Στη Βουλή η απειλή «κόκκινης» από UEFA/FIFA στον Αυγενάκη

Απόψεις
Στη Βουλή η απειλή «κόκκινης» από UEFA/FIFA στον Αυγενάκη

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

«... οι ξένοι αξιωματούχοι έθεσαν ζήτημα για το Μητρώο που παραβιάζει το καθεστώς της UEFA», τη σύνθεση της Εκτελεστικής Επιτροπής αλλά και τις αρμοδιότητες της Επιτροπής Επαγγελματικού Αθλητισμού...»

Στρίμωξαν τον Αυγενάκη με ερώτησή τους στη Βουλή, 22 βουλευτές της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης (πρωτοβουλία του Βουλευτή Αχαΐας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Κώστα Μάρκου) αναφορικά με την απειλή για «κόκκινη κάρτα στην ελληνική Κυβέρνηση από τις FIFA -UEFA», ζητώντας λεπτομερή ενημέρωση αναφορικά με την τετραμερή συνάντηση μεταξύ FIFA -UEFΑ –ΕΠΟ και Υφυπουργού, μετά από απανωτές προκλήσεις στις οποίες ο υφυπουργός δε συναινούσε.

Σύμφωνα με τους βουλευτές η συνάντηση που διεξήχθη στα τέλη Μαΐου και διήρκεσε περισσότερες από πέντε ώρες, UEFA και FIFA του έδωσαν τελεσίγραφο για τροποποιήσεις στον υφιστάμενο αθλητικό νόμο και κατέστησαν σαφές πως σε διαφορετική περίπτωση το ελληνικό ποδόσφαιρο θα βρεθεί και πάλι υπό την απειλή της τιμωρίας και του αποκλεισμού.

«Συγκεκριμένα –γράφουν- οι FIFA-UEFA προανήγγειλαν πως θα στείλουν επιστολή προς το υπουργείο με τις αλλαγές που πρέπει να γίνουν στη νομοθεσία μέχρι την έναρξη της νέας σεζόν. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι ξένοι αξιωματούχοι έθεσαν ζήτημα για το Μητρώο που «παραβιάζει το καθεστώς της UEFA», τη σύνθεση της Εκτελεστικής Επιτροπής αλλά και τις αρμοδιότητες της Επιτροπής Επαγγελματικού Αθλητισμού, που, σύμφωνα με τις συνομοσπονδίες, δεν περιλαμβάνουν τον ορισμό των ποινών.

Ερωτούν : «Ενημερώθηκε πράγματι ο κ. Αυγενάκης για την πρόθεση της Fifa-Uefa να αποστείλει επίσημη επιστολή στην ελληνική Κυβέρνηση για τις αλλαγές, οι οποίες πρέπει και πάλι να γίνουν στη νομοθεσία;  Ισοδυναμεί η επιστολή αυτή με «κόκκινη κάρτα» σε βάρος της Ελλάδος στον τομέα του ποδοσφαίρου;· Ποιες συγκεκριμένα είναι οι αλλαγές, που ζητούν οι διεθνείς συνομοσπονδίες από την Ελλάδα; Αφορούν σε νομοθετήματα του Υφυπουργού κ. Αυγενάκη;» Και ζητούν «να κατατεθούν στο Σώμα τα Επίσημα Πρακτικά της ως άνω τετραμερούς συναντήσεως».

Το πλήρες κείμενο της Ερώτησης:

Προς την Υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού Θέμα: «Κόκκινη κάρτα στην ελληνική Κυβέρνηση από τη Fifa -Uefa.»

Τους τελευταίους μήνες, όπως είχε γίνει γνωστό, οι διεθνείς συνομοσπονδίες καλούσαν επανειλημμένως τον Υφυπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού κ. Λευτέρη Αυγενάκη να παρευρεθεί κατά τη διεξαγωγή τετραμερούς συναντήσεως FIFA -UEFΑ -ΕΠΟ για τα ελληνικό ποδόσφαιρο.

Το κύριο αντικείμενο της ατζέντας της συναντήσεως αφορούσε στην ανάγκη εναρμόνισης των διατάξεων του ν. 4726/2020 προς τα διεθνή καταστατικά και κανονιστικά πλαίσιο καθώς και το αυτοδιοίκητο του ποδοσφαίρου.

Στο πλαίσιο αυτό και μολονότι ο αρμόδιος Υφυπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού δήλωνε επανειλημμένα ότι διατηρεί διαρκείς επαφές με τις διεθνείς συνομοσπονδίες FIFA και UEFΑ, εντούτοις, φέρεται να μη συναινούσε στη διεξαγωγή της ανωτέρω τετραμερούς συναντήσεως, παραλείποντας ακόμη και να απαντήσει στις επιστολές, που οι συνομοσπονδίες του έστελναν με τα αιτήματά τους (Σεπτέμβριος και Οκτώβριος 2021).

Τελικώς, κι έπειτα από τις επανειλημμένες οχλήσεις των συνομοσπονδιών, η συνάντηση προγραμματίστηκε για τις 25/01/2022.Ωστόσο, δε διεξήχθη. Σύμφωνα και με το σχετικό δελτίο τύπου της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού, η συνάντηση αναβλήθηκε (αρχικώς για την προσεχή τότε εβδομάδα) με πρωτοβουλία του Υφυπουργού κ. Αυγενάκη δύο ώρες πριν τη διεξαγωγή της.

Τελικώς, έπειτα από τις συνεχείς αναβολές και επανειλημμένες εκκλήσεις των διεθνών συνομοσπονδιών, η συνάντηση διεξήχθη στα τέλη Μαΐου και διήρκεσε περισσότερες από πέντε ώρες, ενώ, σύμφωνα με πληροφορίες, οι UEFA και FIFA έδωσαν τελεσίγραφο στον Υφυπουργό για τροποποιήσεις στον υφιστάμενο αθλητικό νόμο και κατέστησαν σαφές πως σε διαφορετική περίπτωση το ελληνικό ποδόσφαιρο θα βρεθεί και πάλι υπό την απειλή της τιμωρίας και του αποκλεισμού.

Συγκεκριμένα, οι FIFA-UEFA προανήγγειλαν πως θα στείλουν επιστολή προς το υπουργείο με τις αλλαγές που πρέπει να γίνουν στη νομοθεσία μέχρι την έναρξη της νέας σεζόν. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι ξένοι αξιωματούχοι έθεσαν ζήτημα για το Μητρώο που «παραβιάζει το καθεστώς της UEFA», τη σύνθεση της Εκτελεστικής Επιτροπής αλλά και τις αρμοδιότητες της Επιτροπής Επαγγελματικού Αθλητισμού, που, σύμφωνα με τις συνομοσπονδίες, δεν περιλαμβάνουν τον ορισμό των ποινών.

Με βάση τα παραπάνω και με δεδομένο ότι ο αρμόδιος Υφυπουργός κ. Αυγενάκης διαρκώς δηλώνει ότι προβαίνει σε «γενναίες αθλητικές μεταρρυθμίσεις» ερωτάται: ·

Ποια υπήρξαν τα θέματα της ατζέντας της ανωτέρω τετραμερούς συναντήσεως;

Ποιες υπήρξαν οι επισημάνσεις των διεθνών συνομοσπονδιών; Ποιες απαντήσεις χορηγήθηκαν εκ μέρους της Ελληνικής Κυβέρνησης;

Ενημερώθηκε πράγματι ο κ. Αυγενάκης για την πρόθεση της Fifa-Uefa να αποστείλει επίσημη επιστολή στην ελληνική Κυβέρνηση για τις αλλαγές, οι οποίες πρέπει και πάλι να γίνουν στη νομοθεσία;  Ισοδυναμεί η επιστολή αυτή με «κόκκινη κάρτα» σε βάρος της Ελλάδος στον τομέα του ποδοσφαίρου;·

Ποιες συγκεκριμένα είναι οι αλλαγές, που ζητούν οι διεθνείς συνομοσπονδίες από την Ελλάδα; Αφορούν σε νομοθετήματα του Υφυπουργού κ. Αυγενάκη; ·

Να κατατεθούν στο Σώμα τα Επίσημα Πρακτικά της ως άνω τετραμερούς συναντήσεως, που διεξήχθη στα τέλη Μαΐου 2022 μεταξύ Fifa-Uefa-ΕΠΟ και Υφυπουργού Πολιτισμού και Αθλητισμού.

Ο Ερωτών Βουλευτής Μάρκου Κώστας Αβραμάκης Ελευθέριος Αναγνωστοπούλου Αθανασία(Σία) Βαρδάκης Σωκράτης Βέττα Καλλιόπη Ζουράρις Κωνσταντίνος Ηγουμενίδης Νικόλαος Κασιμάτη Νίνα Μάλαμα Κυριακή Μουζάλας Γιάννης Μωραΐτης Θάνος Παπαηλιού Γεώργιος Πούλου Παναγιού Σκουρολιάκος Παναγιώτης Σκούφα Μπέττυ Συρμαλένιος Νικόλαος Τριανταφυλλίδης Αλέξανδρος Φάμελλος Σωκράτης Φίλης Νικόλαος Φωτίου Θεανώ Χρηστίδου Ραλλία Ψυχογιός Γεώργιος

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News