ολοκλήρωσε τις σπουδές του επέστρεψε στην Κωνσταντινούπολη και επιδόθηκε στη δημοσιογραφία. Το 1904 άρχισε να εκδίδει την εφημερίδα «Πρόοδος», ο πατριωτικός χαρακτήρας της οποίας του στοίχισε διώξεις και δυο απελάσεις. Ήταν στενός συνεργάτης του Πρωθυπουργού Ελευθέριου Βενιζέλου και τον στήριξε κατά τη διάρκεια των στρατιωτικών επιχειρήσεων της Ελλάδας στους Βαλκανικούς Πολέμους και τον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο. Μετά την Μικρασιατική Καταστροφή εγκαταστάθηκε στην Αθήνα και εντάχθηκε στο Κόμμα των Φιλελευθέρων. Το 1924 μαζί με άλλους Κωνσταντινοπολίτες ίδρυσαν την ΑΕΚ και ο Σπανούδης έγινε ο πρώτος Πρόεδρος του νέου σωματείου. Στις εκλογές του 1932 εξελέγη βουλευτής με το Κόμμα των Φιλελευθέρων και ταυτόχρονα έφυγε από τη διοίκηση της ΑΕΚ για να πολιτευτεί, διατηρώντας μόνο μια τυπική θέση.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News