Kαρντόσο: Θα χαίρεστε με την ΑΕΚ που θα βλέπετε

Ποδόσφαιρο
Kαρντόσο: Θα χαίρεστε με την ΑΕΚ που θα βλέπετε

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Παρουσιάστηκε ο νέος τεχνικός της Ένωσης που τόνισε πως θέλει να οδηγήσει την ομάδα στο νέο γήπεδο κάνοντας τον κόσμο της περήφανο…

Ο Μιγκέλ Καρντόσο στην παρουσίαση του ως νέος προπονητής της ΑΕΚ την Πέμπτη το απόγευμα απέφυγε τα μεγάλα λόγια αλλά υποσχέθηκε σκληρή δουλειά, σεβασμό και πειθαρχία.

Ο Πορτογάλος εμφανίστηκε αρκετά διαβασμένος τόσο αναφορικά με την ΑΕΚ όσο και με το ελληνικό πρωτάθλημα, αρνήθηκε να μιλήσει για μεταγραφές αλλά τόνισε πως η ομάδα θα παίζει το ποδόσφαιρο που ταιριάζει στο DNA της και αρέσει στον κόσμο να βλέπει.

Ο τεχνικός διευθυντής της ΑΕΚ, Νίκος Λυμπερόπουλος, ήταν αυτός που καλωσόρισε τον Πορτογάλο τεχνικό στην ΑΕΚ ευχαριστώντας παράλληλα και τον Μανόλο Χιμένεθ για την προσφορά του. Ο "Λύμπε" σημείωσε:

"Από την πλευρά μου θα ήθελα να καλωσορίσω τον Μιγκέλ Καρντόσο στην οικογένεια της ΑΕΚ. Ευελπιστώ να είναι ο άνθρωπος που μαζί του θα μπούμε στο καινούριο γήπεδο. Επιδιώξουμε να αλλάξουμε τη φιλοσοφία μας σε πολλά επίπεδα και θεωρώ ότι είναι ο άνθρωπος που μπορεί να μας βοηθήσει σε αυτό.

Φυσικά χωρίς σε καμία περίπτωση να αποδομούμε τους ανθρώπους και τους προπονητές με τους οποίους συνεργαστήκαμε στο παρελθόν, αλλά θεωρώ ότι είναι ο καταλληλότερος για να δώσει το στίγμα του και να περάσουμε σε μια άλλη εποχή.

Θα μου επιτρέψετε, επειδή μου δίνετε αυτή η ευκαιρία, να ευχαριστήσω και δημοσία έναν άνθρωπο που μαζί του έζησα καλές στιγμές και ως παίκτης και ως τεχνικός διευθυντής. Αυτός είναι ο Μανόλο Χιμένεθ, Μανόλο σε ευχαριστώ".

Εν συνεχεία πήρε το λόγο ο Πορτογάλος προπονητής ο οποίος μάλιστα θέλησε ο ίδιος να μιλήσει στα αγγλικά και όχι στην μητρική του γλώσσα έτσι ώστε να καταλάβει καλύτερα ο καθένας τι θέλει να πει. Στην αρχή μάλιστα απολογήθηκε για αυτό και εν συνεχεία είπε στο πρώτο του σχόλιο:

"Αρχικά θα ήθελα να ευχαριστήσω τρία διαφορετικά άτομα. Τον πρόεδρο που πίστεψε σε μένα από την πρώτη μέρα και μάλιστα μου έδειξε την εμπιστοσύνη του με έντονο τρόπο. Τον κ. Μηνά Λυσάνδρου αλλά και το Νίκο Λυμπερόπουλο για τον τρόπο, ευγενικό, ισχυρό και επαγγελματικά σωστά που ήρθαν σε επαφή μαζί μου. Ένα μεγάλο ευχαριστώ σε αυτούς και θέλω να πω πως είμαι περήφανος που είμαι στην ΑΕΚ.

Θεωρώ ότι είμαστε ικανοί να δημιουργήσουμε τις συνθήκες ώστε να φέρω ένα δυνατό γκρουπ που θα είναι δίπλα μου. Και από την πρώτη μέρα να σας πω ότι εγώ και τα άτομα που έχουν έρθει μαζί μου είμαστε εδώ για να κάνουμε το καλύτερο δυνατό και για αυτό που θα χτίσουμε.

Ο βασικός λόγος για τον οποίο δέχτηκα να έρθω στην ΑΕΚ είναι η ξεκάθαρη προοπτική που έχουμε μαζί με τη διοίκηση να δημιουργήσουμε ένα αθλητικό πρότζεκτ και να βοηθήσω το κλαμπ να κάνει το επόμενο βήμα που φυσικά είναι η είσοδος στο νέο γήπεδο, σε νέες εγκαταστάσεις, οι νέες δυνατότητες που θα ακολουθήσουν. Γιατί πάντα οι νέες συνθήκες, παρόλο τις καλές συνθήκες που ήδη υπάρχουν , φέρνουν νέες δυνατότητες, εξελίσσεται ένα κλαμπ.

Δεν κερδίσαμε το EURO στην Πορτογαλία, χάσαμε τον τελικό, αλλά ανανεώσαμε το δικό μας ποδόσφαιρο. Καλύτερες καταστάσεις, καλύτεροι τρόποι λειτουργίας και αυτό είναι κάτι που για έναν προπονητή είναι καλό.

Οι προσδοκίες είναι υψηλές πως μπορούμε να χτίσουμε μια δυνατή ομάδα. Και αυτοί είναι οι στόχοι που έχουμε ξεκάθαρα. Να εξελίξουμε τους ποδοσφαιριστές, να έχουμε ξεκάθαρη ιδέα του τρόπου παιχνιδιού μας, σεβόμενη την ταυτότητα του κλαμπ, διατηρώντας υψηλές αξίες στα αποδυτήρια και να μας επιτρέπει να μπαίνουμε σε κάθε παιχνίδι με την πεποίθηση ότι μπορούμε να κερδίσουμε. Αυτή είναι η βάση ώστε μια ομάδα να είναι ικανή να φτιάξει κάποια πράγματα. Αν φτιάξουμε αυτή τη φιλοσοφία είμαι απόλυτα σίγουρος πως θα καταφέρουμε αυτό που θέλουμε.

Τέλος θα ήθελα να στείλω ένα μήνυμα στον κόσμο μας. Ήμουν νέος και θυμάμαι να έχω εικόνες από το ελληνικό ποδόσφαιρο και εξελίχθηκα ως προπονητής βλέποντας πόσο παθιασμένος ζει ο κόσμος το ελληνικό ποδόσφαιρο και σκεφτόμουν ότι κάποια μέρα θα ήθελα να ζήσω αυτό το συναίσθημα. Οπότε η πρώτη λέξη στον κόσμο μας είναι:'Κάντε μας να ζήσουμε αυτή την ατμόσφαιρα", υποστηρίξτε μας, ζείστε με πάθος το παιχνίδι.

Ένα από τα πρώτα πράγματα που έκανα όταν με πήρε ο κ. Λυμπερόπουλος ήταν να γκουγκλάρο την ΑΕΚ και να δω φωτογραφίες και να δω τον κόσμο στο γήπεδο. Και βρήκα μια φωτογραφία που τη χρησιμοποίησα στα socia media μου. Το δεύτερο πράγμα που έκανα ήταν να μάθω την ιστορία του κλαμπ και τα ένωσα και τα δυο. Οπότε ξέρω καλά τι σημαίνει η έκφραση αναγεννημένη από τις στάχτες και ότι ο προορισμός είναι η δόξα.

Είναι φανταστικό να έρχεσαι σε ένα κλαμπ με τέτοια ιστορία όπου μετά από τόσα χρόνια οι φίλαθλοι είναι εκεί και το εκδηλώνουν καθημερινά. Οπότε η λέξη "ένωση" είναι ξεκάθαρα μια υψηλή και δυνατή αξία για το κλαμπ. Και θα είναι σημαντική και για εμάς και για τον κόσμο και το κλαμπ. Θα δώσω τον καλύτερο μου εαυτό για να δημιουργήσω μια καλή ομάδα αλλά το πνεύμα ένωσης θα πρέπει να είναι καθημερινό. Ευχαριστώ (σ.σ. στα ελληνικά)".

Πως συνδυάζεται ένα μακρόχρονο πρότζεκτ το κίνητρο που είχε να αναλάβει την ΑΕΚ:

"Νομίζω ότι όλοι γνωρίζουν την ευθύνη μιας ομάδας σαν την ΑΕΚ και εγώ τη γνωρίζω από την πρώτη μέρα. Αυτό είναι το να έχεις κίνητρο. Όλοι πρέπει να έχουν τη συναίσθηση πως ένας νέος προπονητής ήρθε στο κλαμπ, είναι φυσικό μια διαφορετική φιλοσοφία να απαιτηθεί από τους παίκτες. Έχω και κάποιες ιδέες που θέλω από την ομάδα, αυτό δεν σημαίνει πως έρχομαι σε ρίψη με το παρελθόν, απλά είναι διαφορετικό.

Όταν θέλεις να δημιουργήσεις κάτι πρέπει να το κάνεις έχοντας υψηλές απαιτήσεις. Υψηλές απαιτήσεις στο ποδόσφαιρο είναι να κάνεις μια ομάδα που να νικάει, να χτίσεις χαρακτήρα. Δεν χτίζεις χαρακτήρα αν δεν δίνεις μάχη για να κερδίσεις. Οι συνθήκες που θα έχεις για να κερδίσεις θα είναι διαφορετικές από την πρώτη μέρα, στην επόμενη μέρα, μετά από έξι μήνες. Αλλά η θέληση θα είναι από την πρώτη μέρα η ίδια. Έτσι σεβόμαστε τη θέληση όλων να κερδίσουν αλλά ταυτόχρονα μπαίνεις και σε ένα αθλητικό πρότζεκτ".

Μπορείτε να μας εξηγήσετε τη φιλοσοφία σας ως προπονητής;

"Μπορώ να σας δώσω κάποια στοιχεία γιατί όταν μιλάμε για τη φιλοσοφία, έναν τρόπο παιχνιδιού είναι πάντα κάτι θεωρητικό. Φυσικά έχω μελετήσει, ξέρω τι έχουμε στα χέρια μας και τι θέλουμε να δουλέψουμε για να φτάσουμε σε αυτό που θέλουμε. Εγώ θέλω μια ομάδα που να μπορεί να επιβληθεί στον αντίπαλο. Αυτό το κάνεις με δυο τρόπους. Με το να έχεις εσύ τη μπάλα όσο το δυνατόν περισσότερο, να έχεις τον έλεγχο και όταν είσαι αρκετά επιθετικός και δεν αφήνεις τον αντίπαλο να παίξει. Και για να έχεις εσύ τη μπάλα περισσότερο στην κατοχή σου. Φυσικά πρέπει να έχεις παίκτες με τεχνική κατάρτιση αλλά και μια δυνατή πρόθεση και σωστή συμπεριφορά. Αυτό έχει να κάνει με τη δουλειά και το θάρρος. Και το θάρρος είναι μια λέξη με την οποία θέλω να δουλέψω και να την έχω στα αποδυτήρια. Γιατί παίκτες χωρίς θάρρος είναι δύσκολο να είναι στο επίπεδο που θέλουμε να φτάσουμε.

Στην Ελλάδα αν δεν έχεις παίκτες με κουράγιο είναι δύσκολα τα πράγματα. Να δέχεσαι μια μπάλα υπό πίεση και αντί να κρύβεσαι να δείχνεις τον εαυτό σου και να λες στο συμπαίκτη σου, είμαι εδώ για να σε βοηθήσω. Θέλω μια ομάδα η οποία να μην έχει κανένα πρόβλημα όταν χάνει τη μπάλα να πιέζει τον αντίπαλο στο δικό του μισό, όταν χάνει τη μπάλα να μην κάνει ένα βήμα πίσω αλλά ένα βήμα μπροστά αλλά την ίδια ώρα να προσέχει την άμυνα της.

Θέλω μια ομάδα που να σκέφτεται μέσα στο παιχνίδι. Να βλέπει τον αντίπαλο και να χρησιμοποιεί τους χώρους αλλά ταυτόχρονα να δουλεύει με τη μπάλα. Γιατί το να έχεις κατοχή δεν είναι απλά να διασκεδάζεις με τη μπάλα, αλλά να δουλεύεις μέχρι να βρεις τους χώρους να κάνεις την επίθεση και να σκοράρεις. Μου αρέσει να αλλάζω τον ρυθμό για να υπάρχει ανισορροπία στον αντίπαλο. Σχετικά με την καλή τοποθέτηση στο γήπεδο ώστε να μπορείς να κάνεις τελειώματα απέναντι στον αντίπαλο". .

Τα τελευταία χρόνια η ΑΕΚ έχει αλλάξει αρκετούς προπονητές ενώ και εσείς έχετε αλλάξει κάποιες ομάδες τα δυο τελευταία χρόνια, σας αγχώνει αυτό;

"Όχι καθόλου δεν μου δημιουργεί άγχος εμένα. Δεν έχετε ζήσει τις εμπειρίες που έζησα εγώ και βλέπετε ότι έχω ζήσει από μια πλευρά, αλλά υπάρχουν πολλές πλευρές. Δεν θέλω να συζητήσω εδώ τι συνέβη σε μένα τα προηγούμενα χρόνια με λεπτομέρειες. Έχουμε μια έκφραση στην Πορτογαλία που λέμε: "Δεν φτύνει το πιάτο από το οποίο έτρωγες". Δεν θα μιλήσω ποτέ άσχημα για ένα κλαμπ που έχω δουλέψει ακόμα και αν έχω κακές αναμνήσεις, ακόμα και αν δεν υπήρχαν οι συνθήκες να κερδίσουμε. Θα τις κρατήσω για μένα τις λεπτομέρειες και δέχομαι τις ευθύνες.

Για μένα το συγκεκριμένο πρότζεκτ μου δίνει 200% κίνητρο να δουλέψω. Και είμαι άνθρωπος των πρότζεκτ. Ήμουν άνετα στην Ουκρανία, ο πρόεδρος με έκανε βοηθώ στην πρώτη ομάδα της Σαχτάρ. Είχα ένα χρόνο ακόμα συμβόλαιο αλλά είχα την ευκαιρία να πάω στην Πορτογαλία για να δουλέψω στη Ρίο Άβε και άφησα το συμβόλαιο μου.

Και όταν με ρώτησε ο πρόεδρος τι ήθελε για να πάω εκεί του είπα: "Θέλω να μου νοικιάσετε ένα σπίτι και όσο για τα χρήματα βάλτε ότι θέλετε εσείς". Είμαι άνθρωπος των πρότζεκτ. Εδώ το πρότζεκτ που μου έχει παρουσιαστεί μπορεί να καλύψει τις φιλοδοξίες που έχω. Θα το ζήσω με πάθος, μέχρι τη μέρα που θα φύγω. Ελπίζω να διαρκέσει αρκετά. Δεν θα ήθελα να μιλήσω για όνειρα γιατί στο ποδόσφαιρο δεν μιλάω για όνειρα. Ο στόχος μου εδώ είναι να κάνουμε το πάρτι των εγκαινίων του νέου γηπέδου και να είναι γεμάτο από κόσμο με μεγάλη περηφάνια για το αγωνιστικό πλάνο. Θέλω να τη ζήσω αυτή τη μέρα. Για αυτή τη μέρα είμαι εδώ".

Έχετε δουλέψει αρκετά με παίκτες από τις ακαδημίες, πως θα το συνδυάσετε στην ΑΕΚ;

"Ναι είχα την ευκαιρία να δουλέψω με παίκτες αρκετά μικρούς. Και να δώσω την ευκαιρία και γνωρίζω καλά τι μπορεί να αποτελέσει επιτυχία για τους νέους παίκτες. Δυο ομάδες δουλεύουν με νέα παιδιά. Ομάδες που δεν πάνε για τίποτα και βάζουν αρκετούς νέους να παίξουν αλλά συνήθως την επόμενη χρονιά εξαφανίζονται. Μερικές μπορεί και να επιτύχουν.

Οι ομάδες που είναι αρκετά δυνατές και μπορούν να βάλουν έναν νεαρό ποδοσφαιριστή γιατί η ομάδα είναι αρκετά δυνατή και να τον διατηρήσει. Δεν είναι εύκολο στην Ελλάδα να έχεις παίκτες από την Κ19 και να τους βάλεις στην πρώτη ομάδα με τις υψηλές απαιτήσεις που υπάρχουν.

Φυσικά είναι και θέμα οργάνωσης του ποδοσφαίρου στην Ελλάδα που γνωρίζω ότι το συζητάτε, να γίνει ένα πρωτάθλημα Κ23 ώστε να γίνουν πιο εύκολα τα βήματα από ένα νέο παίκτη. Η ποιότητα δεν έχει χρώμα, ηλικία ή όνομα ή την έχεις και την αναπτύσεις ή δεν το έχεις. Αν έχεις μια ποιότητα και δίπλα του παίκτες με ταλέντο τότε ένα ταλέντο είναι πιο εύκολο να τις αξιοποιήσεις. Γιατί το χειρότερο συναίσθημα είναι να έχεις μια ομάδα που προσπαθεί να κάνει τα πάντα, αλλά αν βάλεις νεαρούς ποδοσφαιριστές και χάσεις, κανείς δεν θα πάει χαρούμενος σπίτι του.

Εγώ χρειάζομαι να έχω την αντίληψη για όλους τους νέους παίκτες, ποιοι απ' αυτούς έχουν την κατάλληλη ποιότητα και μετά να τους επιλέξω σωστά και θα κάνω το καλύτερο δυνατό για να το καταφέρω".

Η ΑΕΚ είχε μια αποτυχημένη χρονιά, δείχνει ότι έχει μελετήσει τι συνέβη. Ποια είναι η άποψη του για το τι έφταιξε πέρυσι στην ΑΕΚ και τι πρέπει να αλλάξει ώστε να παίξει τη νέα σεζόν το ποδόσφαιρο που θέλει:

"Ο κ. Λυμπερόπουλος χρησιμοποίησε μια έκφραση που θα ήθελα να σεβαστώ, ότι είναι λεπτό να μιλάμε για το παρελθόν. Και επίσης έχω σεβασμό για τους συναδέρφους μου, δεν ήμουν εδώ, πολλά συνέβησαν που αρκετοί έξω από την ομάδα δεν κατάλαβαν. Οπότε δεν μπορώ να πω πολλά για θέματα που δεν γνωρίζω. Δεν θέλω να ξεφύγω από την ερώτηση αλλά θέλω να μιλήσω για το μέλλον.

Ένα από τα πράγματα που με έφερε εδώ είναι πως πρέπει να φτιάξουμε μια δυνατή ομάδα. Οι αντίπαλοι χτίζουν δυνατές ομάδες στην Ελλάδα. Είναι ξεκάθαρο για τον καθένα, ακόμα και πριν η ΑΕΚ μιλήσει με μένα το ήξερα. Έχουμε έναν δυνατό Ολυμπιακό ο οποίος τα τελευταία δυο χρόνια δεν ήταν πρωταθλητής αλλά τα έπαιρνε για αρκετά χρόνια στη σειρά. Έχουμε τον ΠΑΟΚ που πήρε το νταμπλ και μάλιστα χωρίς ήττα, μια δυνατή ομάδα.

Θα κάνουμε μια ΑΕΚ γεμάτη ενέργεια που με σκληρή δουλειά θα αντιμετωπίζει κάθε παιχνίδι πως μπορεί να κερδίσει. Φυσικά καταλαβαίνουμε ότι πρέπει να χτίσουμε ένα δυνατό ρόστερ και έχουμε συμφωνήσει ήδη σε αυτό. Όχι σε ποσότητα γιατί δεν χρειαζόμαστε πολλούς παίκτες αλλά παίκτες που να θέλουν να δουλέψουν σκληρά κάθε μέρα και να αισθάνονται πως μπορούν να παίξουν. Συγχωρέστε με αλλά αν έχεις 25-26 παίκτες δεν μπορούν να παίξουν όλοι και πρέπει να υπάρχει ανταγωνισμός μεταξύ τους. Ο κόουτς πρέπει να κοιτάζει στον πάγκο και να σκέφτεται πως όσοι είναι εκεί θα μπορούσαν να παίζουν. Έτσι κάνεις μια δυνατή ομάδα. Θα δουλέψουμε μαζί ώστε να φτάσουμε σε αυτό το σημείο".

Η Ελλάδα είναι μια χώρα που η λέξη υπομονή δεν υπάρχει, όλα είναι σχετικά με το αποτέλεσμα. Η ΑΕΚ παίζει προκριματικά χωρίς τον κόσμο της, θέλει το πρωτάθλημα, στο πρότζεκτ που συζητήσατε υπάρχει "μέρα της κρίσης" ή πάτε παιχνίδι με παιχνίδι;

"Ξέρω να κάνω αυτοκριτική κάθε μέρα πριν κοιμηθώ. Και συνήθως κοιμάμαι ήρεμος. Οπότε τη μέρα που θα φύγω από εδώ θα είμαι ήσυχος. Πιστέψτε με 100%. Έχω έναν φίλο που λέει πως το ποδόσφαιρο είναι σημαντικό αλλά όχι το σημαντικότερο πράγμα. Η σταθερότητα είναι η λέξη κλειδί για κάθε προπονητή.

Θα έχουμε δυο προκριματικά πριν έχουμε την ευκαιρία να μπούμε στους ομίλους του Europa League. Ξέρουμε ότι ο κόσμος δεν θα είναι στο πλευρό μας, εντός του γηπέδου, αλλά θα είναι δίπλα μας. Αλλά για μένα είναι κάτι που συνήθως κάνω στη ζωή μου. Βλέπω κάτι και ξέρω τι είναι. Ο προπονητής πρέπει πάντα να δουλεύει κάτω από τις συνθήκες που δημιουργούνται. Και αν μπορώ να μεταφέρω αυτά τα συναισθήματα στους ποδοσφαιριστές μας τότε δεν ανησυχώ για πράγματα που δεν έλεγχο. Γιατί αυτά μπορείς να τα αλλάξεις. Για αυτό πριν πάω για ύπνο σκέφτομαι τι έχω κάνει μέσα στη μέρα. Έχω κάθε δυνατότητα να κάνω τα πράγματα καλύτερα. Σαν προπονητής δεν ανησυχώ για πράγματα που δεν έχω τον έλεγχο. Ξέρω ότι δεν μπορώ να έχω τον ελέγχο στους διαιτητές, τους αντιπάλους, την οικονομική κατάσταση αλλά και να βάλω τον κόσμο όσο και αν θα το ήθελα στο γήπεδο. Πρέπει να κάνω την ομάδα μου να πιστέψει ότι με ή χωρίς κόσμο έχουμε τις συνθήκες για να περάσουμε. Επίσης δεν ελέγχω την κλήρωση η οποία είναι σημαντική. Εμείς θα δουλέψουμε για να είμαστε εμείς δυνατοί και να ζήσουμε καλύτερα κάθε μέρα".

Ποια ήταν η κουβέντα που σας κέρδισε στις συζητήσεις με τους ανθρώπους της ΑΕΚ:

"Δεν ήταν μια κουβέντα αλλά η εν γένει συμπεριφορά. Κάποιοι που έδειχναν ότι με ήξεραν. Δεν χρειάστηκε να πω ποιος είμαι, τι κάνω και τι θέλω εγώ σαν προπονητής. Ήταν εύκολο για μένα να καταλάβω ότι με γνώριζαν. Οπότε δεν θα μπορέσουν σε δυο εβδομάδες να μου πουν τι κάνεις;

Ξέρουν ότι θέλω να κάνω μια ομάδα που να έχει τον έλεγχο του παιχνιδιού, ξέρουν ότι δεν θα παίξω με τη μπάλα πίσω αν έχω τη δυνατότητα να παίζω με τη μπάλα μπροστά. Ξέρουν ότι θα δουλέψουμε σκληρά. Δεν θα επιτρέψουμε καμία χαλάρωση στην ομάδα μας. Ξέρουν ότι θα απαιτήσω απ' αυτούς και τη διοίκηση να με ακολουθήσουν. Γνωρίζουν ότι αισθάνθηκα αυτή την ενέργεια και θέλω να την πάω ακόμα παρακάτω. Φτάσαμε σε αυτή τη σύνδεση φυσιολογικά. Ο Νίκος είναι άνθρωπος του ποδοσφαίρου και όταν μιλάς με ανθρώπους του ποδοσφαίρου όλα είναι πιο εύκολα και έχουμε τους δικούς μας κώδικες και μερικές φορές ένα χαμόγελο σε κάνει να καταλαβαίνεις πως αυτή είναι η στιγμή".

Η ΑΕΚ θα πάρει παίκτες από την Πορτογαλία και επειδή μιλήσατε για πειθαρχία, μπορείτε να μας πείτε για τον Βράνιες που ήταν σε συζητήσεις με την ΑΕΚ;

"Δεν θα μιλήσω ξεχωριστά για παίκτες εδώ. Θα δείτε στην πορεία ότι είμαι ανοιχτός να συζητάω για οτιδήποτε. Σε όλες τις ερωτήσεις για ποδοσφαιριστές ξεχωριστά λέω την άποψη μου στο κλαμπ. Τους έχω μελετήσει, έχω συζητήσει μαζί τους. Είναι μια δουλειά που κάνουμε μεταξύ μας.

Όσον αφορά ποδοσφαιριστές από την Πορτογαλία ή Πορτογάλους. Θα χρησιμοποιήσω την ίδια έκφραση που είπα και για τους νεαρούς παίκτες. Εμείς πάνω απ' όλα ψάχνουμε το κατάλληλο προφίλ. Δεν θα κοιτάξουμε για χρώμα, χώρα γέννησης. Θα κοιτάξουμε προφίλ. Αν το βρούμε θα κοιτάξουμε να το πάρουμε. Με σεβασμό τα οικονομικά δεδομένα που έχουμε συζητήσει με την ομάδα και έχουμε μια ξεκάθαρη γραμμή. Οπότε μπορεί να έρθουν από παντού".

Για τι ζήτησε από την ΑΕΚ για να έρθει πλην του οικονομικού:

"Η πρώτη και πιο αποφασιστική ερώτηση για να έρθω εδώ ήταν να καταλάβω ότι μπορούμε να βγάλουμε άκρη μαζί σε σχέση με την εξέλιξη της ομάδας. Ο Νίκος είναι εδώ, το ξέρει, μπορεί να επιβεβαιώσει πόσο σημαντικό ήταν για μένα να απαντήσει σε κάποια συγκεκριμένα πράγματα. Ένιωσα πως το κλαμπ είναι ανοιχτόμυαλό. Μπορέσαμε και στρογγυλέξαμε τις γωνίες που είχαμε κάποιες διαφορές και αυτό είναι κάτι που κάνεις κάθε μέρα στο ποδόσφαιρο. Νομίζω ότι έχουμε βρει ένα καλό έδαφος συμφωνίας, οπότε μετά ήταν φυσιολογικό να έρθω εδώ. Είναι μεγάλη τιμή να είσαι μέλος αυτής της οικογένειας. Θα σας πω μια ιστορία, όταν ήμουν στις ακαδημίες της Πόρτο πήγε να εκπροσωπεύσω την ομάδα σε ένα κομμάτι για νέους παίκτες, έκανε διάφορες φιλίες και ένας απ' αυτούς ήταν στην Ρεάλ Μαδρίτης και μια από τις νύχτες που τρώγαμε μαζί τον ρώτησα ποιος δημιουργεί το μοντέλο παιχνιδιού στην Ρεάλ Μαδρίτης και μου είπε: "Το ποδόσφαιρο μας είναι ο πολιτισμός μας". Στην αρχή ήταν δύσκολο να το καταλάβω, μετά από κάποια χρόνια το κατάλαβα. Κάποια κλαμπ έχουν δυνατή ταυτότητα όπου και ο τρόπος που παίζεις ποδόσφαιρο αν δεν σέβεται αυτή την ταυτότητα τότε δεν αρέσει στον κόσμο. Μπορείς να πας στον Τύπο και να δείτε έφυγα από τη Ναντ αλλά στον κόσμο άρεσε αυτό που είχαμε προτείνει γιατί σεβόταν την ταυτότητα της ομάδας. Όταν έρχεσαι στην ΑΕΚ καταλαβαίνεις βασικά αυτή την κουβέντα που είχα τότε γιατί είναι ένα κλαμπ με ισχυρή ταυτότητα. Και όταν υποφέρεις μπορείς να δημιουργήσεις πράγματα με υψηλότερο νόημα. Το κλαμπ δημιουργήθηκε από ανθρώπους που υπέφεραν. Ανθρώπους που ήθελαν να είναι μαζί έχοντας κάτι κοινό. Και η ομάδα μου πρέπει να το σέβεται 100%". .

Για τον αριθμό των παικτών με τους οποίους θέλει να δουλέψει:

"Δεν μου αρέσει να δουλεύω με περισσότερους από 20 παίκτες και 3 προπονητές. Αυτό δεν σημαίνει ότι θα γίνει και εδώ. Για παράδειγμα στο Κύπελλο έχετε διαφορετικούς κανόνες για τους παίκτες που πρέπει να παίζουν. Θέλω παίκτες που να είναι σε υψηλό επίπεδο ώστε να είναι τοπ το επίπεδο προπόνησης, να υπάρχει ανταγωνισμός. Από την άλλη αν έχεις πολλούς παίκτες μειώνεις την ικανότητα συμμετοχής σε προπονήσης. Σε μια άσκηση δέκα εναντίον δέκα δεν μπορείς να το κάνεις όταν έχεις δεκατέσσερις παίκτες, θα μείνουν εκτός άσκησης. Οπότε θα πρέπει να τους αλλάξεις".

Για τις μεταγραφές και αν θέλει τους παίκτες στην προετοιμασία:

"Οι προσδοκίες μου είναι να έχουμε κλείσει όλα τα ανοιχτά μέτωπα το δυνατόν συντομότερο και στην έναρξη της σεζόν να είμαστε 100% έτοιμοι σε σχέση με την δουλειά που έχουμε να κάνουμε. Θα κάνω το καλύτερο δυνατόν να κλείσουμε τις υποθέσεις που έχουμε όσο πιο γρήγορα γίνεται. Γιατί εξαιρώντας μια-δυο περιπτώσεις που θα τους δούμε στην προετοιμασία δεν θέλω να δουλέψω με ποδοσφαιριστές που δεν θα είναι στο ρόστερ. Είμαι ένας προπονητής μοντέρνου ποδοσφαίρου και η αγορά είναι ανοιχτή μέχρι τις 31 Αυγούστου και δεν μπορώ να ξέρω αν όλοι οι παίκτες θα μείνουν μέχρι τότε αλλά θα πρέπει να είσαι έτοιμος να αντικαταστήσεις ποδοσφαιριστές ανά πάσα στιγμή και ταυτόχρονα να είμαστε έτοιμοι σε κάθε ευκαιρία που θα μας παρουσιαστεί".

Για τον τρόπο παιχνιδιού της ομάδας:

"Ο τρόπος παιχνιδιού βρίσκεται στο μυαλό αλλά και στην στρατηγική που εξαρτάται από τον αντίπαλο. Αν χρειαστεί να κάνουμε κάτι που κάνει τον αντίπαλο πιο δυνατό θα το αλλάξουμε. Θα βλέπετε την ΑΕΚ να παίζει και θα λέτε αυτό είναι η ΑΕΚ και ίσως το στρατηγικό κομμάτι να μην το καταλάβατε".

Για τις θέσεις που θέλει ενίσχυση η ομάδα:

"Γνωρίζουμε τι ακριβώς θέλουμε αλλά δεν είναι η κατάλληλη στιγμή για να το πούμε. Η διοίκηση το κλαμπ πρέπει να ενημερώσει παίκτες που τυχόν δεν θέλουμε ή τους παίκτες που έχουμε υπόψιν. Για παράδειγμα αν σας πω ότι θέλουμε έναν γκολκίπερ κατευθείαν θα πείτε ότι θέλουμε να πουλήσουμε τον Μπάρκα. Οπότε καλό θα ήταν να μην μπούμε σε αυτό".

Πηγή: sport24.gr

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News